Innehåll

Leasy

Leasy (L’Easy) är i grunden ett danskt företag som funnits i Sverige sedan 1998. Företaget grundades 1985 i Danmark och koncernen har sitt huvudkontor i Odense i Danmark. Förutom Danmark och Sverige har Leasy funnits i Norge sedan 2001 och i Nederländerna sedan 2006. Företaget grundades av Niels Thorborg och hette ursprungligen VaskRent men bytte 1992 namn till Leasy.

Företaget hade i början som affärsidé att hyra ut tvättmaskiner men i samband med namnbytet 1992 breddades sortimentet. Idag marknadsför företaget ett komplett sortiment av hemelektronik och vitvaror för långtidsuthyrning och för köp på avbetalning. Leasy köpte år 2006 Thorn i Sverige, Norge och Danmark.

Leasy ägs fortfarande av Niels Thorborg och förutom försäljning och finansiering av vitvaror erbjuder företaget idag också privatlån. Leasy Sverige har tillsammans med Thorn Svenska AB sitt säte i Solna. Företaget har också ett callcenter i Sverige.

Bolaget använder SEKKI där du kan ta del av konsumentinformationen om lånet.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 10.000 – 50.000 kr
Löptid: 1 – 6 år
Eff. ränta: 12,46% – 29,49% 
Startavgift: 595 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
Inga betalningsanmärkningar

Bolagsuppgifter

Varumärke: L’easy
Bolag: Thorn Svenska AB
Org. nr: 556136-8480
FI institutnummer: 44056

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare
Representativt exempel: Om du lånar 20 000:- i 72 månader så betalar du 513:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 38 245:-, baserat på fast ränta 21,60%, effektiv ränta 27,35% (2018-01-02), uppläggningsavgift 595:- (som läggs till lånet) och autogiro. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs.

Omdöme

LeasyLeasy tillhör Thorn Svenska AB som sedan 2016 har tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Leasy är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Låna hos Leasy

Privatlån

L'EASYLeasy erbjuder i samarbete med Thorn privatlån utan säkerhet på mellan 10 000 kronor och 50 000 kronor med en återbetalningstid på mellan 12 och 72 månader. Du behöver inte uppge vad du ska använda lånet till och pengarna sätts in direkt på ditt konto. Förutom ränta och amortering tillkommer kostnader för uppläggning och administration. Du har enligt lagen om avtal ingångna på nätet rätt att ångra lånet. Vill du avböja lånet har du 14 dagar att meddela långivaren om detta.

Genom att använda lånekalkylatorn på sidan kan du se vad olika lånebelopp och löptider ger dig för månadskostnader och utifrån det avgöra hur stort lån du vill ansöka om samt vilken återbetalningstid du vill ha.

Kontokredit

Förutom finansiering vid köp av elektronik, vitvaror och privatlån erbjuder också Leasy, i samarbete med Thorn en kontokredit som ger låntagaren rätt att fortlöpande utnyttja det kreditutrymme som låntagaren och långivaren kommit överens om. Dock kan denna kontokredit endast utnyttjas för köp av produkter hos Leasy och Thorn.

Krav för att låna hos Leasy

För att få låna hos Leasy måste du vara över 20 år gammal och du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Hur du ansöker

Du ansöker om lån hos Leasy genom att fylla i ansökningsformuläret på hemsidan. Förutom personuppgifter måste du uppge inkomst, familjesituation, övriga lån och krediter, till exempel om du har ett kreditkort. Kryssa i att du godkänner villkoren och att du bedyrar att du uppfyller de krav som ställs. Du kan signera avtalet med hjälp av BankID eller välja på att få avtalet hemskickat för underskrift. Identifiering med e-legitimation innebär en snabbare handläggning

Betalningsanmärkning

Leasy godkänner inga lån om du har betalningsanmärkningar.

Kreditprövning

Leasy gör en kreditprövning i samband med ansökan om finansiering, lån eller kontokredit. Vid kreditprövningen tas också en kreditupplysning från Upplysningscentralen och utifrån denna kreditprövning beslutas det om du skall beviljas finansieringen, lånet eller kontokrediten, hur stort belopp som skall beviljas och vilken ränta du erbjuds.

 Utbetalning

Ditt lån betalas ut till ditt konto så snart en kreditprövning har gjorts och din ansökan har godkänts.

Återbetalning

Du kan välja på att betala tillbaka ditt lån genom autogiro eller genom att erhålla en faktura varje månad. Betalningen sker alltid månadsvis.

Räntor

Leasy erbjuder alltid fasta räntor för sina lån och sina kontokrediter. Räntan är individuell och sätts utifrån kreditprövningen, den personliga informationen och kreditbeloppets storlek. Ju högre kreditvärdighet du har desto lägre ränta.
Exempel på månadskostnad om du lånar 20 000 kronor med en löptid på 72 månader är 513 kronor. Det tillkommer även en administrationsavgift på 19 kronor när du använder autogiro eller 39 kronor om du har valt betalning med faktura. Det innebär att din totala kostnad för lånet blir 38 245 kronor där den fasta räntan är 21,60 % vilket ger en effektiv ränta på 27,35 %. Det tillkommer även en uppläggningsavgift på 595 kronor, vilket läggs till lånet.


Övriga tjänster som Leasy erbjuder

Leasy har online försäljning av datorer, spelkonsoler, bild och ljud, vitvaror, foto och videokameror samt mobiltelefoner. Man har ett brett produktsortiment med produkter i de flesta prisklasser, Leasy marknadsför produkter från kända tillverkare och alla produkter går att köpa antingen kontant eller genom att betala månadsvis. Kreditkostnaden för avbetalning specificeras också tydligt med månadskostnad, aviavgift, uppläggningsavgift, leveransavgift, ränta och effektiv ränta.


Vanliga frågor

Kan jag få betalningsfri månad på mitt lån?

Ja, det kan du få. Du ingår ett avtal med långivaren om villkoren för betalningsfri månad och om du vill ha en betalningsfri månad meddelar du långivaren det innan den 5: e samma månad som betalningen ska ske. Observera att en betalningsfri månad kan förändra kostnader och löptid för ditt lån.

Vad händer om jag inte kan betala?

Skulle du inte kunna göra din månadsbetalning utgår en dröjsmålsränta som är densamma som krediträntan som står i ditt avtal. Det utgår även dröjsmålsränta på den kreditränta som du inte kunnat betala, något som kallas ränta på ränta.

Kan jag betala av mitt lån i förtid?

Du kan när som helst återbetala ditt lån eller om du vill göra en större inbetalning än vad som är överenskommet i avtalet. Du kontaktar Thorn Svenska AB och meddelar när och hur mycket du vill betala in.

Är det säkert att fylla i ansökan?

All information och personuppgifter krypteras för att inte en tredje part ska kunna ta del av dina uppgifter.

Om jag tackar nej till beviljat lån vad händer med lånet?

Om du väljer att tacka nej till ett beviljat lån måste du återbetala din skuld inom 30 dagar, beräknat från när du tackade nej. Har du betalat några avgifter återbetalas dessa till dig senast 30 dagar från det att långivaren delgivits ditt beslut om att utnyttja ångerrätten. Ränta beräknas från det att lånet har utbetalats till dess att du har betalat in skulden till långivaren.

Vad är ett BankID?

BankID är en e-legitimation som styrker vem du är. För att få ett BankID kontaktar du din bank som ger dig vidare instruktioner för hur det går till.

Gå vidare till webbplatsen


Leasy
Genomsnitt 4.6 (92%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-17 av Lars Jonsson (Konsument.se)