Innehåll

Skandia

Skandia är en bank- och försäkringskoncern som funnits i branschen i över 150 år. Banken grundades som ett försäkringsbolag år 1855 och riktade sig mot de industrier som växte fram i Sverige under mitten av 1800-talet. De har sedan dess övergått till att mer och mer ägna sig åt banktjänster, även om försäkringsdelen fortfarande finns kvar som en av koncernens grundpelare. Skandia var bland annat det första försäkringsbolaget som erbjöd brandförsäkringar, med inriktning mot de framväxande industrierna. Det var även det första försäkringsbolaget som registrerades som aktiebolag.

Skandias allra första sakförsäkring var den så kallade inbrottsförsäkringen, förutom denna började de även erbjuda sjukförsäkring och olycksfallsförsäkringar. Detta blev dock snabbt ett snårigt område och år 1943 beslutade Skandia sig för att slå samman flera av sina försäkringar i den så kallade hemförsäkringen.

År 1994 var det dags för nästa innovation, Skandia fick nämligen rätt att lansera sin bank och blev då Sveriges första telefonbank. Man fortsatte sedan att hålla sig i framkant och år 1996 lanserade Skandia sin allra första internetbank.

Skandia beskriver sig själva som en kundstyrd koncern inom bank och försäkring. Det unika med Skandiakoncernen är att den ägs av sina kunder. I dagsläget har koncernen 1,2 miljoner ägare i Skandias livbolag, som också fungerar som koncernen moderbolag. Företagets förtjänster stannar kvar i moderbolaget och delas inte ut till några aktieägare, något som gör banken till ett helt unikt företag. Under år 2016 delade man ut totalt 13 miljoner till sina kunder, eftersom det var deras sparkapital som byggt upp hela överskottet.


Skandia Bolån

SkandiaHos Skandia kan du ansöka om ett bolån för villa, fritidshus och bostadsrätt. Enligt lagen kan du endast låna upp till 85 % av marknadsvärdet eller priset, och det är bostaden som är panten för lånet. Det som avgör hur mycket du får låna är givetvis bostadens värde men även din ekonomiska situation. Bolånet som du kan ansöka hos Skandia har ett lägsta lånebelopp på 200 000 kronor, en lånetid på mellan 10 till 50 år och du har möjlighet att binda lånet 3 månader, ett år, två år, tre år eller fem år. De ger även en viss rabatt på bolånet som är baserat på lånebeloppet, hur mycket du har belånat bostaden och om du har dina övriga bankärenden hos Skandia. De har även en mycket bra räknesnurra på hemsida som hjälper dig att räkna ut kostnaderna för ditt lån.


Skandia Lån – Privatlån

Om du behöver pengar till en resa, reparationer av din bostad eller något annat kan du ansöka om Skandias Privatlån. Du kan låna mellan 20 000 till 300 000 kronor men beloppet får inte överstiga 30 % av årslönen. För lån utan säkerhet kan du ha 400 000 kronor i lån, då räknas privatlån, kreditkort och kontokredit och det som avgör är din ekonomi. Löptiden är 1 till 10 år och lånet kan lösas när du vill utan extra avgifter. För att få teckna ett lån måste du vara 18 år och ha en fast inkomst på 150 000 kronor per år. Det kommer göras en kreditprövning på dig innan lånet och du får inte har några betalningsanmärkningar.

Jämför lån

Använd tabellen nedan för att jämföra olika lån och långivare.

 LångivareMin. lånMax lånMin. räntaMax räntaÅlderAnmärkningNästa steg
1
Advisa5.000 kr600.000 kr2.95%33.20%18 år+AccepterasBesök
2
Lendo10.000 kr500.000 kr2.95%29.95%18 år+AccepterasBesök
3
Consector10.000 kr600.000 kr2.90%18.95%18 år+NejBesök
4
Zmarta1.000 kr600.000 kr2.95%29.50%18 år+AccepterasBesök
5
Freedom Finance5.000 kr600.000 kr2.95%29.50%18 år+AccepterasBesök
6
Axo Finans5.000 kr600.000 kr2.95%24.00%18 år+NejBesök
7
Bank Norwegian5.000 kr600.000 kr6.99%22.99%23 år+NejBesök

Skandia Kontokredit

För dig som är mer intresserad av att ha en buffert men inte har kunnat spara dig till en, kan kontokredit vara ett alternativ. Här gäller samma villkor som för privatlån, det vill säga det görs en kreditkontroll där din ekonomi granskas och inga betalningsanmärkningar godkänns, du ska vara 18 år och ha en fast årslön på minst 150 000 kronor. Du kan ansöka om en kredit mellan 5 000 kronor och 100 000 kronor. Även här gäller samma villkor, 30 % av årslönen är max och du får inte överstiga 400 000 kronor i lån där det inte finns någon säkerhet, det vill säga kreditkort, privatlån och kontokredit. Kravet för att få en kontokredit är att du har ett befintligt Allt i Ett-konto eller att du öppnar ett konto vid ansökan.

Jämför kontokredit

Använd tabellen nedan för att jämföra olika kontokrediter.

[table “45” not found /]

Andra tjänster

Skandias bank har även ett unikt koncept som kallas för vardagstjänster. Dessa delas upp i det så kallade Vardagspaketet, där du som kund via detta paket får hjälp med allt du kan tänkas behöva för att sköta din dagliga ekonomi. Detta handlar bland annat om lönekonto, internet- och mobilbank, kontokort, sparkonto och Swish. Banken har även ett särskilt studenterbjudande med rabatt för studerande.


Spara hos Skandia

Sparkonto & Fasträntekonto

Du har två val av sparkonton, Sparkonto eller Fasträntekonto. Sparkontot kommer inte med någon bindningstid och du har fria uttag, men en lägre ränta. Fasträntekontot innebär att du låser dina sparade pengar mellan 3 månader upp till 5 år. Detta konto har en minsta insättning på 20 000 kronor, inga fria uttag men däremot en högre ränta på dina sparade pengar. Båda kontona har insättningsgaranti.

Skandiakonto

Det här är ett konto för dig som har en Skandiaförsäkring. Du kopplar din försäkring till detta kontot och du får ränta på alla utbetalningar där ränta betalas ut från första kronan. Detta är ett bra konto att öppna om du väntar på en utbetalning från försäkringen och sedan enkelt vill föra över pengarna till ditt vanliga konto. Skandiakontot har insättningsgaranti.

Investeringssparkonto

Med ett investeringssparkonto, eller ett ISK- konto investerar du och sparar i värdepapper, fonder och aktier. Det ger vanligtvis bättre avkastning och har relativt låg skatt. Hos Skandia kostar det inget att öppna detta konto.


Försäkringar hos Skandia

Hemförsäkring/Fastighetsägarens försäkring

Skandia har sen några år tillbaka återinfört att de erbjuder en hemförsäkring. Den täcker inte bara skador på din egendom vid brand utan även översvämning, vattenskador, inbrott och annan skada. De flesta alternativen av hemförsäkringar täcker även reseskydd, ansvarsskydd och rättsskydd.

Livförsäkring

Livförsäkring kan du teckna om du vill ge dina anhöriga ett bra ekonomiskt skydd om du avlider. Du väljer vem som ska vara förmånstagare och livförsäkringen gäller till du fyller 65 år och om du har ett Allt i Ett-konto hos Skandia. Denna försäkring kan även vara ett komplement om du är försäkrad genom arbetet eller har någon privat försäkring. Beloppet betalas ut som ett engångsbelopp.


Övrigt

Skandia har även en del andra försäkringar som Graviditet, Barn, Sjukförsäkring, Olycksfall och Privatvård.


Bolagsuppgifter

  • Bolagsnamn: Skandiabanken Aktiebolag (publ)
  • Org. nr: 516401-9738
  • Besöksadress: Lindhagensgatan 86, 112 18, Stockholm

Relaterade länkar


Skandia
Genomsnitt 4.4 (88%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)