Innehåll

Bankkort, kreditkort och betalkort – vad är vad?

Det finns idag en hel rad med olika bankkort, betalkort och kreditkort och som konsument är det inte alltid så lätt att reda ut vad som är vad, eller bäst. Här tittar vi på skillnaderna, för- och nackdelar och vad du bör tänka på i valet av kort.

Bankkort

Bankkort, eller debetkort, kallas det kort du brukar få när du öppnar ett bankkonto. Med detta kort kan du handla med pengar som dras direkt från ditt bankkonto och det måste då finnas täckning för beloppet på ditt konto.

Fördelar med bankkort:

 • Du kan enbart handla för egna pengar du har på ditt konto
 • Du kan få ett bankkort innan du fyllt 18 år och du behöver inte ha någon inkomst
 • Du kan inte övertrassera ditt konto

Nackdelar med bankkort:

 • Du måste hålla koll. Utan tillräckligt saldo på kontot kan du inte genomföra något köp
 • Du får inga bonusar och rabatter med ett bankkort

Kreditkort

Med ett kreditkort är du beviljad en viss kredit, det vill säga att du kan låna upp till detta belopp när du handlar på ditt kreditkort. Ofta är dina köp räntefria om du betalar tillbaka hela beloppet inom en viss tid, vanligtvis mellan 45 och 60 dagar. Vill du delbetala påförs ränta på det lånade beloppet. Ofta ingår någon form av kompletterande reseförsäkring och olika former av bonussystem i ett kreditkort. Reglerna för kreditkort och finns att läsa om i konsumentkreditlagen, det är alltså lagstiftat vad kredit och kreditkort får innefatta och inte.

Fördelar med kreditkort:

 • Rabatter, bonusar och vissa försäkringar ingår i regel
 • Översikt – med kreditkort får du översikt då du får alla dina inköp för hela månaden på en faktura.
 • Du har möjlighet att välja att betala av på längre tid om du behöver det

Nackdelar med kreditkort

 • Kreditkort är en dyrare lösning om du väljer att betala av dina inköp med en lägre summa per månad och istället betala ränta på pengarna, vilken ofta är förhållandevis hög
 • Med kreditkort är det lätt att du handlar för pengar du faktiskt inte har och även mer än du har råd med
 • Fler avgifter, såsom uppläggningsavgift, årsavgift och avgift för uttag

Betalkort

Ett betalkort liknar i mångt och mycket ett kreditkort men här kan du inte delbetala utan får en faktura på transaktionerna för en viss period som förfaller till betalning i sin helhet. Du har heller ingen kredit på ditt betalkort.

Fördelar med betalkort:

 • Lätt att följa upp då du får hela månadens köp på en faktura
 • Du får ofta tillgång till olika bonusar och rabatter med ett betalkort

Nackdelar med betalkort:

 • Ingen möjlighet till avbetalning
 • Du måste veta att du har tillräckligt på kontot när fakturan ska betalas

Rabatter och bonusar

Olika rabatter och bonussystem kan följa med ditt kredit- eller betalkort. Dessa finns både till för att locka kunderna att välja just det kortet och för att behålla befintliga kunder. Som kund och konsument kan du dra fördel av att ha ett kreditkort med ett bra rabatt- eller bonussystem. Dessa kan även väga upp de årsavgifter med mera som kommer med ett kreditkort.

Poängsystem

Vanligt är att butiker har poängsystem på sina egna kort. Då får du poäng på dina inköp som du sedan kan lösa in mot varor eller tjänster. Flygbolag, bensinstationer, livsmedelsbutiker och liknande kan ha dessa system.

Cashback

En del kreditkort tillämpar cashback. Det innebär att du får pengar tillbaka, med en viss procentsats, på dina köp.

Försäkringar

De försäkringar som ingår i kreditkort är i regel tänkta att fungera som komplement till din vanliga hemförsäkring. De ger sällan ett fullgott skydd. När du ska välja kreditkort är det klokt att se över reseskyddet i hemförsäkringen och jämföra med vad kreditkortens reseförsäkringar innehåller. Se till att hemförsäkringen har ett bra reseskydd och se kreditkortets som en extra bonus om olyckan skulle vara framme. Reseförsäkringen är den vanligaste bland kreditkort men det finns även kreditkortsbolag som erbjuder andra typer av försäkringar.

Krav för att ansöka om kreditkort

Kraven varierar en del mellan olika kortutgivare men bland de vanligaste är:

 • 18-årsgräns – ibland 20- eller 23-årsgräns
 • Fast inkomst – i vissa fall finns en minimi-inkomst som krav
 • Inga betalningsanmärkningar – även om det finns kreditgivare som kan acceptera detta i vissa fall är det vanligast att man inte får kredit beviljad med betalningsanmärkning i historiken

Jämför noga

När du ska välja vilken sorts kort du ska ansöka om bör du alltid ta dig tid att jämföra noga. De allmänna villkoren med räntor, avgifter med mera kan variera kraftigt mellan olika banker och andra kreditgivare. På en del kreditkort kan du även få tillgodoränta, det vill säga ränta på de pengar du sätter in på kortkontot. Använd gärna en jämförelsesajt så får du en bra överblick och kan även göra din ansökan direkt på sajten.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Kreditexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson

Du är här: Hem » Nyheter » Bankkort, kreditkort och betalkort – vad är vad?