Extrakredit

ExtraKredit är ett svenskt aktiebolag som drivs av Swedish Credit Group AB och som verkar under Finansinspektionens tillsyn. Moderbolaget Swedish Credit Group AB startades år 2011 och erbjuder lån via flera olika portaler där ExtraKredit är en. Företaget erbjuder flexibla lån för privatpersoner på upp till 20 000 kronor, och med en löptid på allt från 30 dagar till två år.

Jämför med andra snabblån


Översikt

Låna: 3,000-20,000
Löptid: till 24 månader
Eff. ränta: 211,0%  
Startavgift: Nej

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: ExtraKredit
Bolag: Swedish Credit Group AB (ExtraKredit.se)
Org. nr: 556837-5124
FI institutnummer: 44080

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Länkar

Representativt exempel: Kreditbelopp 3 000 kr. Återbetalningstid 90 dagar. Du får 3 fakturor som förfaller var 30e dag, månadskostnaden är 1 204 kr. Sammanlagt belopp att betala blir 3 612 kr varav räntan är 612 kr. Inga uppläggningsavgifter eller övriga avgifter tillkommer. Nominell fast årsränta 119,0%. Effektiv ränta: 211,0%.”


Omdöme 2018

ExtraKreditSwedish Credit Group AB, som driver ExtraKredit.se, har sedan 2017 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att ExtraKredit är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.


Låna hos ExtraKredit

För att kunna ansöka om lån hos ExtraKredit behöver du vara över 20 år, ha svenskt medborgarskap och inte ha några betalningsanmärkningar eller öppna skulder hos Kronofogden. Du måste också kunna uppvisa ett svenskt bankkonto och ett tillhörande Bank-ID, och du ska ha ett fungerande mobilnummer. Mer än så krävs inte för att ta ett lån hos ExtraKredit, som erbjuder dig att sköta hela låneprocessen online. Företaget erbjuder lån på mellan 3 000 och 20 000 kronor. Löptiden ligger på mellan 30 dagar till upp till två år, och avbetalning på lånen sker månadsvis oavsett löptid. Räntan varierar och är beroende av både beloppet som lånas samt löptiden.

Det första steget när du ansöker om ett lån hos ExtraKredit, är att du behöver registrera dig som medlem på sajten, vilket endast tar några minuter. Efter det klickar du dig in på låneansökan och väljer hur mycket pengar du vill låna och över hur lång tid du vill kunna betala tillbaka. ExtraKredit kräver också viss information om din nuvarande ekonomiska situation, såsom inkomst och tidigare skulder. Tillsammans med en kreditupplysning från upplysningsföretaget Bisnode ligger dessa uppgifter till grund för bedömningen om huruvida ditt lån beviljas eller inte. Alla svenska kreditgivare måste genomföra en kreditprövning på de personer som ansöker om lån, i enlighet med svenska konsumentkreditlagen. Syftet med kreditupplysningen är att få en uppfattning om hur troligt det är att långivaren respekterar avtalet och betalar tillbaka lånet enligt överenskommelse. En sådan bedömning görs på historiska händelser och om du tidigare skött din ekonomi och betalat av dina krediter i tid bedöms det ofta som troligt att du kommer göra det även i detta fall. Hos ExtraKredit är det också en handläggare som manuellt går igenom ärendet och väger samman alla detaljer innan lånet beviljas.

Identifiera dig med e-legitimation

För att göra processen så snabb och smidig som möjligt har ExtraKredit valt att satsa på ett helt elektroniskt system där du som ansöker om lån kan legitimera dig med Bank-ID eller annan e-legitimation. Detta gör att hos ExtraKredit slipper du manuellt arbete med att skriva ut dokument, skriva på dem och posta dem till långivaren, som sedan måste ta emot dem, verifiera underskriften och processa handlingarna. Genom att legitimera dig elektroniskt direkt via datorn eller telefonen kan låneansökan skickas iväg direkt och processen går snabbare.

Hos ExtraKredit får du svar på din låneansökan inom några dagar. Kom ihåg att det ofta går snabbare att få svar på din ansökan dagtid under vardagar än om du ansöker om lån kvällstid eller under helgen. ExtraKredit är dock måna om att ha snabba handläggningstider och du behöver aldrig vänta speciellt länge på ett besked angående ditt lån. Beloppet betalas sedan ut mer eller mindre direkt till ditt vanliga bankkonto, och beroende på handläggningstider hos din bank kan pengarna finnas tillgängliga för att utnyttjas redan samma dag.

Eftersom du kan välja att låna precis så mycket pengar som du behöver kan du välja att lägga upp lånet så att det passar just dig och din ekonomiska situation när det kommer till amorteringar. Naturligtvis är det bra att betala av lånet så snabbt som möjligt, vilket ofta också ger lägre ränta, men du ska inte heller ta dig vatten över huvudet och ta på dig månatliga amorteringar som du vet att du inte kommer att klara av. Hos ExtraKredit kan du experimentera med beloppet och löptiden i första steget av ansökningen innan du bestämmer dig för hur mycket och över vilken period du vill låna. Detta är ett sätt att se hur amorteringarna kommer se och ut och kan förändras beroende på hur du modifierar löptiden eller storleken på lånet.

Lån utan dolda avgifter

Hos ExtraKredit är det tydligt vad lånet innehåller och vilka avgifter som ska betalas. Förutom räntan, som ligger fast på lånet från dag ett, betalas inga andra avgifter av låntagaren. Detta bygger dock på att amorteringarna betalas i tid, då sena betalningar medför dröjsmålsränta. Om du inte betalar dina amorteringar i tid kan ExtraKredit efter en tid välja att skicka ärendet med den obetalda fakturan vidare till en tredje part, ett så kallat inkassobolag som då försöker driva in skulden. Om pengarna fortfarande inte betalas trots upprepade påminnelser skickas ärendet vidare till Kronofogden och en betalningsanmärkning uppstår. Med en betalningsanmärkning, som ligger kvar i tre år, är det svårt eller ibland omöjligt, att ta nya lån, teckna avtal och abonnemang och ibland även hyra en bostad. Var därför alltid noga med att betala ditt lån och dina amorteringar i tid.

Hos Extra Kredit ligger dröjsmålsräntan på 3 % av det förfallna beloppet, och det tillkommer även en påminnelseavgift på 60 kronor. Om du skulle ha problem att betala din amortering eller har andra ekonomiska problem som rör ditt lån kan du kontakta Extra Kredit som kan hjälpa dig hitta en lösning. Du kan välja att kontakta ExtraKredit antingen via email eller via telefon. Kundtjänsten är öppen alla vardagar mellan 08:00 – 17:00, med lunchstängt mellan 12:00 och 13:00.

Det är alltid bättre att ta tag i situationen tidigt om du märker att din ekonomiska situation är på väg utför, och genom att kontakta Extrakredit kan ni tillsammans hitta en lösning som fungerar för båda parter.

Jämför med andra snabblån


Extrakredit
Genomsnitt 4.5 (90%) baserat på 6 betyg

Senast uppdaterad: 2018-08-28 av Lars Jonsson (Konsument.se)