Innehåll

När det är dags att försäkra katten

Det är lika viktigt att ha en bra försäkring till våra katter som till oss själva och övriga familjen. Om olyckan är framme eller om katten blir sjuk kan det kosta dig stora summor om du inte har din katt försäkrad. Men hur vet man hur stor kattförsäkring som är nödvändig och vad man ska välja i försäkringsdjungeln.

Jämför kattförsäkringar

Det finns en uppsjö av försäkringsbolag som erbjuder husdjursförsäkringar idag. Därför gör du klokt i att jämföra olika kattförsäkringar via en jämförelsesajt på nätet. Där får du all information du behöver och kan även enkelt gå in och teckna försäkring direkt från sajten när du valt bolag.

När du ska välja kattförsäkring finns några viktiga saker att titta på:

 • Veterinärvård – Veterinärvårdsdelen i försäkringen ersätter sjukdomar och skador som uppkommit efter att försäkringen tecknades. Finns undantag från detta ska det tydligt framgå i försäkringsvillkoren. Sjukdomar eller skador katten haft innan försäkringen tecknades ersätts inte. Däremot kan det ingå en klausul som säger att en viss sjukdom katten har inte ska ersättas medan försäkringen i övrigt ska gälla som vanligt.
 • Livförsäkring – Försäkringsbeloppet för livförsäkringen får högst vara kattens marknadsvärde, vanligen det belopp du köpt katten för om du betalat fullt pris hos en uppfödare. Eventuella undantag redovisas även här i försäkringens villkor.
 • Karenstid – Den tid som går från och med att du tecknat din kattförsäkring till och med att den börjar gälla. De flesta bolag har 20 dagars karens, men det finns även de som inte har någon karenstid alls. Om katten blir sjuk eller skadad under karenstiden får du i regel ingen ersättning.
 • Självrisk – Det belopp du alltid får betala innan försäkringen träder in. Ofta skiftar självriskperioderna och självriskbeloppen en del mellan olika bolag. Många gånger kan du också sänka beloppet för självrisken genom att betala en högre premie. Du betalar en fast självrisk samt en rörlig del som ligger mellan 15 och 25 procent av de kostnader du får ersättning för utöver den fasta självrisken.
 • Tilläggsförsäkringar – Oftast kan du även teckna olika tilläggsförsäkringar så som tandvård, medicin eller reseförsäkring till din kattförsäkring. På några bolag kan du teckna en tilläggsförsäkring för användbarhet vilket innebär att du ersätts om katten till följd av en sjukdom eller skada förlorar en egenskap som den bevisligen har haft innan.
  Du kan läsa mer om veterinärvård och karenstid för kattförsäkringar hos konsumenternas försäkringsbyrå.

Behöver jag försäkra min innekatt?

Även om din innekatt inte blir utsatt för lika många faror som en utekatt finns ju alltid risken att den blir sjuk, får problem med tänderna eller skadar sig inomhus. Faror för innekatten kan vara:

 • Kökets – I köket har vi alltid faror för små katter. Brännskador på tassarna om katten kliver på en het spisplatta är riktigt otäckt och kräver omedelbar veterinärvård. Saker som står och kokar utgör också en brännskaderisk för katten.
 • Elsladdar – Kablar som ligger eller hänger någonstans är frestande att leka med och bita i. Göm sladdar ordentligt och dra dem genom kabellister längs väggarna så att katten inte ser dem.
 • Levande ljus eller eld i öppna spisen – Det är lätt för en katt att stryka förbi en ljuslåga och råka sätta eld på pälsen. Ha alltid katten under uppsikt om du har en öppen eld eller ljuslåga någonstans.
 • Plastpåsar – En plastpåse är en rolig leksak för katten men kan lätt bli en strypsnara om den får in huvudet i ett handtag. Sönderbiten plast kan hamna i magen och orsaka riktiga problem.
 • Balkong och öppna fönster – Fallolyckor med innekatter är inte helt ovanligt och kan orsaka både frakturer och inre skador.

Försäkra den gamla katten

En del försäkringsbolag försäkrar inte katter över en viss ålder, men de flesta gör dock det. Om du har en gammal katt gör du klokt i att först se över vilka bolag som kan tänkas försäkra din katt och sedan jämföra kattförsäkringarna hos dessa.

Givetvis ska du alltid försöka minimera risken att din katt skadar sig men med rätt kattförsäkring behöver du aldrig känna att du inte har råd med kattens veterinärvård. Tänk även på att eventuella operationer kan dra iväg till riktigt stora belopp, över 10 000 kronor är inte ovanligt, och avlivning ska inte behöva vara en utväg om kattens liv går att rädda.

Sök efter en kattförsäkring som passar dina och din katts behov och se den som en trygghet för er båda.


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Erik Gustafsson

Du är här: Hem » Nyheter » När det är dags att försäkra katten