Klara Lån

Klara Lån är en onlinebaserad förmedlare av konsumentkrediter som för kunds räkning jämför villkor och räntor för mikrolån. Klara Lån Sverige AB etablerades 2015 och tjänsten är en av de första i sitt slag som fokuserar på snabblån och mindre krediter på den svenska marknaden. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen och följer de lagar Konsumentverket satt upp för konsumentkrediter.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 1.000 – 50.000 kr
Löptid: 3 – 12 månader
Eff. ränta: 29 % – 1400 %
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Årsinkomst på minst 100 000 kr
Fast bostad i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Klara Lån
Bolag: Klara Lån Sverige AB
Org. nr: 559011-1190
FI institutnummer: 44055

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Klara Lan: “Om du lånar 15 000 kr med återbetalningstid på ett år och inte nyttjar betalningsfri månad kommer den effektiva årsräntan att uppgå till 29,0%. Årsräntan är 25,74%. Månadskostnaden kommer att vara 1 431 kr och du kommer totalt att ha betalat 17 173 kr ( 1 431 kr * 12 månader) når lånet är återbetalat. Detta innebär en kostnad för krediten uppgår till 2 173 kr.”

 


Omdöme

Klara LånKlara Lån Sverige AB har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditförmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Klara Lån är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån eller en försäkring på distans (t.ex. via internet).

Läs mer och ansök på webbplatsen


Tjänster

Klara Lån är en gratis konsumenttjänst för lån vars syfte är att bistå konsumenten med jämförelser av långivare på marknaden. Att jämföra konkreta erbjudanden från olika banker kan vara svårt för konsumenten, då den personliga kreditvärdigheten försämras av ett större antal låneansökningar. Normalt tas en kreditupplysning ut för varje låneansökan du gör. Genom Klara Lån kan du jämföra fler än tjugo olika långivare, med endast en kreditupplysning, vars resultat presenteras för kunden som beslutar sig för vilket erbjudande som är mest attraktivt. Klara lån är därmed ingen långivare i sig, de beviljar inga lån och betalar inte ut pengar till konsumenten som ansöker. De tillhandahåller endast en jämförelsetjänst för att underlätta för konsumenten.

Företaget samarbetar med en rad långivare på den svenska marknaden och följande företag presenteras på hemsidan: Everyday+, Meddelandelån, GoodCash.se, Frogtail, Viaconto, Credway och Risicum.se. För ytterligare namn på långivare hänvisas konsumenten till företagets kundtjänst, se hur du kan nå dem under avsnittet med samma namn.

Hur går ansökan till?

Konsumenten ansöker via Klara Låns hemsida där önskat lånebelopp och amorteringstid anges. Därefter besvaras en rad frågor om den nuvarande privatekonomin, detta för att säkerställa att de grundläggande ekonomiska kraven uppfylls för att ta ett lån hos någon av långivarna. Konsumenten väljer själv om jämförelsen ska innehålla företag som använder sig av kreditupplysningsföretaget UC eller inte. Ett sådan val minskar dock möjligheten till jämförelse och påverkar slutresultatet negativt då färre alternativ kan presenteras. Om valet ändå kvarstår kommer Klara Lån endast att söka hos de långivare som använder andra kreditupplysningsfirmor så som Soliditet, Creditsafe eller Bisnode. Tjänsten är öppen dygnet runt och kostnadsfri för alla.

Vem kan ansöka?

Klara Lån har skapat en grundläggande kravlista för de konsumenter som väljer att jämföra lån via plattformen. Följande krav måste vara uppfyllda:

  • Den sökande måste vara 18 år.
  • Den sökande måste ha en inkomst på minst 100 000 kronor per år
  • Den sökande måste vara bosatt i Sverige
  • Den sökande får inte ha skulder hos Kronofogden

Varje långivare har sina specifika krav på låntagaren för att ansökan ska bli beviljad. Gemensamt för de samarbetspartners som Klara Lån har är att de inte beviljar lån till sökande med skulder hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar bedöms däremot annorlunda, en anmärkning behöver inte betyda att en ansökan automatiskt avslås utan att en individuell prövning genomförs istället. Anmärkningen får dock inte ha tillkommit inom de närmsta sex månaderna från ansökningstillfället.

Gränser för lån och amorteringstid

Klara Lån gör det möjligt för kunden att jämföra lån från 1 000 kronor upp till 50 000 kronor. De förmedlade lånen måste överstiga 60 dagar i löptid då samtliga lån som erbjuds ska amorteras på 3, 6 eller 12 månader. Den generella uppskattningen vad gäller effektiv ränta för lånen varierar, men ligger generellt mellan 29 % och 1400 %. Den slutliga kostnaden står i direkt relation till lånets löptid, räntor och avgifter och den angivna effektiva räntan ska ses som högst generell.

Slutligen är det långivaren som beslutar om önskat belopp ska godkännas eller ej. Långivaren kan välja att helt neka eller erbjuda ett lägre belopp, beroende på den kreditvärdighet som den ansökande bedöms ha. Klara Lån är endast förmedlare i processen och tar inte ansvar för den slutgiltiga bedömningen.

Prisexempel

Följande två prisexempel anges av Klara Lån som representativa vad gäller deras långivare.

Exempel 1. Kunden ansöker om ett lån på 1 000 kronor med en löptid på 3 månader. Kostnaden för krediten blir 395 kronor med en månatlig avgift på 132 kronor. Den effektiva räntan uppskattas till 704 %.

Exempel 2. Kunden ansöker om ett lån på 15 000 kronor med en löptid på 12 månader. Kostnaden för krediten uppgår till 2 173 kronor med en månatlig avgift på 1 431 kronor. Den effektiva räntan uppskattas till 29 % vilket ger en total kostnad för lånet på 17 173 kronor. Observera att detta exempel är under förutsättningen att en betalningsfri månad inte har nyttjats.

Den slutliga kostnaden för ett lån är alltid avhängig konsumentens ekonomiska förutsättningar. Vid uteblivna betalningar tillkommer kostnader så som påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och inkassoavgifter. Detta påverkar den totala kostnaden av lånet och prisexemplen ovan är under förutsättning att betalningen skötts enligt avtal.

Support och öppettider

Klara Lån Sverige AB huvudkontor ligger i Stockholm. Företaget har ingen uttalad kundtjänst men det går att nå kontoret på telefon under ordinarie arbetstider om frågor skulle uppstå.


Vanliga frågor och svar

Hur kan Klara Låns jämförelsetjänst vara helt kostnadsfri?

Som användare av tjänsten betalar du ingenting. Klara Lån har ett samarbetsavtal med de långivare som ingår i jämförelsen och den ekonomiska ersättningen baseras på förmedlad provision. Kunden betalar alltså inte för tjänsten, långivarna gör det.

Är ansökan bindande?

Ansökan är bindande först när du som konsument skrivit under och accepterat de avtal som långivaren gett. Att enbart använda Klara Låns jämförelsetjänst är därmed inte bindande på något sätt.

Vad händer om konsumenten inte kan betala tillbaka lånet?

Samtliga långivare som Klara Lån samarbetar med fakturerar kunden med förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Detta påverkar totalkostnaden av lånet negativt då ytterligare kostnader tillkommer. Om skulden inte regleras vid påminnelse skickas ärendet vidare till Inkasso med ytterligare avgifter som följd. Slutligen överlämnas ärendet till Kronofogden och som vid betalningsföreläggande registrerar en betalningsanmärkning på låntagaren. En betalningsanmärkning påverkar kreditvärdigheten negativt och finns kvar i registret under 3 år.

Behöver konsumenten redovisa vad pengarna ska gå till hos Klar Lån?

Nej, kunden behöver inte ange vad pengarna ska gå till. Orsaken till ansökan är och förblir privat.

Är det Klara Lån som bestämmer huruvida konsumenten kan låna pengar eller inte?

Det är alltid långivaren som i slutändan bestämmer om en ansökan går igenom eller ej. Klara Lån ansvarar inte för prissättning eller räntor. Allt som rör lånets räntesatser och extra avgifter kommer från långivaren och inte förmedlingstjänsten Klara.

Gå vidare till webbplatsen


Klara Lån
Genomsnitt 4.8 (95.24%) baserat på 21 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)