Fackförbund

Intresserad av att gå med i facket? Här hittar du:

Det bästa fackförbundet 2024
Information om facket
Så går du tillväga
Vanliga frågor och svar

Bästa fackförbund 2024 (bäst i test)

Det bästa fackförbundet för de allra flesta är Unionen. De har ca 700 000 medlemmar på ungefär 89 000 arbetsplatser i Sverige och oavsett om du är anställd, egenföretagare, chef eller student så kan du gå med. Hos Unionen får du bl.a. inkomstförsäkring, medlemsrådgivning, förhandlingshjälp och lönerådgivning.

Konsument.se rekommenderar Unionen.

Läs mer hos Unionen →


Jämför fackförbund

FackförbundEgenskaperNästa steg
Unionen Största fackförbundet i Sverige
Inkomstförsäkring ingår
Många olika medlemsförmåner
Bli medlem →
Ledarna Enda fackförbundet bara för chefer
Inkomstförsäkring för chefer
Rådgivning, coachning, rättshjälp & mer
Bli medlem →

Vad är fackförbund?

Ett fackförbund är en betydelsefull organisation som fungerar som en samlande kraft för arbetstagare inom olika sektorer och branscher. Dessa förbund är grundade på principen om solidaritet och en gemensam strävan efter att förbättra arbetsvillkor och rättigheter för medlemmarna. Medlemmar av ett fackförbund kan vara anställda inom ett brett spektrum av yrken, från lärare och sjuksköterskor till ingenjörer och industriarbetare. Alla kan vara fackmedlemmar.

Fackförbunden har en viktig roll i den svenska modellen för arbetsmarknad och arbetsliv. De representerar arbetstagarnas intressen gentemot arbetsgivare och är med och påverkar beslut och lagstiftning som rör arbetslivet. Denna representativitet gör att fackföreningar spelar en avgörande roll i att upprätthålla en balanserad och rättvis arbetsmarknad.

Vad gör fackförbund?

Fackförbund har en omfattande uppgift att säkerställa att deras medlemmar har rättvisa arbetsvillkor och en stimulerande arbetsmiljö. För att uppnå detta förhandlar fackförbunden med arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer om kollektivavtal. Kollektivavtal är avtal som fastställer grundläggande regler och villkor för arbetslivet inom en viss sektor eller bransch. Dessa avtal täcker frågor som lön, arbetstid, övertid, semester och uppsägningstid. Genom kollektivavtalen har förbunden möjlighet att påverka och förbättra arbetsvillkoren för sina medlemmar.

Förutom att förhandla om kollektivavtal fungerar fackförbunden som en viktig länk mellan medlemmarna och arbetsgivarna. De ger rådgivning och stöd till medlemmar som stöter på problem på arbetsplatsen, såsom konflikter med arbetsgivare eller tvister om anställningsvillkor. Fackföreningar kan även företräda medlemmar i förhandlingar om individuella anställningsavtal eller om du som medlem drabbas av en arbetsrelaterad tvist.


Är det värt att gå med i ett fack?

Funderingen över att gå med i ett fackförbund är en viktig beslutspunkt för många arbetstagare. Att vara medlem i en fackförening kan vara en investering i ens arbetsliv och framtida säkerhet. Medlemskapet ger dig inte bara tillgång till expertis inom arbetsrätt och kollektivavtal, utan erbjuder också en plattform där du kan påverka din arbetssituation och vara en del av en gemenskap av likasinnade individer.

Genom att vara en del av ett fack har du också en starkare röst gentemot arbetsgivare och myndigheter. Fackförbund har historiskt sett spelat en avgörande roll i att säkra rättigheter som nu betraktas som självklara, som till exempel rätten till semester och begränsning av arbetstid. Ditt medlemskap ger dig möjligheten att delta i denna kontinuerliga kamp för att bevara och förbättra arbetsvillkoren. Sverige är ett av länderna med flest fackmedlemmar, och på senare år har vi sett hur allt fler länder försöker ta efter Norden i det området.


Fördelar och nackdelar

Om du fortfarande är osäker på om att gå med i ett fack är rätt val för dig så bör du kika nedan. Här har vi listat de vanligaste fördelarna och nackdelarna med att bli fackmedlem.

Fördelar

 • Arbetsrättslig expertis: Facket kan bistå med rådgivning och hjälp vid arbetsrättsliga tvister eller problem.
 • Kollektivavtalens förmåner: Medlemskap ger dig tillgång till de förmåner och skydd som kollektivavtalen erbjuder.
 • Styrka i samförstånd: Ditt fack agerar som en stark röst gentemot arbetsgivare och myndigheter.
 • Förhandlingsmakt: Genom fackföreningen har du större möjlighet att påverka dina arbetsvillkor.

Nackdelar

 • Medlemsavgifter: Medlemskapet kan kosta en månatlig avgift, vilket kan vara en ekonomisk belastning.
 • Begränsad flexibilitet: Du måste anpassa dig till de kollektivavtal och beslut som fackförbundet förhandlar fram.
 • Intressekonflikter: Det kan uppstå situationer där fackförbundets intressen inte helt överensstämmer med dina egna.

Så gör du för att byta fackförbund

Att byta fackförbund är en process som kräver omsorgsfull planering och genomförande. Experten på Konsument.se har tagit fram en steg-för-steg guide för att underlätta övergången.

 1. Forska och jämför – Innan du överväger att byta fack är det viktigt att utföra grundlig forskning och jämför olika fackförbund. Ta reda på vilka fack som är relevanta för din bransch eller yrkeskategori och vad de erbjuder sina medlemmar. Jämför medlemsförmåner, service och engagemangsnivå.
 2. Kontakt med det nya förbundet – När du har identifierat en fackförening som verkar passa dina behov och intressen, ta kontakt med dem. De kommer att kunna förse dig med all information du behöver om medlemskapet och de förmåner som erbjuds. Det är också bra att diskutera eventuella frågor eller funderingar du har.
 3. Uppsägning av nuvarande medlemskap – Om du bestämmer dig för att byta fackförbund måste du säga upp ditt nuvarande medlemskap. Detta bör göras i enlighet med ditt nuvarande fackförbunds riktlinjer och tidsramar. Kontrollera om det krävs skriftlig uppsägning eller om det kan göras helt elektroniskt.
 4. Anslutning till det nya förbundet – När du har avslutat ditt medlemskap i det tidigare facket kan du börja ditt medlemskap i det nya. Fyll i de nödvändiga ansökningsformulären och följ deras instruktioner. Se till att du förstår deras medlemsavgifter och övriga förpliktelser.
 5. Engagemang och nätverk – Efter att du har blivit medlem i det nya facket är det viktigt att engagera dig och delta i deras aktiviteter och möten. Detta ger dig en chans att lära känna andra medlemmar och dra nytta av det nätverk som fackförbundet kan erbjuda.

Jämför villkor och medlemsförmåner

Att jämföra villkor och medlemsförmåner är en central del av att välja rätt fackförbund för dina behov. Nedan listar vi några faktorer att överväga när du jämför.

Medlemsavgifter

Undersök hur mycket medlemskapet kostar och hur det påverkar din ekonomi på lång sikt. Se också över om det finns olika medlemsnivåer med olika avgifter och förmåner.

Kollektivavtal

Granska kollektivavtalet som erbjuds av varje fackförbund. Vad täcker avtalet och hur gynnsamt är det för din yrkeskategori? Fokusera på aspekter som lön, arbetstid och förmåner.

Försäkringar

Kolla vilka försäkringar som ingår i medlemskapet. Detta kan inkludera allt från arbetslöshetsförsäkring till inkomstförsäkring och rättsskydd.

Stöd och rådgivning

Utvärdera vilken typ av stöd och rådgivning facket erbjuder medlemmar. Det kan vara avgörande om du stöter på problem på din arbetsplats eller om du har frågor om arbetsrätt.

Aktiviteter och nätverk

Ta reda på vilka aktiviteter och möten fackförbundet anordnar. Detta kan vara en viktig faktor om du vill vara aktiv och skapa nätverk inom din bransch.


Alternativ till fackförening

För vissa arbetstagare kan det finnas situationer där en fackförening kanske inte är det bästa valet. Här är några alternativ att överväga.

 1. Arbetsrättsliga organisationer: Det finns organisationer som specialiserar sig på att erbjuda rådgivning och stöd inom arbetsrättsliga frågor. Dessa kan vara ett alternativ om du inte önskar fullt medlemskap i ett fackförbund.
 2. Försäkringsbolag: Vissa försäkringsbolag erbjuder individuella arbetsrättsliga försäkringar. Dessa kan ge dig rättsligt skydd och stöd vid arbetsrelaterade tvister.
 3. Egna förhandlingar: För vissa yrkeskategorier är individuella förhandlingar med arbetsgivaren möjliga. Detta kan vara en väg att utforska om du har särskilda önskemål om arbetsvillkor.

Vanliga frågor och svar

Vad är ett fackförbund?

En organisation som företräder arbetstagare i olika yrken. Dess mål är att förbättra medlemmarnas arbetsvillkor, löner och rättigheter genom förhandlingar och kollektivavtal. Fackförbundet agerar som en gemensam röst för arbetstagare gentemot arbetsgivare och samhället.

Vilket fackförbund tillhör jag?

Om du är medlem i ett fack bör du ha den informationen tillgänglig genom medlemskapets dokumentation eller genom att kontakta det aktuella fackförbundet. Vi rekommenderar även att du söker igenom inkorgen i din epost.

Vilket fackförbund är bäst?

Valet av det “bästa” fackförbundet beror på dina individuella behov och yrkesområde. Det finns olika fack med olika inriktningar och medlemsförmåner. För att hitta det bästa för dig, jämför deras erbjudanden, kollektivavtal och medlemsförmåner inom din bransch. Några av de mest populära förbunden just nu inkluderar bland annat Unionen, Vision och Kommunal.


Sidansvarig

Alice Pettersson
Alice Pettersson

Senast uppdaterad: 2024-04-03 av Alice Pettersson