Låna 200000 kr? Här är dina alternativ

Ett lån på en så pass hög summa som 200000 kronor ska noga övervägas innan det tecknas. Många långivare erbjuder långa amorteringstider, cirka 10–15 år, vilket kan ge en överkomlig månadskostnad. Det innebär dock ändå en lång återbetalningstid vilket innebär att ett lån av den här storleken utgör en större risk.

Skulle du investera de lånade pengarna i något som har ett bestående värde, till exempel en renovering av ditt hus eller lägenhet, köp av andelslägenhet, eller liknande, finns det en möjlighet att sälja av dessa tillgångar och därmed lösa skulden, om man skulle stöta på ekonomiska problem i framtiden. Många långivare som erbjuder lån på den här nivån erbjuder även en försäkring som ger ett någorlunda skydd i dessa fall, även om skyddet är långt från heltäckande. Trots det är det en bra rekommendation att kolla upp en sådan försäkring.

För att få lägsta möjliga kostnad på ett lån behöver man hitta den långivare som har lägsta kostnaden vad gäller ränta och avgifter, och här är oftast de traditionella bankerna de som ligger lägst. I den mån det är möjligt bör alltså ett banklån vara förstahandsval då det ger en generellt låg ränta.


Privatlån / Blancolån på 200 000 kr

Jämför privatlån här

Låna 200 000 krBlanco-och privatlån är en samlingsbeteckning på lån utan säkerhet. Den som lånar ut pengar har alltså ingen pant, utan måste förlita sig på att låntagaren kan betala tillbaka skulden. Den här typen av lån erbjuder bankerna, men utöver dem har det under de senaste 10–15 åren kommit väldigt många andra långivare som arbetar med blancolån.

Innan man söker ett så pass stort lån som 200 000 kronor kan det vara till stor hjälp att få reda på hur banker och kreditinstitut ser på ens kreditvärdighet. Det största företaget som sysslar med kreditupplysningar är UC. Kreditupplysningen sammanfattar den ekonomiska situationen med de senaste årens självdeklarationer, men tar även upp sådant som betalningsanmärkningar. Det är fullt möjligt att få låna även så stora belopp som 200 000 med betalningsanmärkning. Förvisso är det många långivare som avböjer direkt, men många andra gör en individuell bedömning. Man tittar till exempel på hur lång tid som gått och vilken summa det rörde sig om. Ibland kan en person få anmärkning på en mycket låg summa beroende på att det gällde en tvist, sjukdom eller olyckliga omständigheter. Att ta ett lån med skuld hos Kronofogden är dock i princip omöjligt.

De flesta större långivare följer UC:s rekommendationer i den betydelsen att de sätter räntan utgående från betyget. Om man fått ett tveksamt kreditbetyg får man räkna med hög ränta. Ett dåligt kreditbetyg leder förstås till att ansökan oftast avslås, det går med andra ord inte att låna 200 000 kronor utan kreditupplysning. Du kan dock låna utan UC, då det finns de banker och låneinstitut som använder sig av andra aktörer likt Creditsafe och Bisnode. Räntesatserna blir som regel högre för ett privatlån än för ett lån med säkerhet, men å andra sidan kan du använda pengarna till vad du vill och så länge du klarar kreditupplysningen ställs inte lika höga krav på dig som låntagare.


Lån med säkerhet

Om du ska använda de lånade pengarna till att köpa en fastighet eller en bil kan dessa objekt användas som säkerhet. I det fallet kan bankerna erbjuda ett lån med förmånligare ränta och längre återbetalningstid. För de flesta lån med säkerhet kan du inte låna hela köpesumman, utan du behöver betala en viss procentsats med egna medel. För bolån är denna 15 % medan du för billån normalt behöver betala 20 % med egna medel. I gengäld får du alltså bättre villkor för ditt lån än exempelvis ett privatlån erbjuder. Ytterligare ett alternativ för att låna 200 000 kronor om du redan äger en fastighet är att belåna den fastigheten. Bostaden måste då som regel vara värd mer än den är belånad. Om du beviljas lån avgörs på individbasis – det är din ekonomiska situation och vad du tänkt använda pengarna till som avgör.


Kontokrediter

Flera långivare kan erbjuda kontokrediter. Det innebär att efter godkänd ansökan så sätts beloppet in på ditt privata konto som kredit. Man kan sedan ta ut pengar från detta konto i den takt man själv önskar eller behöver. Grundprincipen för dessa kontokrediter är att man endast betalar ränta för de pengar man använder. För amorteringen finns lite olika regler mellan bolagen, men ofta handlar det om att varje månad avbetala en viss del av skulden.

Fördelarna med en kontokredit är att du har en större frihet med pengarna du lånar samt får en extrakassa som du kan utnyttja när det behövs. En nackdel kan vara att det kan bli svårt att skilja krediten från de egna medlen. En kontokredit på 200 000 kronor kan bli svårt att hitta som privatperson då gränsen ofta sätts vid cirka 150 000 kronor. Vill du låna 200 0000 för att starta ett företag är däremot kontokredit ett alternativ som banken förmodligen också kommer rekommendera.


Kreditkort

Med ett kreditkort har du ett kort med en summa pengar vilket kan vara allt från 10 000 kronor till 200 000 kronor, som du lånar tillfälligt av en bank eller ett låneinstitut. Skulle du använda dessa pengar måste du alltså återbetala dem, till detta läggs även en ränta på. Fördelar med kreditkort är att det kan vara en bra buffert att ha om en plötslig räkning eller oförutsedd summa dyker upp. Du har oftast även själv friheter att påverka maxsumman för krediten.

En nackdel med kreditkort kan vara att många glömmer eller inte förstår principen med kortet. Du handlar på kredit och måste betala tillbaka de medel du använder. Betalar du inte hela summan varje månad påförs ränta, vilket gör dina inköp dyrare i praktiken. Det är även enkelt att hamna i en ekonomisk knipa genom att handla allt för mycket på kredit.

Läs mer om kreditkort.


Vanliga frågor

När betalas pengarna ut?

Inte lika snabbt som vid mindre summor. Om man söker belopp i klassen 200 000 kronor är det sällan att pengarna anländer samma dag. Vare sig man söker direkt på en bank eller via Internet får man räkna med 5–10 dagar innan man får pengarna. Många av Internet-aktörerna ger möjlighet att underteckna via BankID eller motsvarande, och det ger förstås ett snabbare flöde.

Vad måste jag överväga innan jag tar ett lån på 200 000?

Att låna ett så pass stort belopp innebär ett stort åtagande. Du kommer att behöva betala tillbaka summan under lång tid, särskilt om banken bedömer att din ekonomi inte är god nog för att klara en kortare återbetalningsperiod. Därför ska du ha ordnad ekonomi samt regelbunden inkomst och vara någorlunda säker på att detta inte kommer ändras inom kort. Gör noggranna kalkyler för att vara säker på att du har råd med lånet.

Vad är ett låneskydd?

Ett låneskydd är en försäkring som fortsätter betala av på ditt lån om du skulle bli långvarigt sjuk eller förlora din anställning.


Låna 200000 kr? Här är dina alternativ
Genomsnitt 4.5 (90.77%) baserat på 13 betyg

Senast uppdaterad: 2018-06-15 av Anders Larsson (Konsument.se)