Flexkontot

FlexkontotFlexkontot grundades år 2014 med syfte att erbjuda allmänheten en flexibel kontokredit och ett alternativ till de mikrolån som finns på marknaden idag. Företaget är ett dotterbolag till det svenska konsumentkreditinstitutet Brixo AB som också står som huvudsaklig kreditgivare vid upprättande av lån vid Flexkontot. Företaget är under tillsyn av Finansinspektionen och följer de lagar och regler som är ålagda långivare som erbjuder konsumentkrediter.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 5.000 – 20.000 kr
Löptid: 1 – 3 år
Eff. ränta: 3,29% 
Startavgift: 400 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Fast årsinkomst på minst 200 000 kr
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Flexkontot
Bolag: Brixo AB
Org. nr: 556978-9273
FI institutnummer: 44013

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Flexkontot för en kredit på 10 000 kr återbetalas under 31 månader: “Uppläggningsavgift är 400 kronor, årsavgifter är 2 x 400 = 800 kronor, aviavgifter är 31 x 30 = 930 kronor och ränta är 7 517 kronor. Nominell årsränta är 59,40 % och den effektiva årsräntan blir 106,7 %. Återbetalning sker med 10 % av det utestående kreditbeloppet, dock lägst 500 kr, per månad under de första 30 månaderna och resterande del av kreditbeloppet under den efterföljande sista månaden. Du kommer totalt att ha betalat 19 647 kronor när krediten är återbetalad vilket innebär en kostnad för krediten som uppgår till 9 647 kronor.”


Omdöme

Brixo AB, som driver Flexkontot, har sedan 2015 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Flexkontot är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån eller en försäkring på distans (t.ex. via internet).

Läs mer och ansök på webbplatsen


Tjänster

Flexkontot erbjuder flexibla kontokrediter, där låntagaren själv väljer kreditgräns och hur mycket av krediten som önskas nyttjas. Även återbetalningen bestäms av låntagaren, ett minsta belopp anges på varje månadsavi och låntagaren justerar själv återbetalningen till den amorteringsnivå som passar den månaden. Flexkontot ger också möjlighet till att enbart betala ränta för den kredit som nyttjats.

Lån hos Flexkontot

Kontokredit

Tjänsten som företaget erbjuder är en kontokredit mellan 5 000 kronor till 20 000 kronor och där det är upp till låntagaren att göra uttag för de summor han eller hon vill nyttja. Det innebär att en låntagare kan ha ett flexkonto med en kreditgräns på 15 000 kronor men enbart välja att nyttja 5 000 kronor av dessa och låta resten vara en buffert. Betalningen görs endast för den kredit som är nyttjad. Flexkontot är inte kopplat till ett fysiskt kort, inte heller krävs någon säkerhet eller borgenär för att lånet ska upprättas. Låntagaren har möjlighet att lösa hela lånet i förväg utan extra kostnad och har även rätt att annullera lånet inom 14 dagar från dess upprättelse. Detta i enlighet med lagen om distansavtal och konsumentkreditlagen.

Hur går ansökan till?

En ansökan hos Flexkontot upprättas på företagets hemsida och tjänsten är öppen dygnet runt. Den potentiella låntagaren anger den information som krävs för att företaget ska kunna göra en bedömning av kreditförmågan. Ansökningen innehåller frågor där låntagaren behöver svara på vad pengarna ska användas till, hur försörjningsansvaret och familjesituationen ser ut samt eventuellt skuldsaldo hos kronofogden. När formuläret är ifyllt görs en kreditupplysning via UC för en slutgiltig kontroll av kreditvärdigheten. Ansökningen behandlas omgående under ordinarie kontorstid och om låntagaren uppfyller de grundläggande kraven kan den önskade krediten finnas tillgänglig inom ett dygn.

Vem kan ansöka om Flexkontot?

Flexkontot ställer en rad krav på låntagaren, följande punkter måsta vara uppfyllda för att få en ansökan godkänd:

  • Den sökande måste vara minst 18 år gammal.
  • Den sökande ska ha en taxerad inkomst på minst 200 000 kronor.
  • Den sökande ska ha svenskt personnummer.
  • Den sökande måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Den sökande ska inte ha någon aktuell skuld hos Kronofogden.
  • Den sökande ska kunna legitimera sig genom BankID.

En tidigare betalningsanmärkning stoppar inte ansökan hos Flexkontot men kan utgöra en grund för en så kallad personlig riskbedömning av kunden. Där görs en samlad bedömning utifrån inkomst, levnadsförhållanden och andra krediter för huruvida kunden har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Priser och avgifter

Att ansöka om Flexkontot är gratis men det tillkommer ytterligare avgifter vid tecknandet av lånet. Företaget tar ut en uppläggningsavgift, en månatlig faktureringsavgift samt månadsränta. För exempel på dessa kostnader, se avsnittet om prisexempel. Om låntagaren gör en ny ansökan för att höja krediten utgår en ny uppläggningsavgift. Flexkontot är kostnadsfritt för låntagaren det första året, därefter tar företaget ut en årsavgift så långt som löptiden sträcker sig.

Det lägsta beloppet att betala varje månad uppskattas till 10 % av det sammanlagda kreditbeloppet. Utifrån den summan bestämmer låntagaren själv hur mycket mer han eller hon vill amortera den månaden.

Observera att ytterligare kostnader tillkommer om låntagaren inte betalt sin månadskostnad. Flexkontot tillämpar en dröjsmålsränta med 36 % som utgår fram tills betalningen är reglerad. En förseningsavgift så väl som en påminnelseavgift läggs på summan och en påminnelse skickas till låntagarens folkbokföringsadress. Om betalningen inte regleras efter detta lämnas ärendet över till inkasso och krediten kan komma att sägas upp.

Prisexempel

Nedan återges ett exempel som enligt Flexkontots hemsida är representativt för deras lån. Krediten i exemplet uppgår till 10 000 kronor och har en löptid på 31 månader:

Den totala kostnaden för en kredit på 10 000 kronor blir efter två år 19 647 kronor där kostnaden för själva krediten uppgår till 9 647 kronor.

I denna summa ingår en uppläggningsavgift samt två årsavgifter. Kostnaden för avi-utskick uppgår till 930 kronor (31 x 30 kr) samt ränta på 7 517 kronor. Med en nominell ränta på 59,40 % och en effektiv årsränta på 106,7 % blir totalbeloppet 19 647 kronor efter 31 månader.

Ovanstående räkneexempel förutsätter att låntagaren har skött sina månadsbetalningar och att påminnelseavgifter och inkassoavgifter har undvikits.

Support och öppettider

Flexkontots kundtjänst nås på telefon under vardagar mellan 09.00 och 12.00, med reservation för att detta kan ändras. Det går också att nå supporten via mejl om frågor om inbetalningar eller dylikt skulle uppstå.


Vanliga frågor och svar

Är Flexkontot ett trovärdigt företag?

Ja, Flexkontot är en del av det svenska kreditföretaget Brixo och har sedan starten år 2014 erbjudit kontokrediter till allmänheten med stor framgång. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen och följer de lagar och regler som gäller för konsumentkrediter.

Vilka fördelar finns med en flexibel kontokredit hos Flexkontot?

Fördelen med en flexibel kontokredit för konsumenten är att hela krediten inte behöver användas direkt utan kan hållas innestående tills behov uppkommer. Räntorna är generellt sett konkurrenskraftiga i jämförelse med många andra onlinekrediter på marknaden. En ytterligare fördel är den flexibla återbetalningen där låntagaren själv kan påverka sin månadskostnad.

Hur snabbt får låntagaren sina pengar hos Flexkontot?

Om ansökan godkänns finns pengarna omgående för uttag på ”Mina Sidor”. Låntagaren gör ett uttag till sitt eget bankkonto, vilket beroende på bank kan ta upp till 24 timmar.

Tar Flexkontot kreditupplysning via UC?

Ja, Flexkontot använder sig av kreditupplysningen UC vid kontroll. Tidigare betalningsanmärkningar behöver dock inte innebära ett automatiskt avslag av ansökan.
Vad händer om låntagaren inte kan betala sitt lån till Flexkontot?
Om betalningen uteblir skickas en påminnelse till låntagarens folkbokföringsadress och en dröjsmålsränta utgår. Om betalningen fortfarande inte inkommer lämnas ärendet vidare till inkasso. Observera att den totala kostnaden för lånet kan bli högre med dessa avgifter.

Gå vidare till webbplatsen


Flexkontot
Genomsnitt 4.3 (85%) baserat på 8 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-15 av Lars Jonsson (Konsument.se)