Kontant Finans

Kontant Finans är ett konsumentkreditinstitut under tillsyn av Finansinspektionen, och ingår i det norska B2 Holding ASA, som har företag i bland annat Norge, Finland, Sverige, Polen, Estland, Lettland och Bulgarien. Kontant Finans erbjuder mindre blancolån, från 1 000 kronor till 20 000 kronor. Det som skiljer dem från andra institut är att lånen är upplagda på längre tider, du kan välja en amorteringstid på mellan ett och fem år.

Lånet du tar från Kontant Finans kallas Stabila Lånet, och finns i tre versioner; Stabila Lånet Small, Stabila Lånet Medium och Stabila Lånet Large. Den reella skillnaden mellan lånen är lånesummorna. Väljer du Stabila Lånet Small kan du låna mellan 2 000 kronor och 4 000 kronor, med Stabila Lånet Medium från 6 000 kronor upp till 14 000 kronor och med Stabila Lånet Large från 15 000 kronor upp till maxsumman 20 000 kronor. Möjligen uppfattar kunder det som förvirrande att samma produkt har olika namn.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 1,000-20,000
Löptid: 1-5 år
Eff. ränta: 33.18%  
Startavgift: Nej

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 22 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Kontant Finans
Bolag: Kontant Finans Sverige AB
Org. nr: 556847-4513
FI institutnummer: 44021

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel: 12 000 kr. Nominell årsränta: 29 %. Uppläggningsavgift: 0 kr. Aviavgift vid autogiro: 0 kr. Återbetalningstid: 4 år. Månadsbetalning: 425 kr. Totalt belopp att betala: 20 406 kr.”


Omdöme

Kontant FinansKontant Finans AB har sedan 2015 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Kontant Finans är ett tryggt val av låneförmedlare.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Ta ett lån

De lån som Kontant Finans erbjuder är så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Om du funderar på att teckna ett lån med hjälp av Kontant Finans kan du börja med att fylla i önskat belopp och under hur lång tid du vill långa pengarna med hjälp av två reglage som du kan dra i för att se önskade siffror. I och med detta får du även månadsbeloppet på återbetalningen uträknad och den fasta räntesatsen. Kontant Finans gör en bedömning av alla som söker ett lån, och beviljar bara lån om de tror att den som söker har rimliga möjligheter till återbetalning. Bedömningen görs med hjälp en kreditupplysning, men inte via UC utan Bisnode kredit AB. När du ansöker måste du legitimera dig med Mobilt bank-ID, som hjälper till att säkerställa din identitet.

De generella kraven för att få ett lån hos Kontant Finans kan sammanfattas i att du måste vara minst 22 år och folkbokförd i Sverige, ha en inkomst på minst 120 000 per år för lån upp till 10 000 kronor och en inkomst på minst 180 000 för högre lån. Du får inte ha några betalningsanmärkningar från de senaste 12 månaderna, och inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden. Lånet måste även vara slutbetalt innan låntagaren fyller 80 år.

Kontakt Finans

Återbetalning

Kontant Finans erbjuder annuitetslån, det vill säga, du betalar samma summa varje månad. Den andra lånemodellen kallas för rak amortering och ger lite lägre totalkostnad, men annuitetslån har fördelen att man enkelt vet vad man skall betala varje månad under hela lånetiden. Om du accepterar avbetalning via autogiro slipper du dessutom en månatlig avgift för betalningsavi, då kostnaden istället dras automatiskt från ditt registrerade konto varje månad.

Återbetalning av lånet sker med månadsvisa amorteringar, som betalas via till exempel autogiro. Låntagaren får en avisering, och behöver egentligen bara se till att beloppet finns tillgängligt på kontot på betalningsdagen. Kontant Finans har dock en möjlighet till betalningsfria månader. Principen är att om du har skött betalningen utan problem i fyra månader, har du möjligheten att hoppa över en betalning en månad. På det här viset kan man få två betalningsfria månader per år. Lånet kommer dock att förlängs med motsvarande tid, så betalningsfria månader medför längre återbetalning. Räntan för den eller de betalningsfria månaderna läggs på skulden, och ökar alltså skulden, vilket ytterligare ökar återbetalningstiden.

Fast räntenivå

Väldigt många snabblåneföretag har, åtminstone formellt, olika räntenivåer beroende på den sökandes ekonomiska förhållanden. I praktiken är det förstås också sant, men de allra flesta som söker lån hamnar på de högsta räntenivåerna. Det kan i sig bero på att väldigt många som söker snabblån gör det därför att de inte beviljas lån hos banker och motsvarande, och kanske utgör de en större kreditrisk.

Kontant Finans skiljer sig där från mängden genom att direkt ange att räntan för alla lån har en nominell årsränta på 29 %. Deras effektiva årsränta är drygt 33 %. Den här räntan gäller alla lån. Det gör att det är lätt att få fram hur mycket man ska betala varje månad för olika belopp och tider. På Kontant Finans hemsida finns en bra ”räknesnurra” där du kan prova dig fram med olika belopp och tider, och direkt se vad ett lån skulle ge för månadsbetalningar.

Genom att ha ett år som minsta återbetalning undviker även Kontant Finans att behöva redovisa de enorma räntor som ofta blir fallet när återbetalningen endast är några månader.

Är räntan avdragsgill?

Ja, om du som kund hos Kontant Finans har betalat ett lån under ett år är det avdragsgill i din deklaration. Detta innebär att vi meddelar Skatteverket varje årsskifte hur mycket du har betalat i ränta och du får därmed ett avdrag på skatten.

Går det att höja lånet?

Har du skött alla dina betalningar i tid finns möjligheten ansöka om ett belopp att utöka ditt befintliga lån med. Du kan ansöka om lånet på Kontant Finans hemsida, fyll i det belopp du vill utöka till och ditt nuvarande lån pus utökningen så betalar Kontant Finans mellanskillnaden.

Kan jag ånga ett beviljat lån?

Du har 14 dagar på dig att ångra ett lån du har fått beviljat, från den dag avtalet införlivas till dagen dina pengar betalas ut kan du kontakta kundtjänst och meddela att du har ångrat dig angående lånet. Har du fått ut lånet måste det betalas tillbaka direkt.

Vad skiljer Kontant Finans från andra lånetjänster?

Hos Kontantfinans kan du låna upp till 20 000 kronor i hela fem år, med en effektiv ränta på 33, 18 % med autogiro och en nominell årsränta på 29 %, landar därmed det månadsbelopp du ska återbetala på 635 kronor, vilket är en summa de flesta kan klara av utan problem.

Gå vidare till webbplatsen


Kontant Finans
Genomsnitt 4.4 (88%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)