Zensum

Zensum är ett svenskt företag vars huvudsakliga verksamhet är att förmedla lån mellan banker och privatpersoner. Företaget erbjuder även en försäkringsverksamhet där du som kund kan försäkra dig mot inkomstbortfall. Tidigare har företaget även haft fonder men dessa såldes år 2017. Företaget deltar i ett projekt som kallas ”Jobs for change” som drivs av hjälporganisationen Hand in Hand. Denna hjälporganisation arbetar i utvecklingsländer, främst mot kvinnor, och grundtanken är att erbjuda små lån som snabbt skapar arbete.

Låneförmedlingen, som är den större delen av verksamheten, bygger på att privatpersoner ansöker om lån hos företaget. Låneförmedlaren skickar deras ansökningar vidare till sina samarbetande banker, och får ett antal låneförslag tillbaka. Om privatpersonen accepterar ett av buden blir det i fortsättningen en affär helt mellan privatpersonen och den valda banken då låneförmedlaren har fyllt sin uppgift och kopplas bort i processen.

Besök Zensum


Översikt

Låna: 20.000 – 500.000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Eff. ränta: 2.95% – 29.06%
Startavgift: 0 kr

Villkor

Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Nej, tar UC
BankID / Mobilt BankID: Ja
Helgutbetalning: Nej

Krav

Minst 18 år gammal
Folkbokförd i Sverige minst ett år
Fast inkomst
Årsinkomst på minst 120 000 kr

Skuldfri från kronofogden i minst 6 månader

Bolagsuppgifter

Varumärke: Zensum
Bolag: Zensum AB
Org. nr: 556953-5742

FI institutnummer: 44004

Trygghet

Tillstånd av Finansinspektionen
Ansvarsfull låneförmedlare
Tydliga villkor
Tryggt val av låneförmedlare

Representativt exempel: “Räntan är rörlig och sätts individuellt, mellan 3,45%-29,06%, högsta effektiva räntan 33,23%. Exempelränta är 5 % (effektiv). Totalbelopp för ett annuitetslån på 500000, 15 års löptid, 0 kr i uppläggningsavgift. Månadskostnad: 3954 kr, totalkostnad 711714 kr. Återbetalningstider mellan 1-15år kan sökas.”


Zensum omdöme 2018

Zensum har sedan 2014 tillstånd av Finansinspektionen att verka som konsumentkreditförmedling. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att företaget har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Zensum är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett avtal och tecknat ett lån på distans (t.ex. via internet).

Ansök hos Zensum


Låna pengar

De lån som Zensum erbjuder sig att förmedla ligger på 20 000 kronor till 500 000 kronor, och med en återbetalningstid från 1 till 15 år. Lånen som erbjuds är så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Låneförmedlaren har ett inlägg på sin hemsida (Om oss) där de uppmärksammar låntagare på att det extra utrymme i ekonomin som de skapade med ett lån inte ska användas till mer konsumtion, utan till sparande. Den som vill låna behöver dock inte ange syftet med lånet, varken vid ansökan eller senare.

Zensum samarbetar i dagsläget med följande långivare: Avida Finans, Balanzia, Collector Bank, Credento, Credex, Euroloan, ICA Banken, Ikano Bank, Konsumentkredit, Lendify, Marginalen Bank, Nystart Finans, Med Mera Bank, Resurs Bank, Santander och SevenDay.

Räntor

Låneförmedlaren anger att ränteläget hos de banker de samarbetar med är cirka 4 % upp till cirka 30 %. På företagets hemsida finns en ”räknesnurra” där du kan fylla i det lånebelopp du vill ta samt fylla i under vilken tidsperiod och få en exempelsumma på din amortering och den tillhörande räntan. Företaget använder 5 % som exempelränta för att bedöma månadskostnad.

Bara en UC

Precis som de flesta motsvarande företag i branschen tar Zensum en kreditupplysning vid en låneansökan. Denna upplysning kommer att ge dem en överblick över din ekonomiska situation och denna kommer inkluderas i din ansökan som skickas vidare till de samarbetande bankerna. För den enskilde låntagaren kan det vara önskvärt att endast en upplysning görs, eftersom många registreringar hos UC sänker kreditbetyget och kan begränsa kreditmöjligheterna under några månader.

Lånekrav

De lånekrav som anges är de grundläggande krav som de flesta samarbetande banker har gemensamt. De kan sammanfattas som:

  • Du som ansöker om ett lån ska vara minst 18 år gammal
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige sedan minst ett år
  • Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka
  • Du ska ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor

Det finns inget formellt hinder mot att söka lån trots betalningsanmärkningar. Det kan dock vara så att om du har en historik med betalningsproblem så får du färre offerter, och dessutom till förhållandevis hög ränta. Det är viktigt att du är medveten om att varje bank gör sin egen bedömning när det kommer till din ansökan.

Procedur efter ansökan

Som ett första steg behandlas ansökan manuellt hos Zensum. Bland annat tar de ut en kreditupplysning via UC som de kan skicka med till ”sina” banker. Du gör din ansökan via Internet, och om du söker på kvällen blir ansökan behandlad nästa arbetsdag. Inom någon arbetsdag kommer du att få ett antal förslag från olika banker. Även om du har önskat ett visst belopp och en viss återbetalningstid kan de förslag du får skilja sig från dessa, detta beror på att vissa banker inte såg dig som tillräckligt återbetalningslämplig för det belopp du önskade.

Låneförmedelaren presenterar de olika förslagen för dig. När du har valt ett förslag som passar din situation och har en ränta som tilltalar dig, kan man förenklat säga att låneförmedlaren ”försvinner”. De har gjort sitt jobb, och nu sker all förbindelse direkt mellan banken och kunden. När du ska godkänna ditt låneförslag kan du i de allra flesta fall göra en underskrift med ditt Mobila BankID, och vanligen har du efter detta pengarna på sitt konto inom ett par dagar.

Kostnader för låneansökan

Det är helt gratis att söka lån via Zensum, och det gäller både i fallet att du hittade ett lån som du accepterade eller om du tackade nej till samtliga förslag. En låneförmedlare betalas av de deltagande bankerna, så i praktiken ligger deras kostnader i räntan från respektive bank.

Trygghetsförsäkring

Företaget erbjuder även en försäkring som kan ge ett basalt skydd vid sjukskrivning eller (ofrivillig) arbetslöshet. Principen är att du försäkrar dig för en summa mellan 1 000 kronor och 8 000 kronor per månad. Om du blir sjukskriven eller arbetslös betalas den valda summan ut, så att du till exempel kan sköta amorteringar på sina lån. För att kunna teckna försäkringen måste du vara minst 18 år men högst 64 år gammal. Du måste också ha en tillsvidareanställning.

Det försäkringsbelopp du väljer får vara högst 30 % av bruttolönen. Försäkringen kostar 5,95 % av försäkringsbeloppet per månad. Som ett exempel: En försäkring på 3 000 kronor kostar drygt 178 kronor i månaden. Det blir cirka 2 142 kronor på ett år, och här kan ett alternativ vara att spara motsvarande summa, det vill säga att försäkra sig själv.

Fonder

Företaget har tidigare haft två fonder, Zensum Tillväxt och Zensum Balanserad. Det har båda ingått i de fonder som kan väljas i PPM-systemet. Sedan slutet av år 2017 är dock dessa fonder sålda till East Capital Asset Management SA. Fonderna finns dock kvar i PPM-systemet, och är fullt valbara där.


Zensum
Genomsnitt 5 (100%) baserat på 2 betyg

Senast uppdaterad: 2018-11-13 av Lars Jonsson (Konsument.se)