Nätlån

Nätlån är en svensk långivare som ägs av Catalunia Capital AB. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm Företaget har specialiserat sig på inkasso- och kreditupplysning men erbjuder även mikrolån genom varumärket Nätlån. Nätlån är genom moderbolaget godkänt av Finansinspektionen för att bedriva verksamhet inom just snabb- och SMS-lån. De följer de lagar och riktlinjer som fastställts av Finansinspektionen och Konsumentverket och kontrolleras av dessa instanser.
Hos Nätlån kan du ansöka om ett mindre lån på 1 000–4 000 kronor och inom ramen för lånet tas det ut ränta och uppläggningsavgift. Du kan ansöka även om du har en betalningsanmärkning då granskningen görs individuellt och din framtida betalningsförmåga tas i beaktande.

Numera går det även att göra en låneansökan genom hemsidan då företaget har infört inloggning med BankID. Genom att fylla i formuläret på förstasidan får du snabbt svar på din låneansökan. Efter att ansökan blivit godkänd skickas ett skuldebrev till din mejl.
På förstasidan finner du även en tabell över den exakta kostnaden det innebär att låna hos Nätlån med räntor och uppläggningsavgifter.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 1.000 – 4.000 kr
Löptid: 33 dagar
Eff. ränta: 554% – 3024%
Startavgift: 300 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Bli godkänd på en sedvanlig kreditprövning
Folkbokförd i Sverige
Ha svenskt bankkonto

Bolagsuppgifter

Varumärke: Nätlån
Bolag: Catalunia Capital AB
Org. nr: 556812-9414
FI institutnummer: 44054

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Nätlån: “Om du lånar 2 000 kr i 33 dagar kommer du faktureras 2370 kr”


Omdöme

NätlånCatalunia Capital AB, som driver Nätlån, har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Nätlån är ett tryggt val som förmedlare.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån eller en försäkring på distans (t.ex. via internet).

Läs mer och ansök på webbplatsen


Låna pengar

Privatlån, Snabblån och Mikrolån

Hos Nätlån kan du ansöka om ett mikrolån till valfritt ändamål så länge du vet att du kan betala tillbaka den lånade summan inom utsatt tid. På hemsidan fyller du i om du vill ansöka om ett lån på 1 000, 2 000, 3 000 eller 4 000 kronor. Standardtiden för att betala av lånet är 33 dagar, men du kan även förlänga tiden med ytterligare 30 dagar mot en extra avgift.
Exempelvis om du ansöker om ett lån på 4 000 kronor. Då blir totalkostnaden 4 765 kronor om du betalar tillbaka inom 33 dagar. Förlänger du fristen med 30 dagar tillkommer en avgift på 685 kronor med ränta och uppläggningsavgift inkluderat.

Nätlån

Hur du ansöker

När du fyller i ansökan online bestämmer du först hur mycket du vill låna, anger ditt personnummer, din e-postadress, telefonnummer och om du har en kampanjkod. Du kan ansöka om ett lån när som helst på alla årets dagar. När du fått ett lån beviljat kommer Nätlån att göra en snabb utbetalning till din bank, välj “övriga” om din bank inte finns med i listan.
Sedan godkänner du lånevillkoren och signerar med BankID. Skuldebrevet skickas sedan till din e-postadress. Du kan även ansöka om att skuldebrevet skickas till din bostad. Är du ny låntagare måste du då även skicka in en kopia på ett kontoutdrag samt på din ID-handling. Detta gör du i samband med att du skriver på skuldebrevet och skickar tillbaka det genom att faxa, mejla eller sända med vanlig post.
Innan du ansöker om ett lån hos Nätlån rekommenderas att du gör en kalkyl över din ekonomi och ser till att du kan betala tillbaka utan problem. Räntorna är höga då Nätlån vill gardera sig mot eventuella kreditförluster.

Krav för att låna hos Nätlån

Kraven för att ansöka om ett mikrolån hos Nätlån är att du har en årsinkomst på 100 000 kronor, att du är minst 18 år samt att du som svensk medborgare är bosatt i Sverige. Efter att du skickat in din ansökan görs en kreditupplysning.

Betalningsanmärkning

Hos Nätlån går det att skicka in en ansökan även om du har en betalningsanmärkning. Nätlån sorterar inte ut ansökningar med det som anledning utan gör en bedömning som utgår från den information som finns i kreditupplysningen samt de uppgifter du angett i din ansökan. Skulle du få avslag på grund av de uppgifter som finns i din kreditupplysning kan du alltid kontakta kundtjänst. På så sätt kan du informera om du inte tycker att uppgifterna stämmer, lägga fram andra fakta och att det finns särskilda skäl till att ompröva beslutet. Då görs en ny granskning av din ansökan.

Kreditprövning

När du skickat in en låneansökan kommer Nätlån att göra en kreditupplysning som företaget baserar sitt beslut på. Ett lån kan därmed komma att avslås med de uppgifter som finns i dina kredituppgifter även om företaget godkänner betalningsanmärkningar. Nätlån tar hjälp av Creditsafe för att utföra kreditkontroller, men de uppgifter som tas fram sparas inte och påverkar heller inte ditt framtida kreditbetyg.

Utbetalning

När ansökan har godkänts av Nätlån sker utbetalning direkt till det konto du uppgivit i din ansökan. Nätlån utlovar både en snabb och diskret handläggning.

Återbetalning

Hos Nätlån betalar du av din skuld med en gång, redan efter 33 dagar måste pengarna vara tillbaka för att du ska slippa påminnelseavgift och ytterligare ränta. Nätlån har börjat använda sig av tjänsten Swish som du kan utnyttja när du betalar din faktura och där du anger fakturanumret i meddelandefältet. Du kommer i annat fall få ett mejl som innehåller fakturan och som skickas till dig någon vecka efter att lånet beviljats.
Det är viktigt att betala tillbaka lånet inom 33 dagar då det annars utgår en påminnelseavgift och även en förseningsavgift. Denna extra kostnad kan uppgå till 245 kronor beroende på hur stort ditt lån är. Du kan kontakta kundtjänst för att ansöka om en avbetalningsplan om du inte kan betala hela skulden på en gång. I samband med detta finns möjlighet att fylla i en autogiroansökan. Detta gör det enklare att betala lånet samtidigt som aviavgiften sänks. På hemsidan finns en länk till avbetalning och autogiro under fliken “Betala” och du godkänner avbetalningsplanen genom att signera med BankID. En avbetalningsplan innebär en uppläggningsavgift plus aviavgiften som tas ut varje månad.

Du väljer själv vilken dag i månaden som du vill att beloppet ska dras med autogiro och du bestämmer också vilket belopp som ska dras, från 300 till 2 000 kronor. Avbetalningsplanen baseras på månadsbeloppet du valt och sträcker sig fram till dess att hela skulden är betald.

Övrigt

Hos Nätlån har du en ångerrätt som innebär att även om du har fått ditt lån utbetalt, har du rätt att ändra dig. Du har upp till 14 dagar efter att du fått lånet beviljat att inte ta lånet. Därmed går pengarna tillbaka till företaget och du betalar enbart för de dagar du har utnyttjat lånet.

Gå vidare till webbplatsen


Nätlån
Genomsnitt 4.8 (95%) baserat på 8 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-17 av Lars Jonsson (Konsument.se)