Merax

MeraxMerax är en kollaboration mellan Brixo AB och Avida Finans AB inom snabblånsegmentet, där Brixo marknadsför och förmedlar de krediter som Avida tillhandahåller. Brixo AB är ett svenskägt konsumentkreditinstitut som grundades år 2014. Under våren år 2017 lanserades varumärket Merax med ambition och fokus på att erbjuda transparenta lån till marknadens lägsta priser, med låga räntor och längre löptider där det är okej med betalningsanmärkningar.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 5.000 – 30.000 kr
Löptid: 12 – 60 månader
Eff. ränta: 22,95%
Startavgift: 400 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Årsinkomst om minst 200 000 kronor
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Merax
Bolag: Brixo AB
Org. nr: 556978-9273
FI institutnummer: 44013

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Merax: “På ett lån av 20 000 kronor som återbetalas under 60 månader. Uppläggningsavgift är 400 kronor och aviavgifter är 60 x 30 = 1 800 kronor. Nominell årsränta är 24,95 % och den effektiva årsräntan blir 33,2 %. Den genomsnittliga månadskostnaden kommer att vara 581 kronor och du kommer totalt att ha betalat 34 883 kronor när lånet är återbetalat. Detta innebär en kostnad för krediten som uppgår till 14 883 kronor. Effektiv ränta beräknad i enlighet med Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter.”


Omdöme

Tryggt valBrixo AB, som driver Merax, har sedan 2015 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Merax är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån eller en försäkring på distans (t.ex. via internet).

Läs mer och ansök på webbplatsen


Merax lån

Hos Merax kan du ansöka om lån dygnet runt. På deras hemsida finns en garanti om svar inom 24 timmar på vardagar, utan några ansökningsavgifter. Svaret på din ansökan kommer direkt till din mejl och lånet som erbjuds är transparent med tydliga krav där det ej finns några dolda avgifter. Tack vare reglagen på Merax hemsida där du kan välja lånebelopp och återbetalningstid får du redan innan du ansöker en exempelkostnad på vad priset och månadskostnaden kommer ligga på. Du ansöker sedan med hjälp av ditt Bank-ID på Merax hemsida. Inga individuella räntor eller prissättningar ges utan alla kunder erbjuds samma ränta. Förutom en engångsavgift för uppläggning av lånet på 400 kronor betalar du bara en amortering varje månad, den fasta räntan och en aviavgift på 30 kronor.

En kreditupplysning kommer att tas på dig i samband med din ansökan, för att kontrollera din kreditstatus. När en kreditupplysning tagits genom UC, Upplysningscentralen, skickas alltid en kopia av kreditupplysningen hem till din folkbokföringsadress.

Grundkraven för att beviljas ett lån hos Merax är en årsinkomst på över 200 000kr per år, att du innehar svenskt personnummer, är folkbokförd i Sverige och är över 18 år. Har du betalningsanmärkningar sedan tidigare påverkar detta inte dina chanser att få ta ett lån med Merax, så länge du inte har allvarliga betalningsanmärkningar eller en aktuell skuld hos Kronofogden. Att ha en medsökande accepteras inte hos Merax och det finns därmed inte några krav på att ha en borgenär. Det är med andra ord den personliga återbetalningsförmågan i framtiden som till största del ligger som grund för avgörandet gällnade hur vida din ansökan om ett lån kommer accepteras eller ej, och inte din tidigare ekonomiska historik. För att kunna bedöma din återbetalningsförmåga görs även en riskbedömning där Merax beräknar den sökandes KALP, en “kvar att leva på”-kalkyl. Här beräknas din inkomst efter avdragen skatt minus boendekostnader, eventuella försörjningsansvar, tidigare lån och övriga levnadsomkostnader beräknas. Merax tittar även på och analyserar din ekonomi med fokus på anställningsförhållanden, aktuella skulder, tidigare låneansökningar och registreringar hos kronofogden under de senaste åren.

Merax

Summor och återbetalning

Lån ges från 5 000 kronor upp till 30 000 kronor med en fast ränta på 24,95 % där du som låntagare, själv kan välja en återbetalningstid på 12 till 60 månader med en rak amortering. Rak amortering innebär att räntan sjunker i takt med att återbetalningar görs vilket i sin tur ger en lägre månadsavgift från månad till månad, då lånet minskar och räntan endast räknas på vad som är kvar att amortera på lånet. Du har möjlighet att efter tidigast fyra månader efter att lånet togs, utöka lånet om kreditbedömningen tillåter det. Beviljas det utökade lånet så används det först och främst till att betala av den tidigare skulden och den återstående mellanskillnaden betalas ut till låntagaren. Utbetalning av lån görs direkt till ditt personliga konto och sker efter att lånet har beviljats och att kontot har bekräftats. Det kan ta en till två dagar från det att lånet har beviljats tills dess att pengarna syns på kontot.

Återbetalning av lån och ränta görs via autogiro på upp till fem år där en fast månadskostnad dras. Det finns en ångerfrist i upp till 14 dagar från den dagen då krediten beviljats där du har möjlighet att ångra lånet och endast betala ränta för de dagar man haft lånet. Det är då bara att kontakta Merax kundtjänst via mejl och uppge vilken dag du vill betala tillbaka lånet.

Har du en önskan om att lösa ditt lån innan det att låneperioden gått ut går även det bra och det görs utan några extra kostnader för dig som låntagare. Även då är det bara att kontakta Merax kundtjänst per mejl och de meddelar vilket slutbelopp du ska betala in för att förtidslösa lånet.


Vanliga frågor och svar

Hur hanteras mitt ärende om jag är sen med en betalning?

Om din måntliga amortering inte är överförda på förfallodagen till Merax kommer de att skicka en förseningsavgift på 195 kronor till dig. Om betalningen uteblir även nu kan Merax även skicka en betalningspåminnelse där en påminnelseavgift på 60 kronor ingår. Fram tills Merax har fått in betalningen kommer en dröjsmålsränta på 36 % att läggas till.

Vilka faktorer avgör om mitt lån kommer beviljas?

När du ansöker om ett lån hos Merax kommer en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) att göras på dig. I och med denna får Merax en översiktlig bild över din ekonomiska situation samt hur din potentiella återbetalningsförmåga ser ut. Detta kommer avgöras utifrån faktorer likt din inkomst efter avdragen skatt, om du har andra lån, fasta utgifter du har för ditt boende, i fall du försörjer andra individer samt andra eventuella levnadskostnader. Denna metod sammanställs i en Kvar-att-leva-på-kalkyl – KALP.
Även faktorer likt anställningsförhållande, andra låneansökningar och om du har registreringar hos Kronofogden under de senaste åren tas i beräkning. Skulder hos Kronofogden accepteras inte av Merax om du vill ta ett lån, du kan dock ha tidigare betalningsanmärkningar och fortfarande beviljas ett lån. Din ekonomiska situation går igenom en riskbedömning där den viktigaste faktorn – din förmåga att kunna återbetala ett eventuellt lån, är vad som avgör ärendet.

Hur utökar jag ett befintligt lån?

För att utöka ditt befintliga lån ska du först ansöka om ett nytt totalbelopp på Merax hemsida. Om din ansökas beviljas kommer det nya lånet återbetala din befintliga kredit och mellanskillnaden på lånen betalas ut. Merax har en period på fyra månader som måste ha passerat gällande ditt befintliga lån, innan du kan prövas för att utöka lånet.

Gå vidare till webbplatsen


Merax
Genomsnitt 4.7 (94.29%) baserat på 7 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-15 av Lars Jonsson (Konsument.se)