Primal Capital

Primal Capital AB är en svensk privatägd kreditgivare med fokus på kundernas nutida betalningsförmåga, istället för skulder i det förflutna. Med tillstånd av Finansinspektionen förmedlar de lån och krediter via internet upp till 35 000 kronor, utan säkerhet. Bolaget har huvudkontor i Ängelholm men all verksamhet sker online och över telefon. Primal Capital grundades år 2015 och är således relativt nya på marknaden och en av få långivare som kan förmedla lån även till privatpersoner med betalningsanmärkningar. Bolaget har som vision att hjälpa alla människor förverkliga sina drömmar oavsett om någon haft problem med ekonomin tidigare i livet.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 5.000 – 35.000 kr
Löptid: 6 – 60 månader
Eff. ränta: 30,6%
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
 Fast årsinkomst på minst 100 000 kr
Folkbokförd i Sverige
Inga betalningsanmärkning nyare än 6 mån.

Bolagsuppgifter

Varumärke: Primal Capital
Bolag: Primal Capital AB
Org. nr: 559018-7620
FI institutnummer: 44067

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Primal Capital: “Om du lånar 15 000 kr i 12 månader så betalar du 1 440 kr per månad (inga administrativa avgifter tillkommer). Totalt betalar du 17 280 kr baserat på bunden ränta 27% (effektiv ränta 30,6%) per 2017-07-21 och autogiro. Exemplet baseras på att avtalets betalningsplan följs.”

 


Omdöme

Primal CapitalPrimal Capital AB har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Primal Capital är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Privatlån

Primal Capital erbjuder lån till privatpersoner och dessa pengar kan du använda till vad du vill, till exempel en bil, renovering eller en akut oförutsedd kostnad du måste betala. Lånen som förmedlas via Primal Capital är utan säkerhet och kräver alltså ingen kontantinsats. Du kan låna mellan 5 000–35 000 kronor och din ansökan gör du kostnadsfritt på hemsidan. Där väljer du även hur lång avbetalningstid du vill ha, mellan sex månader och fem år. Du behöver fylla i dina personuppgifter, som namn, adress och personnummer, men också lite kompletterande uppgifter som din arbetsgivare, inkomst, boendesituation, månadshyra och civilstatus. Dessa uppgifter är viktiga för att Primal Capital ska få en bra bild av din nuvarande möjlighet att betala tillbaka lånet. Om du till exempel har svårt att få ett lån på egen hand kan du och en medsökande partner stå på lånet tillsammans, vilket ökar betalningsförmågan och därmed era chanser till ett beviljat lån. Era inkomster ger bättre betalningsförmåga och ni kan då ofta låna ett högre belopp än du kunnat låna på egen hand. Dina uppgifter kommer att kontrolleras och skickas för kreditupplysning hos Bisnode, inga uppgifter skickas alltså till Upplysningscentralen. Om du uppfyller alla krav kan du bli låntagare. Om beloppet du ansökt om inte blir beviljat kan Primal Capital erbjuda en lägre summa än den du ansökt om.

För att kunna ansöka om ett lån hos Primal Capital måste du vara minst 20 år, ha ett svenskt personnummer, ett svenskt kontonummer och ett mobiltelefonnummer i Sverige. Du behöver även ha en årlig inkomst på minst 100 000 kronor, inga betalningsanmärkningar de senaste sex månaderna, ingen liggande skuld hos Kronofogden, ej ha en förvaltare eller vara i konkurs. Det innebär att du kan ha en liggande betalningsanmärkning sedan tidigare och ändå få ett lån från Primal Capital. Bolaget behandlar alla ansökningar under vardagar, mellan klockan 8.30-17.00 och om du har frågor kan du alltid vända dig till supporten och få prata med en handläggare via telefon. Vanligtvis får du svar på din ansökan inom 24 timmar. Ibland kan det krävs kompletterande uppgifter, som till exempel en lönespecifikation eller kopia på ditt ID-kort och du blir då kontaktad av en handläggare. Om du skulle bli nekad ett lån kommer du meddelas detta, samt anledning till varför. Du har rätt att senare göra en ny ansökan om din ekonomiska situation skulle förbättras och du fortfarande uppfyller alla grundkrav. Om du blivit beviljad men vill ångra dig kan du göra detta inom 14 dagar och betalar då bara ränta på den tid du hunnit ha pengarna. Du kan bara ha ett existerande lån hos Primal Capital och det går inte att höja beloppet under lånetiden. Först när ditt nuvarande lån är avbetalat kan du ansöka om ett annat.

Avbetalning och ränta

Förutom amortering och ränta tillkommer inga uppläggningsavgifter eller andra summor på ditt lån. Dina avbetalningar sker månadsvis och beroende på vilket belopp och avbetalningstid du valt varierar din månadskostnad. Årsräntan ligger i nuläget på 27 % men är effektiv och komma att ändras, till exempel vid politiska beslut eller ändrade avtal med banker. Räntan kan du dra av i din deklaration. Om du lånar till exempel 15 000 kronor och väljer ett års avbetalning kommer effektiva räntan ligga på cirka 30 %, din månadskostnad blir 1 440 kronor och totalt kommer du betala tillbaka 17 280 kronor.

All avbetalning hos Primal Capital sker via autogiro och du slipper därmed fakturor och OCR-nummer. Först när du blivit beviljad lånet, signerat lånebrevet med alla villkor och postat tillbaka det och ditt konto blivit godkänt hos Bankgirocentralen kan dina pengar betalas ut. Det tar vanligtvis en till tre bankdagar. Om ditt konto inte godkänns kan det bero på att någon siffra har blivit fel i kontonumret, eller att kontot inte står i det personnumret som gjort ansökan. Kontakta din bank för att få hjälp med det.

Varje månad dras pengar från ditt konto och det är din skyldighet som låntagare att se till att det alltid finns pengar på kontot vid utsatt förfallodag. Om betalning uteblir skickas en påminnelse efter fem dagar med en avgift på 55 kronor, du får information om dröjsmålsränta och en förseningsavgift på 85 kronor tillkommer vid nästkommande autogiro. Vid fortsatt utebliven betalning går ärendet vidare till inkasso och sedan Kronofogden vilket innebär ytterligare avgifter och en risk att du senare kommer ha svårt att bli beviljad lån och kredit. Om du missköter din betalning under längre tid har Primal Capital rätt att stänga av dig som låntagare och du behöver då betala av hela lånet på en gång. Du som vill kan när som helst betala av hela ditt lån om du vill bli skuldfri och du har också möjlighet att göra fler eller större inbetalningar än beloppet du har på ditt avtal, utan extra kostnad. Kontakta en handläggare på Primal Capital för att få hjälp med detta.

Personuppgifter och säkerhet

Primal Capital krypterar all information när du gör en ansökan och inga uppgifter lämnas ut till obehörig part. Dina uppgifter sparas alltid av kreditbolaget de använder när de gör en kreditupplysning, oavsett om du blir beviljad eller nekad och du blir alltid meddelad när ett företag gjort en upplysning på dig. Primal Capital följer alla lagar och regler från Finansinspektionen och Konsumentverket och arbetar ständigt för att kunderna ska låna ansvarsfullt och beviljar aldrig ett lån om det finns osäkerheter kring låntagarens betalningsförmåga. Om du som kund har klagomål är du alltid välkommen att kontakta Primal Capital via brev men du kan också alltid få svar på dina frågor via telefon och mejl.

Gå vidare till webbplatsen


Primal Capital
Genomsnitt 4.8 (96%) baserat på 15 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)