Innehåll

Hur mycket behövs i kontantinsats?

För att kunna få lån till att köpa en bostad behöver du kunna betala en kontantinsats. Hur stor denna kontantinsats är beror så klart på hur dyr bostaden är, men kontantinsatsen brukar vara minst 15 % av bostadspriset. Därför kan det vara en god idé att se över sin ekonomi och räkna på hur mycket som behövs för att kunna köpa sitt drömboende innan det är dags att börja leta. På så sätt slipper man eventuella besvikelser och banker som nekar till lån.

Hur får jag ihop pengar till kontantinsats

Det finns olika sätt att få ihop pengar till en kontantinsats, men de vanligaste sätten brukar vara genom att:

  • Öppna ett särskilt sparkonto och lägga undan pengar varje månad. Kolla olika sparkonton och dess villkor och räntor. Se även till att pengarna lätt går att ta ut när det dyker upp ett boende av intresse.
  • Låna av föräldrar eller annan släkting, oftast slipper man betala ränta och på så vis sparar man pengar.
  • Gåva av föräldrar eller annan släkting.
  • Förälder eller annan släkting står med på ett privatlån som medlåntagare.
  • Sparkonto som funnits sedan man varit liten.
  • Vinst vid försäljning av tidigare bostad.

Låna till kontantinsatsen

Har du inte möjlighet att på något av dessa sätt skaffa fram pengar till din kontantinsats, så ska du inte totalt bryta ihop. Det kan finnas möjlighet att någon bank låter dig låna till kontantinsatsen eller delar av den genom ett så kallat privatlån. Ett privatlån är ett separat lån som inte är lika förmånligt som ett bostadslån. Privatlånet har högre ränta och betalas tillbaka på kortare tid.

Olika exempel på vad en kontantinsats kan kosta

  • Vid köp av en villa som kostar 2 500 000 kr blir din kontantinsats på 15 % 375 000 kr. Det innebär att du kan få ett bolån på max 2 125 000 kr.
  • Vid köp av en lägenhet för 3 700 000 kr blir kontantinsatsen på 15 % 555 000 kr. Vilket då leder till att ditt bolån max kan bli 3 145 000 kr.
  • Vid köp av en villa för 285 000 kr blir din kontantinsats på 15 % 42 750 kr, och ditt bolån kan som mest bli 242 250 kr.

Dessa exempel är väldigt olika men med tanke på hur olika priserna är beroende på var i landet du har tänkt att köpa bostad, så är det så det ser ut. Skillnaden på priset när det gäller bostäder kan vara nästintill ofattbart olika. Har du turen att bo på eller söka ett boende på en ort där bostadspriserna är lägre så blir det såklart väldigt mycket enklare att få lån och det går fortare att spara ihop till en kontantinsats.

Att tänka på innan man köper bostad

Utöver kontantinsats så är det såklart viktigt att man har en inkomst som visar banken att man kommer kunna betala tillbaka lånebeloppet. Det är även viktigt att tänka på att banken tittar på om man har tidigare lån, och hur mycket de är på. Har man för stora lånebelopp innan kan det ibland ställa till problem vid nya lån. Banken gör också en kreditupplysning för att se om du har eventuella betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos kronofogden.

Är man två personer som vill köpa ett boende blir det oftast enklare att kunna betala tillbaka det man lånar, och därför ökar chanserna att få lån. När båda dessutom har inkomst kan det även vara enklare att tillsammans spara ihop till en kontantinsats. Men det är väldigt viktigt att man inte lånar för mycket så att ekonomin blir ansträngd och skapar stress. Man vill ju njuta av sitt boende, inte oroa sig för att eventuellt inte kunna betala för det.

Lite tips och uppmuntrande ord

Om du ska köpa ditt första boende och suktar efter de dyra bostäderna men inser att du inte har råd med det just nu, ge då inte upp. Köp ett billigare boende som du har råd med. Fortsätt spara pengar varje månad och renovera ditt boende så att det ökar i värde. Sen när du sparat lite mer pengar säljer du bostaden och får förhoppningsvis en vinst som kan användas till kontantinsats till ditt drömboende.

Du är här: Hem » Nyheter » Hur mycket behövs i kontantinsats?