Modus Finans

Modus Finans är en ny kreditgivare på den svenska lånemarknadens som erbjuder privatpersoner snabblån med flexibel amortering. Företaget är en del av långivaren Thorn Svenska AB som expanderar sin verksamhet genom en rad dotterbolag som fokuserar på mikrolån till privatpersoner. Det som utmärker Modus Finans på den svenska marknaden och som skiljer dem från Thorn Svenska AB är möjligheten till betalningsfria månader. Företaget har varit verksamt sedan år 2017 och tillhör en välrenommerad kreditgivare som står under tillsyn av Finansinspektionen.

Modus Finans är en del av en större koncern som specialiserat sig på privatlån av lägre summor med tydliga men flexibla gränser för återbetalning. Tjänsten passar den kund som vill ta ett mindre lån utan säkerhet och få möjlighet till längre löptid.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 10.000 – 50.000 kr
Löptid: 12  – 78 månader
Eff. ränta: 9,84% – 29,49%
Startavgift: 595 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Modus Finans
Bolag: Modus Finans är en del av Thorn Svenska AB
Org. nr: 559011-1190
FI institutnummer: 44055

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel: Om du lånar 20 000:- i 72 månader så betalar du 627:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 38 707:-, baserat på fast ränta 21,60%, effektiv ränta 26,88% (2017-09-01), uppläggningsavgift 595:- (som läggs till lånet) och autogiro. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs, samt att du valt två betalningsfria månader.


Modus Finans omdöme 2018

Modus FinansThorn AB, som driver Modus Finans, har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Modus Finans är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Lån

Modus Finans vänder sig till privatpersoner som är i behov av så kallade mikrolån. Lånen som erbjuds av företaget ligger på mellan 10 000 kronor upp till 50 000 kronor och har en amorteringstid från 12 månader till 78 månader. Tjänsten är utvecklad för att ge en större flexibilitet åt låntagaren som kan välja att ha betalningsfria månader i samband med lånet.

Hur går ansökan till?

Ansökan utförs via Modus Finans hemsida där den potentiella låntagaren börjar med att ange önskat lånebelopp till önskad löptid. Därefter får kunden ta ställning till huruvida den vill utnyttja möjligheten till två betalningsfria månader eller inte. Det ingår inte i låneupplägget per se, utan är ett fritt val. Om kunden vill ha erbjudandet måste två månader väljas och det är inte möjligt att ändra dessa under löptidens gång. I nästa steg anges de personliga uppgifterna i ansökningsfältet samt bankkontonummer. Personuppgifterna liksom bankuppgifterna hanteras med största varsamhet och förblir konfidentiella under hela processen.

När ansökan är inskickad kommer en kreditupplysning att göras via UC vars resultat avgör om ansökan är godkänd eller inte. Det kan också krävas ytterligare kompletterande uppgifter för att ett beslut skall kunna tas. Ansökan göras lättare om den potentiella låntagaren har Bank-ID, då godkännandet av lånet kan göras direkt och pengarna betalas ut omgående. Utan den elektroniska möjligheten till verifikation, skickas låneavtalet med post och pengarna betalas ut först när såväl avtalet (i original och med signatur) som en kopia på giltig legitimation, mottagits av handläggare. Att ansöka om ett lån via Modus Finans är kostnadsfritt och inte bindande. Det är först när den sökande accepterat villkoren för lånet och signerar avtalet som lånet träder i kraft.

Vem kan ansöka om lån?

Modus Finans utför noggranna individuella bedömningar av låntagaren innan ett eventuellt godkännande ges. Det finns dock ett antal grundkrav som bör vara uppfyllda för att lånet skall beviljas. Dessa grundkrav är följande: låntagaren måste vara minst 20 år gammal, ha en fast årsinkomst, vara svensk medborgare, skriven i Sverige och ha en fast adress, låntagaren får inte ha har några betalningsanmärkningar eller några skulder hos Kronofogden.

Priser och avgifter

Modus Finans har en lägsta kreditgräns på 10 000 kronor och en högsta kreditgräns på 50 000 kronor. Övriga kostnader som tillkommer är administrationsavgifter, för fakturering och autogiro. Den fasta räntan anpassas till den sökande efter sedvanlig kreditprövning men ligger som högst på 29,49 % och effektiv ränta 39,73 %. Löptiderna som går att välja är som minimum 12 månader och maximum 78 månader.

Observera att den totala kostnaden för lånet kan komma att öka om låntagaren missköter avbetalningen. Då tillkommer ytterligare administrationsavgifter, påminnelseavgifter och slutligen inkassoavgifter.

Följande räkneexempel kan ses som representativt vid lån av 20 000 kronor hos Modus Finans och återfinns på företagets hemsida. Vid ett lån på 20 000 kronor som betalas av under 72 månader har den slutgiltiga kostnaden uppgått till 38 707 kronor. Denna summa innefattar fast ränta på 21,60 % och effektiv ränta på 29,49 %. Inräknat är också uppläggningsavgiften på 595 kronor inklusive kostnaden för autogiro på 19 kronor.

Exemplet ovan är endast representativt om avbetalningen sköts enligt reglerna och två betalningsfria månader per år är valda. Exemplet innefattar inte de extrakostnader som kan uppkomma vid utebliven eller försenad betalning och som påverkar slutkostnaden av lånet.

Support och öppettider

Modus Finans kundtjänst har öppet måndag till fredag, klockan 08.00 – 18.00. Samt lördag klockan 10.00 – 16.00. Företaget nås på telefon, 020 24 24 24 och mejl, info@modusfinans.se. Företaget återfinns på samma adress som Thorn Svenska AB, Vretenvägen 13 i Solna.


Vanliga frågor och svar

Vilken typ av konsument vänder sig Modus Finans till?

Till alla typer av konsumenter som önskar ett mindre privatlån till längre löptid. Konsumentens orsak till lånet efterfrågas inte.

Använder sig Modus Finans av kreditupplysningsföretaget UC?

Ja, Modus Finans använder sig utav UC, Upplysningscentralen och en kreditprövning kommer registreras i den sökandes namn. Om den sökande vet med sig att en kreditprövning inte kommer visa några betalningsanmärkningar är UC inget att oroa sig för.

Om ansökan godkänns, när betalas lånet ut?

Lånet betalas ut omgående efter godkännande. Signeras lånet med den ansökandes Bank-ID sker transaktionen samma dag. Beroende på vilken bank den sökande har kan det ta upp till en bankdag innan pengarna syns på kontot.

Modus Finans är helt nytt och har endast funnits sedan år 2017, är det ett tillförlitligt företag?

Ja, Modus Finans är en del av det väletablerade företaget Thorn Svenska AB som tilldelats högsta kreditvärdighet av UC. Thorn har ett antal dotterbolag så som L´easy, L´easy minilån, Nordiclån och Thorn Privat Finans och som alla tillhör samma kreditvärdighet som Modus Finans.

Vad händer om konsumenten inte kan betala sitt lån?

Låntagaren kommer att få en påminnelse om betalning där påminnelseavgift och dröjsmålsränta utgår. Vid upprepad utebliven betalning skickas ärendet till Inkasso vilket kan medföra ytterligare kostnader.

Observera att Modus Finans tar sig rätten att säga upp krediten för låntagaren om:
låntagaren har dröjt mer än en månad med betalningen och beloppet överstiger 10 % av kreditfodringen. Modus Finans uppmuntrar därför låntagaren till att noggrant överväga sina möjligheter att teckna ett lån.

Fortsätt till webbplatsen


Modus Finans
Genomsnitt 4.5 (90%) baserat på 16 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-17 av Lars Jonsson (Konsument.se)