Loanstep

Loanstep är ett utlåningsföretag som har varit verksamt sedan år 2013 och är specialiserade på vad som kallas peer to peer-lån (P2P). Detta innebär att företaget förmedlar lån från långivare som vill investera och få en bra återbäring, till privatpersoner som är i behov av lån. Långivarna utgörs av företag eller privatpersoner som är kopplade till Loansteps systerföretag Savelend, där de sätter in sina sparpengar som sedan lånas ut via Loanstep. Loanstep har två typer av lån, dels kortfristiga lån på mellan 1000 kronor och 5 000 kronor och dels långfristiga lån på mellan 15 000 kronor och 50 000 kronor. De kallar sina lån korttidslån och långtidslån. Loanstep tar inte del i kreditavtalet utan agerar endast som förmedlare mellan långivare och låntagare samt hanterar identifiering och kreditkontroll.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 1.000 – 50.000 kr
Löptid: 61 dagar – 60 månader
Eff. ränta: 370,55%  – 889,15%
Startavgift: 400 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

 Fast årsinkomst på minst 150 000 kr
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Loanstep
Bolag: Savelend Sweden AB
Org. nr: 556933-0961
FI institutnummer: 45599

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Loanstep: “Kreditavtalets löptid 61 dagar. Kreditbelopp 5 450 kr. Bunden kreditränta 500 kr (69,08%). Förmedlingsavgift 1050 kr. Aviavgift 60 kr. Sammanlagt belopp 7 060 kr. Effektiv ränta 370,55 %.”


Omdöme

LoanstepSavelend Sweden AB, som driver Loanstep, har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditförmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Loanstep är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Lånevillkor

LoanstepHos Loanstep behöver en låntagare inte kunna uppvisa någon form av säkerhet. Den normala löptiden för korttidslån på mellan 1 000 kronor och 5 000 kronor är 61 dagar hos Loanstep. Kreditkontroll för korttidslånet görs via Creditsafe, så att det inte syns vid kreditkontroller från andra aktörer. För långtidslån krävs däremot kreditkontroll via Upplysningscentralen. Hos Loanstep kan du, vid behov, förlänga ditt lån med 30 dagar om du så önskar eller av någon anledning har svårigheter att betala. En sådan förlängning kan en låntagare göra upp till fyra gånger, vilket betyder att den längsta betalningstiden för ett korttidslån kan sägas vara 150 dagar. Avgiften för att förlänga lånet ligger mellan 250 kronor och 600 kronor beroende på vilken lånesumman du väljer att utöka. Den totala kostnaden om du förlänger lånet maximalt blir i och med detta väldigt hög.

Betalningsanmärkningar eller betalningsförelägganden utgör inte nödvändigtvis något hinder för att få låna hos Loanstep. Dock måste en eventuell betalningsanmärkning vara äldre än 12 månader för att inte utgöra ett problem. Ett betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten gällande ett större belopp minskar chansen att bli beviljad lån hos Loanstep, medan ett betalningsföreläggande på ett mindre belopp inte behöver utgöra något hinder. I övrigt, gällande krav för att du ska beviljas ett lån hos Loanstep, ska din inkomst bör ligga på minst 150 000 kronor per år och det bör inte finnas brist på kapital i relation till din totala inkomst. För att godkännas som låntagare måste du också vara folkbokförd i Sverige, vara över 18 år för de mindre lånen och över 20 år för de större. Du måste också ha svenskt mobilnummer och en giltig mejladress. Det är kostnadsfritt att skicka in en låneansökan hos Loanstep.

Lånekostnader

För ett korttidslån som återbetalas inom 14 dagar betalas inga räntor eller avgifter, men därefter betalas ränta. Räntan för korttidslånet är alltid fast och uppgår till 10 % under den första månaden. Resterande del av den effektiva räntan för korttidslån utgörs av olika avgifter. Hos Loanstep sätts räntan individuellt och därmed skiljer sig från person till person. Kriterier man utgår ifrån för denna individuella räntesättning, baseras bland annat på låntagarens övriga privatekonomi, vilket Loanstep ser via den kreditupplysning som görs på alla som ansöker om ett lån. Du kan få fram att den effektiva räntan, i och med den individuella räntesättningen, som oftast kommer att uppgå till flera hundra och ibland ända upp till närmare 1 000 procent på grund av alla de avgifter som tillkommer. Den minsta kreditkostnaden för ett korttidslån som betalas enligt plan blir, om du har lånat den maximala summan på 5 000 kr, 2 060 kr. Detta betyder att den effektiva räntan uppgår till 370,55 %.

Låneansökan

Det enda som egentligen behövs för att göra en låneansökan hos Loanstep är ett BankID som du använder för att logga in. Därefter bestämmer du vilken summa du vill låna, lämnar dina uppgifter och skickar in en ansökan. Loanstep bedömer sedan om lånet kan godkännas och meddelar godkännande eller avslag. Oftast behandlas ansökan samma dag den kom in och en eventuell utbetalning görs så fort en långivare finansierat lånet, oftast inom 24 timmar.

Vid bedömningen av om en låneansökan kommer att godkännas eller inte tar Loanstep hänsyn till en del sociala faktorer, såsom var i landet en låntagare är bosatt, om låntagaren är gift och också om låntagaren äger fastigheter. Kraven på låntagarna varierar därmed beroende på inkomst, bostadsort och diverse sociala faktorer vilket ytterligare försvårar en helhetsbedömning av lånevillkoren. Loanstep har en beräknad godkännandegrad på ca 85 %, vilket även för så kallade SMS-lån är ganska högt.


Vanliga frågor och svar

När betalas mitt lån ut?

Loanstep gör dagliga utbetalningar, inklusive direktutbetalningar, till samtliga större banker, oftast inom ett dygn efter att ansökan gjorts. Om ansökan inkommit innan klockan 12:00 betalas lånebeloppet ut samma dag. De gör dock inga helgutbetalningar, men ett godkänt lån kan betalas ut kvällstid.

Kan jag dra av räntan i min deklaration?

Ja, hos Loanstep är räntan avdragsgill. Detta betyder att du kan göra avdrag på dina räntekostnader på 30 % upp till 100 000 kronor. Är dina räntekostnader högre än 100 000 kronor kan du göra avdrag på 21 %.

Hur går jag tillväga om jag inte kan betala tillbaka mitt lån?

Har du tagit ett korttidslån kan du förlänga detta max fyra gånger och på så sätt köpa dig lite extra tid att lösa din ekonomiska situation. Förlängningskostnaden kommer ligga på 10 % av det utbetalda beloppet samt 100 kronor, vid varje förlängning får du ytterligare 61 dagar extra. Är lånet för stort för att kunna göra en förlängning, gränsen går vid 5 000 kronor, kommer ditt ärende att gå vidare till inkasso. Det första steget i en situation när du vet att du inte kommer kunna klara en amortering är alltid att kontakta Loanstep.

Hur tar jag kontakt med Loanstep?

Loansteps kundservice har öppet vardagar mellan klockan 09:00 och 16:00 med stängt för lunch 12:00 till 13:00. Kundservicen kan nås via telefon, mejl eller chatt.

Gå vidare till webbplatsen


Loanstep
Genomsnitt 3.8 (76.67%) baserat på 6 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)