Innehåll


Moank

Moank är en relativt ny kreditgivare på den svenska marknaden och startade sin verksamhet 2017. Företaget, som klassas som ett konsumentkreditinstitut och vars verksamhet står under tillsyn av Finansinspektionen, är Stockholmsbaserat och grundat av tidigare anställda inom finansvärlden. Moanks intention, enligt egen utsago, är att vara mer än endast en kreditgivare för sina kunder, de vill aktivt vara en del av sina kunders ekonomiska förutsättningar genom att premiera och arbeta för att stärka deras kreditvärdighet.

Moank har utifrån sin vision utarbetat ett system, Credification, som har för avsikt att hjälpa kunden att motiveras till en bättre hantering av sin kredit genom löfte om sänkta räntor. Företaget vill att verksamheten ska gagna både långivaren och låntagaren genom ett samarbete där gott beteende premieras. Detta som ett steg i ledet att försöka skapa och stärka förtroendet mellan kreditgivaren och låntagaren.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 4.000 – 20.000 kr
Löptid: 3 – 24 mån
Eff. ränta: Max 29.90%
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja, max 2
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 22 år gammal
Årsinkomst över 120 000 kr
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Moank
Bolag: Moank AB
Org. nr: 559000-0237
FI institutnummer: 140437

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Moank: “Om du exempelvis lånar 20 000 kronor med återbetalningstid på 1 år är den effektiva årsräntan 29.90%. Nominell årsränta 26.45%. Månadsbetalningen kommer att vara 1 915 kronor och du kommer totalt ha betalat 22 980 kronor (1 915 kronor * 12 månader) när lånet är återbetalat. Det innebär en kostnad för krediten som uppgår till 2 980 kronor.”


Moank omdöme

MoankMoank AB har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning och förmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Moank är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Tjänster

Moank beskriver själv sin tjänst som ”det schyssta lånet”. Här syftas på möjligheten för låntagaren att själv förbättra sina villkor genom att betala sina amorteringar i tid och stärka sin egen kreditprofil. Förutom att få sänkt ränta kan låntagaren också öka sin kredit i takt med att den interna kreditvärdigheten stiger och även välja en längre återbetalningstid. Genom tillgång till en personlig digital plånbok kan konsumenten hantera och överblicka sitt lån och sin kreditprofil.

Privatlån

Moank erbjuder sina kunder ett privatlån, ett lån som tas utan säkerhet, och som tecknas av privatpersoner. Ett privatlån är detsamma som ett konsumtionslån och Moank efterfrågar inte vad pengarna ska gå till när en ny kund ansöker. Privatlånet är upplagt som ett annuitetslån där en månatlig summa amorteras varje månad i enlighet med avtalet. Låntagaren betalar ränta och eventuella övriga avgifter men då lånet är uppbyggt som en kontokredit betalas detta endast för nyttjad kredit. Mer om detta under rubriken onlinekredit.

Onlinekredit

Moanks privatlån är upplagt som en onlinekredit vilket innebär att låntagaren beviljas en viss summa och väljer sedan själv hur mycket av krediten som ska nyttjas. Som lägst beviljas en baskredit på 5 000 kronor med ett tak på 20 000 kronor. Har låntagaren under låneperioden lyckats stärka sin kreditprofil och hanterat lånet på ett bra sätt kan denna kreditnivå höjas till maximalt 50 000 kronor. Onlinekrediten hanteras på Moanks hemsida där låntagaren har tillgång till sin digitala plånbok.

Grundläggande villkor gällande låntagaren

För att ha möjlighet att ta ett privatlån via Moank krävs det att låntagaren lever upp till vissa grundvillkor. Dessa är:

  • En ålder på 22 år.
  • Bosatt och skriven i Sverige.
  • Ha svenskt personnummer.
  • En årlig inkomst på minst 120 000 kronor.
  • Klara en kreditprövning via UC.
  • Inte ha några skulder hos Kronofogden.
  • Inte fler än två betalningsanmärkningar.
  • BankID för konfirmation.

De grundläggande kraven kan anses som generellt låga för de konsumenter med lägre inkomst som kan möta motstånd vid ansökan via traditionella banker. Moank frånsäger sig inte kunder med registrerade betalningsanmärkningar, men du får heller inte ha fler än två betalningsanmärkningar.

Lånets villkor

Onlinekrediten ska återbetalas under den valda löptiden och betalningarna sker månadsvis. Avtalet löper tillsvidare men låntagaren har möjlighet att lösa hela lånet i förtid och säga upp avtalet. Även en ångerrätt på två veckor kan appliceras om låntagaren från den dagen lånet tecknas ångrar sig och vill dra tillbaks lånet. Den enda kostnad som då betalas är för den ränta som ackumulerats under tiden som lånet legat löpande. Konsumenten uppmanas att kontakta Moanks support för ärenden som gäller ångerrätt eller för att lösa krediten i förtid.

Hur stor onlinekrediten blir för låntagaren bestäms utav kreditupplysningen och betalas först ut när ansökan är beviljad, kreditupplysningen godkänts av Moank och konsumenten undertecknat avtalet på hemsidan. För korrekt summa för återbetalning kontaktar företaget låntagaren en vecka innan den månatliga betalningen ska göras och ger information om specifik summa. I denna avräkning mot till dags datum skuld ingår avgifter, ränta samt kapitalbelopp.

Credification

Credification är Moanks poängsystem och ett koncept som syftar till att låntagaren ska kunna påverka sina egna villkor. Genom en korrekt hantering av återbetalningen för onlinekrediten ges låntagaren ett visst antal poäng som samlas och ger fördelar. Genom poängen når låntagaren nya nivåer där fördelar så som lägre ränta och längre återbetalningstid ges. Dessutom finns möjligheten att låna mer pengar om så önskas.

Kostnader och ränteexempel

Moanks anger kostnaderna för lånet på sin hemsida samt har valt att huvudsakligen redovisa den effektiva räntan för en mer korrekt bild av kostnaden. Följande exempel anges på hemsida och kan anses som representativt enligt Moanks.

Ett lånat belopp på 20 000 kronor har en månadsavgift på 1 915 kronor till en effektiv ränta av 29,90 %. Detta gör att lånet i slutändan, med 1 år som löptid, har kostat låntagaren totalt 22 980 kronor. Eftersom privatlånet är en kontokredit betalar konsumenten endast för den nyttjade krediten och det är på denna summa räntan beräknas varje månad. Den generella nominella årsräntesatsen ligger på 26,45 % och gäller tillsvidare. En eventuell ändring av kreditsatserna meddelas låntagaren senast 30 dagar innan tillämpning.

Observera att den totala kostnaden för lånet kan komma att ändras om betalningarna inte sköts. Vid utebliven betalning tillkommer avgifter så som påminnelseavgift och eventuell inkassoavgift.


Vanliga frågor

Vad är skillnaden på ett privatlån och en kontokredit?

Vid ett privatlån beviljas en specifik summa som sedan betalas ut till låntagaren. Vid en kontokredit beviljas konsumenten en kreditgräns som denne sedan förfogar över utan att behöva ta ut hela summan direkt.

När kan jag som konsument räkna med att få tillgång till pengarna hos Moank?

När godkännandes av avtalet är gjort från låntagarens sida kan pengarna föras över från krediten till kontot inom ett dygn.

Anses Moank vara en tillförlitlig kreditgivare?

Ja, Moank står under Finansinspektionens tillsyn och följer de svenska lagar och regler som krävs för att bedriva kreditverksamhet.

Kan jag förlänga betalningstiden för min onlinekredit hos Moank?

Ja, genom att betala dina avbetalningar i tid. Med deras poängssystem Credification får du poäng när du gör betalningar i tid och med dessa kan du sedan ha möjlighet att förlänga betalningstiden eller utöka ditt lån.

Gå vidare till webbplatsen


Moank
Genomsnitt 4.3 (86.67%) baserat på 9 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)