Innehåll

Bynk

BynkBynk är ett digitaliserat låneinstitut som lanserades under april år 2016 i Stockholm, och verkar under tillsyn av Finansinspektionen. Genom att använda sig av en egenutvecklad plattform har Bynk skapat en helt papperslös tjänst där all hantering av lånen kan skötas digitalt. Företaget erbjuder lån på mellan 10 000 kronor och 100 000 kronor, med en ränta som bestäms individuellt för låntagaren och varierar mellan 3,95 % och 19,95 %, beroende på låntagarens kreditvärdighet. Unikt för Bynk är det moderna upplägg där hela låneförfarandet, inklusive låneansökan, kan hanteras från en app på mobiltelefonen. All information gällande lån, ränta och avbetalningar samlas i appen, som fungerar på de flesta moderna smartphones. Låntagaren kan hela tiden följa vad som händer med räntor och dylikt genom att öppna appen. En annan skillnad jämfört med andra långivare är att du som låntagare kan påverka din ränta på olika sätt med hjälp av företagets unika kreditsystem, kallat ”bynkbetyg”, som beskrivs mer ingående nedan.

Besök Bynk och ansök


Översikt

Låna: 10.000 – 300.000 kr
Löptid: 3 – 12 år
Eff. ränta: 3.95% – 19.95%
Startavgift: 398 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

 Ålder mellan 20 – 70 år
 Fast månadsinkomst, minst 10 000 kr
Ingen skuld hos Kronofogden
 Inga betalningsanmärkningar

Bolagsuppgifter

Varumärke: Bynk
Bolag: Bynk AB
Org. nr: 556855-5428
FI institutnummer: 44009

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Bynk: “Ett annuitetslån på 100 000 kr över 10 år med 3,95% nominell ränta, 4,65% effektiv ränta, kostar 1 039 kr/månad (120 avbetalningar). Att återbetala: 125 087 kr inkl. start/aviavgift.”


Bynk omdöme

Bynk har sedan 2017 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditförmedling och konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Bynk är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Jämför med andra blancolån


Lånevillkor

Hos Bynk kan du än så länge endast ta ett så kallat privatlån eller blancolån, i framtiden planerar låneinstitutet att kunna erbjuda även sparkonto-tjänster och kreditkort. Låneansökan kan endast göras via hemsidan eller via den app som du laddar ner på mobiltelefonen eller surfplattan. Bynk följer de grundkrav som de flesta långivare använder sig av, såsom till exempel krav på att låntagaren måste ha en fast månadsinkomst på minst 10 000 kronor, ha fast anställning, vara folkbokförd i Sverige samt ha svenskt personnummer. Låntagaren får inte ha betalningsanmärkningar och heller inte skulder hos Kronofogdemyndigheten. Som inkomst accepteras lön från anställning, eget företag eller varierande typer av pension. För att låna pengar från Bynk måste låntagaren vara minst 20 år gammal och maxåldern för att få ta ett lån ligger på 70 år. Då Bynk sköter ansöknings- och låneprocessen via en app finns det också ett krav på att du som låntagare ska kunna hantera och ha ett Mobilt BankID. När låneerbjudandet antagits och lånet beviljats tar det upp till två bankdagar till utbetalning.
Bynk gör alltid en kreditupplysning i samband med att en låneansökan registreras. För kreditupplysning använder de sig av UC (Upplysningscentralen) och Bisnode. Kreditprövningen avgör hur högt lånebelopp som kan godkännas och räntan sätts individuellt beroende på låntagarens kreditvärdighet. Om låntagarens ekonomi inte räcker till för det önskade beloppet kan Bynk istället erbjuda ett lägre belopp, så att om du till exempel har ansökt om att få låna 100 000 kronor så kanske du istället får ett erbjudande om att låna 60 000 kronor. En låntagare som tagit ett lån på mindre än 100 000 kronor kan senare utöka lånet upp till 100 000 kronor, förutsatt att räntor och amorteringar betalats i tid och att låntagaren har nödvändig kreditvärdighet.

Lånekostnader

Bynk erbjuder en lägsta ränta på 3,95 % och den högsta ränta låntagaren kan få är 19,95 %. Den effektiva räntan sägs vanligtvis bli mellan 4,95 % och 17,55 %. Eftersom räntan sätts individuellt beroende på låntagarens inkomster, utgifter och eventuella ”bynkpoäng” är lånekostnaderna svåra att avgöra utan att göra en låneansökan. Löptiden för lån hos Bynk är mellan 36 och 144 månader och du har som låntagare rätt till upp till fyra betalningsfria månader per år. Vid utnyttjande av betalningsfria månader läggs dock lika många månader till på avbetalningstiden, vilket ökar lånekostnaden. Du kan emellertid kostnadsfritt betala av hela eller delar av lånet i förtid om du så önskar.
Vid lån tas en uppläggningsavgift och en aviavgift (också kallad månadsavgift) ut. Uppläggningsavgiften är en engångskostnad på 398 kr och aviavgiften kostar 18 kr/månad. Dessa kostnader läggs ovanpå räntekostnaderna och innebär att du under första året, förutom räntan, betalar avgifter på 614 kr. Uppläggningsavgiften tillsammans med aviavgiften gör att du med ett lån på 10 000 kronor och med en återbetalningstid på ett år, får extra kostnader på drygt 6 %.

Försäkringen Månadsskydd+

Månadsskydd+ är en försäkring som täcker upp lånekostnaderna i samband med bland annat ofrivillig arbetslöshet, hel arbetsoförmåga eller sjukhusvistelse. I händelse av att en låntagare avlider täcker försäkringen hela lånebeloppet upp till 100 000 kronor direkt. Månadsskydd+ är gratis under de tre första månaderna och fortsätter därefter automatiskt att löpa om låntagaren inte aktivt avslutar skyddet. Kostnaden för Månadsskydd+ är 7,6 % av det månatliga ersättningsbelopp som låntagaren har angett. För ett angivet belopp på till exempel 1 000 kronor kostar skyddet 76 kronor per månad.

Bynkbetyg

Bynk har ett eget system för kreditbetyg där de använder sig av ”bynkpoäng”, som låntagaren kan använda för att påverka sin ränta, eller till viss del också som avbetalning på sitt lån. Saker som kan ge bynkpoäng är till exempel antalet dagar du är eller tidigare har varit kund, om du ansluter ditt Facebook-konto till Bynk, gör extra inbetalningar på sitt lån, om du rekommenderar Bynk till vänner och bekanta eller om du verifierar sitt mobilnummer och sin e-postadress. Du kan också få poäng för att du laddar ner appen, förlänger ditt Månadsskydd+, betalar fakturor i tid eller tar ut en betalningsfri månad. Att använda sig av betalningsfri månad ger dock en högre lånekostnad i längden då denna månad läggs till på lånetiden.


Frågor och svar

Vad kan jag få för rabatter hos Bynk?

För nya kunder erbjuder Bynk tillfälliga rabatter som till exempel att du kan slippa startavgiften på 398 kronor när man tar ett lån, eller att du under en period kan få den lägsta räntan på 3,95 %.

Hur betalar jag av mitt lån?

Du kommer få en faktura varje månads där förfallodagen alltid ligger på den 26:e, om det inte är en helgdag. Ditt månadsbelopp kommer dras från ditt angivna konto via autogiro.

Kan jag ändra mig och avbryta mitt lån?

Ja, hos Bynk kan du ångra ditt lån när du vill. För att avbryta ett pågående lån ska du kontakta Bynk på mejladressen kundservice@bynk.se, så kan ni tillsammans lösa det.

Hur kan jag kontakta Bynk?

Bynks kundservice har öppet måndag till fredag klockan 09:00 – 17:00 och kan nås via telefon, e-post eller chatt. Inom Sverige är telefonsupporten kostnadsfri. Chattsupporten hanteras via Facebook Messenger.


Fortsätt till Bynk

Bynk
Genomsnitt 4.6 (91.54%) baserat på 26 betyg

Senast uppdaterad: 2018-12-06 av Lars Jonsson (Konsument.se)