Stockholm: Elpris idag, elbolag och elavtal (2024)

På den här sidan hittar du bland annat följande:

Elpriser idag i Stockholm
Stockholms bästa elbolag och elavtal
Så tecknar du ett nytt elavtal
Återkommande frågor och svar

Bästa elbolag och elavtal i Stockholm just nu

ElbolagEgenskaperOmdömeNästa steg
Tibber El till inköpspris (+ bara 49 kr/mån)
Flest nöjda kunder av alla elbolag
100% fossilfri el – utan bindningstid
Se elpris →
Fortum Rabatt på elavtalet i 1 helt år
Skräddarsy ditt elavtal
100% fossilfri el
Se elpris →
Cheap Energy Inga fasta avgifter!
100% naturlig energi
Utan (eller med) bindningstid
Se elpris →
Svealands Elbolag Fastprisgaranti på ditt elavtal
Prismatchning med extra rabatt
Välj elursprung själv
Se elpris →
Telge Energi Timpris utan påslag
Låg månadsavgift
Ingen bindningstid
Se elpris →
Stockholms Elbolag Välj mellan fastpris eller rörligt pris
Lägre elpriser utan extra påslag
Avtal med rimliga villkor
Se elpris →
Skellefteå Kraft 100% förnybar el till inköpspris
Prisbelönt kundservice
Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid
Se elpris →

Så här jämför du elpriser i Stockholm på Konsument.se

Här kan du enkelt jämföra olika elbolag och deras erbjudanden för att hitta det bästa elavtalet för dig. Du befinner dig redan på sidan med aktuella erbjudanden, och här är stegen för att göra en smidig jämförelse:

 1. Utforska erbjudanden: Ovan ser du en lista med olika elbolag och deras respektive erbjudanden i Stockholm. Här kan du se vilka typer av avtal som erbjuds och om det finns några särskilda kampanjer eller förmåner för nya kunder.
 2. Läs detaljer: Klicka på ett elbolag för att få mer detaljerad information om deras erbjudande. Du kan få information om pris, avtalsvillkor, bindningstid och eventuella extra tjänster eller förmåner som ingår.
 3. Jämför villkor: Jämför avtalsvillkoren mellan olika elbolag för att se vilket avtal som bäst matchar dina behov och preferenser. Tänk på aspekter som rörligt eller fast elpris, bindningstid och eventuella avgifter.
 4. Välj ditt elbolag: När du har jämfört olika erbjudanden och läst recensioner kan du välja det elbolag som passar dig bäst. Klicka på länken för det valda elbolaget för att gå vidare till deras webbplats och teckna avtalet.

Hur elpriserna i Stockholm påverkas av utbud och efterfrågan

Elpriserna i Stockholm påverkas i hög grad av utbud och efterfrågan på el. Under perioder med hög efterfrågan, som vanligtvis inträffar under kalla vintermånader eller vid extrema väderförhållanden, kan elpriserna stiga på grund av ökad belastning på elnätet. Å andra sidan, under perioder med låg efterfrågan, som sommarmånaderna när många är på semester och elförbrukningen minskar, kan elpriserna vara lägre.

Stockholms elmarknad är en del av den nationella elmarknaden, vilket innebär att elpriserna i staden i stort sett följer de nationella marknadspriserna. Priserna kan också påverkas av internationella elmarknader och internationella elprisförändringar.


Fördelar och nackdelar med olika elavtal i Stockholm

När du jämför elpriser i Stockholm är det viktigt att överväga både fördelarna och nackdelarna med olika elavtal. Här är några vanliga typer av elavtal och deras för- och nackdelar:

 1. Rörligt elpris: Ett rörligt elpris innebär att elpriset följer marknadens variationer och kan ändras från månad till månad. Fördelen med ett rörligt elpris är att du kan dra nytta av lägre priser under perioder med låg efterfrågan. Nackdelen är dock att priset kan stiga under perioder med hög efterfrågan, vilket kan leda till högre elkostnader.
 2. Fasta elpriser: Ett fast elpris innebär att priset är fast under hela avtalsperioden, vanligtvis ett eller flera år. Fördelen med ett fast elpris är att du har en förutsägbar elkostnad och slipper oroa dig för plötsliga prisändringar. Nackdelen är att du kanske går miste om lägre priser om marknadspriset sjunker under din avtalsperiod.
 3. Grönt elavtal: Ett grönt elavtal innebär att elen kommer från förnybara energikällor, som sol- eller vindkraft. Fördelen med ett grönt elavtal är att du bidrar till en mer hållbar energiproduktion och minskar din klimatpåverkan. Nackdelen är att gröna elavtal ibland kan vara något dyrare än traditionell el.
 4. Bindningstid och uppsägningstid: Ett annat viktigt aspekt att överväga är bindningstiden och uppsägningstiden för ditt elavtal. Längre bindningstid kan ge stabila priser men innebär mindre flexibilitet om du vill byta avtal. Kortare bindningstid ger dig möjlighet att byta avtal oftare, men kan också vara förknippat med något högre priser.

Det är viktigt att noga överväga vilket elavtal som passar dina behov och preferenser bäst. Genom att använda Konsument.se kan du enkelt jämföra olika elavtal och välja det som ger dig bäst valuta för pengarna.


Elområden i Sverige och deras påverkan på elpriser i Stockholm

Sverige är indelat i olika elområden, och elpriserna kan variera beroende på vilket område du befinner dig i. Stockholm tillhör elområdet SE3, som omfattar större delen av Mälardalen och huvudstadsregionen. Här är några faktorer som påverkar elpriserna i Stockholm och andra delar av elområde SE3:

 • Utbud och efterfrågan: Utbudet av el i elområdet påverkas av produktionskapaciteten från olika energikällor, som kärnkraft, vattenkraft, vindkraft och solenergi. Efterfrågan påverkas av faktorer som klimat, temperatur och ekonomisk aktivitet. Under perioder med hög efterfrågan kan elpriserna stiga, särskilt om utbudet är begränsat.
 • Elproduktionstekniker: De olika energiproduktionsteknikerna har olika kostnader och påverkar därmed elpriserna. Till exempel är vattenkraft och vindkraft vanligtvis billigare än fossilbränslebaserad elproduktion, vilket kan bidra till lägre elpriser i områden med hög andel förnybar energi.
 • Nätavgifter: Nätavgifterna kan variera mellan olika elområden och påverkar den totala elkostnaden. Nätavgifterna täcker kostnaderna för överföring av el från produktionsanläggningar till hushåll och företag.
 • Internationell koppling: Sverige är kopplat till de nordiska och europeiska elmarknaderna genom elöverföringskablar. Priserna på den internationella elmarknaden kan påverka elpriserna i Stockholm och vice versa.

Så tecknar du ett nytt elavtal via Konsument.se

När du har jämfört erbjudanden på Konsument.se och hittat det bästa elavtalet för dig, är det enkelt att teckna det nya avtalet. Här är stegen för att slutföra processen:

 1. Klicka på “Se elpris”: Du kommer att omdirigeras till elbolagets webbplats för att se ditt individuella pris och övriga villkor.
 2. Kontrollera avtalsvillkoren: Innan du tecknar ett nytt elavtal, se till att du noggrant har läst igenom avtalsvillkoren. Kontrollera bindningstiden, uppsägningstiden och eventuella andra avgifter som kan påverka din totala elkostnad.
 3. Följ instruktionerna: Följ de angivna instruktionerna på elbolagets webbplats för att slutföra registreringen och teckna avtalet.
 4. Bekräftelse och välkomstbrev: När du har tecknat avtalet kommer du att få en bekräftelse via e-post och ett välkomstbrev från elbolaget. Detta innehåller viktig information om ditt nya elavtal.

Genom att teckna ditt nya elavtal via Konsument.se kan du vara säker på att du har tagit del av ett konkurrenskraftigt erbjudande.


Återkommande frågor och svar

Varför varierar elpriserna i Stockholm under olika tider på året?

Elpriserna i Stockholm varierar främst på grund av utbud och efterfrågan på el. Under perioder med hög efterfrågan, som kalla vintermånader, kan elpriserna stiga på grund av ökad belastning på elnätet. Å andra sidan, under perioder med låg efterfrågan, som sommarmånaderna, kan elpriserna vara lägre.

Vilka faktorer påverkar elpriserna i elområde SE3 (Stockholm)?

Elpriserna i elområde SE3 påverkas av faktorer som utbud och efterfrågan på el, olika elproduktionstekniker, nätavgifter och kopplingen till internationella elmarknader.

Är det bättre att ha ett rörligt eller ett fast elprisavtal?

Valet mellan ett rörligt eller ett fast elprisavtal beror på din risktolerans och preferenser. Ett rörligt elprisavtal ger dig möjlighet att dra nytta av lägre priser under perioder med låg efterfrågan, men kan också innebära högre priser under perioder med hög efterfrågan. Ett fast elprisavtal ger dig en förutsägbar elkostnad och skyddar dig mot plötsliga prisändringar.

Hur kan jag minska mina elkostnader i Stockholm?

För att minska dina elkostnader i Stockholm kan du överväga att byta till ett elavtal med lägre pris, minska din elförbrukning genom energieffektiva åtgärder, och vara medveten om dina elvanor under perioder med höga elpriser.

Hur lång tid tar det att byta elavtal i Stockholm?

Tiden det tar att byta elavtal kan variera mellan olika elbolag, men det brukar vanligtvis ta några veckor. Under övergångsperioden fortsätter du att få el från ditt nuvarande elbolag tills det nya avtalet träder i kraft.


Källor

 1. Energimarknadsinspektionen (Ei): www.ei.se
 2. Svenska Kraftnät: www.svk.se

Sidansvarig

Karin Johansson
Karin Johansson
Elexpert hos Konsument.se
Karin Johansson är huvudansvarig för elområdet på Konsument.se och arbetar dagligen med frågor, information och jämförelser som berör elavtal, elbolag och elpriser. Karin har en lång och gedigen erfarenhet från elbranschen.

Senast uppdaterad: 2023-12-22 av Karin Johansson