Pengino

PenginoPengino bedriver en verksamhet som låneförmedlare i samarbete med förmedlingstjänsten Freedom Finance AB. Verksamheten syftar till att hjälpa potentiella låntagare att hitta lämpliga lån utifrån deras behov och ekonomiska situation genom att jämföra olika långivare via Freedom Finance tjänst. Pengino marknadsför således endast Freedom Finance förmedlingstjänst och bedriver inte själva någon typ av kreditverksamhet.

Jämför med andra låneförmedlare


Översikt

Låna: 5.000 – 500.000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Eff. ränta: 3.60 – 33.40 %
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Årsinkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Pengino
Bolag: Freedom Finance Kreditservice AB
Org. nr: 556647-0737
FI institutnummer: 44020

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Pengino: “Vid annuitetslån på 100 000 kr med 14 års löptid, rörlig årsränta 7,9 % (uppläggnings- och aviavg. 0 kr) blir eff. ränta 8,19 %, totalt belopp 165 589 kr och månadskostnaden 986 kr. Räntor per 180118.”


Pengino omdöme

Freedom Finance Kreditservice AB, som är ansvariga för registreringen, behandlingen och förmedlingen av låneansökningar via Pengino, har sedan 2015 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditförmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Pengino är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.


Tjänster

Penginos verksamhet syftar till att hjälpa konsumenter att kostnadsfritt jämföra lån bland över 20 olika kreditgivare. Detta för att den potentiella låntagaren ska hitta ett lån som uppfyller de förutsättningar och villkor som finns. Att jämföra lån på egen hand kan vara omständligt och att ansöka hos flera låneförmedlare under kort tid kan påverka kreditvärdigheten negativt. Penginos tjänst möjliggör för konsumenter att genom endast en kreditprövning få sin låneförfrågan prövad av en mängd kreditinstitut. Resultaten av dessa redovisas sedan så att konsumenten i lugn och ro själv kan jämföra siffrorna och bestämma vilket lån som kan anses mest fördelaktigt. Det är viktigt att återigen understryka att Pengino inte är långivare utan endast en förmedlare.

Privatlån – låneförmedling

Pengino förmedlar framförallt kreditgivare som beviljar lån åt privatpersoner. Ett privatlån är ett lån som tecknas utan krav på säkerhet, ett lån som ibland går under namnet blancolån och som många konsumenter redan är bekanta med. Det är framförallt frågan om hur mycket lånet kommer kosta som de potentiella låntagarna är intresserade av och då framförallt räntan. Räntan för ett privatlån som ansöks om via Pengino sätts individuellt och påverkas av den sökandes ekonomiska förutsättningar. Likadant gör amorteringstiden och månadskostnaden. Det är via en kreditupplysning som den sökandes ekonomiska förutsättningar kontrolleras och vars upplysning ligger till grund för långivarnas slutliga besked. Rent generellt ger goda ekonomiska förutsättningar chansen till lån med bättre villkor och lägre ränta, medan det motsatta oftast ger lån med högre ränta då låntagarens förutsättningar definieras som riskabla.

Vid en ansökan om privatlån efterfrågas inte vad pengarna ska gå till, däremot krävs det att den som ansöker uppfyller ett antal grundvillkor för att anses kreditvärdig. Pengino har följande krav på de privatpersoner som vill ansöka om privatlån via deras förmedlingstjänst.

Den ansökande ska:

  • Vara minst 18 år gammal.
  • Ha en deklarerad inkomst på 100 000 kronor.
  • Inte ha några aktuella skulder hos Kronofogden.

Förutom privatlån kan konsumenten ansöka om att samla tidigare lån och krediter. Ansökan görs på samma sätt som för privatlån och en liknande jämförelse presenteras. Pengino jämför lån upp till maximalt 500 000 kronor.

Hur går ansökan till?

Den konsument som vill jämföra privatlån kan göra detta direkt på Penginos hemsida genom att fylla i den digitala ansökan som återfinns på förstasidan. Där väljer den potentiella låntagaren summa samt återbetalningstid och fyller i sina kontaktuppgifter. Ansökan skickas därefter via Freedom Finance som, efter en kreditprövning, gör en sökning i sitt register på över 20 långivare. Det resultat konsumenten sedan tillhandahåller visar vilka långivare som kan tänka sig att låna ut den sökta summan samt till vilken ränta. När konsumenten har bestämt sig för ett lån tecknas detta via långivarens sida, Pengino har därmed ingen inblandning i själva upprättelsen av lånet. När godkännandet av låneavtalet är gjort av konsumenten betalas pengarna oftast ut inom en bankdag.

Sammanfattningsvis kan sägas att hela låneansökan görs digitalt och relativt snabbt via internet. Det är bra om den sökande har BankID tillgängligt då detta är det snabbaste sättet att legitimera sig, vilket i slutändan ger en snabbare utbetalning av lånet. Det är fullt möjligt att som konsument legitimera sig via underskrift och avtalet skickas då per post. Detta förlänger ansökningsprocessen med ett par dagar.

Kostnader och ränteexempel

Att ge representativa exempel för de lån som Pengino förmedlar är svårt då dessa varierar kraftigt beroende på långivaren liksom låntagaren. Följande exempel anges på hemsidan och kan enligt företaget anses representativt.

Exempel. För ett lån om 200 000 kronor med vald löptid på åtta år landar månadsavgiften, enligt Pengino, på 2 606 kronor med en totalkostnad på 250 171 kronor. Då räntorna sätts individuellt baserat på den sökande kan ingen definitiv siffra anges för tänkbar effektiv och nominell ränta utan endast en uppskattning. Den nominella räntan enligt Pengino kan vara mellan 3,54-18,5 % och den effektiva mellan 3,60-33,40 %.

Konsumenten bör observera att totalkostnaden kan komma att förändras om betalningar uteblir. Då tillkommer extra avgifter så som påminnelseavgifter eller inkassoavgifter och påverkar kostnaden för lånet.


Vanliga frågor

Hur kan Penginos förmedlingstjänst vara gratis för konsumenter?

Penginos förmedlingstjänst är i grunden ett marknadsföringssamarbete mellan dem och sajten Freedom Finance. För att Pengino valt att marknadsföra Freedom Finance betalar de en ersättning per kund som använder tjänsten, och får i sin tur betalt av långivarna. Detta är en överenskommelse mellan företagen och rör inte konsumenten, därför är tjänsten kostnadsfri.

Vilka fördelar finns det med att ansöka om lån via Pengino?

Den största fördelen kan anses vara att konsumenten får möjlighet att jämföra flera lån till priset av en kreditupplysning. Således påverkas inte konsumentens kreditvärdighet nämnvärt när inte fler än en upplysning görs.

Finns det möjlighet att för konsumenten på förhand få reda på ränteläge?

För att få en exakt uppskattning av räntan krävs att en kreditupplysning är genomförd. Detta för att ge långivaren det underlag som krävs för att beräkna skälig ränta. Däremot kan du ofta finna exempelräntor på långivarnas hemsidor.

Är det möjligt att ansöka om lån via Pengino om kreditupplysningen visar på betalningsanmärkningar?

Ja, det är möjligt att ansöka om lån trots betalningsanmärkningar. Långivarnas inställning till dessa anmärkningar varierar liksom gränsen för hur många. Vid en sökning av Pengino frågas endast de kreditgivare som på förhand anmält att betalningsanmärkningar är godkända så att konsumenten ska kunna känna sig trygg med resultaten.

Vad händer om konsumentens kreditvärdighet är låg?

I värsta fall finns ingen långivare som beviljar ett lån men i slutändan beror det på vilka faktorer som drar ner kreditvärdigheten. En lägre inkomst tillsammans med en äldre betalningsanmärkning kan generellt sett leda till att lånet blir något dyrare i avseende av räntan, detta för att låntagaren ses som en förhöjd risk. Men ofta går det att bli beviljad.

Jämför med andra låneförmedlare


Pengino
Genomsnitt 4.4 (88.57%) baserat på 7 betyg

Senast uppdaterad: 2018-11-13 av Lars Jonsson (Konsument.se)