Meddelandelån

Meddelandelån är en kreditgivningstjänst som möjliggör snabba, enkla och korta lån till privatpersoner. Tjänsten drivs av svenska C Finance AB, tidigare Meddelandelån Sverige AB, som varit verksamma sedan år 2006. Idag är moderbolaget stationerat i Helsingfors med totalt 14 medarbetare. Bolaget står även bakom varumärket FlexLimit och har mångårig erfarenhet från finansiella tjänster, både i Sverige och i Finland. Idag är de en av de aktörer som verkat längst på marknaden för snabblån.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 1 000 – 30 000 kr
Löptid: 30 dagar – 3 år
Eff. ränta: 53,71 – 1202,42 %
Startavgift: 350 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
Fast address i Sverige och mobiltelefonnummer
Folkbokförd i Sverige
Inga betalningsanmärkning.

Bolagsuppgifter

Varumärke: Meddelandelån
Bolag: C Finance AB
Org. nr: 556708-4578
FI institutnummer: 44083

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Omdöme

MeddelandelånBolaget bakom Meddelandelån, C Finance AB, har sedan 2017 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Meddelandelån är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Lån från Meddelandelån

Meddelandelån tillhandahåller lån av olika karaktär och med olika villkor. I generella drag erbjuds två lånevarianter – SMS-lån och Internetlån. Även om namnen antyder att det rör sig om lån via exempelvis SMS, behöver det inte vara så. Snarare är det benämningar för lån som är snabba, av relativt små belopp och med korta återbetalningstider. Kontakten mellan långivare och låntagare är kort och i många fall simpel.

Internetlån

Internetlån hos företaget medger belopp från 5 000 kronor och upp till 30 000 kronor. Eftersom det rör sig om ett snabblån finns ofta pengarna på kontot samma dag som ansökan skickas in. Det lånade beloppet bör, med tanke på höga räntor, betalas in inom ett par månader. Meddelandelån medger dock amorteringstider som sträcker sig upp till 3 år. Ett internetlån är en relativt enkel process att ta sig igenom vad gäller ansökan. Du fyller i ett låneformulär via hemsidan, där du väljer lånetid och lånebelopp. Legitimering sker genom e-legitimation, PIN-kod eller genom ifyllande av personnummer.

SMS-lån

Ett SMS-lån liknar ett internetlån i många avseenden. Uppgifter fylls i på samma sätt och legitimering sker genom samma metoder. Den främsta skillnaden ligger i hastigheten. SMS-lån gäller för samma belopp men ger dig tillgång till pengarna omgående. Det vill säga – du ansöker om lånet och Meddelandelån för över pengarna till ditt konto med en gång.

Meddelandelan

Villkor för lånen

Lånevillkoren varierar självfallet beroende på lånesumma, amorteringstid, vilken typ av lån du tagit och mycket mer. Dessa faktorer jämförs bäst genom det lånereglage som finns på Meddelandelåns hemsida. Där kan du knappa in önskad summa och tid för att betala tillbaka, för att sedan få information om både kostnader och övriga återbetalningsvillkor. Några särskilda faktorer som särskiljer Meddelandelåns tjänster från exempelvis storbanker är:

  • Att de erbjuder förlängning för fakturorna vad gäller SMS-lån. Med andra ord kan du förlänga förfallodatumet med en månad i taget för enskilda räkningar. Naturligtvis innebär det ökade kostnader genom högre ränta och extra avgifter, varför det bör undvikas.
  • Att fakturor kan ske både via e-post eller via traditionell postservice. Ett av skälen är anonymitet, vilket många upplever ökar när all informationen skickas digitalt.
  • Att Meddelandelån inte samarbetar med kreditupplysningsföretaget UC. Istället sker ett samarbete med CreditSafe, ett privat företag med liknande tjänster som UC. Skillnaden är att du som kund undviker en ”anmärkning” i UC:s register, vilket kan vara negativt när du ansöker om lån hos din vanliga bank. Med andra ord är Meddelandelåns tjänster anonyma och lånet i sig belastar inte din kreditvärdighet.

Tänk på att Meddelandelån har tillstånd av Finansinspektionen och även verkar under deras insyn. Det innebär exempelvis att du har rätt till att känna till kostnader och få information du behöver. Vill du exempelvis avsäga dig lånetjänsten har du all rätt att kontakta företaget. Detta går under benämningen ”låneförbud”, men innebär egentligen bara att du som kund begär att kontot ska frysas. Följden är att du inte längre kan ta snabba lån via företaget. Du måste däremot betala tillbaka de belopp som du redan lånat.

Kostnader vid lån

Som kund ska du kunna vara helt säker på de kostnader som lånet medför. Enligt konsumentkreditlagen är Meddelandelån skyldiga att informera dig om de kostnader som tillkommer. Företaget är noga med att poängtera att de inte har några dolda avgifter eller tilläggskostnader. Informationstillgången är god. Dels finns en kostnadstabell för att jämföra priset på olika lån, och dels finns ett reglage där du själv kan justera önskade lånebelopp, tid för återbetalning och så vidare. Här visas alla kostnader som tillkommer.

Exempelvis ger ett lån på 1 000 kronor, med 1 månads lånetid, en kostnad på 250 kronor. Ett lån på 5 000 kronor kostar 900 kronor och så vidare. Den effektiva räntan sjunker i samband med att lånebeloppet ökar. Räntekostnader skiljer sig åt mellan olika långivare, vilket gör att priserna varierar kraftigt beroende på vilken aktör du gör din ansökan hos – du kan jämföra olika lån i vår jämförelsetabell.

Tänk också på att effektiv ränta kan vara ett missvisande verktyg och mått för kortfristiga lån. Eftersom det baseras på hela året ser räntesatserna högre ut. Den korta tid som löper innan lånet är återbetalat ger betydligt lägre kostnader. Med andra ord blir den totala kostnaden lägre än vad räntorna ibland visar eftersom amorteringstiden är på ett par månader. Däremot bör du vara säker på att kunna betala tillbaka lånet inom en snar framtid. Ju längre tid som passerar, desto dyrare blir det. Den effektiva räntan har en tendens att skjuta i höjden på lång sikt.

Ett seriöst företag

Meddelandelån är medlem i Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening. Det är en branschförening som innebär att varje medlem åtar sig att följa en rad kriterier. I grunden innebär det att företaget övervakas av Finansinspektionen, bedömer varje låneansökan individuellt, säkerställer identitet på låneansökare samt behandlar personuppgifter på ett säkert sätt.

Som kund kan du vända dig till branschföreningen vid behov, eftersom Meddelandelån måste uppfylla de stadgar och etiska regler som fastställts.


Vanliga frågor

Kostar det att ansöka om ett lån hos Meddelandelån?

Att ansöka om ett lån är kostnadsfritt via deras hemsida. Där kan du också se de totala kostnaderna för ditt lån innan du väljer att ansöka.

Vilken bank går snabbast att få lånet utbetalt till?

Meddelandelån kan göra direkt utbetalningar till Nordea och Handelsbanken vilket gör att pengarna kommer direkt på helgfri dag. Använder du en annan bank kan det ta 1–2 dagar innan pengarna är på kontot.

Kan jag låna hos Meddelandelån om jag redan har lån hos ett annat företag?

Om din ansökan beviljas eller inte bedöms individuellt och baseras på din ekonomi och återbetalningsförmåga. Om du har visat att du kan återbetala dina lån i tid är möjligheten större, men tänk på att inte låna mer än vad du behöver och klarar av.

Gå vidare till webbplatsen


Meddelandelån
Genomsnitt 4.5 (90%) baserat på 4 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-17 av Lars Jonsson (Konsument.se)