Innehåll


Direkto

Direkto är en låneförmedlingstjänst som bildades år 2017. Grundprincipen är enkel, du som vill ansöka om ett lån gör detta via Direkto. Din ansökan tas emot och skickas sedan vidare till ett stort antal banker som Direkto samarbetar med. Dessa banker och långivare ger dig erbjudande på lån de anser sig kunna erbjuda dig som kund. Hittar du något som tilltalar dig, väljer du det lånet och tecknar ett låneavtal med just den långivaren. Att söka ett lån via Direkto kostar inget och ansökan är heller inte bindande. Om du söker lån men inte blir nöjd med det som långivarna erbjuder kan du helt enkelt tacka nej.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 10.000 – 500.000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Eff. ränta: 2.95% – 29.00%
Startavgift: 495 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
 Årsinkomst på minst 100 000 kr
 Ha betalat av lånet innan du blir 79 år
 Anställning eller vara förtidspensionär/pensionär
Ingen betalningsanmärkning de senaste 6 månaderna
 Skuldfri från kronofogdemyndigheten i minst 6 månader

Bolagsuppgifter

Varumärke: Direkto
Bolag: Direkto AB
Org. nr: 556962-9404
 FI institutnummer:44053

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Direkto: “Totala kostnaden för ett annuitetslån på 100 000 kr med en nominell ränta om 5,5%, återbetalningstid 5 år, uppläggningsavgift 495 kr och aviavgift 10 kr blir 15 702 kr och den effektiva räntan blir 6,09%.”


Omdöme

DirektoDirekto AB har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditförmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Direkto är ett tryggt val av låneförmedlare.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Vilka lån förmedlar Direkto?

Direkto förmedlar det man kallar privatlån eller blancolån. Det innebär ett lån där du som låntagare inte behöver lämna någon speciell säkerhet för lånet. Lånebeloppet som erbjuds ligger på summorna 10 000 kronor upp till 500 000 kronor och lånetiden är från ett år upp till 15 år. Högst upp på hemsidan finns en enkel ”räknesnurra” där du kan få ett första grepp om månadskostnad vid olika belopp och lånetider, genom att fylla i lånebelopp och återbetalningstid. Den snurran anger inte vilken ränta den räknar med, och har därför högst begränsad användbarhet.

Fördelar med låneförmedlare

Som låntagare är en låneförmedlare som Direkto, en tjänst som har flera fördelar. Om du själv ansöker om ett lån hos flera banker så kommer varje bank att ta en kreditupplysning på dig, oftast via UC (Upplysningscentralen). Via kreditupplysningen får bankerna och långivarna en bild av hur den ekonomiska situationen ser ut för dig som söker och vilka lån du har sedan tidigare. När en bank tar fram en UC registreras detta mer eller mindre omgående i din kreditupplysning. Så om du till exempel, går till fem olika banker för att ansöka om ett lån, kommer den femte banken du går till att se fyra tidigare upplysningar. Bank nummer fem vet i det här läget inte om alla de tidigare fyra bankerna redan har beviljat dig lån, och kan dra slutsatsen att du är överbelånad och inte se dig som en pålitlig källa att låna ut pengar till. Då endast ett par upplysningar via UC gör att bankerna blir tveksamma, är en låneförmedlare som Direkto ett bättre alternativ. Direkto gör nämligen bara en enda kreditupplysning på dig, som de i sin tur skickar en kopia av till alla bankerna och långivare de samarbetar med. Du slipper med andra ord problemet med flera kreditupplysningar och en försämrad kreditvärdighet. Det gör också att om du av något skäl vill gå till andra låneförmedlare så finns bara en UC registrerad på dig. Genom att söka lånet via Direkto får du en bra överblick över vad banker och låneinstitut kan ge för villkor, och du slipper göra grovjobbet med att ringa runt eller besöka ett större antal banker. Dessutom får du oftast en bättre ränta på ditt lån.

Bästa räntan för dig

Det är svårt att i förväg reda ut vilken ränta du kan få hos olika banker. Det beror förstås på ränteläget just när man söker, men kanske framför allt på hur banken bedömer din återbetalningsförmåga just då. Det finns egentligen bara ett sätt att få reda på det, och det är genom att söka lån. När du söker via Direkto får du flera låneförslag från ett stort antal banker och långivare, och kan enkelt sortera fram de du tycker har det bästa erbjudandet. Du får här även en bra bild över hur räntan skiljer sig mellan olika långivare. Om flera långivare har i princip samma ränta kan du kolla på andra faktorer, till exempel utbetalningstiden, och låta det vara den avgörande faktorn för det slutgiltiga lån du väljer.

Räntan är bara en del av lånevillkoren, men det kan vara den viktigaste. När du ansöker om ett lån från en låneförmedlare som Direkto, hjälper de även till att hitta den bästa räntan. De privatlån som Direkto förmedlar har en ränta som, på papperet, ligger på 2,95 % – 29,00 %. Räntan för varje lån sätts individuellt och som i alla andra sammanhang ger fast jobb, hygglig lön, lång anställningstid, och så vidare, vanligtvis lägre räntor. Men en ränta hos Direkto brukar landa på mellan 4, 9 % – 14,90 %. De flesta långivare ger också lägre ränta om man har en medlåntagare, det vill säga en person som tar lånet med dig och delar på återbetalningskostnaderna.


Vanliga frågor och svar

Hur snabbt får jag lånet?

Om du söker ett lån via Direkto så fyller du i en ansökan direkt på nätet. Själva ansökan tar inte mer än några minuter, och inom högst ett dygn kommer du ha fått flera låneförslag från ett antal banker eller långivare.

Beroende på vilken bank du sedan väljer att ta ett lån hos, så ser tider och procedurer för utbetalning olika ut. En del banker har underskrift via e-legitimation, som går på en sekund, andra vill skicka papper hem i brevlådan för underskrift. Vid utbetalning kan vissa banker och långivare betala ut inom en timme, andra behöver två till tre bankdagar för en utbetalning. Det här styrs inte av Direkto, utan är individuellt för varje bank och långivare.

Vilka villkor måste jag uppfylla för att få ta ett lån?

När det kommer till att få ett lån beviljat finns det vissa grundkrav du som låntagare bör uppfylla:

  • Du bör vara minst 20 år, folkbokförd i Sverige sedan ett par år.
  • Du bör ha en fast inkomst som kan vara lön, överskott från egen firma, provisioner eller annat. Pensioner från ålderspension eller förtidspension räknas också som inkomst.
  • Du bör ha en årsinkomst eller motsvarande på åtminstone 100 000 kronor.
  • Lånet måste vara återbetalat innan du fyllt 79 år.
  • Du får inte ha haft skuldsaldo hos Kronofogden under de senaste sex månaderna. Du får heller inte ha fått någon betalningsanmärkning de senaste sex månaderna. Däremot kan du accepteras som låntagare även om du har betalningsanmärkningar yngre än sex månader.

 

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Direkto
Genomsnitt 4.8 (96%) baserat på 20 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)