Onea

Onea tillhör det internationella bolaget 4FinanceGroup och är en av de största inom branschen för konsumentkrediter och privatlån i norra Europa. Företaget använder sig av avancerad modern teknik där kundens integritet står i centrum. Onea hjälper privatpersoner med snabba lån och ger kunden möjlighet att själv skräddarsy summan och återbetalningen efter sina förutsättningar.

Onea har beviljat runt 3,5 miljoner lån sedan starten år 2008 och är godkända av svenska Finansinspektionen och står under Konsumentverkets tillsyn. Företaget framhäver sitt strävande efter en ansvarsfull utlåning där kundvården står i centrum. För närvarande finns totalt fem miljoner registrerade kunder fördelade på 13 länder. Totalt har 4FinanceGroup, där Onea ingår, betalt ut över 10 miljoner lån.

4Finance AB står även bakom Vivus.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 500 – 40.000 kr
Löptid: 3 – 24 månader
Eff. ränta: 150,5% –  288% 
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Nej
Helgutbetalning: Nej

Krav

 Svensk personnummer, mobilnummer och bankkonto
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Godkänns i Oneas kreditkontroll
Minst 20 år gammal

Bolagsuppgifter

Varumärke: Onea
Bolag: 4finance AB
Org. nr: 556790-4189
FI institutnummer: 44071

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Onea: “lån om 10 000 kronor i 12 månader ger en månadsbetalning på 1 327 kr, och ett totalt belopp att återbetala om 15 923 kr varav 5 923 kr i ränta.”


Omdöme

OneaBolaget bakom Onea, 4Finance AB, har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Onea är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Onea lån

OneaOnea erbjuder sina kunder lån från 500 kronor upp till 30 000 kronor, dessa med en löptid på upp till 24 månader och möjlighet till förlängning. Lånen räknas som flexibla då Onea erbjuder anpassad återbetalning där förlängning ingår. Onea är ett av få företag som också servar kunderna med utbetalning av lån under helgen.

Snabblån

Lånen som upprättas är så kallade annuitetslån med en betalplan jämnt fördelad över löptiden för lånet. Vid amortering kan insättning göras via plusgiro eller kortbetalning. Vid önskan om kortbetalning aktiveras detta på låntagarens profil och en automatisk dragning görs på det månatliga beloppet vid varje förfallodatum under lånetiden. Bankkortet kan också föranmälas för att manuellt betala amortering, fördröjningsränta eller för en total avbetalning av lånet.

Hur går ansökan till?

Onea använder sig av en kalkylator för att hjälpa dig att hitta de bästa lösningarna utifrån din egen ekonomiska situation. Genom att låntagaren väljer en lånesumma samt månadskostnad som den vill amortera väljer kalkylatorn löptid därefter. Detta ger dig möjlighet till att skräddarsy ditt eget lån utifrån dina egna förutsättningar. I nästa steg skapar du en inloggning till Onea genom att uppge dina personuppgifter och ekonomiska förutsättningar, liksom kontonummer för utbetalning. Identifiering sker via e-legitimation eller BankID. Ansökan behandlas inom några minuter och om den godkänns betalas lånet ut omgående.

Vem kan ansöka om lån?

Som ett led i Oneas vilja att erbjuda ansvarsfulla lån finns det flera punkter du som potentiell kund behöver uppfylla. Du behöver; ha fyllt 20 år, ha ett svenskt personnummer, ha ett svenskt mobilnummer, ett svenskt bankkonto. Vidare behöver du vara folkbokförd i Sverige.

Det är också ett krav att du som låntagare har möjlighet att återbetala lånet i tid och utan anmärkning passera den kreditkontroll som Onea genomför via Creditsafe. Det är viktigt för Onea att den lånsökande har en inkomst, pensions- eller bidragsinsättning på sitt konto. Därför kan lönespecifikation eller bankutdrag från de tre senaste månaderna komma att efterfrågas, detta för att utöka underlaget till den samlade bedömningen av låntagarens kreditvärdighet.

Omfattningen på lånet står i direkt relation till åldern hos låntagaren när denne ansöker om lån för första gången. En låntagare mellan 20–22 år har möjlighet att låna upp till 10 000 kronor, låntagare mellan 23–25 år har möjlighet att låna upp till 15 000 kronor, låntagare mellan 27–65 år har möjlighet att låna upp till 30 000 kronor och låntagare mellan 66–80 år har möjlighet att låna upp till 15 000 kronor.

Instantor

Instantor är ett verktyg anslutet till Onea som används för att verifiera uppgifter mellan låntagaren och långivaren. Observera att mjukvaran kan komma att efterfrågas vid upprättande av lån hos Onea.

Kostnad för lånet – räkneexempel

Onea erbjuder lån från 500 kronor upp till 30 000 kronor med en återbetalningstid på från 3 månader upp till 24 månader. På ett lån upp till 5 000 kronor och med en återbetalning på 3 månader ligger till exempel den fasta räntan på 12 % och den effektiva räntan på 144 %. För ett lån på 10 000 kronor under en låneperiod på 12 månader ges en effektiv ränta på 155 %. Räntan är en ungefärlig siffra och kan förändras över tid och beroende på din ekonomiska situation.

Onea har ingen uppläggningsavgift eller aviavgift men vid utebliven betalning
tillkommer en avgift om 60 kronor per påminnelse. Dröjsmålsränta utgår från 0,08 % per dag.

Prisexempel

Räntekostnaderna ligger i nivå med andra etablerade företag i mikrolånsbranschen, däremot tenderar kostnaden att öka för de högre lån som Onea erbjuder. Ett representativt exempel på räntan en låntagare kan förvänta sig ligger runt 155 % effektiv ränta och 96% årlig kreditränta. Den maximala effektiva räntan för ett lån på 3–24 månader uppskattas till 290,5 %.

Till exempel med ett mikrolån på 10 000 kronor och amorteringstid på 12 månader, blir den månatliga inbetalningen totalt till 1 327 kronor. Efter 12 månader har låntagaren betalt totalt 15 923 kronor till en effektiv ränta av 59,2 %. Observera att totalkostnaden kan komma att förändras vid sena inbetalningar eller förlängning av lånet.

För att se vilket lån som är mest fördelaktigt, var god se jämförelsetabellen mellan olika kreditbolag och tjänster.

Förlängning av ett lån hos Onea

Förutom smålån erbjuder Onea låntagaren att flytta fram förfallodatum för amortering på lånet. Någon gräns för hur många gånger detta går att nyttja finns inte. Däremot är det värt att ha kontroll över amorteringstiden då ökad återbetalningstid kan ge ofördelaktiga extra kostnader och påverka totalkostnaden för lånet.


Vanliga frågor

Anses Onea vara ett trovärdigt företag?

Ja, Onea har en lång bakgrund som mikrolånsföretag och tillhör en snabbt växande internationell koncern som finns i 17 länder. Med en aktiv verksamhet sedan år 2008 och tillstånd av Finansinspektionen följer Onea alla de lagar och regler som krävs för mikrofinansiering.

Hur snabbt får jag mina pengar hos Onea?

Efter godkänd ansökan betalas lånet ut inom 15 minuter ifrån Nordea. Beroende på vilken bank du använder kommer pengarna att finnas på kontot omgående eller inom nästkommande bankdag.

Tar Onea kreditupplysning via UC?

Onea använder sig inte av kreditupplysning via UC, istället används Bisnode. Upplysningen påverkar således inte din kreditvärdighet och syns inte vid en kreditkontroll.

Vad händer om jag inte kan betala?

Då tillkommer en påminnelseavgift om 60 kronor och årlig dröjsmålsränta om 30 %. Vid fortsatt utebliven betalning lämnas ärendet vidare till inkasso vilket medför en extra kostnad om 180 kronor. Om betalningen trots detta fortfarande uteblir lämnas ärendet vidare till Kronofogden.

Gå vidare till webbplatsen


Onea
Genomsnitt 4.5 (90%) baserat på 4 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)