Brixo

BrixoBrixo är ett svenskt konsumentkreditinstitut som erbjuder lån för privatpersoner mellan 5 000 och 30 000 kronor utan säkerhet. Brixo grundades 2014 och har tillstånd från Finansinspektionen för sin verksamhet. Kreditinstitutet ger tydlig information hur du beräknar ett lån med hjälp av en låneräknare som du kan använder för att ansöka om ett lån. Det som erbjuds är lån med snabba utbetalningar med en fast månadskostnad samt en återbetalningstid på mellan ett och tre år. Brixo har som mål att vara ett enkelt alternativ för privatpersoner som behöver låna snabbt utan att gå till banken.

Lånen som Brixo erbjuder har inga krav på pant och säkerhet eller att du har en borgensman. Ansökan är gratis och det finns inga dolda avgifter.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 5.000 – 30.000 kr
Löptid: 1 – 4 år
Eff. ränta: 38,2% – 83,2 %
Startavgift: 400 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
 Årsinkomst på minst 200 000 kr
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Brixo
Bolag: Brixo AB
Org. nr: 556978-9273
FI institutnummer: 44013

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Brixo: “Ett lån på 15 000 kronor som återbetalas under 36 månader. Uppläggningsavgift är 400 kronor och aviavgifter är 36 x 30 = 1 080 kronor. Nominell årsränta är 34,95 % och den effektiva årsräntan blir 49,0 %. Månadskostnaden kommer att vara 726 kronor och du kommer totalt att ha betalat 26 136 kronor (726 kronor x 36 månader) när lånet är återbetalat. Detta innebär en kostnad för krediten som uppgår till 11 136 kronor.”


Brixo omdöme

Tryggt valBrixo AB har sedan 2015 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Brixo är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån eller en försäkring på distans (t.ex. via internet).

Läs mer och ansök på webbplatsen


Låna pengar

Brixo Lån

Privatlån – Snabblån

Hos Brixo gör du en ansökan genom fliken “Ansök om lån” där du väljer ditt lånebelopp mellan 5 000 och 30 000 kronor. Därefter fyller du i personuppgifter, bankdetaljer, inkomst och boendekostnad samt signerar med BankID eller e-legitimation. Du godkänner sedan villkoren samt SEKKI, vilket är en standardblankett för konsumentinformation inom EU. Det som Brixo erbjuder är en fast ränta som inte är individuellt beräknad, vilket betyder att du har en fast månadskostnad på lånet under hela återbetalningsperioden.

Du får också upp den exakta kostnaden för ditt lån när du anger lånebelopp och återbetalningstid. Detta genom att markera både belopp och antal månader du vill för återbetalning via låneräknaren. På så sätt får du även upp den totala kostnaden med både nominell och effektiv ränta så att du exakt vet hur mycket du blir återbetalningsskyldig beroende på vilken typ av lån du väljer. Exakta räntekostnader finns även angivet som en tabell där du kan se vad din faktiska månadskostnad blir oavsett om du lånar 5 000 eller 25 000 kronor.

Ett exempel på ett lån hos Brixo kan vara att du lånar 15 000 kronor under 24 månader. Då blir månadskostnaden 931 kronor och det totala återbetalningsbeloppet 22 344 kronor. Den effektiva räntan kommer att ligga på mellan 38,2 och 83,2 %. Det tillkommer även en uppläggningsavgift på 400 kronor samt avikostnad på 30 kronor som är inkluderat i din månadsfaktura.

Krav för att låna hos Brixo
Kraven för att låna hos Brixo är att du är skriven i Sverige, tjänar 200 000 kronor per år eller mer, är 18 år eller äldre och inte har någon skuld hos Kronofogden. Tidigare betalningsanmärkning är dock inget hinder. Det viktigaste är att du har en inkomst som gör det möjligt för dig att betala tillbaka lånet. Brixo kommer även titta på hur många personer som finns i hushållet och vilken typ av boende du har. Du fyller även i vad lånet ska användas till vilket kan påverka om ditt lån blir beviljat eller ej.

Betalningsanmärkning

Hos Brixo är det inga problem att ansöka om lån för dig som har en betalningsanmärkning sedan tidigare. Så länge det inte finns någon skuld hos Kronofogden är det din inkomst och ekonomiska förutsättningar inom de närmsta åren som ligger till grund för att få ett lån beviljat hos Brixo.

Kreditprövning

Brixo gör alltid en kreditupplysning efter inskickad ansökan. Detta baseras på de uppgifter du fyllt i samt information från UC (Upplysningscentralen) och Kronofogden. Dessa uppgifter används när Brixo bedömer om din ekonomiska situation tillåter dig att betala av lånet i framtiden. Det görs även en riskbedömning för att se om kriterier uppfylls och förutsättningarna är goda. Den baseras i första hand på din inkomst och om du har andra lån, men också på om du har varit registrerad hos Kronofogden under de senaste åren. Finns pågående ärenden går det inte att låna hos Brixo. Du får alltid en kopia på kreditupplysningen skickat till dig så att du kan se exakt vad som finns registrerat i ditt namn.

Utbetalning

Du kan ansöka om ett lån när som helst hos Brixo. Lånet behandlas inom ett dygn förutsatt att ansökan skickas in på en vardag. Utbetalningen sker så snart som lånet är beviljat, vilket kan innebära samma dag om ett lån har beviljats innan klockan 12.00. I din ansökan anger du vilket bankkonto du vill ha utbetalningen till, och endast svenska banker och konton kommer att godkännas. Det konto du angett måste även vara i ditt eget namn då inga borgensmän eller medsökande kan finnas med som stöd för ett lån. Lånet beviljas endast under de förutsättningar som du anger som privatperson.

Återbetalning

När ditt lån har beviljats kommer du få en bekräftelse där det framgår hur mycket du ska betala varje månad. Det är ett fast belopp som skickas ut via en elektronisk faktura till din e-post. Så länge som du betalar fakturan i tid varje månad tillkommer inga övriga kostnader.

Skulle du missa att betala en månad lägger Brixo på en förseningsavgift. Behövs det skickas det ut en påminnelse, vilket innebär att det tillkommer ytterligare en kostnad som läggs på din faktura. Så länge din faktura inte är betald läggs en dröjsmålsränta på beloppet vilken stoppas först när Brixo har fått in betalningen.

Övrigt

Observera att Brixo specialiserar sig på och erbjuder så kallade SMS-lån (också kända som snabblån, mikrolån etcetera). Brixo erbjuder inte lån utan UC, det vill säga lån utan kreditupplysning och kreditprövning.

Brixo beviljar privatlån mellan 5 000 och 30 000 kronor där du alltid har rätt att ångra ditt lån då det finns en lagstadgad ångerrätt i 14 dagar. Det innebär att du endast betalar ränta för de dagar du utnyttjat lånet. Om du väljer att betala tillbaka lånet tidigare än beräknat har du ränta fram tills den dag du gör hela återbetalningen till Brixo. Du meddelar vilken dag du vill betala tillbaka ditt lån och Brixo beräknar räntan fram till dess. Du kan kontakta Brixo via telefon mellan 9.00-12.00 på vardagar och det går även att mejla för att få besked vilken summa du måste betala in.

Om du vill utöka ditt lån kan du ansöka på nytt. Blir du beviljad betalas först befintlig kredit med ditt nya lån därefter får du mellanskillnaden utbetald. Det måste dock gå fyra månader från det att du ansökte första gången.

Gå vidare till webbplatsen


Brixo
Genomsnitt 4.4 (88%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-15 av Lars Jonsson (Konsument.se)