Innehåll

Kortlån

Kortlån.se ägs av det finansiella företaget Swedish Credit Group, vars affärsidé är att skära ner på kostnaderna hos kunder genom att använda modern teknologi. Kortlån är en del i detta, ett varumärke som erbjuder flera utlåningsprodukter. Som namnet antyder erbjuder kortlån.se, lån som sträcker sig över en kortare tidsperiod, vanligtvis runt en månad till ett år. Swedish Credit Group startades upp år 2011 och verkar under Finansinspektionen.

Korta lån är riktade till personer som är i ett snabbt behov av mindre summor pengar, vilka är ämnade till exempelvis mindre projekt så som resor och renoveringar eller annat liknande. På så sätt bör du inte satsa på ett snabblån om du är ute efter att investera i en ny bil eller en villa. Nedan följer en lite mer detaljerad beskrivning av ansökningsprocessen, funktion och övriga fakta om korta lån.

Jämför med andra snabblån


Översikt

Låna: 3,000-20,000
Löptid: 1-3 månader
Eff. ränta: 357,3%  
Startavgift: 300 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Kortlån
Bolag: Swedish Credit Group AB (Kortlån.se)
Org. nr: 556837-5124
FI institutnummer: 44080

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Länkar

Representativt exempel: Kreditbelopp 3 000 kr. Återbetalningstid 90 dagar. Du får 3 fakturor som förfaller var 30e dag, månadskostnaden är 1 281 kr. Sammanlagt belopp att betala blir 3 843 kr varav räntan är 843 kr. Inga uppläggningsavgifter eller övriga avgifter tillkommer. Nominell fast årsränta 162,0%. Effektiv ränta: 357,3%.”


Omdöme

KortlånSwedish Credit Group AB, som driver Kortlån.se, har sedan 2017 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Kortlån är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.


Ansökningsprocess

De lån du kan ta hos kortlån.se ligger på mellan 3 000 kronor och 20 000 kronor, under en tidsperiod på minst en månad och högst ett år. Dessa är uppdelade i kategorierna brons, silver, silver plus och guld. Det minsta tillgängliga lånet på 3 000 kronor betecknas som brons, när du kommer upp i en summa på 4 000 kronor till 6 000 kronor kallas lånet för silver. Mellan 7 000 kronor och 14 000 kronor betecknas lånet som Silver plus och väljer du en summa från 15 000 och 20 000 kronor är det ett guldlån som du mottar. På kortlån.se hemsida finns en skräddarsydd kalkylator som direkt räknar ut olika låns totalpris. Detta är fördelaktigt eftersom du då kan få en bättre bild av situationen. Du kan dra i de reglage som finns för att få fram önskad summa du vill låna samt under hur lång tid, sedan görs en automatisk uträkning åt dig. Du får se en exempelsumma på det månadsbelopp du ska amortera kommer ligga på. Om du till exempel vill låna 12 000 kronor under nio månader, kommer månadsbeloppet ligga på 2 076 kronor. Din nominella fasta årsränta kommer ligga på 119,0 % och den effektiva räntan på 211,0 %. Hos kortlån.se tillkommer inte avi- eller uppläggningsavgifter.

Ansökningsprocessen hos kortlån.se är enkel och vanligtvis snabb. Den främsta anledningen till att dessa lån har så pass snabb och enkel ansökningsprocess är att summan du kan låna är betydligt lägre än, till exempel ett bostadslån. Processen när du ansöker om ett lån hos kortlån.se är liknar den hos de andra långivarna på marknaden. Du måste först registrera dig på sidan och fylla i dina personuppgifter som personnummer, namn och adress. För att en utbetalning ska göras till ditt bankkonto måste du även i de tidigare stegen fylla i dina kontouppgifter. Med hjälp av Bank-ID verifierar du din identitet och därefter kan du fylla i det belopp du vill låna samt under hur lång tidsperiod. I och med din ansökning kommer en kreditupplysning tas på dig från Bisnode. Detta görs för att se om du som eventuell låntagare har en tillräckligt stabil ekonomi för att kunna betala tillbaka det lån du vill ta. Beviljas din ansökan får du besked om detta direkt på skärmen. Ansökningsprocessen är helt gratis.

Grundkrav för att bli beviljat ett lån hos kortlån.se är att du måste vara minst 20 år gammal, vara svensk medborgare och inte ha några betalningsanmärkningar. Med hjälp av den kreditupplysning som görs av Bisnode kontrollerar även kortlån.se om du besitter en hög kreditvärdighet så väl som återbetalningsförmåga.

Återbetalning

Vad som kännetecknar kortlån.se, förutom den korta löptiden, är att de delar upp sina lån i delar eller intervaller om lånebelopp. Lånesumman som har delats upp i brons, silver, silver plus och guld, gäller även tidsperioden angående hur länge du får låna pengar. Ett bronslån på 3 000 kronor, får du till exempel endast låna under en period på högst 90 dagar. Väljer du däremot ett guldlån på maxsumman 12 000 kronor, kan du välja att amortera summan under ett års tid. Hos kortlån.se får du en faktura som förfaller var trettionde dag. Tar du ett bronslån där du endast har 90 dagar på dig att sköta återbetalningen, kommer du alltså endast motta tre fakturor.

Det är viktigt att notera att räntan som anges hos kortlån.se är en effektiv ränta. Den effektiva räntan räknas på årsbasis och det är bland annat därför denna ser väldigt hög ut på lån som har korta löptider. På kortlån.se finns det flera sätt att få en överblick på hur räntan på ditt eventuella lån kommer se ut. Du kan bland annat, med hjälp av en tabell som ger flera exempel på lån av olika summor, se hur ett lån kommer utspela sig. Två exempel är:

Du tar ett lån på 3 000 kronor med en löptid på 30 dagar, har en effektiv ränta på 357 % och en månadsränta på 13.5 %. Räntan, kostnaden av lånet, blir i detta fall 404 kronor och kortlånets totala pris blir därför 3404 kronor. Detta gäller inklusive aviavgifter.

Väljer du att låna en summa på 5 000 kronor under 30 dagar med en effektiv ränta på 289 % och en månadsränta på 12 %. Den totala räntekostnaden blir 599 kronor och du ska därför återbetala 5 599 kronor för detta lån.

Övrigt

Om du redan vet att du inte kommer kunna återbetala lånet ska du tänka om innan du fyller i en ansökan. Om du skulle råka ut för en sådan situation att du, av någon anledning, inte kan betala tillbaka ditt lån enligt avtal, kan du exempelvis vända dig till din lokala skuldrådgivning som vanligtvis finns i din kommun. Vidare kan du också kontakta långivaren för att se om det går att komma fram till en gemensam lösning.

Innan du beslutar dig för att ta ett lån hos kortlån.se är det mycket viktigt att läsa igenom de allmänna villkoren, så att inga otrevliga överraskningar dyker upp. Allmänna villkor brukar bestå av olika delar och kan vara utformade på olika sätt. Vanligtvis brukar det finnas ett ingående avtal. Det ingående avtalet beskriver hur du som låntagare accepterar lånet. Utöver detta ska det finnas villkor med avseende på bland annat kostnader, ränta, uppsägning, förtidslösen, ångerrätt, överlåtelse, ändrade förhållanden, behandling av personuppgifter, blockering, klagomål och tvister. Läs noggrant igenom allt så att du vet hur du ska gå tillväga i olika situationer.

Jämför med andra snabblån


Kortlån
Genomsnitt 4.8 (96%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-08-28 av Lars Jonsson (Konsument.se)