Innehåll


Leta Lån

Leta Lån (letalan.se) är en låneförmedlingstjänst som utgör en del av låneförmedlaren Lendo. Det är med andra ord en slags förlängning av den tjänst som Lendo erbjuder, men med en smalare och mer nischad inriktning till privatpersoner. Tjänsten består av att privatpersoner kan ansöka om lån hos ett flertal olika banker och låneinstitut till priset av en och samma kreditupplysning. Hos Leta Lån kan du ansöka om ett lån från 5 000 kronor upp till 500 000 kronor, under en period av ett till femton år.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 5.000 – 500.000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Eff. ränta: 6,11% – 12,24%
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Fast årsinkomst på minst 100 000 kr
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden i minst 6 månader

Bolagsuppgifter

Varumärke: Leta Lån
Bolag: Moderna Försäkringar, filial till Tryg Forsikring A/S Danmark
Org. nr: 516403-8662

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Lenta Lån: “Annuitetslån 15 år. Effektiv ränta 6.11%. Ett lån på 500 000 kr kostar då 4 249 kr/månad (120 avbetalningar), dvs totalt 764 820 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.95% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt av våra samarbetspartners).”


Omdöme

Leta LånLendo AB, som driver Leta Lån, har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att verka som konsumentkreditförmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Leta Lån är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Ansök om ett lån

Leta LånInnan du väljer att skicka in en låneansökan så har du möjlighet att fylla i vissa uppgifter direkt på hemsidan för att få en bild av hur just ditt lån skulle kunna se ut. Du kan med hjälp av reglage som du drar i, få fram bland annat önskat lånebelopp och tilltänkt återbetalningstid. Utöver dessa uppgifter bakas en genomsnittlig räntesats in i räkneexemplet och du får ett exempel på en månadskostnad. Till exempel, skulle du vilja låna 250 000 kronor under en period av fem år, skulle summan du måste återbetala varje månad landa på 4 914 kronor och din effektiva ränta skulle på ett ungefär ligga på 6,69 %. Kom dock ihåg att detta enbart är just ett räkneexempel, ett reellt låneerbjudande kan komma att se annorlunda ut beroende på dina personliga uppgifter. Men det är en bra fingervisning på hur mycket ett lån eventuellt lån skulle kunna kosta dig varje månad. Ingen start- eller aviavgift tillkommer när du ansöker om ett lån hos Leta Lån.

Den här typen av lån handlar om så kallade privatlån, vilket innebär att du som låntagare inte behöver motivera lånet. Det är en snabb och enkel process som inleds med att den potentiella låntagaren fyller i en ansökan där personliga uppgifter efterfrågas. De frågor som de olika låneinstituten och bankerna vill ha svar på är bland annat personnummer, form och grad av sysselsättning samt inkomst av denna, antalet hemmavarande barn, civilstatus och aktuell boendeform. En kreditupplysning kommer dessutom att göras på dig och på din medsökande om du har en sådan. I denna kreditupplysning görs en riskbedömning på din ekonomiska situation som låneinstitut och banker som Leta Lån samarbetar med, kommer använda som underlag för att bedöma om du kommer kunna klara av att betala tillbaka lånet de eventuellt beviljar dig. Alla dessa faktorer bedöms sedan av var och en av instituten och bankerna. Dessa kommer sedan lämna ett eventuellt låneerbjudande baserat på de angivna uppgifterna tillsammans med en individuellt satt räntesats och personliga krav.

Krav för att få ta ett lån

Att göra en ansökan via Leta Lån är helt kostnadsfritt och du binder heller inte upp dig på något förrän ett eventuellt låneerbjudande är accepterat samt underskrivet av samtliga inblandade. Eftersom ansökan görs via datorn eller någon annan mobil enhet så har de anslutna bankerna möjlighet att motta ansökan omgående. En potentiell låntagare har i regel fått besked inom en minut gällande ett nekat eller beviljat lån, direkt på skärmen. Därefter kan du i lugn och ro gå igenom de olika alternativen för att sedan ta ställning till vilket av dessa som på bästa sätt passar bäst in på de önskemål du har.

Som hos andra liknande aktörer så finns det ett par grundkrav som du som eventuell låntagare måste uppfylla för att få ta ett lån. Dessa består inledningsvis av att du måste vara minst 18 år gammal och vara folkbokförd i Sverige. Vidare måste du ha någon form av fast inkomst, exempelvis genom arbete eller pension, vilket bör uppgå till en årsinkomst om minst 110 000 kronor. Du måste även ha varit skuldfri hos Kronofogdemyndigheten sedan minst sex månader.

Om du som lånesökande har ett vikariat, en tim-eller behovsanställning eller är anställd på prövotid så kan du bli beviljad ett lån på upp till 30 000 kronor förutsatt att du har en årsinkomst på minst 100 000 kronor.

Utbetalning

Hur snabbt du har tillgång till de lånade pengarna efter att ha accepterat ett låneerbjudande beror på vilken typ av långivare eller bank det handlar om. Om du exempelvis får skriva under förslaget som skickas via post i fysisk form så kan det normalt ta ett par dagar extra innan du har tillgång till pengarna. Om du istället har möjlighet att skriva under avtalet med hjälp av en e-legitimation så tar det i regel en till två arbetsdagar innan pengarna blir synliga på kontot. Ett tredje alternativ som ibland erbjuds är att ta dig till långivarens fysiska kontor för att på plats få skriva under det nya avtalet. I dessa fall betalas lånet ofta ut omgående, dock ska du ha i åtanke att det trots detta kan ta upp till 24 timmar innan pengarna syns på kontot.

Om du väljer att använda sig av en så kallad medsökande så kan du öka dina chanser till att få ett förmånligt låneerbjudande. Detta kan liknas vid att ta hjälp av en borgenär, och den medsökande blir då delvis ansvarig för att du som låntagare sköter din del av avtalet, främst vad gäller återbetalning. En medsökande får besvara samma typ av frågor som låntagaren, varpå var och en av långivarna därefter får ta ställning till samtliga uppgifter för att kunna göra en korrekt bedömning.

Vad finns det för fördelar med en låneförmedlare likt Leta Lån?

En låneförmedlare likt Leta Lån innebär att du som söker ett lån slipper göra grovjobbet. Då Leta Lån, via Lendo, samarbetar med flera banker och långivare kan du få ett låneerbjudande från flera av dessa och därefter välja det alternativ som passar dig bäst. Dessutom görs endast en kreditupplysning på dig. Skulle du gått till alla långivare och banker själv för att ansöka om lån skulle en ny kreditupplysning gjorts för varje bank.

Kan jag betala av mitt lån i förtid?

Ja, om du vill kunna lösa sitt lån i förtid finns det inget som hindrar detta. Kontakta den aktuella banken eller långivaren du fick ditt lån beviljat hos för att få svar på hur du på bästa sätt går tillväga för att lösa lånet i förtid.

Gå vidare till webbplatsen


Leta Lån
Genomsnitt 4.1 (82.86%) baserat på 7 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)