Finevate

Finevate ingår i den växande grupp av utlåningsföretag som brukar kallar P2P, peer-to-peer. Själva begreppet peer-to-peer kan beskrivas som människa – till – människa på svenska. I det här fallet innebär det att enskilda, privata investerare lånar ut pengar till andra privatpersoner via Finevate, där Finevate blir en förmedlare av mindre lån mellan privatpersoner. Finevate har alltså inget eget kapital att låna ut, utan förmedlar åt andra långivare. Typen av lån som erbjuds är ett så kallat privatlån eller blancolån.

Jämför med andra P2P-lån


Översikt

Låna: 5,000-20,000
Löptid: 12-36 månader
Eff. ränta: 9.31% 
Startavgift: 395kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Vivus
Bolag: Fund Mill AB (Finevate)
Org. nr: 556921-6293
FI institutnummer: 44028

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Du betalar en uppläggningsavgift på 395kr samt att din ränta innefattar en serviceavgift på 2%. Vi tar inte ut någon aviavgift. Våra räntor är fasta så den räntan du får kommer du betala hela löptiden. Räntor sätts individuellt. Du kan alltid välja att betala tillbaka ditt lån i snabbare takt – inga avgifter tillkommer!”


Omdöme

FinevateFund Mill AB, som driver Finevate, har sedan 2015 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Finevate är ett tryggt val av låneförmedlare.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Jämför med andra peer-to-peer-lån


Att låna

FinevateBestämmer du dig att ansöka om ett lån hos Finevate kan du välja ett belopp på mellan 5 000 kronor till 30 000 kronor, med en återbetalningstid på 12, 24 eller 36 månader. På sin hemsida anger Finevate en typisk räntenivå på runt 8,62 % – 15,65 % effektiv ränta, där räntan beror på vilken summa och vilken återbetalningstid du väljer. Räntan kommer dock sättas individuellt och tillsammans med räntan kommer en uppläggningsavgift på 395 kronor, samt en serviceavgift som ligger på 2 %. Det tåls att notera att den delen av räntebetalningen inte är avdragsgill i deklarationen. Den ränta som sattes då lånet beviljades är den som gäller under hela lånets löptid, vilket innebär att eventuella allmänna räntehöjningar inte påverkar återbetalningen.

När du ansöker om lån hos Finevate måste du styrka din identitet med Mobilt BankID, du måste även medge autogirobetalning från ett svenskt bankkonto, vilket också verifierar dig som person. Finevate tar en kreditupplysning på dig via UC, och kommer avböja din låneförfrågan om du har betalningsanmärkningar, vilket är striktare än de flesta låneförmedlare på marknaden.

Andra krav som finns på dig som söker lån är att du måste vara minst 18 år och ha fast inkomst av något slag. Du kommer dessutom få besvara ett antal frågor som handlar om din ekonomi. När du gjort en låneansökan och den blivit godkänd kan det ta ett antal dagar innan lånet blir klart. Nu skall nämligen låntagarens låneansökan matchas ihop med långivare som har ”fritt kapital” och som är villiga att låna ut på dessa villkor. Här ligger också en av de större nackdelarna med P2P-systemet. De traditionella snabblåneföretagen har ofta utbetalning av lånet samma dag. Hos Finevate ligger låneansökan aktiv i 30 dagar och om en matchning inte har hittats under den tiden måste du göra om din ansökan.

Läs mer om hur peer-to-peer-lån fungerar här.

Att investera

Finevate har som affärsidé att förmedla lån från enskilda investerare till enskilda låntagare. Det är dock Finevate som har hand om hela logistiken och administrationen, så långivare och låntagare känner inte till varandra och har aldrig personligt kontakt. Du som planerar att investera pengar med Finevate får med andra ord chansen att agera kreditinstitut. Det finns ingen gräns på hur mycket pengar du kan investera

och du kommer att investera i konsumentkrediter, som i sin tur används till ”precis allting”, då konsumentkrediter alltid behövs. Det kapital som du väljer att investera hos Finevate kommer att matchas med de låneansökningar som låntagare gör, och därefter delas upp och skickas ut till flera låntagare.
Avkastningen på investerat kapital, som du får när låntagarna startar amorteringsprocessen för att betala tillbaka lånet, uppges bli runt 3–8%. Som med alla investeringar ger högre risknivåer högre ränta, men oberoende är det avsevärt högre än bankränta. Avkastningen ligger bra till jämfört med många alternativ, typ aktier. Då Finevate har en maximal lånetid på två år kommer du låna ut investerat kapital i högst två år.

Hur gör man för att investera?

För att investera i konsumtionskrediter via Finevate startar du med att registrera sig på Finevates investeringsplattform. Därefter för du över kapital till Finevate och ställer in hur du vill anpassa din portfölj. Det finns standardinställningar som innefattar bland annat tid på utlåning.

Låntagare och långivare kommer inte matchas för hela summan på lånet, utan ett lån till en låntagare kan finansieras med pengar från flera långivare. Det innebär att en långivare lånar ut flera mindre delar av sitt investerade kapital till olika personer, för att sprida risken och uppnå diversifiering.

När en låntagare betalar av på ett lån och betalar ränta så går en viss del av räntebetalningen till Finevate, som betalning för deras förmedlingstjänst. Den del av räntebetalningen som är ränta till långivaren (investeraren) sätts in på dennes investeringskonto. Investeraren kan via sina inställningar bestämma att även dessa belopp ska användas till utlåning eller att de ska ligga kvar på kontot för att kunna tas ut.

Alternativ till sparkonto

Finevates investeringsmöjligheter kan liknas vid ett sparkonto. För den som inte vill ha pengarna på ett vanligt bankkonto till i princip ingen ränta alls, finns ett antal olika sparkonton som erbjuder ränta, oftast under förutsättning att beloppen är låsta under en viss tid. Alla dessa sparkonton används till olika typer av investeringar, precis som dina investerade pengar görs hos Finevate.

Finevate sysslar med ansvarsfull utlåning och lånar inte ut pengar till personer som inte kan betala tillbaka. I denna profil ligger de nära de traditionella bankerna. Även om Finevate är noggranna i urvalet av kunder så finns det dock risk för kreditförluster, det vill säga att låntagare inte kan betala tillbaka ett lån. Eftersom det är flera långivare som delar på en låntagare minimeras detta i någon mån. Rent allmänt anses konsumentkrediter ger kreditförluster på runt 1–2 %, Finevate satsar på att hålla kreditförluster på under 1 % via kreditbedömningar och UC kreditscore för att endast attrahera kreditvärdiga låntagare.

När är mina pengar investerade?

När ditt kapital är utdelat är dina pengar investerade. Det kapital du investerar kommer delas upp för att lånas ut i mindre summor till fler låntagare, detta görs för att sprida risken att du får de pengar du lånar ut återbetalade. Via den risknivå och löptid du själv väljer för dina investerade kapital kan du skynda på utdelningsprocessen då du matchar med fler låntagare om du väljer en flexibel löptid och risknivå.

Finns det svagheter i P2P-systemet?

Det finns en inbyggd svaghet i systemet, nämligen att det sannolikt är omöjligt att helt balansera långivare och låntagare. Om mängden kapital från långivarna är för litet så kan inte låntagare få de lån de vill och lär gå någon annanstans. Som långivare (investerare) är det mer lönsamt då de får en bra avkastning.

Se alla P2P-lån


Finevate
Genomsnitt 4.2 (84%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)