Thorn

Thorn PrivatFinans grundades av företaget Thorn Svenska AB år 1970, och de är en av de äldsta aktörerna på marknaden gällande privatekonomi. Thorn tillhandahåller lånlösningar till privatpersoner, sett till deras personliga behov och möjligheter. Förutom privatlån erbjuder Thorn även avbetalningslösningar för köp av hemelektronik och vitvaror.

För att kunna ta ett lån hos Thorn måste du vara minst 20 år gammal, ha ett svenskt bankkonto och inte heller ha några betalningsanmärkningar. Betalningsanmärkningar kollar Thorn upp genom att göra en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) på dig när du ansöker om ett lån.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 10.000 – 100.000 kr
Löptid: 12 – 72 månader
Eff. ränta: 11,00% – 29,49%
Startavgift: 595 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej, tar UC
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Thorn
Bolag: Thorn Svenska AB
Org. nr: 556136-8480
FI institutnummer: 44056

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

“Representativt exempel: Om du lånar 20 000:- i 72 månader så betalar du 513:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 38 245:-, baserat på fast ränta 21,60%, effektiv ränta 27,35% (2018-01-02), uppläggningsavgift 595:- (som läggs till lånet) och autogiro. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs.


Thorn omdöme 2018

ThornThorn har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Thorn är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Vilka typer av lån erbjuder Thorn?

ThornThorn erbjuder flera varianter av lånlösningar, så som PrivatLånPlus, PausLån, TryggLån och ProduktFinans. Alla lån hos Thorn är utan säkerhet. Här följer en sammanfattning av de olika lånen, för jämförelse med andra bolag, se jämförelsetabellen.

PrivatLån Plus

PrivatLån Plus är en effektiv lösning ifall behov av pengar uppstår plötsligt, vid till exempel oförutsedda utgifter så som en olycka eller att ett erbjudande som du inte kan tacka nej till dyker upp. Med PrivatLån Plus bestämmer du som låntagare själv avbetalningstiden. Du har även möjlighet att betala av lånet tidigare än vad som avtalats utan extra kostnad. Du kan låna upp till 100 000 kronor med en fast årlig ränta som startar på 9,84 % och du har möjlighet att göra större amorteringar än vad som är bestämt i avbetalningsplanen.

PrivatLån Plus är ett bra alternativ för dig som inte vill eller kan betala av lånet under kortare tid utan behöver en mer flexibel löptid. Hos Thorn kan du välja en avbetalningstid mellan 12 till 72 månader. På Thorns hemsida under fliken PrivatLån Plus hittar du en tabell där du kan få en översikt på vad din månadskostnad skulle bli utifrån summan på lånet och längden på avbetalningstiden. Till exempel: Om du lånar 50 000 kronor under 24 månader kommer din månadskostnad landa på ungefär 2 331 kronor exklusive administrationsavgifter (19 kronor i månaden vid autogiro, annars 39 kronor). Thorn använder sig av fast individuellt satt ränta som sätts efter genomförd kreditprövning.

PausLån

PausLån är, precis som namnet antyder, ett lån som du har möjlighet att pausa. Med PausLån kan du pausa din betalning när du vill, och precis som med PrivatLån Plus kan du själv styra över återbetalningstiden och lösa lånet tidigare än avtalat utan att betala någon avgift. Under pauslånets löptid har du möjlighet att pausa lånet två gånger, dock endast en gång per år. Du behöver inte bestämma vid tecknandet av lånet vilken månad som ska pausas. För att vara säker på att få den pausmånad du vill ha måste du kontakta Thorn via telefon senast den femte dagen den månad du vill pausa. Till exempel, vill du att din betalningsfria månad ska infalla under januari måste du prata med Thorn senast den 5 januari.

På Thorns hemsida under fliken PausLån, hittar du en tabell där du själv kan få översikt över vad din månadskostnad skulle bli utifrån summan på lånet och längden på avbetalningstiden. Till exempel, om du lånar 50 000 kronor under 24 månader kommer din månadskostnad landa på cirka 2 331 kronor exklusive administrationsavgifter (19 kronor i månaden vid autogiro, annars 39 kronor). Thorn använder sig av fast individuellt satt ränta som sätts efter genomförd kreditprövning.

TryggLån

Trygglån är ett lån på upp till 50 000 kronor med ett inbyggt betalskydd ifall du skulle bli arbetslös eller sjuk. Ifall du blir sjukskriven eller förlorar ditt arbete kommer du få ut en ersättning och dina anhöriga behöver inte oroa sig över lånet vid en eventuell dödsolycka. Försäkringen som är kopplad till lånet täcker upp till 12 följande månadsinbetalningar och efter det täcker betalskyddet vad som är kvar av lånet vid ett dödsfall.

Vill du få en översikt gällande vad din månadskostnad skulle bli utifrån summan på ditt tänkta lån och längden på avbetalningstiden, gör du det under fliken TryggLån, med hjälp av en tabell. Till exempel: Om du lånar 50 000 kronor under 24 månader kommer din månadskostnad landa på cirka 2 331 kronor exklusive administrationsavgifter (19 kronor i månaden vid autogiro, annars 39 kronor) och uppläggningsavgift på 595 kronor. Betalskyddet är inkluderat i månadskostnaden för de första 12 månaderna och förlängs sedan månadsvis utan bindningstid. Du kan när som helst plocka bort betalskyddsdelen från lånet. Thorn använder sig av fast individuellt satt ränta som sätts efter genomförd kreditprövning.

ProduktFinans

ProduktFinans är en finansieringslösning för dig som är intresserad av att köpa hemelektronik eller vitvaror på avbetalning. Samma villkor gäller som för PrivatLån Plus, PausLån och TryggLån. Du kan även välja när du vill få produkterna levererade hem till dig.


Frågor och svar

Hur ansöker jag om lån hos Thorn?

Förutom att uppfylla grundkraven måste du ha ett giltigt BankID för att kunna skriva på avtalet ifall du blir beviljad lån. För att ansöka om lån fyller du i formuläret på Thorns hemsida och därefter gör Thorn en kreditprövning via UC för att se om du kan bli berättigad ett lån. Ansöker du under Thorns ordinarie öppettider får du besked inom en timme. Ifall du inte har möjlighet att skriva under avtalet elektroniskt kan Thorn skicka avtalet via post som sedan ska skickas tillbaka underskrivet med en kopia av din legitimation.

När måste jag börja betala tillbaka mitt lån hos Thorn?

 Du kan välja en avbetalningstid från 12 till 72 månader. Tänk på att det sällan lönar sig att ta ett mindre lån och betala av det under en längre tid då räntan tickar på. På Thorns hemsida kan du genom att använda dig av tabellen på de individuella lånsidorna få en tydligare bild av vad ett lån skulle kosta beroende på vilken avbetalningstid du väljer.

Hur lång tid tar det att få pengarna?

När du skrivit under låneavtalet och Thorn godkänt din ansökan får du oftast pengarna på ditt konto samma dag eller dagen efter. Vill du ha mer information kan du ringa Thorns kundtjänst, öppen måndagar till fredagar mellan 08:00 – 18:00 eller lördagar mellan 10:00 – 16:00.

Gå vidare till webbplatsen


Thorn
Genomsnitt 4 (80%) baserat på 4 betyg

Senast uppdaterad: 2018-10-17 av Lars Jonsson (Konsument.se)