4Spar

4Spar AB är en del av finanskoncernen 4Finance Group med ca 1000 anställda i 14 länder. 4Spar erbjuder sex olika sparformer för svenska kunder. Ingen av sparformerna omfattas av den statliga insättningsgarantin men i gengäld erbjuder 4Spar högre sparräntor.


4Spar omdöme 2018

4spar4spar har sedan 2012 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med inlåning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

4Spars sparformer omfattas dock inte av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att om företaget skulle gå i konkurs så kan du inte räkna med att få ersättning av staten.

Det innebär att 4Spar AB är ett relativt tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och öppnat ett sparkonto via Internet.

Läs mer och öppna sparkonto


Registrera dig

4spara4Spar har tagit fram sex olika sparformer som alla är avgiftsfria. För att starta upp ett sparkonto hos 4Spar fyller du i personlig information som din email-adress, ditt mobilnummer och ditt kontonummer på deras hemsida. Ett bekräftelsemail skickas till den angivna adressen med en länk som leder till en sida där du ska legitimera dig med din E-legitimation, ditt BankID eller mobilt BankID. Efter detta är du en registrerad kund hos 4Spar och kan föranmäla ditt bankkonto så du kan ta emot utbetalningar från 4Sapr. När du har bekräftat din registrering kan du öppna upp ett sparkonto och göra din första insättning.

Sex olika sparkonton

Med sex olika typer av sparkonton vill 4Spar erbjuda sina kunder flera alternativ för att få ut så mycket som möjligt av sitt sparande. De olika alternativen är:

Inlåningskonto

Ett inlåningskonto är samma sak som ett vanligt sparkonto. Ett inlåningskonto kan sättas upp utan bindningstid och kunden får sätta in och ta ut hur mycket pengar som helst. Hos 4Spar måste kunden dock sätta in ett minimumbelopp på 1 000 kronor och maxinsättningen ligger på 50 000 kronor. Ett inlåningskonto hos 4Spar styrs av en rörlig ränta på 6,5 % årligen.

Räntekonto 3 månader

Med ett räntekonto binder kunden sina pengar med en fast ränta under en viss tid. Detta betyder att pengarna kommer vara frysta på kontot under den valda tidsperioden och kunden kan därmed inte göra varken en insättning eller ett uttag. När tiden har gått ut kommer kunden dock ha gjort en vinst då hen får ut insatsen plus räntan. Hos 4Spar ligger den fasta räntan hos ett räntekonto på tre månader, på 7,1 % och precis som med inlåningskontot finns det en gräns på hur mycket som kan sättas in. Här ligger dock minimuminsättningen på 10 000 kr och maxinsättningen på 50 000 kr. Kundens insättning plus räntan kommer överföras till kontot som har angetts när tre månader har passerat och det är då fritt för kunden att göra ett uttag.

Räntekonto 6 månader

Detta räntekonto fungerar med samma principer som räntekontot på tre månader men kunden binder sina pengar under en längre tid och till en högre ränta. Med räntekontot på sex månader ligger den fasta räntan på 7,6 %, med en minsta insättning på 10 000 kronor och en maxinsättning på 50 000 kr. Kunden får sin insättning plus ränta utbetald till valt konto efter sex månader.

Räntekonto 1 år

För de som är villiga att frysa en del av sina sparade medel i ett helt år, har 4Spar även här ett alternativ. Sätt in minst 10 000 kronor och max 50 000 kronor på ett räntekonto i ett år och få efter 365 dagar ut din insats plus en fast ränta på 8 %.

Räntekonto 2 år

Vill en kund låsa sina pengar i två år med en ränta på 9,1 %, tillämpas samma princip som 4Spars andra räntekonton. Maxinsättning är 50 000 kronor och minimuminsättning 10 000 kronor.

Räntekonto 3 år

Det sista alternativet hos 4Spars sparkonton är ett räntekonto där du kan låsa dina pengar i hela tre år. Här ligger den fasta räntan på 10 % och du kommer få ut din originella insättning (minst 10 000 kronor, max 50 000 kronor) efter tre år med en rejäl vinst. Tre år är dock en lång tid, vill du avsluta ditt räntekonto innan åren har gått kan du självklart göra detta. Du kommer i detta fall dock endast få tillbaka din originella insats, ingen ränta. Detta gäller alla 4Spars räntekonton om de avslutas i förtid.

Tänk på att när du registrerar dig hos 4Spar kommer ett inlåningskonto på 6,5 % automatiskt sättas upp i ditt namn. Utöver detta kan du självklart även öppna ett Räntekonto – under hur lång period väljer du själv. Det är sedan till ditt inlåningskonto som utbetalningen från ditt räntekonto kommer registreras när tidsperioden gått ut, om du inte har angett ett annat konto.


Frågor och svar

När kan jag göra en insättning?

Så fort du har registrerat dig hos 4Spar skickas ännu ett mail ut till mailadressen du angett och här får du ta del av alla insättningsuppgifter. Så fort du har fått detta mailet kan du göra en insättning. Detta gör du till 4Spars plusgirokonto, och följer samma princip som om du skulle betala en faktura. Med din betalning ska du skriva ditt kundnummer i rutan med meddelande så 4Spar kan hitta ditt konto. Minsta insättning för inlåningskonto är 1 000 kronor och för räntekonto 10 000 kronor. Maximala insats är 50 000 kronor för båda kontona.

Vad är maxgränsen för en insättning?

Oavsett om du har ett inlåningskonto eller ett räntekonto kan du sätta in ett maxbelopp på 50 000 kronor. Skulle dina sparade kapital överskrida detta belopp kommer den överflödiga summan att betalas ut till ditt inlåningskonto.

När kan jag göra ett uttag?

Har du ett inlåningskonto gör du ett uttag när du vill. Har du ett räntekonto kommer en utbetalning göras till ditt inlåningskonto (eller valda bankkonto) när din bestämda tidsperiod har gått. Själva uttaget kan du göra via din profil eller så kontaktar på 4Spar via deras email eller telefontjänst. Det tar mellan 1–3 dagar för pengarna att nå ditt konto efter ett begärt uttag.

Hur många konton kan jag ha hos 4Spar?

Du får öppna ett gränslöst antal konton hos 4Spar. Det enda du behöver ha i åtanke är att maxgränsen för insättningar ligger på 50 000 kronor per person och inte sparkonto. Öppnar du fem olika sparkonton får du därmed endast sätta in 10 000 kronor var på dem.

Gå vidare till webbplatsen


Bolagsuppgifter

  • Bolagsnamn: 4Spar AB
  • Org. nr: 556862-8563
  • Postadress: Hammarby Allé 47, 120 30 Stockholm

Relaterade länkar


Relaterade sidor


4Spar
Genomsnitt 4.1 (81.82%) baserat på 11 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)