Sparlån

Sparlån är ett registrerat betalningsinstitut som var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att förmedla lån mellan personer, företag och institutioner som vill låna ut pengar och personer som vill låna, så kallade “peer to peer”-lån (P2P lån). Deras vision var att kunna erbjuda både en sparform och en låneform som ger ett bättre värde både till den som vill spara och den som vill låna än vad de traditionella bankerna och låneinstituten kan erbjuda.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 10.000 – 300.000 kr
Löptid: 6 – 120 månader
Eff. ränta: max. 5,76%  
Startavgift: 136 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 20 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Sparlån
Bolag: Sparlån Sverige AB
Org. nr: 556983-3204
FI institutnummer: 45027

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel: “Ett lån på 300 000 kr till 4,45 % nominell ränta (räntan är fast och sätts individuellt baserat på dina förutsättningar) kostar 3 204 kr/månad (Effektiv ränta 5,28%), dvs totalt 384 517 kr. Totalkostnaden och den effektiva räntan inkluderar förmedlingsavgift. Förmedlingsavgiften tas ut vid lånets startdag och inkluderas i det totala lånebeloppet. Förmedlingsavgiften motsvarar 0,52 procentenheter av den effektiva räntan och utgörs av ett belopp om 72 kr per månad.”


Omdöme

SparlånSparlån Sverige AB har sedan 2015 tillstånd av Finansinspektionen att verka som betalningsinstitut. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Sparlån är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån eller en försäkring på distans (t.ex. via internet).

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Låna pengar

SparlånSparlåns lån är person till person-lån eller så kallade “peer to peer”-lån (P2P Lån) där du lånar pengar från andra personer eller företag och på det sättet slipper bankernas avgifter och räntor. Sparlån står under Finansinspektionens tillsyn och ser till att du får låna på ett tryggt och smidigt sätt.

Du ansöker om ett lån kostnadsfritt på deras hemsida, tjänsten är tillgänglig 24 timmar om dygnet och får svar direkt. För att få ditt lån beviljat ska du klara Sparlåns kreditbedömning och uppfylla de kriterier som finns. En kreditbedömning görs i tre steg, först tas en kreditupplysning hos US, Upplysningscentralen. Där framkommer det om du har några betalningsanmärkningar och det kontrolleras det om de uppgifter du angett om inkomst och skulder stämmer med de uppgifter som finns i offentliga register. Även ett kreditbetyg ges av upplysningscentralen som bedömer sannolikheten gällande din återbetalningsförmåga, till exempel om det finns faktorer som antyder att du kommer få problem med att betala tillbaka skulden. Steg två i processen innebär att det görs en “kvar att leva på”-kalkyl (KALK) vilket innebär att Sparlån tittar på vad som finns kvar efter att kostnader för boende och hushåll betalts. I det tredje och sista steget analyserar Sparlån kreditupplysningen, kreditbetyget och resultaten från “kvar att leva på”-kalkylen med önskad lånesumma och löptid. De kriterier som måste uppfyllas är att du inte ska ha några betalningsanmärkningar, ha en fast inkomst på minst 150 000 kronor per år, varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år, att lånet understiger årsinkomsten, att du fyllt 20 år och kan avbetala lånet innan du fyllt 70 år.

Hos Sparlån ges lån ges mellan 10 000 kronor och 300 000 kronor och kan återbetalas inom en tidsperiod från sex månader till tio år, allt utifrån låntagarens önskemål. Det finns inga dolda avgifter, du betalar en fast ränta och det finns möjlighet till att teckna låneskydd.

De lån som Sparlån erbjuder är annuitetslån vilket betyder att du betalar en lika stor kostnad varje månad. Det betyder att i början av låneperioden består månadskostnaden av en större del ränta gentemot en lägre amortering och i slutet av låneperioden är räntedelen lägre och amorteringsdelen högre. På detta vis kan du lättare planera din ekonom än vid rak amortering där du har en högre månadskostnad i början av låneperioden.

Investera

De pengar som Sparlån lånar ut kommer från både privatpersoner och företag som valt att investera och spara genom Sparlån. Med andra ord lånas pengar ut från privatpersoner och direkt till dem som vill låna och Sparlån sköter endast allt det administrativa, som en mellanhand. Du får samma ränta på pengarna som bankerna skulle satt, upp till 9 %, och Sparlån tar endast ut en serviceavgift på 1,8 % som dras på räntan. Får du inte in någon ränta betalar du med andra ord inte heller någon avgift. Investeringen ger alltså högre avkastning än vanligt sparande och har en låg riskprofil.

Det är främst tre faktorer som bidrar till den högre avkastningen. Dels erbjuder Sparlån en smidig process genom en modern digital plattform vilket bidrar till en snabbare låneprocess. De har även en riskjusterad ränta mellan 3 till 9 % beroende på riskprofilen som låntagaren väljer. Till sist får du även ränta på räntan tack vare den stabila investeringsformen där du kan välja att återinvestera ränteintäkterna.

Då svenska låntagare i regel är goda betalare och Sparlån sprider ut kapitalet på flera låntagare är riskprofilen låg. Låntagarna betalar av en lika stor summa varje månad vilket innebär ett stabilt och förutsägbart sparande, och risken minskar med tiden. I Sverige har vi ett bra ekonomiskt system vad gäller kreditprövning och indrivning vilket även det bidrar till en låg riskprofil.

Du väljer själv på vilken risknivå du vill lägga dig på som investerare. Beroende på om du vill ha ett säkert sparande för en kommande resa eller har en summa pengar du vill investera långsiktigt med högre risk väljer du den riskprofil som passar dig. Du kan när som helst ändra riskprofilen för de pengar som inte än lånats ut. När du har valt en riskprofil matchar Sparlån investeringen med passande lån och låntagare som har samma riskprofil.

Hos Sparlån finns det även möjlighet till månadssparande. Det går till på samma sätt, det vill säga att du registrerar sig som långivare och pengarna som sätts in via autogiro varje månad lånas ut enligt ens investeringsprofil.

Finns det några risker med att investera pengar i ett P2P-system?

De medel du sätter in som investerare täcks inte av den statliga insättningsgarantin hos Sparlån. Detta innebär att dina pengar kommer gå förlorade ifall Sparlån skulle gå i konkurs. Att investera pengar är alltid en risk men om du är villig att ta risken hos ett peer-to-peer institut som Sparlån har du fördelen med en högre avkastning, du får tänka på din investering mer som en affärsinsättning än en sparform.

Hur fördelas pengarna en investerare satt in?

En grundregel när det kommer till peer-to-peer-systemet är att hela det belopp en investerare sätter in inte beviljas en enda låntagare, utan fördelas på ett antal. Detta görs för att minimumera risker, likt att låntagaren inte kommer kunna betala tillbaka beloppet den lånat. Hos Sparlån gäller samma princip.

Gå vidare till webbplatsen


Sparlån
Genomsnitt 4.4 (88.57%) baserat på 14 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)