Bästa privatlån

Sveriges bästa privatlån 2024
Jämför privatlån med låg ränta
Alla billigaste privatlån just nu
Ansök på 2 minuter, få snabbt besked

Bästa privatlånet 2024

Det bästa privatlånet hittar du via låneförmedlaren Lendo. De jämför en mängd olika banker och långivare så att du som låntagare kan få den allra lägsta räntan på lån upp till 600 000 kr. Det tar bara 2 minuter att göra en kostnadsfri ansökan och du kan sedan välja det erbjudande som passar dig bäst. Du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka.

Konsument.se rekommenderar Lendo.

Ansök om privatlån via Lendo →

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.


Jämför och hitta billigaste privatlån

LångivareOmdömeLånebeloppLöptidRäntaAnmärkningNästa steg
Lendo
Lendo
10 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 33,93% OKAnsök nu →
Likvidum
Likvidum
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år4,95% - 25,95% OKAnsök nu →
Coop
Coop
15 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 16,95% NejAnsök nu →
Compricer
Compricer
5 000 kr - 600 000 kr2 - 15 år4,70% - 33,75% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år5,07% - 33,46% OKAnsök nu →
Bank Norwegian
Bank Norwegian
5 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år8,61% - 29,07% NejAnsök nu →

Villkoren kontrolleras och uppdateras regelbundet men försäkra dig om att uppgifterna är korrekta innan du ansöker om ett privatlån. De dagsaktuella uppgifterna skall alltid finnas att tillgå hos respektive bank eller kreditbolag.


Vad är ett privatlån?

Privatlån

Privatlån, även kända som blancolån, är en form av kredit där individer kan låna pengar från banker eller andra finansiella institutioner utan att behöva tillhandahålla säkerhet som till exempel en bostad eller bil. Privatlån ges ut baserat på låntagarens kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka lånet. Låntagaren är skyldig att betala tillbaka lånet med ränta under en avtalad löptid, som vanligtvis varierar mellan 1 till 12 år. Lånebeloppet varierar också, men ligger oftast mellan 10 000 till 500 000 kronor, beroende på långivare och låntagarens kreditvärdighet.

Privatlån kan användas för en mängd olika ändamål, som att finansiera större inköp, renoveringar, konsolidera skulder eller täcka oväntade utgifter. Eftersom de normalt inte kräver någon säkerhet, är räntorna ofta högre jämfört med säkrade lån som t.ex. bolån.


Typer av privatlån

Privatlån har vuxit i popularitet tack vare sin flexibilitet och tillgänglighet och de kan enkelt anpassas efter specifika behov och omständigheter. Nedan följer en djupgående titt på några av de olika typerna av privatlån som finns tillgängliga på marknaden.

Billån – Privatlån för att köpa bil

Att äga en bil kan vara en nödvändighet beroende på var du bor och vad ditt jobb kräver. Ett billån, som är en form av privatlån, gör det möjligt för individer att köpa en bil och betala tillbaka kostnaden över tid. Låntagare kan välja mellan olika löptider och räntor, beroende på deras ekonomiska situation och den långivare de väljer. Det är viktigt att notera att räntorna kan vara högre jämfört med traditionella billån som ofta är säkrade lån med bilen som säkerhet.

Omstartslån – Privatlån för att få en omstart i ekonomin

Ekonomiska svårigheter kan drabba vem som helst, och ibland kan ett omstartslån vara en väg ut ur skuldfällan. Denna typ av lån är utformat för att hjälpa individer att betala av befintliga skulder och få en nystart ekonomiskt. Det kan vara en hjälp för att konsolidera skulder, betala av oväntade räkningar eller hantera andra ekonomiska utmaningar.

Samlingslån – Bästa Privatlån för att samla lån och krediter

Att ha flera smålån och kreditkortsskulder kan vara både dyrt och svårt att hantera. Ett samlingslån, som också är en typ av privatlån, möjliggör för låntagare att konsolidera alla sina skulder till ett enda lån med en enda månadskostnad. Detta kan ofta leda till lägre räntor och en förenklad betalningsstruktur som gör det lättare att hantera skulderna.

Renoveringslån – Privatlån för renovering av hem och hus

Renoveringsprojekt kan öka värdet på din fastighet och förbättra din livskvalitet, men de kräver också en betydande finansiell investering. Ett renoveringslån ger dig kapitalet som behövs för att genomföra renoveringar, oavsett om det handlar om att byta ut köksinredningen, installera nya golv eller utöka din bostad.

Båtlån – Privatlån för att köpa båt

För vattenälskare kan ett båtlån vara nyckeln till att äga den båt de alltid har drömt om. Liksom med billån, kan båtlån hjälpa till att finansiera köpet av en båt som sedan betalas tillbaka över tid.

Energilån – Privatlån för att göra ditt hem mer energieffektivt

I tider av ökad miljömedvetenhet och stigande energipriser kan ett energilån vara en smart investering. Med ett energilån kan du finansiera projekt som syftar till att göra ditt hem mer energieffektivt. Det kan handla om installation av solpaneler, isolering, energieffektiva fönster eller andra åtgärder som sänker dina energikostnader på lång sikt.

MC-lån – Privatlån för att köpa motorcykel

För motorcykelentusiaster kan ett MC-lån vara biljetten till frihet på öppna vägen. Precis som billån och båtlån, är MC-lån utformade för att hjälpa dig att finansiera köpet av en motorcykel. Denna typ av lån gör det möjligt att sprida kostnaden över tid, vilket gör det mer ekonomiskt hanterbart.

Husvagnslån – Privatlån för att köpa husvagn

Drömmen om ett rörligt hem kan bli verklighet med hjälp av ett husvagnslån. Med detta lån kan du köpa en husvagn och betala tillbaka beloppet över tid. Det ger frihet att utforska världen på dina egna villkor, samtidigt som du har alla bekvämligheter nära till hands.

Husbilslån – Privatlån för att köpa husbil

Liknande husvagnslån, ett husbilslån hjälper dig att finansiera köpet av en husbil. Detta ger dig möjligheten att resa bekvämt och flexibelt, med alla nödvändiga bekvämligheter inbyggda i ditt rörliga hem.

Konsumtionslån – Privatlån för konsumtion och shopping

Ibland kan önskan eller behovet av att göra större inköp uppstå, även om kassaflödet inte tillåter det för tillfället. Konsumtionslån gör det möjligt att genomföra dessa inköp och betala av kostnaden över tid.

Reselån – Privatlån till resor

Livet är kort, och många människor värderar erfarenheter och minnen högt. Ett lån för resor kan hjälpa till att finansiera den där drömresan, oavsett om det handlar om en exotisk semester, en kulturell upplevelse eller en äventyrsresa.


Fördelar och nackdelar med privatlån

Att överväga ett privatlån involverar att förstå både dess fördelar och nackdelar. Här presenteras en tabell som belyser några av de positiva och negativa aspekterna:

FördelarNackdelar
Ingen säkerhet krävsHögre räntor
Flexibel användningRisk för överbelåning
Snabb och enkel processSkuldfälla
Möjlighet till lång löptidKan påverka kreditvärdighet
SkuldkonsolideringAvgifter och kostnader

Denna tabell syftar till att ge en snabb överblick över några av de faktorer som bör övervägas innan man ansöker om ett privatlån. Varje situation är unik, och det är viktigt att väga fördelar och nackdelar baserat på din personliga ekonomi och långsiktiga finansiella mål.


Så fungerar ränta och avgifter

Att förstå hur ränta och avgifter fungerar är centralt när man överväger att ta ett privatlån. Här är några viktiga punkter som belyser detta:

 • Ränta (Nominell)
  • Räntan på ett privatlån är kostnaden för att låna pengar. Den beräknas som en procent av det utestående lånebeloppet och betalas till långivaren över tid.
  • Räntan kan vara fast eller variabel. En fast ränta förblir oförändrad under hela lånets löptid, medan en variabel ränta kan ändras beroende på marknadsförhållandena.
 • Effektiv ränta
  • Den effektiva räntan representerar den totala kostnaden för lånet på årsbasis, inklusive räntor och avgifter. Det ger en mer exakt bild av lånets kostnad jämfört med den nominella räntan.
 • Uppläggningsavgift
  • Många långivare tar ut en uppläggningsavgift för att täcka kostnaden för att behandla och administrera lånet. Denna avgift kan vara en fast summa eller en procent av lånebeloppet.
 • Aviavgift
  • Aviavgift är en administrativ kostnad som låntagare betalar för att motta en pappersfaktura. Många långivare erbjuder dock elektroniska fakturor utan extra kostnad.
 • Förseningsavgift:
  • Om du missar en betalning kan långivaren ta ut en förseningsavgift. Det är därför viktigt att hålla koll på dina betalningsdatum och se till att du har tillräckligt med pengar på ditt konto för att täcka betalningarna.
 • Tidig inlösenavgift:
  • Vissa långivare tar ut en avgift om du betalar tillbaka lånet tidigare än avtalat. Detta är något att vara medveten om om du tror att du kanske vill betala tillbaka lånet i förtid.

Jämför privatlån och sök det billigaste

När du överväger att ta ett privatlån, är det viktigt att jämföra olika långivares erbjudanden för att hitta det billigaste privatlånet. Här är några steg och faktorer att beakta i jämförelseprocessen:

 1. Jämför räntor: Räntan är en av de viktigaste faktorerna att jämföra då den direkt påverkar kostnaden för lånet. Leta efter långivare som erbjuder konkurrenskraftiga räntor.
 2. Undersök avgifter: Förutom räntan, ta reda på vilka avgifter som tillkommer, till exempel uppläggningsavgift, aviavgift och eventuella förseningsavgifter.
 3. Läs det finstilta: Läs igenom lånevillkoren noggrant. Var uppmärksam på eventuella avgifter för tidig inlösen och undersök om det finns några andra begränsningar eller krav.
 4. Använd lånekalkylatorer: Många långivare och jämförelsesajter erbjuder lånekalkylatorer som hjälper dig att uppskatta månadskostnaden för lånet baserat på olika räntor och löptider.
 5. Kontrollera omdömen och betyg: Läs omdömen och undersök betyg av olika långivare för att få en bättre uppfattning om deras kundservice och övergripande tillförlitlighet.
 6. Överväg rådgivning: Om du är osäker, överväg att konsultera en finansiell rådgivare som kan hjälpa dig att jämföra lånerbjudanden och göra ett informerat beslut.

Genom att jämföra olika låneerbjudanden och vara medveten om alla kostnader och villkor, kan du hitta det billigaste privatlånet som bäst passar dina behov och din ekonomiska situation.

Jämför många olika långivare →


Vanliga grundkrav för att få låna

För att kvalificera sig för ett privatlån finns det vissa grundkrav som långivare brukar ställa. Här listar vi några av de vanligaste kraven:

 • Åldersgräns: De flesta långivare kräver att låntagare är minst 18 år gamla, även om vissa kan ha en högre åldersgräns.
 • Inkomstkrav: Ett stabilt arbete och en regelbunden inkomst är ofta nödvändigt för att bli godkänd för ett privatlån.
 • God kreditvärdighet: Din kreditvärdighet baseras på din finansiella historik och din förmåga att hantera skulder. En god kreditvärdighet ökar chanserna att få lånet godkänt och kan även resultera i lägre räntor.
 • Svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd: Många långivare kräver att låntagare är svenska medborgare eller har ett giltigt uppehållstillstånd.
 • Bankkonto: Ett svenskt bankkonto är oftast ett krav för att kunna ta emot lånet och för att genomföra betalningarna.
 • Ingen eller låg skuldsättning: Långivare kommer att utvärdera din befintliga skuldsättning för att säkerställa att du har förmågan att betala tillbaka det nya lånet. De flesta långivare erbjuder dock samlingslån och omstartslån för de som har betydande befintlig skuldsättning.

Dessa grundkrav är satta för att minska risken för långivaren samt för att säkerställa att låntagaren har förmågan att betala tillbaka lånet. Varje långivare kan ha sina egna specifika krav, så det är viktigt att noga kontrollera och förstå kraven innan du ansöker.


Ansök om privatlån – steg för steg

Att ansöka om ett privatlån kan vara en rättfram process, men det är viktigt att vara väl förberedd. Här är en steg-för-steg guide för att ansöka om ett privatlån:

 1. Förberedelse
  • Gå igenom din ekonomi och fastställ hur mycket du behöver låna samt vad du har råd att betala tillbaka varje månad.
  • Samla nödvändig dokumentation som bevis på inkomst, identifikation och eventuellt andra finansiella dokument som långivaren kan begära.
 2. Jämför låneerbjudanden på Konsument.se
  • Jämför olika låneerbjudanden från olika långivare för att hitta den bästa räntan och de mest fördelaktiga villkoren.
  • Tips: Lendo jämför många olika långivare för att du ska kunna få den bästa räntan.
 3. Välj en långivare
  • Välj en långivare baserat på de bästa villkoren som passar din ekonomiska situation.
 4. Fyll i ansökan
  • Fyll i låneansökan antingen online eller personligen. Var noggrann med att fylla i all information korrekt för att undvika förseningar.
 5. Skicka in dokumentation
  • Skicka in all nödvändig dokumentation som begärs av långivaren.
 6. Vänta på besked
  • Efter att du har skickat in din ansökan och dokumentation, kommer långivaren att granska din ansökan och göra en kreditupplysning.
 7. Godkännande och utbetalning
  • Om din ansökan godkänns, kommer långivaren att informera dig om villkoren och sedan överföra pengarna till ditt bankkonto.
 8. Börja betala tillbaka lånet
  • När pengarna är på ditt konto, börjar din återbetalningsperiod. Se till att du betalar dina månadsbetalningar i tid för att undvika förseningsavgifter och andra extra kostnader.

Kreditvärdighet och dess påverkan

Kreditvärdighet är en av de mest kritiska faktorerna som långivare överväger när de bedömer din ansökan om ett privatlån. Det är en kvantitativ bedömning av din förmåga att uppfylla finansiella åtaganden, som att betala tillbaka lån och krediter. Här följer en mer detaljerad förklaring av kreditvärdighet och hur den påverkar processen för att erhålla ett privatlån.

Vad innebär kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en bedömning av en individs eller organisations förmåga att återbetala lån och krediter. Det är en indikator på hur riskfylld du är som låntagare i långivarens ögon. Din kreditvärdighet baseras på din finansiella historik och nuvarande ekonomiska situation.

Hur fastställs kreditvärdighet?

Kreditvärdighet fastställs genom en analys av olika faktorer:

 • Betalningshistorik: Har du betalat tidigare lån och krediter i tid? Betalningsanmärkningar och försenade betalningar påverkar negativt.
 • Skuldmängd: Hur mycket skuld har du jämfört med din inkomst? Högre skuldnivåer kan indikera högre risk.
 • Kreditlängd: Hur länge har du haft kredit? Längre kredithistorik kan vara fördelaktig.
 • Ny kredit: Har du nyligen öppnat nya kreditkonton? Många nya konto kan vara en varningsflagg.
 • Kreditmix: Har du en mix av olika typer av kredit, som kreditkort, bostadslån och andra lån?

Kreditvärdighetens inverkan på privatlån

Din kreditvärdighet har en direkt inverkan på villkoren för ditt privatlån:

 • Ränta: Låntagare med hög kreditvärdighet tenderar att erbjudas lägre räntor, medan de med låg kreditvärdighet kan mötas av högre räntor.
 • Lånebelopp: Din kreditvärdighet kan också påverka hur mycket du kan låna.
 • Godkännande: Med en hög kreditvärdighet är det mer troligt att din låneansökan godkänns.

Förbättra din kreditvärdighet

För att förbättra din kreditvärdighet:

 • Betalningar i tid: Se till att betala alla dina räkningar och skulder i tid.
 • Minska skulder: Arbeta för att minska din totala skuldnivå, särskilt på kreditkonton med höga räntor.
 • Undvik nya kreditförfrågningar: Försök att undvika att öppna nya kreditkonton eller att göra flera förfrågningar om kredit inom en kort tidsperiod.
 • Övervaka din kreditrapport: Se till att din kreditrapport är korrekt och fri från fel eller felaktigheter.

Genom att förstå och arbeta på att förbättra din kreditvärdighet kan du öka dina chanser att få ett privatlån med fördelaktiga villkor.


Privatlån med betalningsanmärkning

Att ha en betalningsanmärkning kan vara en utmaning när man söker efter billigaste privatlån, men det är inte omöjligt. Här diskuterar vi möjligheterna och övervägandena kring att söka privatlån med en betalningsanmärkning.

Vad betyder en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering som görs av kreditupplysningsföretagen när du inte har betalat en faktura eller skuld i tid. Denna anmärkning kan sedan ses av långivare när du ansöker om kredit eller lån, och kan påverka deras beslut om att låna ut pengar till dig.

Hur påverkar betalningsanmärkningar dina chanser att få ett privatlån?

En betalningsanmärkning kan ha en betydande negativ inverkan på dina chanser att få ett privatlån. Långivare ser ofta betalningsanmärkningar som tecken på finansiell instabilitet eller ökad risk, vilket kan leda till:

 • Högre räntor
 • Strängare lånevillkor
 • Lägre lånebelopp
 • Eller till och med avslag på din låneansökan

Möjligheter att få ett privatlån trots betalningsanmärkning

Trots utmaningarna kan det finnas möjligheter att få ett billigt privatlån även med en betalningsanmärkning. Här är några steg du kan överväga:

 • Sök hos långivare som specialiserar sig på lån med betalningsanmärkning: Det finns långivare som är villiga att överväga ansökningar från personer med betalningsanmärkningar, även om räntorna kan vara högre.
 • Använd en medsökande eller borgenär: Att ha en medsökande eller borgenär med stark kreditvärdighet kan öka dina chanser att få lånet godkänt.
 • Förbättra din finansiella situation: Arbeta på att förbättra din kreditvärdighet genom att betala ner skulder och hålla dina finanser i ordning.
 • Tillhandahålla en säkerhet: Om möjligt, erbjud en säkerhet som minskar risken för långivaren och kan hjälpa dig att få bättre lånevillkor.

Låna med betalningsanmärkning

Även om du har en eller flera betalningsanmärkningar så kan du ansöka om lån via Lendo. De samarbetar med många olika långivare vilket gör att du kan få ett eller flera låneerbjudanden efter en enda ansökning.

Ansök via Lendo nu →


Hur fungerar låneskydd?

Låneskydd är en typ av försäkring som hjälper dig att täcka dina månatliga lånebetalningar under vissa omständigheter där du kanske inte kan betala själv. Här fördjupar vi oss i hur låneskydd fungerar och de situationer där det kan vara användbart.

Vad täcker låneskydd?

Låneskydd kan träda in och täcka dina månatliga lånebetalningar om du råkar ut för:

 • Arbetslöshet: Om du förlorar ditt arbete och inte har någon inkomst.
 • Sjukdom eller olycksfall: Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka som gör att du inte kan arbeta.
 • Dödsfall: I händelse av dödsfall kan låneskyddet täcka resterande lån så att dina nära och kära inte belastas med skulden.

Hur fungerar låneskydd?

Låneskydd fungerar genom att du betalar en premie, oftast varje månad, till försäkringsgivaren. Om något av de täckta händelserna inträffar:

 1. Anmälan: Du eller dina närmaste anmäler händelsen till försäkringsbolaget.
 2. Utvärdering: Försäkringsbolaget utvärderar din ansökan och omständigheterna kring händelsen.
 3. Betalning: Om din ansökan godkänns, betalar försäkringsbolaget dina månatliga lånebetalningar tills du kan återuppta arbetet eller tills lånet är betalt.

Fördelar och överväganden

 • Finansiell säkerhet: Låneskydd kan erbjuda finansiell säkerhet och trygghet i osäkra tider.
 • Skydd för nära och kära: Det kan också ge trygghet att veta att dina närmaste inte behöver ta över din skuld om något skulle hända dig.

Men, det finns också viktiga överväganden:

 • Kostnad: Låneskydd kommer med en kostnad, och premierna kan vara höga beroende på risken och lånebeloppet.
 • Villkor och undantag: Det kan finnas specifika villkor och undantag som gäller för försäkringen, så det är viktigt att läsa det finstilta.

Räkneexempel och kalkyl

Att ha en klar bild av hur ett privatlån påverkar din ekonomi är avgörande. I detta avsnitt presenteras ett räkneexempel och en kalkyl som visar hur räntor, avgifter och amorteringar kan påverka den månatliga betalningen och den totala kostnaden för lånet.

ParameterVärde
Lånebelopp100 000 kr
Ränta5%
Löptid5 år
Uppläggningsavgift500 kr
Månadskostnad1 887 kr
Total kostnad113 220 kr

Förklaring av kalkylen

I detta exempel har vi ett lån på 100 000 kr med en ränta på 5% över 5 år. En uppläggningsavgift om 500 kr tillkommer. Den månatliga kostnaden blir 1 887 kr och den totala kostnaden för lånet över 5 år blir 113 220 kr.

 • Månadskostnad: Din månatliga betalning beräknas baserat på lånebeloppet, räntan och löptiden.
 • Total kostnad: Den totala kostnaden för lånet inkluderar både det ursprungliga lånebeloppet samt räntor och avgifter som ackumulerats över tid.
 • Räntekostnad: I detta exempel blir den totala räntekostnaden över löptiden 13 220 kr.

Verktyg för lånekalkyl

Samtliga långivare som vi rekommenderar på Konsument.se har kalkylatorer tillgängliga som kan hjälpa dig att göra liknande beräkningar och förstå de potentiella kostnaderna med just deras privatlån.

Att använda en lånekalkylator kan hjälpa dig att få en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig att betala varje månad och över lånets löptid, vilket gör det lättare att planera din ekonomi.


Alternativ till privatlån

Ett privatlån är inte den enda lösningen när du behöver extra finansiering. Det finns andra alternativ som kan vara mer fördelaktiga beroende på din situation. Nedan utforskar vi några av dessa alternativ.

Sparande

Om du inte behöver pengarna omedelbart, kan sparande och investeringar vara ett klokt alternativ. Genom att spara pengar över tid och investera klokt, kan du bygga upp en ekonomisk buffert utan att behöva oroa dig för räntor och avbetalningar.

Kreditkort

Kreditkort erbjuder en kreditlinje som du kan använda när du behöver, och kan vara ett bra alternativ för mindre utgifter. Kom ihåg att kreditkortsräntor kan vara höga, så det är viktigt att betala av saldot i tid varje månad för att undvika onödiga kostnader.

Kontokredit

En kontokredit är en överenskommen kreditgräns som knyts till ditt bankkonto och ger dig möjlighet att överskrida kontots saldo upp till en viss gräns. Det kan vara ett bra alternativ för tillfälliga kassabrist.

Bostadslån

Om du äger en fastighet, kan du överväga att ta ut ett bostadslån eller öka ditt befintliga bostadslån. Räntorna på bostadslån är ofta lägre jämfört med privatlån, men du riskerar din fastighet om du inte kan betala tillbaka lånet.

P2P-lån eller crowdfunding

Plattformar för crowdfunding eller peer-to-peer (P2P) lån kan vara ett alternativ där du lånar pengar direkt från individer eller grupper istället för traditionella finansinstitut.

Stipendier, bidrag och subventioner

Beroende på vad du behöver finansiering för, kan det finnas stipendier, bidrag eller subventioner tillgängliga som inte behöver betalas tillbaka.


Tips och viktigt att tänka på

När du överväger att ta ett privatlån finns det flera viktiga faktorer och tips som kan hjälpa dig att göra välgrundade beslut och undvika potentiella fallgropar. Här är några punkter att tänka på:

 • Gör en noggrann budget: Förstå dina inkomster, utgifter och hur mycket du realistiskt kan betala varje månad utan att påverka din livskvalitet negativt.
 • Jämför olika långivare: Var noga med att jämföra räntor, avgifter och villkor från olika långivare för att hitta det bästa erbjudandet för din situation.
 • Läs det finstilta: Var noga med att läsa och förstå alla villkor, inklusive eventuella avgifter för förtida återbetalning eller andra avgifter som kan tillkomma.
 • Undvik onödigt stora lån: Låna bara det belopp du verkligen behöver för att undvika onödiga räntekostnader och en längre återbetalningsperiod.
 • Överväg låneskydd: Om det är möjligt, överväg att teckna ett låneskydd för att ge dig själv och din familj ekonomisk trygghet om något oväntat skulle hända.
 • Förbättra din kreditvärdighet: Arbeta med att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån, eftersom en bättre kreditvärdighet kan leda till lägre räntor och bättre lånevillkor.
 • Sök rådgivning vid behov: Om du är osäker på något avseende privatlån, överväg att söka professionell finansiell rådgivning för att hjälpa dig att fatta informerade beslut.
 • Planera för framtiden: Tänk på hur ditt ekonomiska landskap kan se ut över lånets löptid och om du kommer att kunna hantera betalningarna även under mindre gynnsamma ekonomiska förhållanden.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket får jag låna?

Lånebeloppet du kan ansöka om beror på flera faktorer inklusive din inkomst, kreditvärdighet och din nuvarande finansiella situation. Långivare har olika gränser, men det kan variera mellan några tusen till flera hundra tusen kronor.

Vad är ett privatlån?

Det är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver tillhandahålla någon form av säkerhet som en bostad eller bil. Det används ofta för olika ändamål som renovering, resor eller att betala av andra skulder.

Vilken bank har lägst ränta?

Räntan varierar mellan olika banker och finansinstitut. Det är rekommenderat att jämföra olika erbjudanden genom att använda listan här på Konsument.se.

Vad är bra ränta för privatlån?

En “bra” ränta är relativ och beror på marknadsläget. Jämför erbjudanden från olika långivare och sök efter räntor som är lägre än genomsnittet.

Hur påverkar styrräntan lånets ränta?

Styrräntan, som fastställs av Riksbanken, kan indirekt påverka räntan på ditt lån. En höjning av styrräntan kan leda till högre räntor och vice versa.

Kan man flytta privatlån?

Ja, det är möjligt att flytta lånet till en annan långivare som erbjuder bättre villkor eller lägre ränta. Detta kallas också omfinansiering.

Vad är skillnaden mellan privatlån och ett blancolån?

Det finns ingen skillnad; termerna används ofta omväxlande. Båda typerna av lån kräver ingen säkerhet.

Vad krävs för att få ta ett privatlån?

Vanliga krav inkluderar att du måste vara myndig, ha en stabil inkomst, vara skriven i Sverige och inte ha några aktiva skuldsaldo hos Kronofogden. Specialiserade långivare som Nstart kan godkänna lån trots skulder hos Kronofogden.

Kan jag ansöka om ett privatlån trots att jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Ja, det finns långivare som accepterar ansökningar från individer med betalningsanmärkningar, men räntorna kan vara högre.

Kan jag ha en medsökande?

Ja, att ha en medsökande kan öka chansen att få privatlån godkänt och kan också hjälpa dig att kvalificera dig för bättre lånevillkor.

Kan jag betala av lånet i förtid?

Ja, de flesta långivare tillåter förtida återbetalning, men kontrollera om det finns några avgifter associerade med detta.

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare hjälper dig att jämföra och ansöka om lån från flera olika långivare med en enda ansökan, vilket sparar tid och kan hjälpa dig att hitta bättre villkor.

Kostar det något att ansöka?

Det kostar normalt ingenting att ansöka om ett privatlån, men det kan tillkomma avgifter som uppläggningsavgift eller aviavgift när lånet beviljas.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Lånebeloppet varierar beroende på långivare och din finansiella situation. Det är viktigt att endast låna det belopp du behöver och kan betala tillbaka.

Vad händer om jag inte kan betala lånet?

Om du inte kan betala lånet kan det leda till försenade betalningsavgifter, högre ränta och en notering om betalningsanmärkning. Kontakta din långivare omgående om du har problem med betalningen.

Kan jag ångra ett privatlån?

Ja, enligt lag har du rätt att ångra lånet inom en viss period, vanligtvis 14 dagar från att låneavtalet undertecknats.

Vad är en kreditprövning och varför görs den?

En kreditprövning görs av långivare för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet. Det inkluderar en granskning av din kreditvärdighet, inkomst och andra finansiella faktorer.

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta inkluderar den nominella räntan plus eventuella avgifter och kostnader som är associerade med lånet, uttryckt som en årlig procentsats.

Kan jag ta ett återbetalningsskydd i samband med privatlånet?

Ja, återbetalningsskydd är en typ av försäkring som kan hjälpa dig att betala lånet om du blir arbetslös eller sjuk.

Vem erbjuder det bästa privatlånet 2024?

Det bästa lånet varierar beroende på din individuella situation och behov. Det rekommenderas att jämföra olika långivare och deras erbjudanden för att hitta det som passar dig bäst.


Jämför och ansök om lån →


Referenser

 1. Konsumentvägledning i din kommun”. Hallå Konsument.
 2. ”Kan inte betala – privatperson”. Kronofogden.
 3. “Konsumentkreditlag (2010:1846)”. Notisum.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-06-18 av Anders Larsson