Innehåll

Ska du spara eller låna till kontantinsatsen?

Att bostadspriserna har stigit över landet är ett faktum för de flesta och även om det har skett en nedgång på bostadsmarknaden senaste året så är det fortfarande mycket pengar som ska till för att köpa sitt boende. Mitti rapporterar om att kvinnor idag ofta har lägre snittlön än vad som krävs för att köpa en trea i en förort till Stockholm. Här kan du läsa om vad som krävs för att köpa en trea i en vanlig förort utanför Stockholm.

Kontantinsats

Kontantinsatsen för att köpa en lägenhet ska vara minst 15% av lägenhetspriset. Det innebär att om du köper en lägenhet för 2 miljoner kronor så behöver du en kontantinsats på minst 300.000 kronor. Du får investera mer egna pengar om du har det men du ska inte få låna till lägenheten om du inte har råd med kontantinsatsen.

Så här mycket kostar en trea utanför Stockholm

Priserna varierar kraftigt beroende på vilken ort du vill köpa din lägenhet i. Lägsta priserna hittar i Nynäshamn där en 3-rummare kostar cirka 1,5 miljoner kronor och högsta priserna har vi naturligtvis i centrala Stockholm med ett snitt på 3,7 miljoner kronor. Överlag ligger de flesta kranskommunerna någonstans runt 2 miljoner kronor för en trea.

Så här mycket pengar behöver du ha

Ska du köpa en lägenhet i Nynäshamn så behöver du alltså ha minst 225.000 kronor i kontantinsats för att få låna resten från banken. Har du mer än 300.000 kronor sparat så kommer du kunna köpa en 3:a i de flesta kommunerna runt Stockholm.

Spara till kontantinsatsen

Om du inte säljer en lägenhet eller ett hus med vinst och får ihop till kontantinsatsen den vägen, eller har ärvt pengar eller liknande, så finns inte så många alternativ förutom att spara ihop till kontantinsatsen. Även om du har ett sparkonto med bra ränta så tar det fortfarande nästan 5 år att spara till en insats på 300.000 kronor. Då har vi räknat på att du sparar hela 5.000 kronor per månad. Om du bara kan spara hälften, 2.500 kronor, så får du räkna med närmare 10 år för att få ihop pengarna.

Vad du kan man göra i brist på kontantinsats

Om du inte har någon kontantinsats alls så kan det vara svårt att köpa ett boende för flera miljoner kronor. En av de få vägarna är isåfall att någon du känner lånar dig pengarna till insatsen. Ett annat alternativ är att låna pengar till kontantinsatsen från en bank eller ett kreditföretag.

Så här mycket kan du låna till kontantinsatsen

Eftersom du lånar till kontantinsatsen så tillkommer ytterligare ett lån utöver ditt bolån och den som du söker lån hos måste då göra en kreditupplysning och en kalkyl på hur mycket du kan ha råd att låna. Om vi antar att du har råd att betala ränta och amortering så går det att låna upp till 600.000 kronor, som ett privatlån.

Hur mycket bör du låna?

Det är alltid klokt att sträva efter att låna så lite pengar som möjligt eftersom varje lån ska betalas tillbaka med ränta. Om du däremot måste låna och dessutom gör det till en investering som ett boende så kan det vara ett bra beslut. Tänk då på att inte låna mer än du behöver och kan betala tillbaka. Banken gör en kalkyl på lånet och hur mycket pengar du behöver för att leva bra men bara du kan bedöma om den beräkningen stämmer in på din vardag.

Hur lång löptid ska jag ha på mitt lån till kontantinsats?

Försök att spara ihop så mycket pengar du kan och låna därmed till delar av kontantinsatsen. Det kommer minska din månadskostnad och gör att du kan spara mer framöver. Det är inte ovanligt att privatlån kan tas med löptider på allt från 1 år upp till 12 eller 15 års amorteringstid. Med tanke på att det här lånet är till för att finansiera ditt framtida boende så kan det vara en idé att låna på de längre löptiderna.

1 stort lån eller flera små?

Tumregeln är att du tjänar på att baka ihop många små lån till ett stort. Det sparar fasta avgifter, det sparar aviavgifter med mera. Men när det kommer till lån för handpenning så kan det vara klokt att ta ett lån bara för det och inte för något annat. Behöver du dessutom ett buffertlån så kan en kontokredit på ett mindre belopp vara ett alternativ att komplettera med.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Kreditexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson

Du är här: Hem » Nyheter » Ska du spara eller låna till kontantinsatsen?