Risicum

Risicum Capital AB är ett privatägt svenskt bolag med huvudkontor i Stockholm som med tillstånd av Finansinspektionen förmedlar lån och krediter. Företaget grundades år 2005 och är ett dotterbolag till amerikanska DFC Global Corp som har kontor i både Europa och Nordamerika. Hela verksamheten har idag över 5 000 anställda, bland annat i Polen, Tjeckien, Storbritannien och Finland, vilket har gjort bolaget till ett av världens största företag när det gäller krediter och lån utan säkerhet för privatpersoner.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 3.000 – 50.000 kr
Löptid: 1 – 3 månader
Eff. ränta: Varierar (se villkor)
Startavgift: 390 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Ja
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Regelbunden inkomst
Registrerat mobiltelefonabonnemang eller E-legimitation

Bolagsuppgifter

Varumärke: Risicum
Bolag: Risicum Capital AB
Org. nr: 556725-9980
FI institutnummer: 44060

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från Risicum: “Låna 1000kr, 61 dagar, ränta 77,23kr, avgift 400kr, totalt 1477,31kr, effektiva räntan 2264,72%.”


Omdöme

RisicumRisicum Capital AB har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Risicum är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


Privatlån

Risicum erbjuder två typer av lån, dessa är kreditlån och SMS-lån. Både kreditlån och SMS-lån är så kallade privatlån, ett av de vanligaste lånen på marknaden, där pengarna du lånar kan användas till i princip vad du vill. Det är vanligt att ta ett privatlån för till exempel en renovering, köp av bil, resor eller att betala andra brådskande avgifter. Om du behöver pengar snabbt så kan Risicum hjälpa dig att bli beviljad ett lån, så länge du uppfyller några krav – du ska vara minst 18 år, måste vara folkbokförd i Sverige, du behöver kunna identifiera dig online med till exempel Bank-ID, ha ett registrerat mobiltelefonabonnemang och du får heller inte ha några betalningsanmärkningar hos Kronofogden. En betalningsanmärkning betyder att ett kreditupplysningsföretag har noterat dig som opålitlig att betala dina räkningar eller skulder. Denna notering ligger vanligtvis kvar på ditt personnummer i tre år.

När du ansöker om ett lån hos Risicum görs en kreditupplysning, för att få en bild av din ekonomiska situation. Om du blir nekad på grund av dina betalningsanmärkningar kan du prova att göra en ny ansökan om några år.

Låna pengar snabbt

Kreditlån och SMS-lån går även under betäckningen snabblån. Ett snabblån är ett enkelt lån som ger dig pengar snabbt. Det går snabbare att ta ett snabblån då beloppet du lånar är aningen mindre med tanke på att återbetalningsprocessen också är kortare. Om du fått en oförutsedd kostnad men vet att du kommer kunna betala tillbaka pengarna nästan omedelbart så kan ett snabblån passa bra. Hos Risicum kan du ansöka om mellan 3 000–50 000 kronor och välja en avbetalningstid på mellan 61 till 90 dagar. Det kostar ingenting att ansöka och det tillkommer inga dolda avgifter. Det enda du betalar är amortering på pengarna du beviljats och ränta. Den effektiva årsräntan ligger maximalt på 2264,6 % vid ett snabblån men kan komma att ändras, och i tabellen på Risicums hemsida kan du på ett ungefär se vad din månadskostnad blir beroende på vilket belopp du vill låna. Din ränta ser du alltid på dina fakturor och även om du loggar in på ditt konto hos Risicum.

Notera att räntan och villkoren för ett snabblån generellt är ofördelaktiga i förhållande till ett vanligt privatlån.

Hur ett SMS-lån fungerar hos Risicum

Hela processen från ansökan till utbetalning av pengar görs online (eller via mobilen) och du signerar alla avtal och villkor med hjälp av ditt Bank-ID. Det kostar ingenting och du väljer samtidigt hur lång avbetalningstid du önskar, som längst kan den vara tre månader. Avbetalningen på sms-lån sker på precis samma sätt som andra lån, du betalar alltså amortering och ränta.

Räntan på sms-lån är generellt sett ganska ofördelaktig men du vet alltid precis vad du kommer behöva betala tillbaka innan du får pengarna på ditt konto. Om du till exempel skulle låna 2 000 kronor och välja en avbetalningstid på 61 dagar, ligger den effektiva årsräntan på 815,64 % och i tabellen på hemsidan kan du få en exempelsumma på vad du kommer behöva betala varje månad, oavsett vilket belopp du vill låna.
Första gången du gör ett sms-lån så behöver du fylla i dina uppgifter online och signera med ditt Bank-ID men om du redan är kund hos Risicum och senare vill ta ytterligare ett lån så kan du enkelt göra det via ett sms. Du behöver dock betala tillbaka ditt första lån innan du kan beviljas ett till. Du kan göra en ansökan när som helst på dygnet och få pengar utbetalda till ditt konto alla dagar i veckan, även på helgen. Risicum behandlar ansökningar måndag till fredag mellan klockan 07–21, och på helger mellan klockan 08–20. Om din ansökan godkänns får du ett sms när pengarna är utbetalade.

Kreditlån

Ibland kan man vara osäker på exakt hur mycket pengar man behöver låna. I dessa fall erbjuder Risicum ett kreditlån till dig som bara vill betala för den summa pengar du faktiskt använder. Beloppet som du inte använder sparas då till ett annat tillfälle när du behöver pengarna bättre. Om du till exempel lånar 10 000 kronor men bara använder 4 000 kronor så betalar du bara ränta för dessa pengar, istället för att betala ränta på hela lånebeloppet som du gör vid ett SMS-lån. Du kan välja att betala tillbaka direkt eller dela upp betalningen, väljer du det senare alternativet blir månadskostnaden 10 % eller 500 kronor av beloppet du använt. Den effektiva årsräntan på kreditlån ligger på 117,21 % och är alltså mer fördelaktig än vid till exempel ett sms-lån.
Du kan ansöka om ett kreditlån om du är mellan 20–70 år, permanent bosatt i Sverige och kan styrka din identitet via till exempel e-legitimation eller Bank-ID. Du ansöker på hemsidan och väljer då belopp och vilken dag du önskar som förfallodag på dina fakturor. Du får besked omgående om du blivit godkänd som låntagare och pengarna flyttas då direkt till ditt konto.

Återbetalning

När du får din första faktura så har du alltid en månad på dig att betala, från den dagen du blev beviljad lånet. Om din avbetalning sträcker sig över flera månader får du en faktura varje månadsslut. Om du av någon anledning inte kan betala din faktura i tid så kan du flytta fram förfallodagen 14 dagar. Det kostar 100 kronor och eftersom lånetiden förlängs så tillkommer ränta på den tiden. Att ansöka om framflyttning av faktura kan du göra genom att kontakta kundtjänst, eller logga in på dina sidor på Risicum.
Du kan också välja att betala av hela lånet direkt, utan ytterligare kostnader.

Gå vidare till webbplatsen


Risicum
Genomsnitt 4.5 (90%) baserat på 4 betyg

Senast uppdaterad: 2018-11-06 av Lars Jonsson (Konsument.se)