Sambla

SamblaSambla är en låneförmedlare som grundades år 2014, vars verksamhet går ut på att jämföra bankers erbjudanden så att alla lånsökande ska kunna få ett bra banklån, alternativt få ner sin ränta. Sambla har kontor både i Stockholm, Oslo och Lund där sammanlagt 140 medarbetare jobbar. Sedan starten har man hjälpt nästan 150 000 privatkunder och företaget har ett högt betyg på Trustpilot. Företaget är även godkänt av Finansinspektionen.

Jämför med andra lån


Översikt

Låna: 5.000 – 600.000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Eff. ränta: 3,01% –22,59 %
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Folkbokförd i Sverige minst ett år
 Fast månadsinkomst på minst 10 000 kr

Bolagsuppgifter

Varumärke: Sambla
Bolag: Sambla AB
Org. nr: 556974-8378
 FI institutnummer: 44062

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Länkar

Representativt exempel från Sambla: “För ett annuitetslån på 100 000 kr med 9 års löptid, nominell ränta 5,50% och 0 kr i uppläggnings-/avi­­avgift blir den effektiva räntan 5,64%. Totalkostnad: 127 764 kr. Månads­­kostnad: 1 183 kr fördelat på 108 månader.”


Omdöme 2019

Sambla AB har sedan 2017 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditförmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Sambla är ett tryggt val av låneförmedlare.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Jämför med andra lån


Privatlån (Blancolån, Banklån)

SamblaMed hjälp av Samblas jämförelsetjänst kan du låna från 5 000 kronor upp till 600 000 kronor utan säkerhet, i ett så kallat privatlån eller blancolån. Du väljer själv återbetalningstid där alternativen är mellan ett och femton år. Innan du söker tar Sambla fram en ungefärlig månadskostnad utifrån det lånebelopp du angett samt återbetalningstid. Därefter trycker du på knappen “nästa steg” och fyller i personnummer, e-post, mobilnummer samt månadsinkomst innan du godkänner villkoren och trycker på “jämför nu”. Då får du upp bud från olika banker utifrån de kriterier du angett.

Sambla samarbetar i dagsläget med flera större banker och låneinstitut. När du initialt ansöker om ett lån kommer Sambla ta en kreditupplysning på dig via UC, Upplysningscentralen. Denna kreditupplysning delar Sambla sedan med alla de banker och långivare de samarbetar med. Du får alltså erbjudanden från flera banker som alla sätter sin egna ränta vid låneansökan. Endast en kreditupplysning görs och när du tillsammans med rådgivaren bestämt dig för något av erbjudandena signerar du med mobilt bank-ID eller om du föredrar att ett skuldebrev skickas hem till dig. Du binder inte upp dig för något innan du godkänner villkoren för det lån du valt.

Räntan som bankerna erbjuder ligger mellan 3.01 % och 22.59 %. Men den slutgiltiga räntan du tilldelas kommer vara individuell och baseras på dina egna ekonomiska förutsättningar. Här har alla banker sina egna bedömningssystem. Vilken ränta banken erbjuder beror oftast på hur din kreditvärdighet ser ut. Dessa faktorer inkluderar anställningsform, betalningsanmärkningar, antal kreditupplysningar, nuvarande lån samt betalningsförmåga, inkomst och utgifter.

Det finns även generella krav för att kunna ta lån hos Sambla. Dessa är att du har fyllt 18 år, har en månadsinkomst på 10 000 kronor eller mer samt är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka. Det går att ansöka om lån även om du har betalningsanmärkningar. Då banken oftast inte ger ut lån till personer med en anmärkning finns vissa krav du måste uppfylla. Det första är att ha en fast inkomst på 10 000 kronor eller mer per månad. Du kan heller inte ha några ärenden hos Kronofogden sedan sex månader tillbaka.

Bolån (Bostadslån)

För att ta ett bolån idag krävs att du lägger in 15 % av bostadens slutpris, en så kallad kontantinsats. Alternativen är att spara ihop till denna summa men då den kan bli riktigt hög, väljer många att finansiera det med ett privatlån. Tar du ett privatlån till kontantinsatsen krävs ingen säkerhet och därför behöver du heller inte låna i samma bank där du har ditt ordinarie bolån.

Har du redan ett lån för kontantinsatsen kan du ändå använda Sambla för att se om det går att få ner räntan på ditt lån. Du kan också samla dina befintliga lån så att både lån för kontantinsats och andra lån hamnar under samma tak och du får bättre översikt över din ekonomi.

Billån eller båtlån

Om du funderar på att köpa en ny bil kan du även ansöka om billån via Sambla. Med jämförelsetjänsten kan du också försöka få ner kostnaden på det billån du har idag. Fördelarna med att ta ett privatlån via Sambla är att lånet inte kräver någon kontantinsats och du har heller inte bilen som säkerhet. Kraven är sedan desamma som för att ta privatlånet via Sambla.

Drömmer du om att köpa en båt så finns det olika fackhandlare att köpa båten igenom där båten finns med som säkerhet för lånet. Därmed lånar du 80 % av värdet och måste ha sparat ihop resterande 20 % själv. Har du inte sparat ihop till en båt kan det ta tid att finansiera köpet. Ett båtlån är därför ett sätt att finansiera båtköpet på kortare tid. Du har heller inte båten som säkerhet och det behövs endast ett lån.
Har du redan en båt kan du också använda Sambla för att få ner räntan på ditt nuvarande eller samla ditt båtlån med dina resterande lån.

Samla lån och krediter

Samlar du lån och krediter på ett enda ställe kan du få större överblick över din ekonomi. Dels slipper du få olika fakturor varje månad och genom att ansöka om ett privatlån genom Sambla kan du också se om det blir billigare att samla ihop avbetalningar, krediter och smålån till ett enda lån genom någon av Samblas samarbetspartners. Inte nog med att du sänker din månadskostnad, du kan dessutom bli skuldfri tidigare. Att samla dina lån bidrar med andra ord endast på ett fördelaktigt sätt för dig.

Övrigt

Observera att Sambla inte marknadsför eller erbjuder så kallade SMS-lån (också kända som snabblån, mikrolån). Sambla erbjuder inte heller lån utan UC, du kan med andra ord beviljas ett lån utan att en kreditupplysning och kreditprövning har gjorts på dig.

Andra produkter och tjänster

Sambla kan erbjuda en trygghetsförsäkring som skyddar dig om du skulle råka ut för sjukdom, vård av anhörig eller ofrivillig arbetslöshet. På så sätt betalas ditt lån av oavsett inkomst, och du väljer själv en ersättning upp till 10 000 kronor per månad som gäller under ett års tid. Sambla har försäkringsrådgivare som kan hjälpa dig med rätt försäkringsnivå. Villkoren för att teckna en trygghetsförsäkring är att du som privatperson är mellan 18 och 64 år och bor i Sverige. Dessutom ska du vara tillsvidareanställd och jobba minst 22 timmar varje vecka. Inskrivning i både i försäkringskassan och en a-kassa krävs också.

Jämför med andra lån


Sambla
Genomsnitt 4.7 (94.44%) baserat på 18 betyg

Senast uppdaterad: 2019-01-02 av Lars Jonsson (Konsument.se)