Loanmarket

Loanmarket är en låneförmedlare som är en del av Lendo. Det är en samlingssida där du som privatperson ansöker om lån ifrån flera olika låneinstitut i en och samma ansökan. Det fungerar på så sätt att du först fyller i sina personliga uppgifter, hur mycket man vill låna samt önskad återbetalningstid. När dessa uppgifter är korrekt ifyllda skickas låneansökan iväg till de låneinstitut som är anslutna till Loanmarket och inom fem minuter ska du ha fått ett svar. Som exempel kan du fylla i att du vill låna 50 000 kronor under en tidsperiod på tio år, du kommer då få en exempelkostnad gällande vad din månadskostnad för att återbetala det lånade beloppet kommer bli. Med detta exempel visar Loanmarket en amorteringssumma på 1184 kronor per månad och en effektiv ränta på 7, 71 %.

När samtliga banker har lämnat sina erbjudanden får du gå igenom de olika alternativen för att sedan välja att eventuellt acceptera det erbjudande som bäst stämmer in på dina önskemål. Loanmarket samarbetar med flera långivare och banker. När en ansökan skickas iväg till alla dessa aktörer tas endast en gemensam kreditupplysning på dig som låntagare. Detta är en stor fördel då flera kreditupplysningar skulle ha tagits på dig om du bestämde dig för att göra hela ansökningsprocessen på egen hand. Ju fler kreditupplysningar som är registrerade hos dig desto sämre blir ditt kreditvärde. Din ansökan kan skickas från en stationär dator som ifrån en mobil enhet, alltså en mobiltelefon eller en surfplatta. Du behöver med andra ord inte besöka en bank, långivare eller handläggare personligen.

Jämför med andra privatlån


Översikt

Låna: 5,000-500,000
Löptid: 1-15 år
Eff. ränta: 4,95% – 17,55%
Startavgift:

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Loanmarket
Bolag: Lendo AB
Org. nr: 556515-1627
FI institutnummer: 44033

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel:Annuitetslån 10 år. Effektiv ränta 7.71%. Ett lån på 100 000 kr kostar då 1 184 kr/månad (120 avbetalningar), dvs totalt 142 080 kr. Ingen start-/aviavgift. 7.45% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt av våra samarbetspartners).”


Omdöme

LoanmarketLendo AB, som driver Loanmarket, har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att verka som konsumentkreditförmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Loanmarket är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Jämför med andra låneförmedlare


Låna upp till 500 000 kronor

Loanmarket är en tjänst där flera olika långivare och banker erbjuder sina potentiella kunder lån på belopp mellan 5 000 kronor och 500 000 kronor. Det handlar om så kallade privatlån där låntagaren inte behöver ange vad pengarna ifråga ska användas till. Detta är en tjänst som är kostnadsfri att använda sig av och du binder heller inte upp sig på något förrän ett passande lånerbjudande har accepterats och ett så kallat skuldebrev har undertecknats av båda parter. De uppgifter bankerna vill ha av dig som potentiell låntagare, för att kunna behandla en ansökan är: hur mycket du vill låna, under hur lång tidsperiod du vill långa pengar, vilken typ av sysselsättning du har, låntagarens civilstånd, antalet hemmavarande barn samt vilken typ av boende du har. Även personnummer, telefonnummer och mailadress skall anges i ansökan. Om du har en så kallad medsökande så skall även denne besvara samma frågor. I de flesta fall kan en lämplig medsökande öka chansen till att få igenom ett lån som bäst passar de egna önskemålen. Den medsökande blir så ansvarig för att du, som ansvarig låntagare, sköter din del av de krav ett eventuellt lån medför, vilket kan liknas vid att vara en slags borgenär.

Grundkrav

För att en ansökan om lån via Loan market ska kunna gå igenom så finns det en del grundkrav som måste uppfyllas. Dessa krav innebär att du som sökande måste vara minst 18 år fyllda och vara folkbokförd i Sverige. Vidare ska du ha en fast inkomst, antingen i form av en årsinkomst eller pension. För att få ta ett lån som överstiger 30 000 kronor krävs en årsinkomst på minst 110 000 kronor. Låntagaren ska även ha varit fri från skulder hos kronofogden sedan minst sex månader bakåt i tiden.

Ränta och utbetalning av lånet

Vad det gäller räntesatser så är det något som var och en av de anslutna bankerna avgör enskilt. Ofta är erbjuden räntesats baserad på låntagarens uppgifter och dessa bestäms individuellt efter varje enskild ansökan. I regel ligger räntan någonstans mellan 4,95 % upp till 17,55 %. Den effektiva räntan inkluderar alla de eventuella uppgifter och övriga kostnader som kan komma att krävas från bankens sida. Vilken ränta som blir aktuell för varje enskild sökande fastställs först när en komplett ansökan har skickats in och behandlats av samtliga låneinstitut. Loan market är en tjänst som utgör en del av Lendo och samarbetar alltså tillsammans med några av de större låneinstituten på den svenska marknaden.

När du har valt det mest passande alternativet som de olika bankerna erbjudit så tar det olika lång tid innan du har tillgång till pengarna. Om du väljer att skicka in ett fysiskt skuldebrev per post så tar det i regel mellan två till fem arbetsdagar innan pengarna finns insatta på önskat konto. Om du istället väljer att skriva under ditt skuldebrev med hjälp av en e-legitimation så tar det ofta inte längre än något dygn innan pengarna finns tillgängliga på kontot. Ett tredje alternativ är att låntagaren besöker den fysiska bankens kontor där du skriver under skuldebrevet på plats. Då sätts pengarna normalt sett in omgående. Här får du dock minnas att det kan ta upp till 24 timmar innan pengarna syns på kontot.


Vanliga frågor och svar

Vilket typ av lån får jag med Loan market?

Med Loanmarkets samarbetspartners erbjuds du ett privatlån som också är ett annuitetslån. Ett privatlån, eller blancolån som det även kallas, är ett lån utan säkerhet. Ett lån utan säkerhet innebär att du som låntagare inte behöver berätta för banken eller långivaren vad du ska använda lånet till och den som beviljar lånet kan därmed inte ta något i borgen, som de kan med ett bil- eller bostadslån. Ett annuitetslån innebär att du regelbundet betalar ett fast belopp för både ränta och amortering.

Kan jag betala av mitt lån i förtid?

Ja, om du vill lösa in sitt lån tidigare än överenskommet finns det inget som hindrar dig från att göra detta. Låntagaren kan när som helst välja att betala tillbaka antingen en extra summa eller hela beloppet – kontakta den aktuella banken eller långivaren så hjälper de gärna till.


Jämför med andra blancolån


Loanmarket
Genomsnitt 4.6 (92%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)