Tandvårdsförsäkring

Så fungerar en tandvårdsförsäkring
Den bästa tandvårdsförsäkringen 2024
Den mest prisvärda försäkringen för tandvård
Allt du behöver veta om tandförsäkring

Bästa tandvårdsförsäkring 2024 (bäst i test)

Den bästa tandvårdsförsäkringen kan du teckna via Hela. De erbjuder tre olika försäkringsnivåer utifrån dina behov. Du har aldrig någon bindningstid och kan byta försäkringsnivå när som helst. Du kan välja vilken tandläkare du vill, Folktandvården eller privat, och betalar ingen självrisk.

Se ditt pris hos Hela →


Hur fungerar privata tandvårdsförsäkringar?

Om du redan har ett försäkringsbolag där du tecknat en eller flera försäkringar, så har du säkert redan märkt att det inte finns någon form av tandvårdsförsäkring tillgänglig. Istället har det blivit vanligt med en specifik tandvårdsförsäkring. De kan även kallas för tandläkarförsäkring och tandförsäkring. Det finns flera varianter av dessa försäkringar, något som vi kommer gå igenom senare.

Ett av alternativen i dagsläget är en s.k. privat tandvårdsförsäkring. Då är det ett försäkringsbolag på nätet som ger dig möjligheten att teckna tandvårdsförsäkring baserat på dina behov. Man betalar sedan en månadsavgift som överensstämmer med behoven och får då en ersättning när man väl ska nyttja sin försäkring. Det fungerar med andra ord som precis vilken vanlig försäkring som helst, med målet att hålla dina tänder i toppskick.


Varför bör man ha en tandvårdsförsäkring?

Det finns flera olika anledningar till varför man skulle vilja ha en tandvårdsförsäkring. I slutändan handlar det om ens behov och hur man ser på tandvård. Om du vet med dig att du behöver tandvård eller vanlig kontroll lite oftare så kan det vara värt att investera i dina tänder genom en försäkring. Om olyckan är framme kan det bli en dyr affär att fixa tänderna, oavsett hur väl du har skött dem innan. Då kommer en försäkring väl tillhands.

Vi på Konsument.se rekommenderar en privat tandvårdsförsäkring till den som bland annat vill ha tillgång till årliga kontroller, rengöringar, fyllningar, behandlingar eller akut tandvård för en mer förmånlig avgift.


Vad ingår i en tandvårdsförsäkring?

Vad som ingår i tandvårdsförsäkring skiljer sig lite från ett bolag till ett annat, men generellt sett kan du förvänta dig samma tandvård och stöd från alla försäkringsbolag.

Du väljer själv hur omfattande din tandvårdsförsäkring ska vara. Månadsavgiften avgörs baserat på din ålder och hur omfattande tandvård du behöver årligen. Se exempel på tandvård som ingår i de flesta försäkringarna nedan:

  • Årlig kontroll
  • Undersökning och tandrengöring
  • Fyllningar (lagning vid hål)
  • Tandutdragning inklusive åtgärder
  • Rotfyllning (rotkanal)
  • Insättning av krona och bro
  • Röntgenundersökning
  • Bettskena
  • Akut tandvård (även utomlands)

För så lite som 149kr/månad får man tillgång till årliga kontroller, röntgenundersökningar och mycket mer, utan extra kostnad.

Detta ingår inte

Din tandvårdsförsäkring täcker det mesta, men det finns en del behandlingar som inte ingår. Bland annat kan det handla om kosmetisk behandling. Nedan följer några exempel:

  • Tandblekning
  • Tandsmycken eller annan förskönande tandvård
  • Akuta tandskador (se olycksfallsförsäkring)
  • Tandreglering

Olika tandvårdsförsäkringar

En försäkring ska helst vara anpassad för just dina behov, och detsamma gäller även tandvårdsförsäkringen. Det finns flera olika att välja mellan och beroende på din situation kan du får mer utav det ena försäkringsbolaget än det andra. Här listar vi de olika alternativen som finns på marknaden just nu, tillsammans med andra populära sökningar i Sverige.

Hela Tandvårdsförsäkring

I skrivande stund så är Hela Tandvårdsförsäkring den marknadsledande lösningen för privat tandvårdsförsäkring. Hela är för den som vill hålla det enkelt och krångelfritt, och få tillgång till en bra tandvårdsförsäkring till ett förmånligt pris direkt online. Försäkringen kan även skaffas som ett komplement till det statliga tandvårdsstödet.

Det bör även nämnas att Hela är helt utan självrisk (0 kr) och bindningstid. Du kan dessutom teckna försäkring hos dem utan någon hälsokontroll/hälsoprövning. De har istället en karenstid (kvalificeringsperiod) på 90 dagar från det att du tecknat försäkringen, och då täcks endast akut tandvård. Därefter kan du få full ersättning. Du får också i förväg tydligt presenterat vad maxbeloppet för din ersättning är, vilket gör att det känns tryggt, prisvärt och smidigt med regelbundna läkarbesök.

Klicka här för att läsa mer och se ditt pris på Helas webbplats

Folktandvården

Folktandvården är också ett smidigt alternativ för den som inte besöker tandläkare alltför ofta och har god tandhygien. De bedömer hur ofta du behöver tandvård baserat på din nuvarande tandhälsa, och sätter ett pris på det därefter som betalas varje månad i form av ett abonnemang.

Detta kallar de för Frisktandvård (även känt som abonnemangstandvård), vilket är en tjänst som blir tillgänglig från det att du fyller 24 år, och då är du bunden i endast tre år åt gången. Kostnaden för abonnemanget bestäms som nämnt av tandläkaren baserat på en riskbedömning för den individuella patienten.

Svensk Tandvårdsförsäkring

Svensk Tandvårdsförsäkring är en privat försäkring, likt Hela. Här finns det olika prenumerationsnivåer i form av Silver, Guld och Platina, beroende på vem du är och vad du har för behov. Självrisken är alltid 750 kr. Med Svensk Tandvårdsförsäkring behöver du ha nollställt din tandstatus innan du får teckna försäkring hos dem.

Folksam

I skrivande stund så erbjuder Folksam inte någon specifik tandvårdsförsäkring. Man skulle kunna säga att den istället ingår i deras olycksfallsförsäkring. Om tandskador uppstår efter ett olycksfall kan du få ersättning via Folksam, men de har ingen försäkring som klassificeras som tandvårdsförsäkring och därmed täcker tjänster som årlig kontroll, tandrengöring eller fyllningar.

Länsförsäkringar

När det kommer till tandvårdsförsäkring via Länsförsäkringar så gäller detsamma som Folksam ovan. Den är en del av Länsförsäkringars olycksfallsförsäkring och omfattar inte därför ordentlig tandvård, utan enbart akuta tandskador som skett i samband med en olycka.


Vad kostar det?

Hur mycket du betalar i månaden för din privata tandvårdsförsäkring bestäms baserat på ett antal faktorer. Din ålder och dina tandvårdsbehov ingår i bedömningen när du ska ansöka om tandvårdsförsäkring. Du får även räkna med en karenstid på 90 dagar – detta är för att säkerställa att eventuella tandproblem inte uppstod precis innan du tecknade försäkringen.

Privat tandvårdsförsäkring är prisvärt främst för dig som har besvär med tänderna eller är i behov av regelbundna kontroller. Den premie du får gäller för just din ålder och dina behov, och därför finns det olika prisklasser.

Notera att du även har tillgång till ett tandvårdsbidrag (statligt tandvårdsstöd) via Försäkringskassan varje år. I åldrarna 24-29 år är bidraget 600 kr per år. I åldrarna 29-64 år är det 300 kr per år som gäller. Vid 65+ får du återigen 600 kr per år i tandvårdsbidrag. Detta är något du kan välja att nyttja efter ett tandläkarbesök.

Prisexempel

Nedan hittar du en tabell med prisexempel från Hela Tandvårdsförsäkring. Beroende på hur omfattande tandförsäkring du vill ha så kommer du få en billigare eller dyrare premie. Kom ihåg att du alltid kan ångra dig inom två veckor när du tecknar avtal på nätet, om du skulle känna att det blir för dyrt.

ÅlderPris/månad (lägsta)Pris/månad (högsta)
23-29 år149 kr229 kr
30-39 år179 kr359 kr
40-49 år199 kr459 kr
50-59+ år239 kr549 kr

Statistik

Tandvårdsstatistik från Svenskt Kvalitetsindex

Nöjdhetsindex för tandvården i Sverige (2006-2020), från Svenskt Kvalitetsindex.

Kundnöjdhet inom tandvården

Privattandvården 81%
Folktandvården 71%

Enligt SKI Tandvårds senaste studier och mätning så hamnar tandvårdbranschens medelvärde på 76,6, vilket anses vara mycket bra. Man noterar även att nöjdheten bland kunder är särskilt hög inom den privata tandvården.


Vanliga frågor och svar

Vad ingår i tandvårdsförsäkring?

Beroende på vilken prisnivå du valt så kan det ingå allt från kontroller och röntgenundersökning till fyllningar och akut tandvård.

Vad kostar tandvårdsförsäkring?

Den premie du erbjuds av försäkringsbolaget baseras på din ålder och dina tandvårdsbehov. Om du är ung med god tandhygien behöver du inte betala så mycket per månad för att få ordentlig tandvård.

Vilka tandläkare får jag besöka?

Oftast får du möjlighet att själv välja vilken legitimerad tandläkare du vill besöka med din ersättning. Detta gäller för tandläkare som du besöker i Sverige. De ska även vara anslutna till Försäkringskassans system för statligt tandvårdsstöd.

Hur länge har man gratis tandvård?

Du har helt gratis tandvård till och med året du fyller 24. Det är alltså fri tandvård från 0-23 år. Efter det rekommenderas det att man har någon form av tandvårdsförsäkring, vilket du kan läsa mer om hos oss.

Vad kostar akut tandvård?

Med en privat tandvårdsförsäkring kan det kosta 149 kr i månaden (för åldrarna 23-29 år). Försäkringen gäller dessutom ofta utomlands, beroende på vem man tecknar hos. Utan försäkring kan akut tandvård kosta mellan 600-1500 kr eller mer helt beroende på vilken tid och dag besöket måste ske.

När börjar min tandförsäkring gälla?

Med en privat tandvårdsförsäkring som t.ex. Hela så börjar försäkringen att gälla efter 90 dagar, dvs. cirka tre månader. Du behöver inte genomgå hälsokontroller innan du tecknar en försäkring hos Hela, och därför börjar den omfattande försäkringen gälla först efter en karenstid på 90 dagar. Undantaget är akut tandvård, som du kan få ersättning för direkt.

Vad är abonnemangstandvård?

Det är kort sagt tandvård till ett fast pris som betalas varje månad, oftast via ett Frisktandvårdsavtal från Folktandvården. Med abonnemangstandvård betalar du en fast månatlig kostnad som bestämts baserat på din nuvarande tandhälsa (via en tandundersökning). Du är bunden till abonnemanget i tre år.

Vad innebär tandläkarförsäkring?

En tandläkarförsäkring är detsamma som en tandvårdsförsäkring. Privata tandläkarförsäkringar ger dig möjligheten att för en månadskostnad få tillgång till omfattande tandvård hos en valfri legitimerad tandläkare.


TandvårdsförsäkringEgenskaperBetygNästa steg
Teckna direkt utan hälsokontroll
Transparent maxersättning
Ingen självrisk eller bindningstid
Från bara 149 kr / mån
Se ditt pris →

Referenser


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2024-03-14 av Erik Gustafsson