Bästa låneförmedlare

Vi hjälper dig att hitta bästa låneförmedlaren 2023 här.

Topplista med pålitliga låneförmedlare
Massor med frågor och svar
Gratis rådgivning
Låna med låga räntor

Lista: Bästa låneförmedlarna 2023

Använd listan nedan för att hitta den bästa låneförmedlaren. ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett distansavtal via internet.

LångivareLånebeloppRäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
Lendo10.000 - 600.000 kr3,25 - 32,49 %Minst 18 årAccepterasAnsök nu
Zmarta5.000 - 600.000 kr3,25 - 29,40 %Minst 18 årAccepterasAnsök nu
Ordna10.000 - 600.000 kr4,95 - 19,90%Minst 20 årAccepterasAnsök nu
Enklare5.000 - 600.000 kr3,25 - 26,50 %Minst 18 årAccepterasAnsök nu
Coop MedMera Bank15.000 - 500.000 kr5,06 - 22,68 %Minst 20 årNejAnsök nu

Uppgifterna uppdateras regelbundet men kontrollera alltid de dagsaktuella villkoren på respektive webbplats.


En låneförmedlare är ett företag som fungerar som en mellanhand mellan långivaren och låntagaren. Denne kan hjälpa dig som låntagare att jämföra olika lån och långivare, så att du kan hitta ett alternativ som passar dig och din situation. Med hjälp av en långivare kan du också jämföra räntor, villkor, amorteringar och andra variabler som i slutändan leder till att du väljer att teckna lånet genom låneförmedlaren. Det är främst privatlån som förmedlas via låneförmedlare.


Hur arbetar en låneförmedlare?

låneförmedlare

Låneförmedlare samarbetar med ett antal banker och långivare vars låneerbjudanden de jämför åt dig och i slutändan kan erbjuda dig lån ifrån. Kolla gärna upp vilka banker och låneinstitut som de olika låneförmedlarna har samarbete med innan du bestämmer dig för vilken förmedling du ska satsa på. Ofta kan hela processen skötas online, även om många långivare också erbjuder kontakt via telefon eller mejl.

En låneförmedlare hjälper banker och låneinstitut att marknadsföra sina produkter och lån. Banker och långivare tjänar pengar på att sälja lån och krediter av olika slag, vilka betalas i form av ränta och avgifter som till exempel uppläggningsavgift och förseningsavgifter på obetalda amorteringar. Det ligger därför också i bankernas och låneinstitutens intresse att ställas mot andra produkter på marknaden för att visa på fördelarna med den egna produkten. Detta innebär också att man har chans att attrahera nya kunder. Banker och långivare av olika slag samarbetar därför gärna med en låneförmedlare som visar tillgängliga produkter. Det i sin tur gör att en låneförmedlarens jämförelsetjänst är helt kostnadsfri för dig som konsument. Alla eventuella kostnader som uppkommer i och med förmedlingen täcks av bankerna och låneinstituten, så att du som konsument i lugn och ro kan jämföra olika produkter innan du bestämmer dig för var och hur du vill låna.

Att välja att använda sig av en låneförmedlare istället för att jämföra olika lån, krediter och långivare på egen hand har många fördelar. Det förenklar framförallt lånjämförelseprocessen och gör att den går snabbare. Att jämföra olika lån kan vara tidskrävande men det kan också vara komplicerat då det är svårt att jämföra ett lån mot ett kreditkort, eller ett lån som ligger på sex månader mot ett lån som ska betalas av på 12 månader, då dessa ofta kommer med helt olika avgifter och villkor. En bra låneförmedlare tar bort alla sådana faktorer och ger ofta tydliga, avskalade jämförelser vilka är lätta att förstå och ta till sig. Ett smart sätt att hitta den bästa produkten på marknaden.


Att jämföra olika typer av lån och krediter

En bra låneförmedlare presenterar en enkel och lättförstådd överblick över olika lån och krediter som kan passa dig och dina önskemål. Dessutom tas som regel endast en kreditupplysning på dig som sedan delas med samtliga långivare som låneförmedlaren arbetar med. Detta är en fördel för dig eftersom en egen undersökning av lånerbjudanden i jämförande syfte ofta kräver att en kreditupplysning tas i samband med varje ansökan. Det betyder att om du själv vill jämföra villkoren och räntan för fyra eller fem olika lån och långivare, kommer alla dessa ta en kreditupplysning (ofta kallad UC, en förkortning för Upplysningscentralen som är ett av de ledande kreditinformationsföretagen på marknaden) på dig. Detta gör att du snabbt förlorar din kreditvärdighet. En av faktorerna i en kreditupplysning är nämligen hur många upplysningar du har gjort under de senaste månaderna och året, och den som har många kreditupplysningar i sin historik ses ofta inte som helt trovärdig att till exempel kunna betala tillbaka ett lån. Risken finns att en bank eller en långivare får uppfattningen att du är en person som ofta söker lån för att kunna betala tillbaka en större skuld. Bättre är då att vända sig till en låneförmedlare som endast gör en kreditupplysning och via denna kan erbjuda dig en jämförelse av flera olika kreditinstitut och lån så att du kan hitta det bästa erbjudandet.

Ytterligare en fördel med att vända sig till en låneförmedlare är att du som konsument hamnar i ett visst överläge mot långivarna istället för tvärtom. Banker och låneinstitut använder sig ofta av så kallade scoringmodeller, vilket är ett sorts system för att avgöra riskprofil och kreditvärdighet hos den som söker lån. Ditt resultat enligt långivarens scoringmodell avgör vilken ränta som de kan erbjuda och över hur lång tidsperiod lånet kan ligga, det vill säga hur snabbt du behöver betala tillbaka. Scoringmodeller kan dock skilja sig en del åt mellan olika låneinstitut och banker eftersom de riktar sig mot olika kunder och målgrupper. När du får flera olika erbjudanden från olika kreditgivare är du i en bättre position att bedöma vilket är det bästa erbjudandet du kan få.


Vanliga missuppfattningar gällande låneförmedlare

Många har svårt att se skillnaden på en låneförmedlare och en långivare. Den största skillnaden är att låneförmedlare inte beviljar några lån själva och inga har några egna pengar att låna ut. De fungerar endast som en mellanhand och ett fönster mot alla de banker, långivare och låneinstitut som finns representerade på marknaden, och som låneförmedlaren har kontrakt och samarbete med. Du kan dock söka efter information gällande specifika banker, krediter och lån via låneförmedlaren, och informationen kommer ofta direkt från källan: det vill säga långivaren själv, men förmedlas av låneförmedlaren. Du kan tänka på det i mäklartermer; mäklaren är endast mellanhanden som erbjuder flera olika fastigheter, men själva säljaren är den som äger varje enskild fastighet. På samma sätt är låneförmedlaren en mellanhand som underlättar processen för dig som vill ta ett lån, och kan erbjuda ett smörgåsbord av flera olika produkter och lån som du kan jämföra och ställa mot varandra, på samma sätt som du kan jämföra olika lägenheter och hus hos en fastighetsmäklare.

Vidare samarbetar de flesta låneförmedlare endast med ett begränsat antal banker. Du kan därför inte räkna med att få erbjudanden från samtliga aktörer på marknaden. Det är därför det är viktigt att kontrollera vilka banker en viss låneförmedlare samarbetar med innan du väljer att ansöka via just dem. På så vis får du möjlighet att hitta just din bästa låneförmedlare, och samtidigt ett bra lån.


Att ta ett lån online – så fungerar processen

Det är idag vanligt att sköta vanliga bankärenden och ta ett lån eller lägga upp en kontokredit online, helt utan krav på varken samtal eller fysiska papper som behöver skrivas ut, signeras och skickas in. Tack vare bredband, snabb uppkoppling och smarta telefoner kan du sköta dina bankärenden lika väl via mobilen som via datorn eller surfplattan, precis när, hur och var du vill. Detta har bidragit till att banker och långivare har flyttat sina verksamheter till nätet allt mer, och med ett BankID eller annan e-legitimation kan du enkelt identifiera dig och bekräfta att du är du, vilket helt tar bort kravet på papper som ska skrivas på och skickas fram och tillbaka. Hela processen med att ta ett lån online kan idag vara signerat och klart inom en timme, från att du gör din ansökan till att lånet är beviljat. För pengarna att komma in på kontot kan dock ta lite längre tid beroende på vilken bank eller långivare du väljer, men inte längre än en vecka.

När du söker om lån via en låneförmedlare, börjar du ofta med att besöka förmedlingens hemsida och fylla i dina preferenser gällande ett lån: hur mycket du vill låna, hur mycket du kan amortera per månad och över hur lång tid du vill att lånet ska löpa. När du har skickat in din ansökan kommer en låneförmedlare ta kontakt med dig och presentera de lån som de banker och långivare de samarbetar med kan erbjuda dig. Du kan i detta steg jämföra olika lån och krediter online, och ställa olika bankers och långivares räntor, lånevillkor och krav mot varandra, så att du kan hitta fram till den produkt som passar dig och din situation allra bäst. Hittar du inte ett alternativ som passar dig kan du i detta skede välj att inte gå vidare med något alternativ. Detta ska inte innebära någon extra kostnad för dig.

Har du hittat ett lån som passar dig kan du nu välja att godkänna låneförslaget och slutgiltigt ansöka om lånet. Genom att ange din personliga information som namn, adress, personnummer och årsinkomst kan du sedan identifiera dig via BankID eller annan e-legitimation. Tack vare kreditupplysningen som gjorts antingen via UC (Upplysningscentralen), Bisnode eller någon av de andra stora upplysningscentralerna vid ansökningstillfället har långivaren fått tillräcklig information för att kunna bedöma din kreditvärdighet och riskprofil. Du kan därför ofta få svar på om lånet går igenom eller inte inom några timmar, såvida du gör din ansökan dagtid under veckan. Ansökningar som görs på kvällar och helgar behandlas så fort långivaren har möjlighet, och det är också värt att notera att det ofta tar lite längre tid att få svar på lån som rör större summor, medan lån och kredit som handlar om mindre summor ofta går relativt snabbt att behandla.

Lånet kommer betalas ut direkt till ditt vanliga bankkonto, och du kan sedan använda pengarna som du önskar. Kom ihåg att notera när den första amorteringen ska ske, och var noga med att inte slarva med amorteringarna då det kan ge upphov till extra ränta och i förlängningen betalningsanmärkning via Kronofogden.


Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan låneförmedlare och långivare?

En låneförmedlare är en mellanhand, helt enkelt. De beviljar dig inga lån själva, utan samarbetar med bland annat banker och långivare för att underlätta låneprocessen åt dig.

Vilka är de bästa låneförmedlarna?

De som kan erbjuda dig rättvisa privatlån med låg ränta är att föredra, och hjälpa dig med långivaren utan några komplikationer. Hos oss hittar du en lista på vilka vi tycker är de bästa låneförmedlarna just nu.

Hur bör jag jämföra låneförmedlare?

Det är värt att kolla hur många olika långivare som låneförmedlaren låter dig jämföra mellan, hur låg ränta du kan få och om de är bra för just din situation. Allt detta kan du se i vår lista.


Ytterligare frågor

Vad avgör om ett lån är bra eller dåligt?

En viktig faktor är naturligtvis räntan. Räntan är en procentsats av lånesumman, och om du lånar 1 000 kronor med en ränta på 5 %, är räntan totalt sett 50 kronor. Räntan delas upp och en liten del läggs på varje amortering. I takt med att du betalar av på lånet sjunker totalsumman som är kvar att betala, och även om räntan är detsamma är 5 % av 1 000 kronor och 5 % av 500 kronor en väsentlig skillnad. Det kan alltså löna sig att betala tillbaka lånet fortare än du behöver, eftersom räntan då minskar och du i slutändan betalar mindre, totalt sett. Du ska dock inte bara titta på den nominella räntan – det vill säga räntan som förs på själva skulden. En bra låneförmedlare ska också redovisa den effektiva räntan. Denna innefattar den nominella räntan samt exempelvis aviavgifter, uppläggningsavgifter och andra avgifter som tas ut för lånet.

Räntan är alltså en viktig del av lånet, men det är minst lika viktigt att lånet har schyssta villkor och tydliga regler kring amorteringar, sena betalningar och påminnelseavgifter. Läs gärna det finstilta innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ansöka om, eftersom det kan vara viktigt att veta vad som händer om du missar att betala en amortering eller om du råkar vara en eller några dagar sen med betalningen. Vissa långivare är snabba med att lägga på en dröjsmålsränta och en extra avgift, även om du bara är sen med betalningen i några dagar, medan andra är något mer överseende i ett sådant läge.

En annan detalj som kan vara bra att kolla upp är också när din långivare väljer att vända sig till ett inkassoföretag, där det återigen kan vara skillnad mellan olika banker och låneinstitut. Naturligtvis ska långivaren få betalt och måste vidta åtgärder för att driva in sin skuld, men det kan vara bra att veta vad som händer om du till exempel missar en amortering medan du till exempel befinner dig på en tre veckors semester med begränsad möjlighet att hantera bankärenden. Ett inkassoföretag skickar nämligen vidare ärendet till Kronofogden om amorteringen och fakturan fortsätter att ligga obetald, vilket då genererar en betalningsanmärkning. Med en betalningsanmärkning och en öppen skuld hos Kronofogden är det svårt både att ta nya lån, teckna abonnemang och hyra bostad. Att i förväg ha koll på vad som gäller angående amorteringar på det lån du väljer, kan därför hjälpa dig undvika tråkigheter längre fram.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2023-06-29 av Anders Larsson