Collector Bank

Collector Bank har sitt huvudkontor i Göteborg men finns även i Stockholm, Helsingfors samt Oslo. Företaget, som är en nordisk koncern, omfattar både privat -och företagsverksamhet där man inom det privata segmentet erbjuder utlåning av pengar, faktura -och kreditkortstjänster samt inlåning.

Banken startades i slutet av 90-talet då två tidigare anställda hos Securum, ett företag som bildades på initiativ av svenska regeringen under 90-talets finanskris, valde att slå sig samman och erbjuda nödlidande krediter. Ett par år senare valde bolaget att fokusera mer på egna produkter. Idag är Collector bland annat stora inom e-handel där de satsar stort på att erbjuda butikskedjor praktiska kreditlösningar.

Sedan 2015 är Collector AB noterat på Nasdaq Stockholm, på Large Cap-listan.


Collector Lån

Privatlån / Blancolån

Collector BankMed Collectors blancolån kan du låna upp till 500 000 kronor utan att behöva uppge vad du ska använda pengarna till. Du har också upp till 15 år på dig att betala tillbaka ditt lån. En individuell kreditbedömning görs för att hitta ett relevant upplägg baserat på den enskilde kundens förutsättningar.

Själva ansökningsprocessen sker helt online där du undertecknar med hjälp av mobilt BankID och i blancolånet ingår automatiskt en låneskyddsförsäkring som gäller vid sjukdom eller arbetslöshet.

För att kunna ansöka om att låna pengar hos Collector behöver du vara 20 fyllda år, vilket är en något högre minimiålder än hos många andra kreditinstitut. Det krävs även att du har varit folkbokförd i Sverige under minst två sammanhängande år fram till ansökningstillfället. För att ansökan ska beviljas behöver du ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor och du kan inte ha betalningsanmärkningar.

Räntesättningen är individuell och baseras på en nominell ränta med amorteringstid från två till tio år när lånebeloppet understiger 40 000 kronor. Lånar du mer pengar är amorteringstiden istället två till femton år.

Övriga kostnader för lånet är en uppläggningsavgift samt en aviavgift per månad. Är kreditbeloppet på exempelvis 100 000 kronor till en årlig ränta om 9,9 % med fem års löptid blir den effektiva räntan således 11,32 %.

Med Collectors privatlån kan du också samla flera mindre lån på ett ställe för att minska dina kostnader.

Jämför med andra privatlån


Collector Kreditkort

Collector Bank erbjuder sina kunder två typer av kreditkort där Collector Easyliving framför allt riktar sig till den som ofta befinner sig på resande fot. Det går att få så mycket som 100 000 kronor i kredit på kortet och du har upp till 56 dagar att göra räntefria inköp. Med företagets bankapp kan du hantera dina kreditkort från Collector oavsett var du befinner sig.

Kortet kommer med en kortavgift och den slutliga kostnaden per månad beräknas på den utnyttjade krediten, utan avgift för kontantuttag.

Bankens andra variant av kreditkort kallas för Collector Easycard och innebär en maxkredit på 30 000 kronor samt räntefria köp i 56 dagar. Till detta kreditkort får du även automatiskt en tillhörande reseförsäkring samt avbeställningsskydd som gäller när du använder kortet.

Jämför med andra kreditkort


Spara hos Collector Bank

  • Sparkonto – hos Collector kan du välja tre olika sparkonton: Collector Sparkonto, 1-årigt sparkonto och 2-årigt sparkonto. Collector Sparkonto har en rörlig ränta, obegränsade uttag och du måste göra en minsta insättning på 500 kronor. 1-årigt och 2-årigt sparkonto har båda två fast ränta och en minsta insättning på 100 000. Här låser du ett engångsbelopp där 2 år ger mer i ränta.
  • Investeringssparkonto – Detta är ett sparande i fonder som sker i samarbete med SPP. Minsta insättning är 100 kronor. Du har ingen bindningstid och du kan när som helst ta ut pengar. Men tänk på att det tar ett par dagar eftersom fonderna måste säljas.

Samtliga sparformer hos Collector omfattas av insättningsgaranti.

Spara i aktier – Spira

Ett av Collectors mål är att göra det lätt för alla att spara i aktier. Därför har de tillsammans med Aktieinvest tagit fram en app vid namn Spira som inte kräver några som helst förkunskaper om aktier. Du kan månadsspara via appen, då dras pengarna direkt från ditt konto och investeras åt dig. För detta tas en fast avgift ut – 25 kronor vid köp och 25 kronor när du säljer dina aktier. Ett gratis investeringssparkonto ingår också.

Jämför med andra sparkonton


Försäkringar för lån och kreditkort

När du tar ett nytt lån hos Collector bank ingår det automatiskt ett låneskydd som garanterar ersättning vid antingen sjukdom eller arbetslöshet. Dessutom innebär Låneskyddet att dina anhöriga har rätt till ersättning om du som låntagaren skulle avlida.

Utöver detta har du också ångerrätt när du ansöker om lån. Ångerrätten gäller 14 dagar från det att skuldebrevet signerats. Du måste då meddela Collector Bank att du ångrar dig inom denna tidsram, antingen per telefon, post eller mejl. Ångrar du ditt lån ska hela lånebeloppet betalas tillbaka samt den totala räntan till och med återbetalningsdagen. De andra avgifterna du betalat utöver lånet som sådant räknas automatiskt av från det slutliga återbetalningskravet.

Kreditkorten hos Collector har utöver reseförsäkring och avbeställningsskydd andra förmåner såsom evenemangsförsäkring, allriskförsäkring samt leveransförsäkring vid köp online.


Betalkoll

Betalkoll är ytterligare en av Collectors appsatsningar, likt Spira. Betalkoll låter dig samla dina fakturor och på så sätt betala dina räkningar även de månader när du har sämre ekonomi. Det fungerar på så sätt att dina fakturor skickas till Collector som betalar dem innan förfallodagen. Därefter får du en samlingsfaktura för dessa utgifter som du också kan välja att delbetala.


Företagskunder

Företagssegmentet hos Collector bank är tämligen stort och här erbjuds en rad olika tjänster med syfte att effektivisera företagets finanser. Collector har lösningar som passar för både mindre och större verksamheter och det kan handla om finansiell hjälp vid expansion eller vardagslösningar.

Tillväxtlånet

Collectors tillväxtlån är till för den som är i behov av pengar för att få sin verksamhet att växa sig större. Låneansökan sker precis som blancolånet helt online där du registrerar din ansökan med hjälp av BankID. Själva ansökan är helt gratis och Collector säger sig återkomma med svar inom 24 timmar.

Ränta tas ut på utnyttjad kredit men de första sex månaderna är tillväxtlånet amorteringsfritt. Därefter sker en rak amortering av krediten på 12 månader. Liksom vid andra lån hos Collector krävs det att företaget inte har några tidigare betalningsanmärkningar för att få ansökan beviljad.

E-handel och factoring

E-handel har blivit något av Collectors stora fokus de senaste åren och man hjälper idag flera butikskedjor med effektiva lösningar för betalningar online. Bankens mål är att ta fram system som skapar flexibilitet för att öka chanserna till fler nöjda onlinekunder.

Factoringtjänster är en annan tjänst som Collectors erbjuder företagskunder. På så sätt får företag hjälp med finansiering för att exempelvis kunna erbjuda viktiga kunder längre betaltider.


Bolagsuppgifter

  • Bolagsnamn: Collector Bank AB
  • Org. nr: 556597-0513
  • Postadress: Box 11 914, 404 39 Göteborg
  • Besöksadress: Östra Hamngatan 24, 411 09 Göteborg
  • Telefonnummer: 010-161 00 00

Relaterade länkar


Collector Bank
Genomsnitt 4 (80%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)