Smslån utan ränta första gången 2019 – är räntefritt gratis?

Ett flertal långivare erbjuder i dagsläget Smslån utan ränta första gången. Dessa lån marknadsfördes ibland tidigare som “gratis Smslån” men efter ett beslut från Konsumentverket så förbjöds formuleringen då den kunde ge intryck av att pengarna inte behövde betalas tillbaka. Istället marknadsförs lånen numera ibland som kostnadsfria lån. Som konsument är det dock viktigt att förstå långivarens erbjudande och vad som faktiskt är kostnadsfritt. Vanligtvis är lån utan ränta begränsade till nya kunder och vid ett enstaka tillfälle.


Jämför alla SMSlån utan ränta första gången 2019

 LångivareRäntefrittMin. LånMax LånLån utan UCBetalningsanm.Min. ÅlderNästa steg
1
Ferratum25.000 kr i 30 dagar1.000 kr30.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras20 årAnsök
2
Risicum20 000 kr i 30 dagar3.000 kr50.000 krJa, utan UCNej18 årAnsök
3
Loanstep5.000 kr i 14 dagar1.000 kr15.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
4
ViaConto50.000 kr i 30 dagar500 kr50.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
5
Vivus6.000 kr i 30 dagar500 kr20.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
6
Meddelandelån500 kr i 14 dagar500 kr30.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök

Visa alla Smslån – även de med ränta


Kostnadsfria Smslån

smslån Ett kostnadsfritt Smslån är helt befriat från olika kostnader så som uppläggningsavgift, ansökningsavgift, aviavgift och ränta. Låneräntan som utgår ligger på 0 % vilket innebär att ett lån på 1 500 kronor har en totalkostnad vid återbetalning på 1 500 kronor. Ingen ytterligare ränta eller avgift tillkommer – så länge du betalar tillbaka inom utsatt tid.

Det maximala lånebeloppet för de kostnadsfria SMS-lånen varierar beroende på företag. Det finns de aktörer som erbjuder en så låg summa som 50 kronor upp till 6 000 kronor. Löptiden ligger generellt sett mellan 14 dagar och 30 dagar men kan skilja något mellan olika kreditgivare. Ansökan sker som vanligt via företagets hemsida där den sökande fyller i sina uppgifter för ett gratis lån och får ett besked snart därpå. Vid mindre summor pengar kan utbetalningen göras inom en timme.

Vad innebär ränta?

Ordet ränta har två innebörder. Dels kan det vara vad det kostar att ta ett lån men också betyda avkastningen på ett lån för långivaren. Låntagaren betalar alltså för att få låna pengar, denna kostnaden kan sägas bli långivarens vinst för att denne ligger ute med pengarna.

När en konsument tecknar ett avtal för snabblån anges oftast olika typer av ränta – nominell och effektiv ränta. Nominell ränta är vad låntagaren betalar för att få låna pengarna. Effektiv ränta innebär vad lånet kostar inkluderat alla de ytterligare kostnader som tillkommer.

Fiktivt exempel för effektiv ränta:

Den sökande beviljas ett lån på 100 000 kronor med en löptid på fem år och en nominell ränta på 5 %. För lånet tillkommer en uppläggningsavgift på 300 kronor samt en aviavgift på 25 kronor vilket ger en effektiv ränta på 5,85 %. Den slutliga summan för lånet har då landat på 114 508 kronor.

Viktigt att veta är att den effektiva räntan för Smslån med ränta oftast kan bli hög då löptiden generellt sett är kort.

Rörlig och fast ränta

En fast ränta är precis som det låter, fast och därmed densamma under hela bindningstiden. Snabblån tillhör dock kategorin av konsumtionslån och har som standard alltid en rörlig ränta. Att räntan är rörlig innebär att den följer förändringarna som sker på räntemarknaden vilket kan ge både en billigare och dyrare ränta.

Hur hög ränta som läggs på lånet bestämmer kreditgivarna själva då det är deras riskbedömning som ligger till grund för beräkningen. Beroende på låntagarens ekonomiska förutsättningar kan räntan bli högre eller lägre. Långivaren förbinder sig alltid till att upplysa kunden om eventuella förändringar i räntenivå innan det faktureras.

Räntefria lån

Om lånet tydligt marknadsförs som ränte- och avgiftsfritt får inga ytterligare kostnader tillkomma. Däremot kan det finnas ett antal krav, exempelvis att du måste betala via autogiro. Om lånet marknadsförs som räntefritt är detta inte en garanti för att lånet är billigare än ett vanligt snabblån med ränta. Kontrollera därför villkoren noga och räkna på eventuella omkostnader.

Tänk på det här

Vid eventuell förlängning av ett Smslån utan ränta utgår normalt ränta framöver. Det innebär att lånet inte längre är kostnadsfritt och att totalkostnaden förändras.


Alternativ till Smslån

För den som inte vill ta ett SMS-lån kan ett mindre privatlån eller en kontokredit vara ett alternativ.

Privatlånsmslån

Ett mindre privatlån är ett så kallat blancolån som inte kräver någon typ av säkerhet. Lånet riktar sig till privatpersoner och den sökande kan låna till vad den vill, oftast för någon typ av privatkonsumtion och behöver sällan redogöra för vad pengarna ska gå till. För att ta ett mindre privatlån krävs det att den sökande bedöms ha en god återbetalningsförmåga och en hög kreditvärdighet. Detta baseras på den sökandes nuvarande ekonomiska situation, inkomster och utgifter i form av skulder och lån. Betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden kan försvåra ansökan och vissa långivare accepterar inte detta.

Privatlån har varit synonymt med stora lånesummor och tecknade via traditionella banker kan summorna uppgå till flera hundratusen. Dessa brukar ha en avbetalningstid på flera år, ibland så mycket som upp till 15 år och räntan är generellt sett lägre än den för snabblånen. Den konsument som inte vill låna så mycket väljer hellre ett mindre privatlån.

Det finns ett antal aktörer på marknaden som erbjuder privatlån från 10 000 kronor upp till 50 000 kronor med en ränta på någonstans mellan 10 % och 30 %. När ansökan är färdig hamnar pengarna omgående på den sökandes konto till skillnad från större banklån som ofta tar ett par dagar.

Kontokredit

Ett annat alternativ till privatlån är de allt vanligare onlinekrediterna som erbjuds. Denna typ av kredit har vuxit inom snabblånebranschen och det finns idag aktörer som enbart fokuserar på denna typ av lån. Det som skiljer krediten från ett vanligt snabblån är att den fungerar mer som ett kreditkort än ett lån. Detta betyder att när den sökande beviljats en specifik summa blir detta som en typ av kreditgräns. Låntagaren väljer själv hur mycket den vill spendera av beloppet och när. Halva eller hela beloppet kan nyttjas direkt, det som inte används får vara innestående. Detta gör att låntagaren alltid kan ha en viss budget kvar av lånet och amorteringen sker endast för den summa som är använd och inte för hela krediten.

Fördelar med en kontokredit är framförallt att låntagaren inte behöver nyttja hela summan om det inte finns något behov av det. Räntan brukar också kunna vara mer fördelaktig än hos SMS-lån och med en snabb amortering kan denna typ av kredit vara ett bättre alternativ än ett snabblån.

Så länge kontokrediten är godkänd för låntagaren har denne summan att tillgå. Det kan vara ett alternativ till buffert istället för att ta ett större lån som måste betalas tillbaks. Detta förutsätter dock att krediten är så gott som outnyttjad och att konsumenten inte behöver betala för oanvänd kredit.

Låntagaren bör vara uppmärksam på att även om kontokrediter är ett alternativ till SMS-lån är en vanlig kontokredit oftast mer fördelaktig rent kostnadsmässigt om återbetalningen riskerar att dra ut på tiden. Den effektiva räntan på en onlinekredit överstiger vanligtvis 100 % men dess syfte är inte att användas långsiktigt.


Vanliga frågor

Hur stora summor är det möjligt att låna gratis?

För närvarande finns det aktörer som erbjuder upp till 10 000 kronor i gratislån men utbudet varierar och förändras med tid. Gratis lån är framförallt utvecklade för mindre summor och har därför en mycket kort återbetalningstid. Detta är något som försvårar återbetalningen om summorna är alldeles för höga.

Är det alltid ofördelaktigt att ta ett Smslån?

Nej, det behöver inte vara ofördelaktigt om låntagaren betalar av lånet under den angivna tidsperioden.

Hur kommer det sig att företag erbjuder gratis SMS-lån?

Det är ett bra sätt för företaget att knyta nya kunder till sig och behöver inte betyda att det inte skulle vara seriöst. Då gratis SMS-lån enbart rör mindre summor pengar står inte långivarna med någon större risk.

Vad är skillnaden på ett räntefritt snabblån och ett mindre privatlån?

Det räntefria snabblånet är ett lån där låntagaren inte behöver betala ränta, däremot kan det finnas andra kostnader som tillkommer. Ett mindre privatlån betalas med ränta och har oftast längre löptid än ett räntefritt snabblån. Det kräver också en god ekonomi för att få ansökan godkänd.

Vad är skillnaden på nominell ränta och effektiv ränta?

Den nominella räntan är den grundläggande kostnaden som konsumenten betalar för sitt lån. Om den nominella räntan är 5 % och det lånade beloppet 100 000 kronor betalas totalt 5 000 kronor i ränta per år (5 % av 100 000). I den effektiva räntan har extra kostnader så som administrationsavgifter räknats med uppå den nominella räntan.


Relaterade sidor


Referenser

  1. SMS-lån: En kartläggning av unga vuxnas erfarenheter“. Kronofogdemyndigheten.
  2. Sök din kommunala konsumentvägledning“. Hallå Konsument.
  3. SFS 2014:275. Om viss verksamhet med konsumentkrediter. Finansdepartementet
  4. SFS 2010:1846. Konsumentkreditlag. Justitiedepartementet.

Smslån utan ränta första gången 2019 – är räntefritt gratis?
Genomsnitt 4.8 (96%) baserat på 15 betyg

Senast uppdaterad: 2019-01-24 av Anders Larsson (Konsument.se)