Telia

TeliaTelia är ett svenskt telefonbolag som idag är en svensk-finsk koncern med nordisk bredd. Bland ägarna finns bland annat den svenska och finska staten, och fram till april år 2016 kallades företaget Telia Sonera, men är numera känt endast som Telia. Fokus inom bolaget idag är att erbjuda snabb, smidig och säker telefoni, surf och SMS till både privata kunder och företag runt om i Norden.

Dagens moderna Telia har en bakgrund som svenska Televerket, vilket var ett statligt bolag ansvarigt för det fasta telefonnätet i Sverige. Länge hade Televerket monopol på svensk telefoni, vilket upphörde år 1992 i samband med en omorganisation av uppgifter på statlig nivå, vilket också medförde ett namnbyte från Televerket till Telia.

Telia Sonera bildades i december år 2002 i form av en fusion mellan svenska Telia och finska Sonera, vilket i sin tur hade bildats ur det finska Post-och televerket.

Telia erbjuder fast telefoni, mobiltelefoni, internetbaserade tjänster, surf och bredbands-TV, till både privatpersoner och företag. Tack vare Telias paketlösningar är det möjligt att inkludera mobilabonnemang till hela familjen, fast telefoni, surf och bredbands-TV i ett enda paket.


Telia Mobilabonnemang

Hos Telia kan du som både privatperson och företagskund välja mellan mobila telefonlösningar via antingen abonnemang eller kontantkort. Telia erbjuder numera en övergripande abonnemangstyp med flera underalternativ, där det som skiljer de olika prisnivåerna åt är mängden surf. Den billigaste abonnemangslösningen ger dig en datamängd på 1 GB per månad medan den dyraste ger dig 100 GB. Däremellan finns fyra andra alternativ. Telia ger exempel på hur långt datamängden räcker för att exempelvis streama musik eller film för varje alternativ, i syfte att underlätta för den som har svårt att välja. I övrigt ingår fria samtal, SMS och MMS i samtliga abonnemangstyper, samt fri surf på sociala medier. Om du köper 20 GB data eller mer per månad har du också möjlighet att föra över oanvänd surfmängd på nästa månad. Är du under 28 år får du en ungdomsrabatt på 50 kronor. Abonnemang hos Telia har en uppsägningstid på en månad. Ett vanligt abonnemang kommer inte med någon bindningstid; däremot gäller bindningstider på 24 månader ofta för specialerbjudanden.

Telia erbjuder också smartphones till reducerat pris i samband med att du tecknar ett abonnemang. Du betalar du en fast månadskostnad och har en bindningstid på 24 månader. Du har också möjlighet att välja att köpa en ny mobil utan bindningstid, men då betalar du mer per månad (ca 100 kronor). 


Familjeabonnemang

Ett familjeabonnemang innebär i korthet att alla i familjen delar på ett abonnemang, med en enda månadskostnad på en faktura. Utöver huvudabonnemanget kan ytterligare fyra abonnemang anslutas till tjänsten. Precis som för vanliga mobilabonnemang får alla anslutna gratis samtal och meddelanden, samt varsitt nummer. Minsta möjliga datamängd för ett familjeabonnemang är 20 GB och för varje mobilanslutning betalar du 149 kronor. Ingen bindningstid gäller för abonnemanget; undantaget är om du köpt en mobiltelefon till reducerat pris tillsammans med mobilanslutningen. Då gäller den bindningstid som kom med telefonen (normalt 24 månader).


Telia mobilt bredband

Telia kan erbjuda trådlöst bredband via 3G- och 4G-nätverken i hastigheter mellan 10–60 Mbit/s – dock något långsammare för 3G, där normal hastighet är mellan 2–10 Mbit/s. Fem olika paket med olika surfmängder finns tillgängliga: 6, 20, 40, 60 och 100 GB. Du kan också lägga till en surfplatta eller en router till ett av dessa paket. Bland de routeralternativ som finns att väja mellan hittar du både vanliga stationära routrar för hemmabruk samt mobila sådana som är små och lätta att ta med sig.

Väljer du ett bredbandsabonnemang med 20 GB surf eller mer får du en surfpott – det vill säga att den datamängd du inte använt under en månad överförs till nästa månad. Skulle din datamängd ta slut måste du köpa till extra surf för att kunna fortsätta surfa. Om detta sker ofta erbjuder Telia möjligheten att uppgradera ditt abonnemang via Mina Sidor.

Med abonnemang på 20 GB eller mer får du dessutom obegränsad surf på de platser där Telia WiFi finns. Har du redan ett mobilabonnemang samt vanligt bredband hos Telia, ingår mobilt bredband.


Täckning

Telias mobila nätinfrastruktur är den mest omfattande som finns på den svenska marknaden idag. Detta beror på Telias historia som svenska Televerket, med monopollösningar på fast telefoni och telefonledningar. Telias GSM-nät täcker nästan 100 % av den svenska befolkningen och 75 % av den totala landytan, vilket betyder att du med Telia har täckning på mobilen i princip i hela Sverige. Telia innehar dessutom GPRS-licens, LTE och EDGE, men saknar 3G-licens, vilket gör att Telia behöver samarbetspartners för att kunna erbjuda just 3G-tjänster.


Support

Telia har en kundsupport som du kan komma i kontakt med via antingen webben, telefon, chatt eller via mejl. Telefontjänsten är öppen på vardagar mellan klockan 08:00 och 21:00, och på helger mellan klockan 09:00 och 17:00. Du kan enkelt komma i kontakt med supporten både när du befinner dig hemma eller utomlands.

Telias livechatt finns tillgänglig via hemsidan, där du också hittar en bred FAQ avdelning med svar på alla de vanligaste frågorna. Live-chatten är öppen alla dagar i veckan mellan klockan 08:00 och 21:00.

Det går dessutom bra att maila in frågor till Telia, även om det är värt att notera att snabbast svar ofta uppnås genom att ringa eller chatta direkt med en medarbetare. Du kan naturligtvis också besöka en fysisk Telia-butik, där du kan prata direkt med en medarbetare ansikte mot ansikte.


Relaterade sidor


Betyg

Betygsätt gärna informationen på den här sidan om Telia på en skala från 1 (inte bra) till 5 (mycket bra).

Telia
Genomsnitt 3.8 (76.67%) baserat på 12 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Eva Nilsson (Konsument.se)