Vivus

Vivus.se ägs av 4finance AB som är en del av 4finance Group, vars verksamhet är ett registrerat Konsumentkreditinstitut under Konsumentverkets och Finansinspektionens tillsyn. 4finance Group är en av de ledande kreditgivarna i norra Europa med över 10 000 000 utgivna krediter och med kunder i 14 länder. För att få ta ett lån hos Vivus måste du vara 18 år fyllda och ha ett svenskt personnummer, mobilnummer och bankkonto. Vivus gör även en kreditupplysning på alla låntagare men använder sig inte av UC, vilket innebär att du kan behålla ditt UC kreditbetyg när du ansöker om ett lån hos Vivus. För jämförelse med andra bolag, se jämförelsetabellen nedan.

4FinanceGroup AB står även bakom Onea.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Översikt

Låna: 5,000-20,000
Löptid: 1-12 månader
Eff. ränta: 650%  
Startavgift: 170 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Nej
Lån utan UC: Nej
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Fast inkomst
Folkbokförd i Sverige
Ingen skuld hos Kronofogden

Bolagsuppgifter

Varumärke: Vivus
Bolag: 4finance AB
Org. nr: 556790-4189
FI institutnummer: 44071

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull kreditgivare
Tydliga villkor
Tryggt val av långivare

Representativt exempel: en kredit på 5 000 kronor över en period av 12 månader med en månatlig fast ränta på 18% uppgår till 10 325,19 kr i räntekostnader, totalt belopp att betala är 15 325,19 kr. Representativt exempel på den nominella fasta årsräntan är 216 %. Den maximala effektiva räntan är 650%. “


Vivus omdöme 2018

Vivus4Finance AB, som står bakom Vivus, har sedan 2016 tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet med konsumentkreditgivning. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Vivus är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån via Internet.

Ansök direkt – helt kostnadsfritt


Vivus Lån

Smålån

Vivus erbjuder smålån från 500 kronor upp till 20 000 kronor. Med ett smålån får du pengarna snabbt vilket kan vara lämpligt om en oförutsedd utgift uppstår, till exempel kan det vara att du behöver pengar till att reparera bilen för att ta dig till den viktiga arbetsintervjun på annan ort. Vivus rekommenderar dock inte att du söker lån hos dem för att betala av andra lån, ifall pengarna ska användas för att lösa ”långsiktiga finansiella problem” eller ifall du helt enkelt lever över dina tillgångar och därför behöver ett lån. Som ny kund hos Vivus kan du låna upp till 6 000 kronor ränte- och avgiftsfritt första månanden.

Vivus

På deras hemsida finner du en slider där du genom att dra i slidern får en överblick av kreditperioden. Om du väljer, som återkommande kund, att ta ett lån på till exempel 5 000 kronor kommer första betalningen att infalla 30 dagar senare med en ränta på 900 kronor. Den effektiva räntan, vilket är ett uttryck för den årliga räntesatsen, blir då 649,1 % fram till 30 dagar efter ansökt lån. Som kund hos Vivus kan du välja att betala av hela krediten på en gång eller i klumpsummor, och du kan även ansöka om att utöka din kreditgräns när som helst.

Vivus smålån har egenskaper som gör att de kan klassificeras som “snabblån” eller “sms lån”.

Villkor när du ska ta ett lån

För att ansöka om kredit hos Vivus måste du uppfylla de grundläggande kraven; vara minst 18 år gammal, ha ett svenskt personnummer, svenskt bankkonto och ett svenskt mobilnummer. Du behöver därutöver genomgå en kreditprövning. Om du tror att du uppfyller dessa krav behöver du dessutom registrera dig och fylla i din inkomst, kostnader för nuvarande lån, bostadskostnad och hur många personer ni är i hushållet. All denna information sparas sedan och du kommer inte att behöva fylla i det igen ifall du söker framtida lån hos Vivus.

Hur mycket du kan låna hos Vivus beror på din ålder. Personer som är mellan 18–21 år gamla kan första gången låna upp till 4 000 kronor, medan personer som är äldre än 21 år vid första tillfället kan låna upp till 6 000 kronor. Om du som låntagare sedan betalar tillbaka lånet i tid kommer din kreditgräns att höjas. De som är mellan 18 och 21 år gamla kan då låna upp till 6 000 kronor, medan de som är 22–23 år gamla kan låna upp till 7 500 kronor. Är du över 23 år gammal kan du efter att ha skött ditt första lån hos Vivus senare låna upp till 9 000 kronor. Efter det andra lånet höjs kreditgränsen för sista gången. Det innebär att:

  • du som är mellan 18 och 21 år inte kommer att kunna låna mer än 8 000 kronor åt gången,
  • om du är mellan 22–23 år får du då låna upp till 9 000 kr vid ett och samma tillfälle,
  • och är du över 23 år får du låna maxbeloppet vilket är 20 000 kronor.

Detta betyder att du måste vara minst 24 år gammal och lånat och skött ditt lån hos Vivus vid två tidigare tillfällen för att kunna låna det högsta beloppet.

Lån med ångerrätt

Du som låntagare har även ångerrätt ifall du känner att lånet var ett ogenomtänkt beslut, vilket innebär att du har 14 dagar på dig att höra av dig antingen via samtal eller via mejl till Vivus kundtjänst och meddela att du ångrat dig. Efter detta har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånebeloppet. Eftersom att låneavtalet avskrivs behöver du inte betala den förbestämda lånekostnaden, dock tar Vivus ut en ränta på beloppet som fortlöper tills dess att det ångrade lånebeloppet betalats tillbaka.


Vanliga frågor

När måste jag börja betala tillbaka mitt lån hos Vivus?

Genom att använda dig av kalendern i låneslidern kan du själv välja när du vill börja betala tillbaka ditt lån – dock måste det senast ske 30 dagar efter taget lån. Du har även möjlighet att välja att börja betala tillbaka redan dagen efter att du tecknat lånet. Vivus erbjuder sina låntagare att förlänga sina lån ifall du inte kan betala tillbaka som planerat. Du kan då välja att förlänga med 7, 15 eller 30 dagar. Detta görs dock mot en avgift som grundar sig på summan av ditt lån.

Hur lång tid tar det att få pengarna?

Efter att du har registrerat dig på Vivus.se måste du identifiera dig för att kunna genomföra din ansökan. Detta gör du genom att antingen använda dig av ditt bankkonto och Instantor eller genom att bli uppringd av en av Vivus medarbetare som kan hjälpa dig vidare med ansökan. Din ansökan behandlas inom några minuter och du får därefter ett besked. Om din ansökan godkänns förs pengarna över till det konto du har uppgett. Hur lång tid detta tar beror på vilken bank du har – använder du Nordea eller Handelsbanken tar det cirka 15 minuter, medan om du har någon annan bank måste ansöka och bli beviljad kredit innan klockan 13.00 helgfri vardag för att få pengarna samma dag. Ansöker du under en helgdag får du pengarna nästkommande bankdag. Du kan ansöka om kredit hos Vivus dygnet runt.

Gå vidare till webbplatsen


Vivus
Genomsnitt 4.4 (88%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2018-05-25 av Lars Jonsson (Konsument.se)