Kreditbörsen

Kreditbörsen är ett företag som sköter utlåning inom peer-to-peer-branschen (P2P). Detta är en låneform där många mindre investerare lånar ut till en eller flera låntagare. När du lånar pengar från en bank kan man också säga att du lånar andra människors sparade eller investerade medel, men i detta koncept är det mer omedelbar koppling mellan låntagare och långivare. Kreditbörsen är därmed en låneförmedlare under Finansinspektionen, som matchar långivare som har investerat pengar, med låntagare som vill ta ett lån. Kreditbörsen har lagt fokus på att låna ut pengar till företag, där både privatpersoner och andra företag kan använda sig av plattformen för att låna ut pengar.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 30.000 – 250.000 kr
Löptid: 1 – 36 månader
Eff. ränta: 8,48 % – 16,15 %
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Företaget har inte skött sina betalningar
Personen bakom företaget har inte skött sina betalningar
Företaget har inte tillräckligt med betalningsutrymme efter genomförd kreditbedömning.

Bolagsuppgifter

Varumärke: Kreditbörsen
Bolag: Kreditbörsen Sverige AB
Org. nr: 559020-6503
FI institutnummer: 45592

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Kreditbörsen: “Om du ansöker om ett lån på 30 000 kr i 30 månader får du en månadskostnad på 1 207 kr. Total ränta 3.199 kr. Totala avgifter 3.000 kr. Årsränta 8,00 %. Effektiv årsränta 16,19 %. Total lånekostnad 6.210 kr. Samtliga lån hos Kreditbörsen är annuitetslån. Räntan på lånet varierar då vi tillämpar individuell räntesättning med räntenivåer från 8 %.Den exakta räntan och din månadskostnad för lånet presenteras i ditt låneerbjudande.”


Omdöme

KreditbörsenKreditbörsen Sverige AB har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att verka som betalningsinstitut. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Kreditbörsen är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Företagslån

KreditborsenKreditbörsen profilerar sig mot utlåning till företag, och anger 8 % som fast årsränta. Då alla lån sker via Kreditbörsen kommer de enskilda aktörerna som tar ett lån eller lånar ut pengar (privatpersoner eller företag) aldrig att ha kontakt. För att ansöka om ett lån kan du börja med att fylla i ”räknesnurran” som du hittar på hemsidan. Här fyller du enkelt i vilket belopp ditt företag vill låna, minimibeloppet ligger på 30 000 kronor och som mest kan ni låna 250 000 kronor. Tidsperioden för lånet sträcker sig från en månad till 36 månader. När du fyllt i dina siffror kommer du direkt få en uträkning på det totala beloppet du måste amortera varje månad, samt en exempeluträkning på vad din totala ränta kommer landa på. Kreditbörsen sätter dock en individuell ränta för varje lån, och någon maxränta anges inte på deras hemsida.

När du söker ett lån kan du välja enskilt företag eller aktiebolag. Former som Handelsbolag och Kommanditbolag kan inte väljas. Du ansöker alltså om ett lån för företagets räkning och får ett förslag som innefattar ränta. När du ansöker kommer Kreditbörsen att ta en kreditupplysning via Bisnode för att se om företaget är ekonomiskt lämpliga att betala tillbaka lånet, innan du får dina låneförslag. Om du accepterar ett av de förslag du får, kan du ta emot lånet genom att signera det med Mobilt bank-ID, varefter pengarna betalas ut samma vardag. Du behöver inte uppge för Kreditbörsen vad du ska använda lånet till, de kommer alltså inte kräva en affärsplan eller budget. Hos Kreditbörsen får du också snabba lånebesked. Detta är lite ovanligt vid P2P-system, där låntagare och långivare ska matchas ihop vilket brukar ta ett tag.

Investerare

För den som vill investera är det enkelt att registrera sig. Det sker på Kreditbörsens hemsida och du börjar med att fylla i dina uppgifter. Därefter kommer du får ett mail och via detta kan du verifiera dig med bank-ID. När detta är gjort kan du sätta in pengar på ditt lånekonto och de kan investeras enligt de riskinställningar du har angett. Varje investerare kan när som helst justera sina egna parametrar när det gäller risknivåer, och som vanligt gäller att för hög vinstmöjlighet krävs oftast hög risk. På Kreditbörsenes hemsida kan du även beräkna din avkastning som investerare. Detta gör du genom att fylla i ditt startkapital, antal år och månadssparande. Du får då fram en summa som beräknas med en exempelavkastning om 8 % per år, i värde och OMX 30.

Hos Kreditbörsen görs avräkning mot investerare varje dag, detta innebär att inbetald ränta för lån betalas ut till investerarna varje dag och det gör att de räntor som kommit in kan återinvesteras omedelbart. Systemet ger alltså hög kapitalomsättning, med en ränta på ränta effekt, vilket normalt ger bättre avkastning.

Dåliga betalare

Den största risken för investeringar i P2P-system som Kreditbörsen, är att låntagaren inte betalar tillbaka lånet. Detta kan balanseras upp med att ha relativt höga räntor, så att en eller annan kreditförlust ändå ger en bra avkastning på kapitalet. Om en låntagare missar en betalning kommer Kreditbörsen att skicka ut en påminnelse, om betalningen fortfarande uteblir efter 15 dagar skickas ärendet vidare till Inkasso, där även en avgift på 180 kronor från Inkasso tillkommer. Om betalningen även efter detta inte kommer in från låntagaren kan företaget bli personligt återbetalningsskyldigt och ärendet kan lämnas över till Kronofogden.


Vanliga frågor och svar

Vem kan ansöka om ett lån hos Kreditbörsen?

Alla svenska aktiebolag och enskilda firmor är välkomna att ansöka om ett lån hos Kreditbörsen. Lånet kan ligga på mellan 30 000 kronor och 250 000 kronor. När det kommer till fakturan kan du själv välja vilken dag i månaden den ska skickas ut. Du har 10 dagar på dig att betala efter utskickad faktura.

Krävs en personlig borgen för att få ta ett lån?

I regel behöver du inte lämna en personlig borgen men om du gör det ökar dina chanser att få ett företagslån beviljat. Ansöker du om ett lån med personlig borgen är det borgensmannen som kan bli ålagd att betala tillbaka lånet och tänkbara avgifter. När det kommer till enskilda firmor är personlig borgen automatiskt.

Hur justerar jag mina medel som investerare?

När du registrerar dig som investerare hos Kreditbörsen får du tillgång till två konton. Ett kallas för Lånekonto och ett Likvidkonto, alla utlåningar kommer ske från Lånekontot. Hit kommer också betalningar från amorteringar och ränta för de lån du har beviljat. Om du vid något tillfälle inte vill att dina pengar ska lånas ut kan du enkelt flytta över dina medel till Likvidkontot, då det aldrig sker någon utlåning från detta konto.

Vad finns det för investeringsrisker?

Att låna ut pengar innebär alltid en mindre risk, det finns ingen garanti att du får tillbaka alla de medel du lånar ut. Hos Kreditbörsen sprids risken dock ut genom att flera låntagare delar på den summa du har investerat. Dina investeringar kommer alltså att spridas ut i flera olika lån. När du registrerar dig som investerare kan du även göra två inställningar som styr din risk.

Gå vidare till webbplatsen


Kreditbörsen
Genomsnitt 4.7 (93.33%) baserat på 6 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)