Privatlån

Dags för ett privatlån? Hos oss får du allt du behöver för att komma igång direkt.

Bästa privatlånen med lägst ränta
Flera olika seriösa långivare att välja mellan
Kom igång snabbt och säkert
Använd BankID för att verifiera dig

Jämför bästa privatlån 2023

Här följer en lista med aktuella svenska privatlån. Nedan ser du alla olika långivare och villkor för att hitta det bästa privatlånet för dig.

LångivareLånebeloppRäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
Lendo10.000 - 600.000 kr3,25 - 32,49 %Minst 18 årAccepterasAnsök nu
Zmarta5.000 - 600.000 kr3,25 - 29,40 %Minst 18 årAccepterasAnsök nu
Ordna10.000 - 600.000 kr4,95 - 19,90%Minst 20 årAccepterasAnsök nu
Enklare5.000 - 600.000 kr3,25 - 26,50 %Minst 18 årAccepterasAnsök nu
Coop MedMera Bank15.000 - 500.000 kr5,06 - 22,68 %Minst 20 årNejAnsök nu

Villkoren kontrolleras och uppdateras regelbundet men försäkra dig om att uppgifterna är korrekta innan du ansöker om ett privatlån. De dagsaktuella uppgifterna skall alltid finnas att tillgå hos respektive bank eller kreditbolag.


Privatlån är en av de vanligast förekommande låneformerna i Sverige. Ett privatlån kräver ingen säkerhet i form av t.ex. en bostad och vanligtvis får man låna pengar till valfritt ändamål. Räntan sätts normalt individuellt och kan variera beroende på bl.a. lånebelopp (upp till 500 000 kr), avbetalningstid (upp till 15 år), inkomst och övrig skuldsättning.

Exempel på vanliga användningsområden för privatlån är kontantinsatser för hus- och bilköp, ombyggnationer och renoveringar, lösen av dyra krediter och smålån, vitvaror, resor och annan konsumtion.

Hur mycket du får låna avgörs på flera faktorer, bland annat på din ekonomi och det faktum att det inte är säkert att du får låna det maxbelopp långivaren går ut med. Man brukar säga att du kan få låna upp till 80 % av din årsinkomst. Även om du skulle ha alla förutsättningar som behövs för att ta ett lån, har långivaren ingen skyldighet att bevilja dig ett lån.

Privatlån kan sökas direkt online via Internet och vissa lån kan beviljas omgående. I andra fall kan långivaren begära ytterligare uppgifter för att kunna utvärdera de individuella förutsättningarna hos den eller de sökande. Notera att långivaren alltid är skyldig att genomföra en kreditprövning i samband med ansökan av lånet. Syftet är att göra en bedömning av återbetalningsförmågan hos den potentiella låntagaren. Du kan även ansöka om lån via en låneförmedlare. Låneförmedlare fungerar som en mellanhand mellan dig som låntagare och en bank eller långivare, och jämför olika lån åt dig genom att skicka din ansökan vidare till olika långivare. De återkommer sedan till dig med de bästa alternativen på lån. En låneförmedlare lånar aldrig själva ut pengar och det är alltid gratis att använda deras tjänster.


Kostnad för ett privatlån

Privatlån

Med ett lån kommer också kostnader utöver det du har lånat. Det främsta är räntan, som ska betalas varje månad. Hur hög räntan är varierar mellan olika långivare och ränteläget i Sverige. Andra kostnader som kan tillkomma är uppläggningsavgifter och aviavgifter. Aviavgifter undviker du med e-giro eller autogiro och ibland kan du också förhandla bort uppläggningsavgiften. Förutom räntan ska även lånet betalas varje månad, så kallad amortering. Ränta och amortering är helt skilda saker. Amortering är när du betalar av själva lånet – alltså de pengar du är skyldig, och räntan är en kostnad som tillkommer för att långivaren lånar ut pengar till dig.

Räntan

Räntan är en viktig del av lånet att ta hänsyn till. Har du en väldigt hög ränta blir det du hade tänkt använda pengarna till väldigt mycket dyrare än om du hade köpt det kontant. Räntan stiger också om du har dålig ekonomi eller betalningsanmärkningar. När en långivare eller bank lånar ut pengar vill de egentligen ta en så liten risk som möjligt. Ser de att du har betalningsanmärkningar är det en risk för dem att låna ut pengar till dig, vilket leder till att de då höjer räntan som en säkerhet. Har du däremot bra ekonomi, en hög lön och inga anmärkningar, är du mer trovärdig och utgör en mindre risk och därför kan de sänka räntan. Vilken ränta du erbjuds är alltså individuellt och svårt att säga på förhand.

Det finns olika typer av ränta, de vanligaste typerna är fast och rörlig ränta. Vilken du ska välja beror på ränteläget och hur stor chans du vill ta. Fast ränta innebär att du alltid betalar samma räntesats, medan rörlig ränta ändras med jämna mellanrum. Är den fasta räntan högre än den rörliga, kan rörlig ränta vara att föredra, men du måste vara beredd på att räntan kan stiga och då måste du ha tagit med det i dina beräkningar. Många glömmer den detaljen och har sedan svårt att betala vid tillfällen du den rörliga räntan har tickat iväg. Fast ränta eller bunden ränta är bra om du inte vill ta några risker, men den ska vara relativt låg då. Många binder sin ränta, ifall räntan förväntas stiga och har du bundit räntan kan du inte ändra på det senare. Rörlig ränta kan du däremot binda när du vill.

Återbetalning

Återbetalningstiden för ett privatlån varierar från ett år upp till emot femton år, beroende på hur stort lånet är och vilken återbetalningstakt du har valt. Avbetalning är det samma som amortering och det finns två typer av amorteringar. rak amortering och annuitet. Vid rak amortering är det alltid samma belopp du betalar, till detta belopp tillkommer även en ränta. Detta innebär att din månadskostnad varierar och att räntan kommer att sjunka successivt allt eftersom skulden minskar. Annuitet innebär att du alltid betalar samma belopp varje månad, vikten läggs vid räntan och sedan amorteringen. I början kommer du att amortera mindre och betala mer ränta, men amorterings delen kommer hela tiden att öka och i slutet, amorterar du nästan bara. Vill du veta vad du ska betala varje månad, ska du välja annuitet. Vill du välja det mest fördelaktiga och förmånligaste alternativet ska du välja rak amortering.


Att tänka på innan du ansöker

  • Se över om du har några alternativ till att låna pengar. Andra alternativ kan vara att låna av en familjemedlem eller en vän. Det bästa är om du kan vänta en tid och försöka spara ihop lite pengar.
  • Låna inte mer pengar än vad som är nödvändigt för ändamålet. Det är inte billigt att låna pengar och dina kostnader blir större desto mer du lånar.
  • Försäkra dig om att du har möjlighet att betala av lånet i den överenskomna takten. Det är viktigt att du går igenom hela din ekonomi noggrant.
  • Jämför olika privatlån från olika långivare för att hitta de bästa villkoren, du kan även vända dig till en låneförmedlare. Då gör de jobbet åt dig, men de förmedlar bara kontakten och lånar inte ut pengar. Fördelen är att du bara lämnar in en ansökan och sedan skickar låneförmedlaren ut den till ett flertal långivare.

Problem med ekonomin

Om du har stora skulder, en eller flera betalningsanmärkningar eller upplever att du har problem med din ekonomi på ett eller annat sätt så kan du vända dig till en kommunal konsumentvägledare [1]. De kan ge dig tips och råd om hur du kan förbättra din situation.


Ansökningsprocessen

  1. Läs vår information om privatlån för att förstå vad det är och hur det fungerar
  2. Jämför olika lån från olika långivare och kontrollera deras respektive villkor
  3. Besök långivarens webbplats och beräkna kostnaderna just för dig med dina preferenser
  4. Försäkra dig om att du uppfyller kraven (ålder, inkomst, ev betalningsanmärkningar etc) för lånet
  5. Fyll i ansökningsformuläret på långivarens webbplats och skicka in
  6. Vänta på besked eller förfrågan om ytterligare komplettering
  7. Om ansökan godkänts får du normalt besked om detta via t.ex. post eller e-post

Vanliga frågor och svar om privatlån

Vad krävs för att få ta ett privatlån?

Att du är minst 18 år och har en fast inkomst. Vissa långivare lånar enbart ut till personer som har fyllt 20 eller 21 år. Du måste även vara svensk medborgare och ha varit skriven i Sverige i minst 12 månader. Det underlättar om du inte har några betalningsanmärkningar, men behöver inte vara ett krav, däremot får du inte ha några skulder hos Kronofogden. Kraven varierar mellan olika långivare, kontrollera de aktuella villkoren på deras respektive webbplats.

Vad är skillnaden mellan ett privatlån och ett blancolån?

Det finns ingen skillnad, det är två olika namn för samma sak: ett lån utan säkerhet. Blancolån är ett gammalt namn, som man försöker frångå.

Kan jag ansöka om ett privatlån trots att jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Ja, det kan du göra, men du ska vara medveten om att räntan kommer att bli väldigt hög. Vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar, andra inte. Se respektive långivares webbplats för villkor. Har du skulder hos Kronofogden, kan du däremot inte få något lån.

Kan jag ha en medsökande?

De flesta banker och kreditbolag accepterar en medsökande. I dessa fall kan förutsättningarna beviljas ett lån öka. Dock gäller fortfarande samma regler för att ta lån.

Kan jag betala av lånet i förtid?

Ja, du kan normalt lösa ett lån i förtid. Se villkor för ditt aktuella lån.

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ansluten till ett flertal olika privatlångivare. När du ansöker om lån via en förmedlare så genomförs endast en kreditupplysning. Om du uppfyller villkoren för ett lån så får du du sedan ett flertal erbjudanden att ta ställning till.

Kostar det något att ansöka?

Nej, det kostar ingenting att ansöka om ett lån. Notera dock att en ansökan normalt resulterar i en kreditupplysning.

Hur mycket pengar kan jag låna med ett privatlån?

Det vanligaste är att du kan låna upp till 500 000 kronor, men detta kan variera mellan olika långivare. Det är inte heller säkert att du får låna maxbeloppet, utan det bestäms när långivaren har gjort en kreditupplysning på dig. Här framkommer om du har skulder, vad din inkomst är och hur du sköter dina betalningar. Generellt sätt kan man säga att du kan låna upp till 80 % av din årsinkomst. Låt oss säga att din årsinkomst är 300 000 kronor, då skulle du få låna max 240 000 kronor.

Vad händer om jag inte kan betala lånet?

Upptäcker du att du får svårt att betala tillbaka på lånet ska du ta kontakt med banken eller långivaren så fort som möjligt. Ibland kan de göra upp en avbetalningsplan som underlättar för dig. Om du är sen med en betalning får du en påminnelse, vissa långivare kan i dessa fall även lägga på en påminnelseavgift eller en förseningsavgift. Fortsätter betalningen att utebli kan långivaren lämna ärendet vidare till Kronofogden. Om du fortsätter att minna betalningar kan ditt lån bli uppsagt och då har du fyra veckor på dig att betala tillbaka hela lånet. Gör du inte det kan långivaren lämna in en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Betalar du däremot in den delen du är sen med plus dröjsmålsränta, kan lånet fortsätta som vanligt.

Kan jag ångra ett lån?

Ja, du har rätt att ångra dig. Inom 14 dagar efter det att lånet har betalats ut, kan du höra av dig till långivaren. Lånet ska betalas tillbaka så fort som möjligt och du kan få betala ränta för den tiden du hade pengarna.

Vad är en kreditprövning och varför görs den?

En kreditprövning är när långivaren undersöker din återbetalningsförmåga. De kontrollerar inkomster, skulder, större återkommande utgifter, som bostad, hushåll och underhåll. De gör även en kreditupplysning och då får banken information om inkomst, andra lån och betalningsanmärkningar. Genom en kreditprövning får de fram hur pass befogad du är att klara av att betala tillbaka ett lån och vilken risk långivaren tar om de beviljar ett lån till dig.

Det finns två stora skäl till att en kreditprövning ska göras och det är dessutom långivarens skyldighet att göra en sådan innan ett lån beviljas. Den första anledningen är för att undvika kreditförluster och skydda insättarnas pengar. Den andra är att se till att personer inte överskuldsätter sig och hamnar i ekonomisk svårighet. Det är en hjälp för både långivare och låntagare. Det finns även enklare kreditprövningar en långivare kan göra och det är ofta om du redan är kund hos långivaren.

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan visar hur stor den totala lånekostnaden är per år. Då ingår amortering, ränta och avgifter. Effektiv ränta används för att lättare kunna jämföra olika lån. Hur du räknar ut den effektiva räntan är komplicerat och många banker och långivare har tagit fram en egen kalkyl, som hjälper dig att snabbt räkna ut den effektiva räntan.

Kan jag ta ett återbetalningsskydd i samband med lånet?

Ja, det kan du göra och det är en bra försäkring ifall något skulle hända. Betalningsskydd hjälper dig med avbetalningen om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Vid dödsfall avskrivs ofta hela kvarvarande skulden.

Vem erbjuder det bästa privatlånet 2023?

Det här är något som inte går att svara “rätt” på. Det beror på att de lån du kan få hos olika långivare baseras din situation, och även på hur långivaren ser på situationen. De har ofta olika krav och villkor. Vi har skapat tabellen ovan för att du enklare ska kunna läsa på lite mer och fatta ett beslut.


Referenser

  1. Konsumentvägledning i din kommun”. Hallå Konsument.
  2. ”Kan inte betala – privatperson”. Kronofogden.
  3. “Konsumentkreditlag (2010:1846)”. Notisum.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2023-06-29 av Anders Larsson