Lånbutiken

Lånbutiken erbjuder snabblån och korttidslån till privatpersoner och är en del av Risicum Capital AB. Det ingår i en större internationell koncern som totalt sysselsätter 5 000 anställda i 10 länder. Risicum Capital AB är en av de äldsta aktörerna på marknaden som erbjuder SMS-lån. Företaget har sitt säte i Stockholm med sex anställda.

Lånbutiken är en långivare och erbjuder egna lån enligt strikta regler och avtal, de erbjuder inga jämförelsetjänster eller försäkringsärenden. Lånbutiken vänder sig enbart till privatpersoner och har inga företagstjänster. Personal finns tillgänglig via telefon, e-post eller chat, på svenska, engelska och finska. Kundtjänst är tillgänglig måndag – lördag.

På Lånbutikens hemsida finns även en blogg med aktuella tips om allt som rör privatekonomi, från aktiemarknad och bostadsmarknad till konjunktursvängningar och skattenyheter.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 3.000-50.000 kr
Löptid: 61 eller 90 dagar
Eff. ränta: Varierar (se villkor)  
Startavgift: 390 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Ja

Krav

Minst 18 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Lånbutiken
Bolag: Risicum Capital AB
Org. nr: 556725-9980
FI institutnummer: 44060

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel: Låneinformation Snabblån 5000 kr – Minimum återbetalningstid 61 dagar, maximum 90 dagar. Max. effektiv årsränta 2264,72%. Max. nominell ränta 140,00%. Exempel: låna 1000kr, 61 dagar, ränta 77,23kr, avgift 400kr, totalt 1477,31kr, effektiva räntan 2264,72%.”


Omdöme

LånbutikenSedan 2016 har Risicum Capital AB, som driver Lånbutiken, tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Lånbutiken är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Sms-lån

Alla lån via Lånbutiken sker med hjälp av SMS, det är snabba ansökningar och snabba utbetalningar. Det erbjuds olika typer av korttidslån via Lånbutiken, men de två stora kategorierna är Snabblån och nyheten Brukslån. Snabblån används för att snabbt få pengar till oförutsedda utgifter och har en återbetalningstid på max tre månader.

Lånebelopp för snabblån

Vid snabblån väljer du att låna 3.000-50.000 under 61 eller 90 dagar. För att få låna behövs ingen säkerhet eller borgensman men Lånbutiken kontrollerar att du har möjlighet att betala tillbaka genom att ta en kreditupplysning.

Ansökan

Ansökan görs via e-legitimation (Mobilt Bank-ID eller Bank ID), mobilabonnemang samt en PIN-kod som måste skapas för alla nya kunder. PIN-koden kan sedan användas vid alla nya låneansökningar.

Vid ansökan ges omgående ett preliminärt lånebesked. När Lånbutiken kontrollerat alla inkomna uppgifter och ansökan är godkänd betalas pengarna ut direkt. Bekräftelse på att lånet är godkänt och pengarna är överförda meddelas till dig via SMS.

Villkor för att få beviljat snabblån via Lånbutiken

För att få beviljat snabblån av Lånbutiken krävs att du fyllt 20 år och att du är folkbokförd i Sverige sedan minst två år. Du ska också helt sakna betalningsanmärkningar hos Kronofogden och ha en, enligt Lånbutiken, sund betalningshistorik. Alla låntagare måste ha tillgång till E-legitimation samt ha ett giltigt och registrerat mobilabonnemang.

Månadskostnad och Räntevillkor

Den maximala effektiva årsräntan för ett snabblån hos Lånbutiken ligger på 2264,72 %. Nominell ränta för samma lån är max 140 %. På Lanbutiken.se finns flera exempel på hur stor den totala skulden blir samt hur stort månadsbelopp du får. Slutsumman och månadsavgifterna är beroende av och räknas ut med hjälp av lånebeloppet samt avbetalningstiden.

Återbetalningstid

Snabblånet är just som namnet antyder ett lån med snabb utbetalning och kort återbetalning. Snabblånet går att välja med 61 eller 90 dagars total återbetalningstid. Varje inbetalning sker via faktura där skulden redovisas och specificeras. Snabblån går även att betala tillbaka i förtid utan extra kostnader.

Brukslån

Lånbutikens brukslån är ett privatlån eller ett blancolån, som tas utan säkerhet. Låneanledningen behöver heller inte specificeras. Med Lånbutikens brukslån betalar du bara för den del av lånet som du utnyttjar och inte för det totala lånebeloppet. Återkommande kunder kan låna upp till 15 000 kronor på ett brukslån medan gränsen för nya kunder är 10 000 kronor.

Ansökan görs, precis som vid snabblån, med e-legitimation. Vid ansökan får du direkt ett preliminärt lånebesked. Ansökan är öppen för befintliga kunder.

Villkor för att få beviljat Brukslån via Lånbutiken

Brukslånet är en nyhet hos Lånbutiken och för att få lånet beviljat krävs att du uppfyller grundkraven, det vill säga att du fyllt 20 år, är folkbokförd i Sverige sedan minst 2 år och saknar betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Alla låntagare måste ha tillgång till e-legitimation samt ha ett giltigt och registrerat mobilabonnemang. Brukslånet erbjuds till befintliga kunder hos Lånbutiken.

Månadskostnad

Med Lånbutikens brukslån har du en buffert för oförutsedda utgifter och väljer själv återbetalningstid. Amorteringen på lånet är 10 % av lånat belopp eller minst 500 kronor per månad. Betalningsdag kan sättas till den femtonde eller den sista i varje månad. Den effektiva årsräntan ligger på 117 % medan den nominella räntan maximalt är 79 %.

Uttag från Lånbutikens brukslån sker online med hjälp av PIN-koden som sattes när du registrerade dig vid ansökan.

Återbetalningstid

Den totala återbetalningstiden för brukslån är 49 månader, men denna tidsperiod kan specificeras individuellt inom ramen av 1 – 49 månader. Varje betalning sker via faktura. Den totala kostnaden för alla lån hos Lånbutiken är alltid specificerat vid uträkningen för låneansökan. Kostnaden är även uträknad i lånevillkoren som följer med lånet samt specificerad på varje faktura.

Brukslån kan betalas tillbaka i förtid, utan extra kostnad. Du betalar dock för alla administrativa tjänster oavsett återbetalningstid.

Övrig låneinformation

Ansökan om lån är kostnadsfri, vare sig du blir beviljad lån eller inte. Befintliga lån hos Lånbutiken går inte att utöka, efter att du betalt tillbaka sin skuld till Lånbutiken, kan du välja att teckna ett nytt lån. Förfallodagen går dock att förlänga med 14 dagar, mot en avgift, samt löpande ränta på de extra dagarna. Via kundinloggningen kan du kontrollera hur stor skuld som återstår, samt hur lång återbetalningstid som återstår.

Lånbutiken anger tydligt att den effektiva räntan för alla förekommande lån är uträknad enligt konsumentkreditlagen och konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter.

Kreditupplysning

Lånbutiken tar alltid kreditupplysning på nya kunder. Att vara kreditvärdig innebär att du inte har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Det innebär också ofta att du har en stabil inkomst samt att du inte har för många kreditansökningar eller lån. Lånbutiken använder sig av Bisnode för att ta kreditupplysningar.

Förutom kreditupplysning har Lånbutiken en egen bedömning som tas i beaktande vid varje nytt lån. En kreditupplysning är till för att en potentiell kreditgivare ska kunna säkerställa att lånet kan betalas tillbaka. Det är också en säkerhet för att inte kunna ta lån utan att ha möjlighet att kunna betala tillbaka och på så vis hamna i ekonomiska svårigheter.

Gå vidare till webbplatsen


Lånbutiken
Genomsnitt 3.8 (76.67%) baserat på 6 betyg

Senast uppdaterad: 2018-11-06 av Lars Jonsson (Konsument.se)