Innehåll

Smålån och andra mindre lån – på dagen

Smålån, som också kallas för mikrolån, minilån och i vissa fall för SMS-lån, kännetecknas av att du som låntagare endast lånar ett mindre belopp. Det kan handla om så lite som 500 kronor, men brukar oftast vara i det fyrsiffriga beloppet. Smålån är avsedda att täcka oförutsedda utgifter i fall där låntagaren i och med nästa löneutbetalning har möjlighet att betala tillbaka beloppet. Det som också är vanligt med ett smålån är att de krediteras i princip direkt efter att din ansökan har godkänts, men du bör veta att du också har en betydligt kortare återbetalningstid på lånet jämfört med ett större lån. Räntan är också högre än för vanliga blancolån.

Att ansöka om ett smålån

Det finns flera aktörer på lånemarknaden idag som erbjuder smålån vilket gör att det finna många alternativ att jämföra mellan. Hur mycket pengar du kan låna varierar. Hos vissa aktörer kan du låna så mycket som 25 000 – 45 000 kronor, medan andra aktörer har en maxgräns på 10 000 till 15 000 kronor. När du vill ta ett smålån gör du en låneansökan. Denna kan du fylla i via bankens eller långivarens hemsida. Här väljer du hur stort lånebeloppet ska vara samt hur lång amorteringstid du vill ha, efter detta brukar du få en preliminär slutkostnad på den totala summan av vad lånet kommer att kosta dig. Här ingår bland annat ränta samt aviavgifter och liknande. Du kommer även få en uträkning på hur mycket pengar du ska amortera varje månad för att kunna betala tillbaka lånet.

Om du är nöjd med det resultat och de förslag du får ansöker du om lånet genom att fylla i nödvändiga uppgifter och sedan att signera ansökan. Det kan du i de allra flesta fall göra via ditt Mobila BankID. När din ansökan är beviljad och du har signerat ditt förslag kommer dina pengar i de flesta fall finns på ditt konto inom några timmar, eller högst en dag senare.

Hos vissa långivare kan du endast ansöka om ett SMS-lån genom att skicka ett SMS med det belopp du vill låna, till exempel ”låna 5 000”, samt ditt personnummer. Det blir din låneansökan och utifrån de uppgifter som finns registrerade på ditt mobilnummer kan långivaren göra en kreditupplysning på dig och se om du har förmågan att återbetala det lån du vill ta. Beviljas din ansökan har du pengarna på kontot inom kort, men exakt hur lång tid det tar beror på hos vilket företag du ansöker om lånet.

Grundläggande lånevillkor

Det finns vissa krav som måste uppfyllas för att du ska bli beviljad ett lån, de kan skilja sig en aning åt beroende på vilken låneform det handlar om men de grundläggande är:

  • Du ska ha fyllt 18 år – i vissa fall måste du vara 21 år för att få ta ett lån
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige
  • Om du vill ta ett SMS-lån ska du ha ett mobilabonnemang som är skrivet i ditt namn. För ett smålån ska du ha ett bankkonto i ditt namn.
  • Du måste ha en inkomst
  • Du ska helst inte ha några betalningsanmärkningar, men vissa långivare kan vara överseende med detta. Om du har skulder hos Kronofogden kommer du dock inte beviljas ett lån

Jämför smålån

SmålånSkulle du vilja jämföra olika smålån från olika långivare mot varandra kan du göra det på vår sida. Här kan du bland annat se vilket smålån som är billigast, vilket som erbjuder lägst ränta och enkelt hitta det bästa smålånet. Innan du tar ett smålån kan det vara bra att tänka igenom beslutet noga och överväga om du verkligen har råd med det. Om du inte kan betala tillbaka lånet inom den uppsatta tiden kan lånet bli betydligt dyrare än du först räknat med.

Ett lån utan säkerhet

Det alla smålån har gemensamt är att de är lån utan säkerhet. En säkerhet i ett lånesammanhang innebär att banken eller långivaren har något i borgen, det vill säga en säkerhet. Det kan vara en bostad, en bil eller en borgensman som de kan använda för att få tillbaka de pengar du är skyldig om du inte kan betala tillbaka lånet. Då ett smålån inte har någon säkerhet behöver du som låntagare inte uppge vad du ska använda lånet till, men då banken eller långivaren i detta fall tar en större risk, tillkommer oftast en högre ränta på ditt smålån. En annan orsak till att räntan är högre beror på att återbetalningstiden hos lånet är kortare. I regel ligger återbetalningstiden på en till tre månader, men vid större belopp kan du få ett år eller mer på dig att betala tillbaka.

Smålån utan UC kontroll

Att få en låneansökan beviljad utan kreditprövning är inte möjligt hos en seriös aktör. Upplysningscentralen, eller UC, är det företag som många banker och mer etablerade långivare använder sig av för att få fram kreditinformation gällande privatpersoner. Informationen kommer från bland annat Kronofogden, Skatteverket och Bolagsverket, och visar tidigare lån, skulder och den sökandes ekonomiska situation. En kreditupplysning kan också göras hos andra företag än UC. I dessa fall registreras inte ansökan centralt och andra kreditgivare kan alltså inte se att du ansökt om lån.

När du ansöker om ett smålån kommer långivaren att göra en kreditupplysning på dig för att få en överblick av din ekonomiska situation och se om du har möjlighet att återbetala det lån du ansöker om. Denna kreditprövning eller kreditupplysning, som kan göras av till exempel Creditsafe eller Bisnode, i de fall där Upplysningscentralen inte används, kommer också att visa om du har några betalningsanmärkningar i ditt namn. Många aktörer som beviljar smålån brukar inte vara lika strikta med betalningsanmärkningar sedan tidigare som storbankerna. Så länge de skulder du har inte har gått till Kronofogden, tittar dessa långivare mer på din förmåga att betala tillbaka det aktuella lånet än på tidigare betalningshistorik.

Fördelar med smålån

Fördelarna med ett mindre lån är att hela processen går snabbt. Ansökningsprocessen är kort, det är relativt enkelt att bli beviljad ett lån och pengarna kommer finnas på ditt konto under samma dag.

Nackdelar med smålån

Smålånen har som regel sämre villkor än andra lånetyper. Exempelvis kommer räntan att vara högre, avbetalningstiden kommer vara kortare och även de avgifter som tas ut för lånet kan vara högre. Kostnaderna kan också bli avsevärda om du inte betalar tillbaka ditt lån i tid.

Att tänka på inför ett smålån

Smålån kan fungera som en buffert när du är i en ekonomisk knipa, men då en hög ränta och en kort återbetalningstid tillkommer är det inte det billigaste alternativet. Att ta ett lån när du har ekonomiska problem är inte heller att rekommendera. Om du skulle missa ett återbetalningstillfälle eller halka efter, kommer påminnelseavgifter, och i vissa fall en straffränta, läggas till på ditt redan ganska höga återbetalningsbelopp. Det kommer bidra till att det blir svårare att lösa skulden. Det är därför viktigt att du endast ansöker om ett smålån om du vet att du kan betala tillbaka det inom den utsatta återbetalningsperioden.

Hur lång återbetalningstiden ska vara beror på din situation, men det kan vara bra att känna till att ju längre tid du har på dig, desto mindre blir månadsbeloppet, vilket kan göra att det är lite enklare att amortera lånet. Å andra sidan innebär en längre återbetalningstid oftast att totalkostnaden för lånet blir högre.


Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan smålån och SMS-lån?

Oftast finns ingen skillnad – det är båda privatlån på lägre belopp. Begreppet SMS-lån används ofta i marknadsföringen eftersom konsumenter är bekanta med uttrycket och förknippar det med en snabb låneprocess. Endast ett fåtal företag erbjuder lån via SMS-ansökan.

Om lånet beviljas, när finns pengarna på kontot?

Som regel samma dag. Om du har ett konto hos samma bank som kreditgivaren kan utbetalningen ske ännu snabbare än så; inom minuter efter beviljandet.


Smålån och andra mindre lån – på dagen
Genomsnitt 4.7 (94.29%) baserat på 7 betyg

Senast uppdaterad: 2019-03-11 av Anders Larsson (Konsument.se)