Låna 500 kr

Uppdatering: I samband med den nya lagen för högkostnadskrediter (1 september 2018) upphörde svenska långivare att erbjuda lån på 500 kr. Se istället sidan om att låna 1000 kr.


Ibland behövs det inte någon större summa utan 500 kronor kan räcka för att tillfälligt dryga ut kassan fram tills lönen kommer eller för att klara av en oförutsedd utgift. Precis som med större lån är det viktigt att tänka igenom lånebeslutet ordentligt och noga ta reda på vilka möjligheter som finns, innan låneprocessen påbörjas. Hur liten summa det än handlar om måste du vara säker på att kunna betala tillbaka i tid. Det kan därför vara en bra idé att se över din ekonomi innan du ansöker om lån. Om du regelbundet har ont om pengar i slutet av månaden eller om du ofta behöver låna små summor för att klara de sista räkningarna kan det vara ett tecken på att du lever över dina tillgångar.

Något som kännetecknar lån med den här typen av mindre summa är att lånet betalas ut snabbt och att återbetalningstiden blir betydligt kortare jämfört med om du skulle ta ett lån på 50 000 kronor. Då du kan betala tillbaka lånet ganska fort kan du därmed undvika höga räntekostnader.

Det finns ett flertal aktörer som erbjuder lån på mindre summor, ett alternativ är till exempel så kallade ”gratis” lån utan ränta. I dessa fall betalar du tillbaka de pengar du lånat och utan att behöva betala ränta på dem. Många kreditgivare erbjuder gratis ränta för nya kunder. Men kontrollera om långivaren tar ut en extra uppläggningsavgift eller dylikt. Med tanke på att det bara handlar om 500 kronor vill många undvika att betala en extra hundralapp i avgift.


Snabblån på 500 kr

Det finns för närvarande inga långivare som erbjuder lån på 500 kr.


Med eller utan UC?

Låna 500 krFör en mindre summa kan det kännas onödigt att dra på sig en UC-registrering som dessutom kan påverka kreditvärdigheten negativt i framtiden. Det går oftast alldeles utmärkt att låna 500 kronor utan UC och du kan i de flesta fall ta ett lån under 1 000 kronor även med betalningsanmärkning eller med skuld hos Kronofogden. Då det finns flera andra kreditupplysningsföretag utöver UC, några av de vanligaste är Creditsafe och Bisnode, väljer du bara en långivare som använder sig av dessa när du vill ansöka om ett lån.

Att undvika en kreditupplysning från UC för att du redan har flera smålån eller skulder är inte att rekommendera. Alla seriösa långivare du ansöker om ett lån hos kommer göra en kreditupplysning innan lånet kan beviljas, det är de skyldiga enligt konsumentkreditlagen. Blir du erbjuden ett lån utan kreditupplysning finns skäl att betvivla hur seriös denne är. Kreditupplysningen görs också så att långivaren ska få en översikt över din ekonomiska situation och kan försäkra sig om att du som låntagare verkligen klarar av att betala tillbaka den summa du vill låna.

SMS-lån och snabblån

Det absolut vanligaste alternativet och troligen också det snabbaste för att låna mindre summor, är att ta ett SMS- eller snabblån. SMS-lånen kom till Sverige år 2006 och namnet baseras på att du för det mesta får svar på din ansökan via just SMS – även om det idag är lika vanligt att söka och få svar online. Denna typen av lån har blivit mycket populära tack vare att hela processen från ansökan till svar och utbetalning av pengarna går väldigt snabbt. Om ditt lån godkänns har du i regel pengarna på ditt bankkonto inom 24 timmar, ibland redan efter 15 minuter. Själva ansökan gör du oftast på nätet och i din ansökan anger du bland annat dina personuppgifter, vilken summa du vill låna och vilket konto pengarna ska sättas in på. En kreditkontroll genomförs och om lånet beviljas får du ett SMS med vidare information.

Fördelarna med den här typen av lån är att det går mycket fort och att hela ansökningsprocessen är väldigt enkel, från beslutet att ansöka till att du har pengarna på ditt konto. Tänk dock på att läsa igenom lånevillkoren ordentligt, särskilt det finstilta. Att låna pengar snabbt och enkelt är sällan gratis. Ett SMS-lån på 500 kronor betalar du oftast tillbaka på mycket kort tid, därför är det inte särskilt lönsamt för kreditgivaren med en normal ränta. Istället tas en fast avgift ut, denna ska betalas tillbaka tillsammans med summan du lånat. Avgiften kan variera rejält från ett företag till ett annat men det rör sig sällan om mindre än 150 kronor, förutsatt att du betalar tillbaka inom 30 dagar.

Kontokredit

Du kan även låna 500 kronor via alternativet kontokredit. En kontokredit är en typ av lån som är kopplad till ditt bankkonto. Lite förenklat innebär kontokredit att du har en extra buffert som du kan utnyttja när pengarna på kontot tagit slut. Du betalar tillbaka genom att sätta in pengar på kontot och ju fortare du betalar tillbaka desto lägre blir räntan. Vissa kreditgivare erbjuder en räntefri period för kontokredit, det vill säga om du betalar tillbaka beloppet inom en viss tid slipper du betala ränta för lånet. Om du däremot inte betalar tillbaka inom den räntefria perioden finns risken att räntan tickar iväg och blir väldigt hög väldigt fort. Därför gäller det att noggrant tänka sig för och bara utnyttja krediten när du behöver. Fördelen med en kontokredit är att när du väl har fått krediten beviljad finns den tillgänglig för dig att använda när du som mest behöver det. Du behöver inte använda hela maxbeloppet vid ett och samma tillfälle och du betalar bara ränta på de pengar du utnyttjar.


Vanliga frågor

Kan jag ta ett lån utan att en kreditupplysning görs?

Nej, enligt konsumentkreditlagen är alla kreditgivare skyldiga att göra en kreditkontroll innan lån beviljas. Däremot kan du undvika en kreditupplysning från UC genom att låna från ett företag som använder en alternativ kreditupplysningstjänst som Creditsafe eller Bisnode.

Hur fort kan jag låna 500 kronor?

Väljer du alternativet SMS-lån kan du få svar på din låneansökan direkt och ha pengarna på kontot inom några timmar.

Hur lång är återbetalningstiden?

Det varierar från en kreditgivare till en annan men det vanligaste för en summa på 500 kronor är max 30 dagar.

Hur mycket kostar det att låna 500 kronor?

Kostnaden varierar kraftigt från ett företag till ett annat, jämför därför villkoren noga innan du ansöker så att du får så låg ränta som möjligt. Kontrollera också eventuell uppläggningsavgift och den totala kostnaden för lånet.


Referenser

  1. “Konsumentkreditlag (2010:1846)”. Sveriges riksdag

Låna 500 kr
Genomsnitt 5 (100%) baserat på 2 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-23 av Anders Larsson (Konsument.se)