Monetti

Monetti är ett väletablerat företag på den svenska lånemarknaden med lång erfarenhet av lån till privatpersoner. Bolaget ägs av norska Folkefinans AS (som även driver Frogtail och Kredit365) och gick från början under namnet Folkia, men genom rättsliga tvister tvingades den svenska verksamheten att byta namn och döptes om till Monetti år 2006.

Monetti är idag en av de större aktörerna på marknaden vad gäller små och snabba lån. Verksamheten är godkänd av Finansinspektionen och medlem i S.K.E.F, Sveriges branschförening för snabblån. Företaget vänder sig huvudsakligen till privata låntagare som vill låna mindre summor pengar och undvika de större bankerna, vars krav för mindre privatlån är högre. Monettis huvudsyfte är att hjälpa privatpersoner att hantera mindre oförutsedda utgifter genom möjlighet till lån och en avbetalningsplan på 12 månader. Av Monettis kundklientel är lika många män som kvinnor med en genomsnittlig ålder på 39 år.

Monetti verkar för ansvar och tydlighet i snabblånsbranschen och redovisar alla kostnader för lån på sin hemsida.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 1.000 – 200.000 kr
Löptid: 1 – 12 år
Eff. ränta: 87% – 5641%
Startavgift: 350 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Monetti
Bolag: Folkefinans AS Norge, Filial Sverige
Org. nr: 516404-7044
FI institutnummer: 47705

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Omdöme

MonettiBolaget som står bakom Monetti, Folkefinans AS, har sedan 2009 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med utlåning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Monetti är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Låna pengar

MonettiMonetti erbjuder små och snabba lån till kvalificerade låntagare i Sverige. Summorna varierar mellan 1 000 kronor upp till 20 000 kronor med en längsta amorteringstid på 12 månader. Däremot förbehåller Monetti de största snabblånen för kunder som tidigare visat på god återbetalningsmöjlighet.

Monetti skiljer på snabba och långsiktiga lösningar, där deras roll som kreditgivare är att leverera en snabb lösning åt kunder. Låntagaren behöver därför vara medveten om sin egen möjlighet att faktiskt betala tillbaks lånet samt inte låna mer än vad som verkligen behövs.

Snabblån

Monetti erbjuder sina låntagare snabblån, även kallat SMS-lån, där låneansökan och godkännande utförs via internet. För låntagaren är detta ett flexibelt och lättillgängligt sätt att genomföra ansökan på eftersom kunden själv väljer önskad summa och återbetalningstid. Låneansökan är privat och anledningen till lånet efterfrågas inte. Lånen som Monetti erbjuder ges utan säkerhet och räknas som blancolån. Det går alltid att lösa lånet i förtid helt kostnadsfritt.

Hur går ansökan till?

Att ansöka om lån hos Monetti kan göras dygnet runt via internet eller SMS och som befintlig kund ansöker du enklast via det sistnämnda. Är det första gången du gör en ansökan krävs en legitimering genom BankID alternativt en vidarebefordrad kopia på giltig ID-handling.

Om ansökan om lån inkommit före klockan 13.00 betalas pengarna ut samma dag. Om förfrågan inkommit efter klockan 13.00 betalas lånet ut dagen därpå. Observera att utbetalning inte utförs under helger och att tiden för insättning av pengarna varierar beroende på vilken bank du använder dig av. Vid utbetalning av ett lån meddelas du alltid som låntagare via SMS om uppskattad tid då pengarna kan tänkas komma in på kontot.

Vem kan ansöka om lån?

Alla kan ansöka om lån hos Monetti förutsatt att de grundläggande kraven uppfylls. Dessa krav innefattar att den ansökande är 18 år fyllda, varit folkbokförd i Sverige i minst två år, har en taxerad inkomst, inga skulder förfallna hos Kronofogden.

Hos Monetti är betalningsanmärkningar inte ett hinder i sig självt, då en samlad bedömning av din återbetalningsmöjlighet väger tyngre. Därför genomförs inte heller någon kreditprövning via UC, istället använder Monetti sig av Bisnode. Detta innebär att låneansökan hos Monetti inte belastar kundens framtida kreditvärdighet. All form av legitimering sker via BankID och i de fall det behövs kontaktar Monetti dig för ytterligare konfirmation.

Det händer att ett ansökt belopp inte beviljas och att ett lägre belopp erbjuds istället. Detta har sin grund i den samlade kreditbedömningen som görs samt din eventuella historik hos Monetti med obetalda fakturor och/eller inkassoförläggande.

Kostnaden för lån

Som kund avgör du själv hur stort belopp som du önskar låna och under vilken tidsperiod som återbetalningen ska ske. Monetti har dock alltid en maximal tidsfrist på 12 månader. Totalpriset för ett lån utgörs av tre delar; uppläggningsavgift, ränta och aviavgift. Räntekostnaden varierar beroende på lånets storlek samt avbetalningsplan, medan uppläggningsavgiften är standardiserad.

Förfallodatum för inbetalning hos låntagare med färre än tre avbetalningar läggs den 30:e varje månad medan kunder med fler än tre avbetalningar har förfallodag den 28:e varje månad.

Prisexempel

Nedan presenteras exempel för ett lån på 10 000 kronor med avbetalningstid på 1 månad:

  • Lånebelopp – 10 000 kronor
  • Uppläggningsavgift – 350 kronor
  • Fakturaavgift – 90 kronor
  • Ränta – 2 840 kronor
  • Totalt belopp att betala tillbaka – 13 280 kronor
  • Effektiv ränta – 178 %
  • Nominell ränta – 91 %

Vid ett högre lån bestående av 10 000 kronor och med en återbetalningstid på 6 månader ser den totala prisuppgiften ut som följer:

Den generella effektiva räntan för lån hos Monetti varierar från 87 % till 5 641% (med reservation för förändringar) där valt lånebelopp och amorteringstid påverkar räntan. Uppläggningsavgiften på 350 kronor läggs på lånet och är en engångsavgift som betalas. För fullständigt räkneexempel kan låneberäknaren användas på Monettis hemsida. För att se vilka lån som är mest fördelaktiga, se jämförelsetabellen mellan olika kreditbolag och tjänster.

Vid utebliven betalning tillkommer 60 kronor i påminnelseavgift samt 120 kronor i förseningsavgift. Betalningen skickas sedan vidare till inkasso vilket medför ytterligare kostnader. Observera därför att den slutgiltiga summan kan komma att ändras.


Vanliga frågor

 Anses Monetti vara ett trovärdigt företag?

Ja, Monetti startade år 2006 och är idag en av de mest etablerade snabblånsföretagen på den svenska marknaden. Verksamheten är godkänd av Finansinspektionen och medlemmar i branschorganisationen S.K.E.F, Svenska Konsumentkreditföretagen som verkar för en ansvarsfull kreditgivning.

Hur snabbt får jag mina pengar?

Pengarna betalas ut samma dag om låneansökan inkommer innan klockan 13.00. Observera att tid för utbetalning kan variera något beroende på din egna bank. Utbetalningen av lånet görs, för Monettis räkning, alltid via Nordea.

Tar Monetti kreditupplysning via UC?

Nej, kreditupplysning görs inte via UC. Monetti använder sig av Bisnode och gör en samlad kreditbedömning utifrån din ekonomiska situation.

Vad händer om jag inte kan betala min avgift?

Vid utebliven betalning tillkommer extra kostnader, en påminnelseavgift samt en förseningsavgift på 60 kronor respektive 120 kronor läggs på fakturan. Ärendet skickas därefter vidare till inkasso.

Gå vidare till webbplatsen


Monetti
Genomsnitt 4.4 (88%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)