Här är alla Smslån som inte använder UC för kreditupplysning

En av de viktigare frågorna vad gäller olika lån är kreditprövning och kreditupplysningar. Det kan vara komplicerat att orientera sig bland begreppen och förstå skillnaderna. Här går vi bland annat igenom vad UC är, vilka alternativ som finns och vilka skillnader som finns mellan olika kreditupplysningsföretag. Detta är viktig information för dig som konsument att känna till när du står inför ett beslut om lån.


Jämför SMSlån utan UC 2018

Följande SMS-långivare använder inte UC för kreditupplysning eller kreditprövning. Läs mer om innebörden av detta under tabellen.

 LångivareMin. LånMax LånLån utan UCBetalningsanmärkningMin. ÅlderNästa steg
1
Ferratum1.000 kr25.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras20 årAnsök
2
Frogtail1.000 kr40.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
3
Risicum1.000 kr20.000 krJa, utan UCNej18 årAnsök
4
Nätlån1.000 kr4.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
5
Kortlån3.000 kr20.000 krJa, utan UCNej18 årAnsök
6
Loanstep1.000 kr15.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
7
Flexlimit3.000 kr20.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
8
ViaConto500 kr50.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
9
Monetti1.000 kr20.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
10
Everydayplus1.000 kr25.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
11
Vivus500 kr20.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
12
Klara Lån1.000 kr50.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
13
Mobillån1.000 kr25.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
14
SMSPengar500 kr12.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
15
Nanokredit1.000 kr20.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
16
Säkerfinans1.000 kr25.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
17
DayPay1.000 kr20.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
18
Lånbutiken500 kr20.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
19
Strandia Finans500 kr12.000 krJa, utan UCNej18 årAnsök
20
Nanoflex1.000 kr10.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
21
Credway1.000 kr20.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras20 årAnsök
22
Expresskredit1.000 kr12.000 krJa, utan UCJa, kan accepteras18 årAnsök
23
Kontant finans1.000 kr20.000 krJa, utan UCNej22 årAnsök
24
Kundfinans500 kr12.000 krJa, utan UCNej18 årAnsök
25
Meddelandelån500 kr30.000 krJa, utan UCNej20 årAnsök
26
Kredit3651.000 kr5.000 krJa, utan UCNej18 årAnsök
27
Kreditkontot3.000 kr20.000 krJa, utan UCNej18 årAnsök
28
Extrakredit3.000 kr20.000 krJa, utan UCNej18 årAnsök

Om SMS-lån

SMS lån utan UC, kreditprövning eller kreditupplysning?Det finns fler olika benämningar för SMS-lån som t.ex snabblån eller snabbkreditlån.

I grunden härstammar begreppet från lånetypens begynnelse då både ansökan till låneförmedlaren och beskedet till låneansökaren hanterades via SMS. Idag är innebörden en annan och ett SMS-lån innebär främst små lån som är snabba och enkla. Löptiden är ofta kort och rör sig i regel om ett par månader även om det finns SMS-lån med längre amorteringstider. Generellt sett är villkoren och kraven på låntagaren lägre än hos diverse storbanker, vilket i regel också medför högre räntekostnader.

I många fall är företagen mer flexibla än banker vad gäller exempelvis utbetalningar, nya låneansökningar och ärendehantering.

Låna pengar utan UC

När du lånar pengar hos större banker sker sannolikt en kreditprövning via Upplysningscentralen. I korta drag är UC ett företag som ägs gemensamt av större banker, som exempelvis Handelsbanken, Danske Bank, Nordea, SEB, Swedbank och de banker som går under Länsförsäkringar.

Informationen som ges via Upplysningscentralen ligger till underlag för bankernas och andra låneaktörers beslut om du ska beviljas lån eller inte. Uppgifterna som finns tillgängliga hämtas bland annat från svenska myndigheter där främst Skatteverket är relevant, men även uppgifter från tingsrätter, finansbolag och Kronofogden samlas in.

Konsumenters ansökningar om olika lån lagras en tid hos UC och påverkar kreditvärdigheten. Kreditvärdigheten är i korta drag ett omdöme där varje låneansökare får en riskpoäng beroende på hur stort risktagande ett lån är för banken. Faktorer som ligger till grund för riskpoäng är bland annat inkomst, anställning, civilstånd, boendesituation och så vidare. Även tidigare mönster analyseras, vilket är viktigt att vara medveten om. En konsument som vid upprepade tillfällen inom en kort tidsperiod tar SMS-lån får i regel en sämre kreditvärdighet.

För de konsumenter som ser kreditprövningar via UC som eventuellt problematiska kan lån utan UC vara ett alternativ. Det kan stämma att risken för att nekas framtida privatlån via storbanker minskar om ingen kreditprövning tas via UC, men å andra sidan sker alltid någon form av kreditprövning. De låneförmedlare som inte samarbetar med UC är oftast knutna till andra aktörer. Exempel på andra kreditupplysningsföretag är Bisnode, Soliditet och Creditsafe. Även dessa gör således en regelrätt kreditprövning och bedömer risken, om än med andra villkor.

Som låntagare är det viktigt att förstå att inga lån sker utan kreditprövning. Lån utan UC innebär att något annat kreditupplysningsföretag gör en prövning. Här finns både för- och nackdelar att väga, vilket du kan läsa mer om under ”kom ihåg”.

Undersök vilket kreditupplysningsföretag som används

Det är mer komplicerat än att UC står på ena sidan med vissa villkor och övriga kreditupplysningsföretag står på andra. Alla upplysningsföretag har egna villkor och regler, vilket gör att konsumenter dels bör undersöka vilket kreditupplysningsföretag som låneförmedlaren använder och dels vad som gäller hos det aktuella kreditupplysningsföretaget. Här kan du ta del av några övergripande skillnader mellan tre upplysningsföretag, men vi rekommenderar ändå att du tar del av samtliga villkor på respektive företags hemsida.

UC – Upplysningscentralen

UC ägs av storbankerna och samtliga företag som samarbetar med UC tar en kreditprövning när du ansöker om lån. Dina förfrågningar hanteras och syns kvarvarande av befintligt år samt två år framåt. Därefter försvinner ansökan från UC:s register. Med andra ord samlas samtliga kreditprövningar och sparas inom dessa tidsintervall och ligger till grund för kommande bedömningar.

Det finns två övergripande typer av upplysningar, dels en personupplysning och dels en mikroupplysning. En personupplysning är omfattande med personuppgifter, inkomstuppgifter, civilstånd, fastighetsinnehav och mycket annat. En mikroupplysning begränsas till personuppgifter, betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden. Eventuella betalningsanmärkningar kvarstår 3 år efter det datum då skulden är återbetald, vilket gäller både hos UC och hos Kronofogden.

Creditsafe

Många företag är anslutna till Creditsafe som egentligen bedriver liknande verksamhet som UC. En skillnad gäller dock hur kreditvärdigheten påverkas och bedöms. Hos Creditsafe påverkar inte antalet kreditförfrågningar din kreditvärdighet. En bedömning görs utifrån den ekonomiska situation som råder den aktuella dagen. Det lagras således inte tidigare förfrågningar som hos UC.

Vad gäller betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden tillämpar Creditsafe samma tid som UC – det vill säga 3 år från den dag som skulden är betald. För företag gäller 5 år.

Bisnode

När du gjort en förfrågan om lån och en kreditupplysning tagits via Bisnode kommer den att lagras i 1 år. Därefter gallras förfrågan ut ur registret. Under Bisnode står även upplysningsföretaget Soliditet. I regel gäller samma villkor för Bisnodes tjänster, med reservation för små skillnader mellan de olika varumärkena.

Hos Bisnode finns betalningsanmärkningar registrerade i 3 år. Det är således skillnad på förfrågan och betalningsanmärkning.

Andra alternativ

Om du överväger att ta ett lån för att undvika kreditprövningar är egentligen lån utan UC sällan ett alternativ. Kreditprövning sker i regel alltid, oavsett vilken långivare du ansöker hos. Vill du helt undvika kreditprövningar bör du överväga andra alternativ, exempelvis:

 • Ta ett lån via en närstående eller vän. Tänk dock på att även dessa lån ska betalas tillbaka och att det i många fall är klokt att skriva ett skuldebrev. Där kan eventuell löptid och ränta regleras. Fördelen är att det ofta går att komma överens om mer förmånliga villkor, samtidigt som du slipper kreditprövning.
 • Spara ihop pengarna. I många fall är det omöjligt, särskilt när ekonomin är mycket ansträngd. Däremot väljer många att ta ett SMS-lån för att de vill ha pengarna snabbt, samtidigt som de i annat fall skulle kunna spara ihop summan. Hör du till den som kan lägga undan en viss summa i månaden bör du fråga dig själv om du inte kan vänta. Är inköpet direkt akut eller har du råd att vänta?
 • Överväg att avstå. Har du inte möjlighet att låna privat eller att spara ihop till pengarna på sikt bör du överväga att undvika lån över huvud taget. SMS-lån ska betalas tillbaka, och det inom en relativt snar framtid. Klarar din ekonomi det? Att låna pengar för att täcka upp för andra lån, eller för att unna dig saker du annars inte har råd med är sällan att rekommendera.

Kom ihåg

Innan du beslutar dig för att ansöka om ett SMS-lån utan UC finns en rad fördelar och nackdelar du bör överväga. Här nedan kan du läsa om några övergripande faktorer att ta hänsyn till.

Fördelar med SMS-lån utan UC

 • Ett lån som inte kreditprövas via UC påverkar inte framtida låneansökningar via banker och företag som är knutna till UC:s tjänster. I regel gäller det större företag och större banker.
 • Bortsett från att ingen kreditprövning tas via UC är ofta kraven för att beviljas ett lån lägre. I vissa fall godkänns även ansökningar av personer med till exempelvis betalningsanmärkningar, låg inkomst eller andra försvårande omständigheter.

Nackdelar med SMS-lån utan UC

 • Även om ingen kreditupplysning tas via UC kommer låneansökaren att prövas via något annat kreditupplysningsföretag. Det finns därför inga alternativ där dina ekonomiska uppgifter är helt ”anonyma”.
 • När du tar ett SMS-lån utan UC brukar det ske hos företag där räntor är högre än genomsnittet hos till exempel vanliga banker och löptiden är generellt sett kortare. Det innebär att du kommer behöva betala tillbaka lånet snabbare än vid storbankers privatlån.
 • Många som ansöker om SMS-lån utan UC gör det på grund av att de nekas lån via exempelvis storbanker. Betalningsanmärkningar eller ärenden hos Kronofogden är inte sällan orsakerna till det. Tänk på att SMS-lån inte är riskfritt och att du riskerar att förvärra existerande ekonomiska problem. Hamnar du hos Kronofogden igen spelar det ingen roll om lånet tagits utan UC – det kommer att synas ändå.

Vanliga frågor

Kan jag ta ett lån utan kreditprövning?

Nej, enligt lag görs alltid en kreditprövning när du ansöker om lån. Dock kan olika kreditgivare använda sig av olika kreditupplysningsföretag vilket i sin tur betyder att kraven och villkoren för att bli beviljad lån kan variera. Vill du undvika att påverka din kreditprövning kan ett lån utan UC vara ett alternativ men en kreditprövning kommer fortfarande att göras.

Vad är UC?

UC är en förkortning för Upplysningscentralen. UC är ett kreditupplysningsföretag som ägs av ett antal storbanker dit många långivare vänder sig för att undersöka hur stort risktagande det är för dem att bevilja dig ett lån. Ju högre risk de anser att det är, desto större är sannolikheten att du får avslag på din ansökan.

Vad är fördelen med lån utan UC?

När du ansöker om ett lån och kreditprövning görs via Upplysningscentralen kommer din ansökan att lagras i systemet oavsett om du blir beviljad lånet eller inte. Om du sedan ansöker om lån hos en annan bank som också använder UC kommer de att kunna se om du tidigare har fått avslag på en ansökan, det påverkar därmed din kreditvärdighet. Vid ett lån utan UC används istället ett annat kreditupplysningsföretag och sannolikheten för att din kreditvärdighet ska påverkas är mindre.

Vad är det viktigaste att tänka på när jag vill ta ett SMS-lån?

Innan du tar ett SMS-lån finns det många aspekter att ta hänsyn till. Det viktigaste är dock att du känner till de regler och villkor som gäller för det specifika lånet samt att du är medveten om lånets totala kostnader och att det ska betalas tillbaks.


Relaterade sidor


Referenser

 1. SMS-lån: En kartläggning av unga vuxnas erfarenheter“. Kronofogdemyndigheten.
 2. Sök din kommunala konsumentvägledning“. Hallå Konsument.
 3. SFS 2014:275. Om viss verksamhet med konsumentkrediter. Finansdepartementet
 4. SFS 2010:1846. Konsumentkreditlag. Justitiedepartementet.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Anders Larsson är sakkunnig inom frågor som berör finans (bl.a. lån och kreditkort) och har som ambition att den här sidans innehåll alltid ska vara korrekt och uppdaterat. Som konsument bör du dock alltid kontrollera de dagsaktuella uppgifterna på egen hand. Om du har förslag på hur innehållet kan förändras eller förbättras så kan du använda formuläret på kontaktsidan.
Här är alla Smslån som inte använder UC för kreditupplysning
Genomsnitt 4.8 (96.67%) baserat på 6 betyg

Senast uppdaterad: 2018-06-15 av Anders Larsson