Innehåll


Nordiclån

Nordiclån är en svensk långivare med säte i Solna. Bakom affärsidéen står Thorn Svenska AB som varit verksamma inom branschen i nästan 50 år. I dag står de bakom ett flertal andra varumärken som exempelvis Klicklån, Leasy, Modus Finans, Fokuslån och Thorn. När du lånar pengar via Nordiclån är det alltså Thorn AB som är den egentliga långivaren, och det är också med detta företag som låneavtalet undertecknas. Thorn står under Finansinspektionens tillsyn.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 10.000 – 50.000 kr
Löptid: 12 – 80 månader
Eff. ränta: 10,53 – 29,49%
Startavgift: 595 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
Fast inkomst
Inga tidigare betalningsanmärkningar

Bolagsuppgifter

Varumärke: Nordic Lån
Bolag: Nordiclån är en del av Thorn Svenska AB
Org. nr: 556136-8480
FI institutnummer: 44056

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel: Om du lånar 20 000:- i 72 månader så betalar du 513:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 38 245:-, baserat på fast ränta 21,60%, effektiv ränta 27,35% (2018-01-02), uppläggningsavgift 595:- (som läggs till lånet) och autogiro. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs.


Omdöme

NordiclånThorn AB, som driver Nordiclån, har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Nordiclån är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Lånet

Hos Nordiclån kan du låna ett minimibelopp från 10 000 kronor och upp till maxbeloppet 50 000 kronor. Det är ett så kallat privatlån eller blancolån du kan ansöka om vilket betyder att ingen specifikation för lånets ändamål måste anges – det är helt upp till dig vad du gör med pengarna. Generellt sett är det maximala lånebeloppet hos Nordiclån högt jämfört med många andra kreditgivare, där belopp omkring 10 000 kronor till 30 000 kronor är vanligt.

När du tar ett lån kan det vara bra att tänka på att vissa kostnader tillkommer. Bland annat tar Nordiclån ut en administrationsavgift på 19 kronor per månad om du betalar via autogiro, alternativt 39 kronor per månad om du väljer andra betalningsalternativ. Även en uppläggningsavgift på 595 kronor tillkommer för varje lån.

Ett exempel på hur dina lånekostnader kan komma att se ut kan förevisas enligt följande:
Lånar du 20 000 kronor under tidsperioden 72 månader, kommer amorteringsavgiften per månad ligga på 627 kronor. Här tillkommer dock administrationsavgiften nämnd ovan, 19 kronor i månaden vid autogiro, eller 39 kronor i månaden. Baserat på den fasta räntan på 21,60 %, den effektiva räntan på 29,49 % och uppläggningsavgiften på 595 kronor, kommer lånets totala kostnad landa på 38 707 kronor. Detta exempel gäller om avbetalningsplanen följs utan problem och här ingår även två betalningsfria månader per år.

Kreditgivaren ställer en rad krav på låntagaren som måste uppfyllas. Dels behöver du vara minst 20 år gammal och dels får du inte ha några tidigare betalningsanmärkningar. Individuella bedömningar görs vid varje låneansökan, men principen gäller att samtliga lån enbart betalas ut till personer med stabil ekonomi. För att säkerställa att villkoren är uppfyllda görs en kreditupplysning via Upplysningscentralen, UC. Tänk på att alldeles för många kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och försvåra framtida lån. Vissa kreditgivare samarbetar med andra upplysningsföretag för att kreditvärdigheten inte ska påverkas.

Ränta och återbetalning

Räntan – det vill säga den kostnad som du betalar för lånet – varierar mellan 7,92 % och 21,60 % hos Nordiclån. Räntan är fast, vilket innebär att den inte förändras under räntebindningstiden. Hur hög den blir beror på den individuella kreditprövning som Nordiclån gör, vilket du sedan meddelas om genom ett låneavtal. Eftersom gapet mellan minimiränta och maxränta är stort kommer kostnaden variera.

Återbetalningstiden är den avtalade ”amorteringsperioden” mellan dig och kreditgivaren. Löptiden är minst 12 månader och max 80 månader. Ju längre löptid du har på lånet, desto högre blir den totala kostnaden. Tänk också på att uteblivna återbetalningar debiteras med dröjsmålsränta. Dessa är generellt sett alltid höga och ger ytterligare extra kostnader. Du kan inte själv välja återbetalningsbeloppet utan måste alltid minst betala angivet minimibelopp på fakturan. Däremot kan du när som helst betala större delar, eller hela lånebeloppet när du vill och således minska den totala kostnaden. Nordiclån erbjuder en relativt lång löptid med sina 78 månader, vanligt är återbetalningskrav inom 90 dagar eller ett par månader. Samtidigt ger längre löptid oftast högre kostnader vilket bör tas i beaktande.

Ansökan

Att ansöka om lån är relativt enkelt. Inledningsvis kan du välja att jämföra kostnader och månadsbelopp via ett reglage på Nordiclåns hemsida. Tänk dock på att informationen är baserad på representativa exempel och endast visar det lägsta beloppet – det är därför sannolikt att kostnaden blir något högre i slutändan. Efter att du ställt in reglaget på önskat lånebelopp och önskad löptid fyller du i personuppgifter och kontaktuppgifter. Det krävs även att du godkänner Nordiclåns allmänna villkor för kontantlån samt intygar att du är minst 20 år gammal och utan betalningsanmärkningar. Risken vid felaktiga uppgifter är uteblivet lån, alternativt att låneavtalet kan sägas upp av kreditgivaren i efterhand.

Efter att du skickat iväg din ansökan kommer Nordiclån behandla uppgifterna. Du får sedan ett låneavtal. Avtalet är inte bindande innan du signerat och godkänt det via Bank-ID. Väljer du istället att få avtalet via pappersbrev, krävs att du signerar det för hand och sedan sänder tillbaka dokumentet. Eftersom Nordiclån använder sig av pålitliga metoder – i paritet med storbankerna – hanteras uppgifter och transaktioner på ett pålitligt sätt.

Ansökningstiden varierar beroende på om du utför den digitalt eller via brev. Digitala ansökningar medför att lånet överförs till ditt konto samma dag som ansökan godkänts alternativt nästkommande vardag.

Bra att känna till

Som låntagare har du både rättigheter och skyldigheter. Därför är det viktigt att du noggrant läser igenom avtalet och villkoren innan du godkänner det. Några av de viktigaste delarna gäller:

  • Att du har ångerrätt som gäller inom 14 dagar räknat från dagen då avtalet ingåtts. Kostnader för upplupen ränta tillkommer.
  • Att du vid ett avtal godkänner att kreditgivaren använder dina personuppgifter för exempelvis marknadsföring och analyser, samt lämnar ut dessa till myndigheter vid behov. Notera att det är i enlighet med personuppgiftlagen (2008:204).
  • Att du är skyldig att meddela kreditgivaren vid ändringar av information, så som folkbokföringsadress, namnbyte eller andra kontaktuppgifter.
  • Att du kan ingå avtal om att få vissa amorteringsfria och räntefria månader. Detta påverkar löptiden för avtalet och ger i slutändan högre kostnader.
  • Att du alltid har rätt att få veta vilka uppgifter om dig som behandlas av Nordiclån, samt att dessa ska korrigeras vid eventuella felaktigheter.

Gå vidare till webbplatsen


Nordiclån
Genomsnitt 4.8 (95.24%) baserat på 21 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-17 av Lars Jonsson (Konsument.se)