SEB

SEB är en av Sveriges största banker med en 160-årig historia. Banken startade som Stockholms Enskilda Bank år 1856 av André Oscar Wallenberg. Den nuvarande banken uppstod 1972 genom ett samgående med Skandinaviska Banken som funnits sedan 1863. Marknadsnamnet SEB har man haft sedan 1998. Banken kontrolleras av familjen Wallenberg.

Banken har över 15 000 anställda och verksamhet i ett stort antal europeiska länder.

Ansök om lån direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 20.000 – 350.000 kr
Löptid: 2 – 10 år
Eff. ränta: 3,55–10,85 %
Startavgift: 300 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Nej
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
 Årsinkomst minst 190 000 kr
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: SEB
Bolag: Skandinaviska Enskilda Banken AB
Org. nr: 502032-9081
FI institutnummer: 22203

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel från SEB: “Räntan är för närvarande 3,55–10,85 %. Om den rörliga årsräntan är 4,68 procent, blir den effektiva räntan 4,91 procent för ett annuitetslån på 100 000 kronor upplagt på 5 år (60 återbetalningstillfällen) och med en uppläggningsavgift på 300 kronor. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 112 650 kronor och din månadskostnad blir 1 873 kronor. “


SEB omdöme 2018

SEBSkandinaviska Enskilda Banken AB är ett bankaktiebolag med tillstånd av Finansinspektionen. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att SEB är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Läs mer och ansök på webbplatsen


SEB Lån

SEB ger dig många olika alternativ att låna pengar, både privat och för företag. Du har även möjlighet att istället för lån ta en kredit som kopplas till ditt konto.

Privatlån – Enkla lånet

Vare sig du ska köpa bil, båt eller bara inte vill uppge vad du ska ha pengarna till så är det Enkla lånet som är alternativet. SEB erbjuder ett lån 20 000 – 350 000 kronor som är i stort sett lika enkelt att söka som de så kallade snabblånen. Du fyller i en ansökan på nätet och får svar inom 24 timmar. Däremot tar utbetalningen lite längre tid än för snabblåneföretagen, oftast 4–5 dagar för en utbetalning. Räntan sätts utifrån bankens bedömning av din ekonomiska situation.

I villkoren anges att banken inte ger lån till den som har betalningsanmärkningar. I övrigt gäller kreditvillkor som fast inkomst på 190 000 kronor, att du måste vara 18 år och gå igenom en kreditupplysning. De kräver ingen säkerhet för lånet men är ni två ökar chansen att få låna till ett högre belopp

Medlemslån

Du som är ansluten till vissa organisationer eller föreningar som har ett avtal med SEB kan ansöka om medlemslån. Medlemslånet är Enkla lånet men med mer fördelaktiga villkor som lägre ränta och ingen uppläggningsavgift. Du har möjlighet att låna samma summa 20 000 – 350 000 kronor. Grunden är att den förening som tecknat avtalet har ett visst ansvar för lånet, och därför erbjuds du bättre villkor.

Bolån

Om du har planer på att söka ett bolån har bankens hemsida en typ av kalkylator där du ganska enkelt kan få en uppfattning om hur mycket du kan få låna på din nuvarande eller tänkta bostad. Bolånekalkylatorn är förstås inte ett exakt verktyg, men ger tillräckligt bra precision för en första beräkning. Om du vill gå vidare och få ett lånelöfte kan du göra hela ansökan på internet. Bolåneräntan är individuell och beräknas utifrån marknadsläget men även din ekonomiska situation, bostadens värde, hur mycket du måste låna samt om du har andra lån hos banken. SEB tar naturligtvis också emot kunder som vill flytta sina bolån till SEB, och hjälper kunden att beräkna kostnaden för överflyttning. SEB tar inte betalt i sig, utan det är den tidigare långivaren som kan kräva kompensation för framtida, uteblivna räntor.

SEB har avtal med ett antal fackföreningar vars medlemmar får extra låg ränta på bolånet.

Övrigt

Om du behöver låna mer än Enkla lånets 350 000 kronor kan du förstås få låna med olika typer av säkerhet. Här erbjuds en anpassad amorteringsplan och räntan beräknas utifrån din säkerhet. Eftersom det krävs mer ingående diskussion krävs vanligtvis ett besök på banken. Hos SEB hittar du även studentlån, byggnadslån och olika variationer av Enkla lånet. De erbjuder även en Enkel Kredit för dig som vill ha en utökad buffert som du kopplar till ditt transaktionskonto.

Samla lån

Hos SEB kan du samla alla dina lån och krediter i ett enda lån, Enkla lånet, och på så sätt minska dina kostnader och få bättre kontroll på din ekonomi.

Fortsätt till webbplatsen


SEB Spara

SEB Sparkonto erbjuder två olika former. Sparkonto där du sparar på kortare sikt och Placeringskonto där du sparar på längre sikt och binder dina pengar från 6 månader upp till 5 år.

SEB Strategifonder. Varje fond har en risknivå angiven, så att du kan välja mellan större försiktighet och mindre vinster eller mindre försiktighet och större vinster. Fonderna sköts av bankens förvaltare, som hela tiden bevakar marknaden och ändrar i fondernas innehav.


Försäkringar

Hemförsäkring – I samarbete med Trygg Hansa ger SEB dig möjligheten att teckna en hemförsäkring för din lägenhet, villa eller fritidshus som skräddarsys efter dina behov.

Bilförsäkring – Även när det gäller bilförsäkringar samarbetar SEB med Trygg Hansa. Om du är kund i banken får du en Självriskrabatt.

Livförsäkring – SEB erbjuder tre stycken olika försäkring; livförsäkring trygg som faller ut om du skulle avlida och som betalas ut som en engångssumma, kapitalförsäkring som är som ett slags sparande och som du väljer vem det ska betalas ut till, samt gruppförsäkring som är en försäkring som betalas ut om du skulle avlida innan du har fyllt 65 år. Du kan komplettera den sist nämnda med en olycksfallsförsäkring och förtidskapital. Försäkringen kan även användas som pant för ett lån

Sjukförsäkring – Om du vill vara säker på att du klarar dig om du skulle bli långvarigt sjukskriven kan du teckna en sjukförsäkring som garanterar dig 90 % av din inkomst.

Andra produkter och tjänster

SEB har ett stort utbud av tjänster som de erbjuder sina kunder. Utöver vad som redan nämnts har de bland annat pensionssparande, löneväxling och mycket annat som du kan läsa mer om på hemsidan.


Företagslån

Förutom att ge traditionella lån till både små och stora företag kan SEB givetvis även ta hand om olika typer av finansieringslösningar.

  • Fakturabelåning där grundprincipen är att om företaget ställer ut en faktura till en kund på till exempel 10 000 kronor får företaget pengar av SEB inom ett par dagar. Kunden betalar sedan till SEB. Banken gör förstås ett avdrag på fakturan för sitt jobb. Avdraget beror mycket på hur avtalet formas, till exempel vem tar ansvaret för fakturor som inte betalas, men storleksordningen på några procent är vanligt som avgift.
  • Leasing av dyrbara maskiner och utrustningar, som särskilt för ett nytt företag kan bli nog så betungande. Här kan SEB utforma olika typer av leasingavtal. Grundprincipen i avtalen är att SEB köper in utrustningen och företaget gör avbetalningar på beloppet. Systemet påminner förstås om traditionella avbetalningar.
  • Bilpark som är en lite speciell typ av leasing är billeasing. Även här kan SEB fungera som part i de leasingkontrakt som behövs.

De erbjuder även företag tjänster vid kontakter med utländska företag. Remburs som är en betalningsform där köparens bank gör ett ovillkorligt åtagande att betala till säljarens bank då säljaren kan visa upp de dokument som finns beskrivna i rembursen. Vanliga dokument är leveransbesked från ett fraktföretag. Du kan även få hjälp med valutaväxling om du gör stora affärer i utländsk valuta som sträcker sig över lång tid. Det innebär att banken garanterar ett värde på den valutan vid betalningstillfället, och tar både risken och förtjänsten vid valutasvängningar.


Bolagsuppgifter

  • Bolagsnamn: Skandinaviska Enskilda Banken AB
  • Org. nr: 502032-9081
  • Besöksadress: Kungsträdgårdsgatan 8, 111 47, Stockholm
  • Telefonnummer: 0771-365 365

Relaterade länkar


SEB
Genomsnitt 4.5 (90%) baserat på 4 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-30 av Lars Jonsson (Konsument.se)